Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ботев" Враца се разпадна

3
Снимка: Жоро Александров

"Ботев" няма да играе днес в Павликени срещата си от 15-ия кръг на северозападната "В" АФГ - това обявиха в навечерието на мача футболистите и треньорите от спортно-техническия щаб на врачанския клуб. Те трябваше да заминат ден преди срещата, на лагер в Горна Оряховица, но заради липсата на превоз и средства, заявиха, че напускат.

Според последни данни, клубната чест защитават юношите старша възраст със старши-треньор Ивайло Димитров. Така "Ботев" ще се спаси от служебна загуба.

Ето какво заявиха старши-треньорът, неговият помощник и двамата капитани на отбора на импровизираната пресконференция, която приличаше повече на погребение отколкото на изпращането на един успешен полусезон, в който врачани са лидер в Североздападната "В" АФГ с 5 точки пред преследвачите си, най-добрата голова разлика и по-добрите показатели в преките мачовме с конкурентите си.

АТАНАС ДЖАМБАЗКИ, СТАРШИ-ТРЕНЬОР:

Снимка
Събрахме се днес - футболисти и треньори, защото не успяхме цяла седмица да се свържем с кмета на Враца Калин Каменов, за да чуем от него каква ще е съдбата на общинския футболен клуб "Ботев" /Враца/. Положихме доста усилия да се срещнем с него, за да разберем този отбор в какъв вид смята да съществува занапред. Никаква заинтересованост от негова страна...

На треньорите не са изплатени две заплати и половина вече. Дължат ни се премии. Платиха се само на момчетата по една заплата, което е крайно недостатъчно! Днес отборът трябваше да тръгне за лагер преди мача в Павликени - но не може, защото няма пари за лагер, няма за транспорт, няма за нищо.Спряха храната на момчетата и... този човек ние сигурно трябва да го пуснем за издирване с Интерпол!

Просто за една седмица той разби отбора и спокойно мога да каже, че той е гробокопачът на футбола във Враца! С това ще го запомнят хората...

Повече никой от нас няма да полага усилия да го търси. За мен това, което този човек направи - остави отбора без яснота за бъдещето и без финансиране, умишлено беше съсипан отбора. Питайте него защо го направи. Питайте го защо се подигра с целия град!

Той е кметът на Враца, той трябва да се грижи за този клуб, защото клубът е общински. При предишния кмет поне беше така... Каменов завари един готов отбор, който е на първо място във "В" група с аванс пред опонентите си, но той направи всичко възможно през последната седмица да събори къщата, която ние с момчетата, с изпълнителния директор Илия Вълов и с предишния кмет Николай Иванов вдигнахме от няколко месеца. Безсилни сме да се борим повече, защото имаме работа с човек, който абдикира от задълженията си. По-лесното за него беше през последната седмица да намери време, да се срещне с нас и да обясни пред отбора в каква форма ще съществува "Ботев" занапред, за да можем да си правим сметката. Вместо това, се подиграха с нас... Ние не сме треньори и футболисти втора ръка, за да се подиграват с нас. Ние си търсим парите, които сме си заработили, не искаме чужди пари. В никакъв случай спекулациите, че заплатите са ни високи, не са верни. За отбор от "В" група, който иска да влезе в по-горната "Б" група /където на "Ботев" му е мястото/, заплатите ни изобщо не са големи. Нека хората не се заблуждават и от друга лъжа, че 300 000 лева, колкото е годишната издръжка на отбора от общинския бюджет, няма да стигнат. Напротив! Трябва да се направи сметка...

Искам врачани да знаят, феновете ни да знаят: Каменов направи, така че да се откажем. Вината обаче не е в нас, а в него - кмета! Търпяхме достатъчно. Направихме отсрочка, стиснахме зъби срещу "Академик" и победихме. Замазаха очите на момчетата с една заплата, решиха да не дават повече премии и както виждате, цяла седмица не намира време да се срещне с нас. Къде се намираме сега: има ли подсигурен автобус, има ли лагер, има ли храна за момчетата?

