Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 ноември 2015 година

Снимка: Светослав Цветанов

МБАЛ "Света Петка" във Видин получи дарение. Помощта идва от Швейцария -24 легла, 26 матрака и 12 нощни шкафчета. Камионът пристигна в късния следобед. "Ще преценим към кои отделения да насочим дарението", каза за Радио ВИДИН изпълнителният директор на МБАЛ "Света Петка" д-р Виолета Дочкова и допълни: "Всяко дарение тук е добре дошло." Не е ясна общата стойност на помощта, която е предоставена за пореден път от дарителя Анита Хамер. По думите на д-р Виолета Дочкова, швейцарката прави дарение през зимата на миналата година и за болницата в Белоградчик.

Цветан Асенов, който е бивш заместник- кмет на община Видин до 2011 г. и  бивш областен  управител, е назначен за заместник- кмет по устройство на територията и развитие на инфраструктурата. Заместник- кмет по хуманитарните дейности и социалната политика е досегашният директор на Регионалната дирекция за социално подпомагане Венци Пасков. Иванела Андреева от днес е назначена за секретар на Община Видин. След гласуване на новата структура на общината, ще има и заместник-кмет по европрограми и инвестиции, каза кметът Огнян Ценков. 20 милиона 798 хиляди лева са задълженията на община Видин към края на септември, съобщи кметът Огнян Ценков. Той допълни, че вече е провел среща с финансовия министър Владислав Горанов, който е уверил, че ще помогне за  оздравителните мерки на общината. Пред риск е изпълнението на проекта за зелена и достъпна градска среда, който е за около 6 милиона лева. Ако той не бъде завършен до края на годината, общината ще загуби финансирането и дори ще дължи санкции.

Най-важната задача, която си постави за първите 100 дни на управлението си кметът на Враца Калин Каменов е да сформира добър екип и да "задвижи машината"- това обяви градоначалникът на първата си официална пресконференция. Каменов представи заместник-кмета по строителство и обществени поръчки Мария Попова, началника на кабинета си Виктория Гарванска и съветника Денислав Георгиев. Той допълни, че в седмицата между втория тур на изборите и встъпването му в длъжност много хора са си тръгнали, но и са получили обезщетение за напускането на работа. Каменов коментира, че подобно излизане от Общината е некоректно спрямо общинския бюджет, който /образно казано/ ще бъде натоварен с обезщетения. Новият кмет се закани до края на ноември да има яснота какво заварва в Община Враца, заради което е предприел проверки и одити.

8 408 социално слаби от област Видин ще получат хранителни пакети на стойност около 100 лева. Средствата за помощта се осигуряват от Европейския социален фонд, каза Мариела Савкова, управител на Областния информационен център във Видин. "За България Фондът осигурява бюджет от 104 милиона евро до 2020 година.... Целевата група, това са лицата на енергийно подпомагане." 12 пункта за раздаване на хранителни продукти за нуждаещи се ще бъдат разкрити в област Видин- в 11-те общински центрове и в село Арчар. Доставката на хранителните продукти се очаква да започне от утре. Това каза на среща с доброволци от 6 общини директорът на Областния секретариат на БЧК Цветелина Петрова. Списъците на хората, които имат право на тази помощ, са предоставени от регионалните дирекции "Социално подпомагане" по места.

Община Монтана за поредна година ще подпомага финансово талантливи деца, постигнали високи резултати.  От 2008 година без прекъсване общината стимулира талантите, коментира за Радио ВИДИН Александър Герасимов, председател на комисията която прави подбор на кандидатите за стипендия: " На две сесии - пролетна и есенна, се разглеждат постъпили документи на кандидати. Има една специална стипендия, която е в размер на 10 минимални заплати. По две годишни стипендии в следните области: образование и наука, култура и спорт и по две еднократни материални стимулирания в същите области. Така че, сега на втората сесия, която предстои да се състои през тази есен и за която срокът за подаване на документите е 27.11. предстои да гледаме по два стимула във всяка една от областите." Кои деца да бъдат подпомогнати ще се определи по общинската наредба за финансово стимулиране на ученици с изявени дарби, уточни Живков.