Ние не разтурваме отбора на "Ботев", той го направи! Нека е ясно на всички във Враца. Събрахме се тук пред вас, за да кажем ясно кой е виновен. Благодарим на феновете, които бяха до нас през цялото време...

Ние на мач в Павликени няма да ходим. Аз няма да пътувам. Момчетата - също, защото са разочаровани. Ние не сме просяци! Гонят ни от квартирите, нямаме по 200-300 лева... Този човек извърши престъпление спрямо футбола във Враца!


ГЕОРГИ МЕЧЕЧИЕВ, ПОМОЩНИК-ТРЕНЬОР:

СнимкаЯвно този отбор на "Ботев" повече няма да съществува. Или може да го има, но не под тая форма. Чух от г-н кмета, че щял да прави оздравителна програма, ама аз досега не съм чувал оздравителна програма да се прави на здрав човек. Според мен, случващото се е умишлено, а Враца през следващите 4 години - при управлението на г-н Каменов, няма как да се завърне в професионалния футбол. Това, което се случва е много смешно, защото може да бъде направено от човек, който не разбира от спорт. Жалко е! Изгониха ни от квартирите, няма къде да се храним /защото не ни плащат и заплатите/... Не искам да сранвя Враца с друг клуб, за да не обидя колегите, ако кажа например, че сме по-зле от с.Ерден, Монтанско, защото там получават по-големи заплати от нашите! Много е жалко, но не виждам Враца на футболната карта на България при професионалистите не само тази, а и през останалите 4 години!

В съблекалнята, когато влезе при нас, г-н Каменов ни попита: "Знаете ли кой съм аз?" Знаем, че е бил заместник-министър на спорта и точно това е странното... Според мен всичко е целенасочено, а идеята е Враца да си играе във "В" групата, да си живурка в нея. Със спечелените от нас точки отборът не може да изпадне!

Не мога да кажа за кой отбор се прави това нещо, но вместо да се радваме - ето, първи сме, имаме аванс, ние сме се събрали като на погребение. Погребението на "Ботев"!


 ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ, КАПИТАН НА ОТБОРА:

СнимкаСтарши-треньорът Атанас Джамбазки беше напълно ясен в изявлението си. Ние сме едно цяло, ние сме отбор и стоим зад него, зад всяка казана дума. Г-н Каменов имаше доста време да се види с нас, да поговори, но той не изяви никакво желание. Каза ни преди мача с "Академик" да играем за него, да стиснем зъби... Направихме го и какво? Той пак се скри! Какво да правим повече? Вчера ходих с още две момчета да го издирвам, да търся касиерката, звъня му по телефона - той не вдига... Това е краят: повече няма да му позволим да се подиграва с нас!

Лично на мен ми се случва за първи път подобно нещо: отборът върви, на първо място и вместо той да дойде и да ни се моли да останем, ние го издирваме. Ако аз бях на мястото му, така щях да постъпя, а той... с лека ръка сасипа едно нещо, което скоро няма да го има пак във Враца.

При така стеклите се обстоятелства, причините за този изход са много. Но щом той като кмет не може да намери пари, значи всичко е безсмислено. И умишлено! Мисля, че става дума за нещо на лична основа, за реваншизъм...


ВЕСЕЛИН ЦВЕТКОВСКИ, ВТОРИ КАПИТАН:

СнимкаКак да коментирам ситуацията, щом през медиите се опитваме да разберем какво е бъдещето ни, а не в диалог с кмета?! Аз не съм попадал в подобно положение. След няколко дни изтичат договорите на момчетата и най-вече заради това те са обезпокоени - ще има ли изобщо някакво развитие занапред за този клуб? Тежко е... Тежко е, защото направихме доста през тези 4 месеца. Ние си свършихме работата перфектно, но така повече не може да се продължава. Нас ни обезпокоява мъглата, която е обхванала всичко около "Ботев". И с всеки изминал ден тази мъгла става все по-гъста... Искаме чрез медиите да попитаме г-н кмета: ще го има ли този отбор, няма ли да го има? Ще взима ли други футболисти, които да играят тук, или ще разчита на сегашните? Не мога да си обясня нещата, но всичко много прилича на боза...

 Футболистите и треньорите, които днес трябваше да заминат за лагер в Горна Оряховица, си тръгнаха разочаровани от стадион "Христо Ботев" във Враца. Преди това си направиха снимка за спомен.

Според тях няма вариант дори юношите старша възраст да изиграят двубоя, тъй като няма кой да нареди на формацията да тръгне за Павликени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Баскетболистката Янина Тодорова остава в Монтана

Женският баскетболен тим на Монтана направи още един страхотен трансфер. Янина Тодорова остава и този сезон. Гардът поднови договора си с монтанския отбор . През изминалата кампания Янина се превърна в любимка на публиката, като записа средно по 16 точки, 5.6 борби и 3.1 асистенции за 21 мача.

публикувано на 20.07.24 в 08:26

Видински гребци осми на Световното по кану-каяк

Силно представяне за състезателите от видинския Клуб по водни и гребни спортове "Бонония" на Световното първенство по кану-каяк в Пловдив. Във финалната надпревара тяхната лодка завърши осма в света на четворка кану 500 м при юношите, каза треньорът Стефан Илиев: "Четворката кану, в която участват трима наши  състезатели- Виктор Тодоров, Мартин..

публикувано на 19.07.24 в 17:34

Йоана Георгиева е на полуфинал на Световното по кану-каяк

Видинчанката Йоана Георгиева се класира на полуфинал на 500 метра едноместен каяк при жените до 23 години на Световното първенство по кану-каяк в Пловдив. 21-годишната състезателка на на "Бдин 77" завърши на второ място в серията си и така достигна до полуфиналите.  "Йоана бе заявена за участие на Световното за младежи до 23 години, юноши и девойки..

публикувано на 19.07.24 в 15:57

Врачански лекоатлет участва в европейското първенство в Словакия

Врачанинът Деян Цветанов (на снимката - първият вляво)   представя България на започващия днес европейски шампионат по лека атлетика за юноши и девойки до 18 години. Възпитаникът на СКЛА „Ивайло Младенов" спечели квота и ще се състезава на 200 метра. Надпреварата е в словашкия град Банска Бистрица. Деян Цветанов е републикански първенец и..

публикувано на 19.07.24 в 10:56

"Ботев" (Враца) представи нов футболист

"Ботев" (Враца) официално привлече испанския футболист Давид Суарес , обявиха от клуба. 23-годишният футболист може да играе като халф и като централен защитник. Давид Суарес за последно бе част от отбора на "Мелия", който се състезава в четвъртото ниво на испанската футболна система. Суарес е юноша на "Жирона", "Леванте" и "Райо Махадаонда", а в..

публикувано на 19.07.24 в 07:38

"Бдин" започна подготовка за новия сезон

Новият старши треньор на "Бдин" Видин Анатоли Тонов изведе отбора на стадион "Георги Бенковски" за първа тренировка. След продължителната суша, точно в часа на старта на подготовката над Видин падна кратък, но проливен дъжд, което бе прието от щаба на "Бдин" като добра поличба. Видинчани ще се готвят за новия сезон на Северозападната Трета лига в домашни..

публикувано на 18.07.24 в 19:45

Камен Пенчев подсилва редиците на "Видабаскет"

Още едно познато име подсилва мъжете на "Видабаскет“ за новия сезон. Ударното попълнение е гардът Камен Пенчев от шампиона "Хебър“, добре познат на видинската баскетболна общественост още от юношеските си години с гостуванията в зала  "Фестивална“.  Камен е възпитаник на Троянската баскетболна школа, но още деветокласник преминава в редиците на Лукойл..

публикувано на 18.07.24 в 15:44