МБАЛ "Монтана" получи дарение- пулсоксиметър, за отделението по неонатология. Това съобщи Иван Димитров от пресцентъра на монтанската болница: "Апаратът се използва при интензивното лечение на новородени за регистриране на основни жизнени показатели: алармира, ако не са в норма показателите за сърдечна честота и насищането на кръвта с кислород. Той е лек, преносим и лесно се транспортира. МБАЛ-Монтана е единствената болница, извън университетските, на която е дарен пулсоксиметър, на стойност около 3 000 лева." Новородените в монтанската болница до момента са 540, по-малко от родените до това време на миналата година. Патологиите се увеличават, повече са недоносените или родени с инфекции, според наблюденията на завеждащата на отделението д-р Антоанета Блажева.

Заради ограничения общински бюджет, в Макреш ще разчитат на средства по проекти, за ремонти на улици и сгради, каза кметът Иван Каменов, който встъпи в длъжност пети мандат. Ще продължи работата по подготовката на проектите, започнати в края на предишния мандат, каза управникът: "Те са около пет проекта, по новите  мерки, които очакваме да бъдат отворени за селските райони. Почти сме готови. Имаме проектна  готовност." Сред проектите, за които ще се чака финансиране, е 9-километровият общински път между Раковица и Старопатица. Ще кандидатстват и за ремонти на детската градина в село Раковица, както и за сградата на общината и стадиона в Макреш. До 18 ноември в Министерството на регионалното развитие и благоустройството трябва да бъде потвърдено какви обекти ще се предложат за приоритетно финансиране от Северозапада, каза още Иван Каменов. От Общината предлагат подмяна на водопровод, както и проекти, за които има оперативна готовност и за изпълнението им е кандидатствано по различни програми, но не са получили финансиране, уточни кметът.

Професионалната гимназия по хранене и земеделие "Дмитрий Иванович Менделеев" в Лом отбеляза 55 години от създаването си. На тържеството, което се проведе в голямата зала на Народно читалище "Постоянство-1856", присъстваха учители, ученици, родители, бивши възпитаници на учебното заведение, представители на общинска администрация и на Регионалния инспекторат по образованието в Монтана. Специален гост на събитието бе кметът Пенка Пенкова.  

Единадесетокласници от Финансово-стопанската гимназия в областния град посетиха днес офиса на НАП в Монтана. Визитата им бе по повод професионалния празник на приходната администрация. Гостите бяха посрещнати от ръководителите и от служители от отделните функционални звена. Учениците имаха конкретни въпроси, свързани с работата на агенцията. По-голям интерес проявиха към дистанционната връзка на касовите апарати със сървърите на НАП и към това как на практика протича 1 оперативна проверка в търговски обект. Те научиха още, че агенцията провежда "зелена" политика за адекватно използване и рециклиране на природните и енергийни ресурси и участва в благотворителната инициатива "Капачки в действие" на фондация "Идея в действие" в помощ на деца в неравностойно положение и деца, лишени от родителска грижа. Младите хора определиха посещението си като вълнуващо. Някои от тях изявиха желание да посетят отново НАП Монтана, но за по-дълго време като участници в инициативата "Мениджър за 1 ден" следващата година.

Европейският парламент изрази съпричастност към френския народ след атентатите в Париж. С минута мълчание европейските представители почетоха паметта на жертвите на терористичните атаки, каза българският евродепутат Андрей Новаков. "За съжаление Европа не е същата каквато бе преди атентатите в Париж. Днес парламентът почете с минута мълчание паметта на загиналите, в израз на солидарност и подкрепа към близките на хората, които загинаха в тези варварски атаки. Това, което мога да коментирам аз като човек, който работи в комисията по бюджети към парламента е, че не малко пари се отделят за справяне с бежанската вълна. Не малко пари се отделят за това границите ни да са сигурни. Тук вече остава отговорността на органите на реда на национално, регионално, пък и на европейско ниво да си свършат работата и всички, които по някакъв начин имат общо с такива терористични атаки да бъдат предадени на правосъдната система и да понесат заслужено наказание."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00