Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 ноември 2015 година

Снимка: Светослав Цветанов

Световния ден за възпоменание на жертвите при пътно-транспортни произшествия отбелязаха за пореден път във видинското училище "Любен Каравелов". Пред най-малките бе показана тематична презентация с гатанки и въпроси за поведението и опасностите на улицата. Презентацията включи обучителни клипове, а на срещата присъстваха двама представители на Пътната полиция във Видин. От председателя на училищната комисия по безопасност на движението Колетка Павлова някои от учениците получиха грамоти за участието си в конкурса за рисунка и литературно произведение. Поощрителна награда получи единствената четвъртокласничка- Илияна, която рисува по темата за безопасността на пътя. Глория Петрова се включи със стихотворение, а Владимир Красимиров- с есе. Едно от многобройните първи места за рисунка е за първокласничката Цветина Юлиянова. В двора на училище "Любен Каравелов" във Видин първенците пуснаха в небето 15 балона с хелий и послания за пътна безопасност.

Общинската избирателна комисия оповести новите имена в Общинския съвет във Видин от квотата на ГЕРБ. Емилиян Енчев влиза на мястото на избрания за кмет на общината Огнян Ценков, според броя на получените преференции. Николай Цветков ще бъде на мястото на Цветан Асенов, обявен за заместник- кмет "Устройство на територията и развитие на инфраструктурата" на Община Видин, като следващ кандидат в листата за общински съветници. ГЕРБ има деветима представители в местния парламент.

Административният съд във Видин ще се произнесе в законоустановения срок с решение по делото срещу решението на Общинската избирателна комисия в Брегово за избор на кмет на община. Решението на Общинската избирателна комисия на Брегово се оспорва от пълномощник на коалицията, която издигна кандидатурата за кмет на Ивайло Гюров. Според резултатите, които съобщи комисията, за Милчо Лалов са гласували 51,22%, а за Гюров своя вот са дали 48,78%. На днешното заседание съдия Росица Славчева даде ход на делото по същество. Бяха изслушани пледоариите на двете страни. Един от адвокатите на жалбоподателя- Цецо Иванов, акцентира върху две основни нарушения: "Решението на Общинска избирателна комисия  - Брегово е неправилно поради: Обсъдени са протоколи в изборна секция 2 в Брегово, 12 в Куделин, 10 в Делейна и 17 в Ракитница, в които протоколите са съставени в 6.00 час сутринта. Тоест, преди началото на изборния ден. Този факт не подлежи на коментар, защото е отразен в секционните избирателни комисии. Другото, което моля да обсъдите, е: Три протокола на Секционни избирателни комисии са съставени в 19.00 часа. Съставени са в часа на приключване на изборния ден и въпросът, който ще поставя е, кога бяха броени резултатите и кога бяха проконтролирани." Мнението си по делото даде и прокурор Кирил Кирилов. По време на делото стана ясно, че адвокатите на жалбоподателя са се отказали от ръчно преброяване на бюлетините в 10 от 18 - те секции в общината, както и от призоваване на свидетели. 

Кметът на Видин Огнян Ценков призова политическите сили, участвали в местните избори, да почистят в едноседмичен срок агитационните материали. Това е трябвало да стане в 7-дневен срок след местния вот, според Изборния кодекс. Ще бъде даден необходимия толеранс, но след това ще се пристъпи и към санкции, каза Огнян Ценков. Той уточни, че общината няма ангажимента да премахва предизборните плакати.

Кметът на Враца Калин Каменов планира ежемесечно отчитане на напредъка на проекта за воден цикъл на града - това обяви самият градоначалник в началото на седмицата. Желанието на Каменов е отчетите да се превърнат в традиция до приключването на проекта, за да може врачани да имат яснота на какъв етап е изпълнението на дейностите и проблемите, които възникват. Досега такъв отчет се правеше от Звеното за изпълнение на проекта, но той беше представен само пред общинските съветници.  

Пет проекта със социална насоченост в помощ на възрастни хора в нужда ще стартират в област Видин в началото на следващата година. Те са финансирани от Европейския социален фонд и са подготвени от общинските администрации в Белоградчик, Кула, Брегово, Грамада и Чупрене. 80 души в Белоградчик ще ползват домашен санитар и личен асистент, съобщи Мариела Савкова, управител на Областния информационен център във Видин: "В "Грижа за нуждаещите се" в Белоградчик, както е озаглавен проектът, услугите са насочени към лица с увреждания и възрастни хора над 65 години с ограничения или невъзможност за самообслужване. Капацитетът е за 80 лица, ще стартира януари 2016 г. и ще продължи до октомври 2017 г.- общо 22 месеца." 82 бенефициенти в Кула ще бъдат обхванати в подобни проекти за 20 месеца, в Брегово- 110 души, в Грамада- 61 потребители и в Чупрене- 57 възрастни хора в нужда, с продължителност 18 месеца.

Има забавяне на заплатите на личните асистенти в община Видин. За това потвърди и управителят на направление "Социални дейности" в Община Видин Роми Гергова: "Проблемът възникна от това, че с две писма Агенцията за социално подпомагане ни информираха, че Общината трябва да заплати средствата за заплати на лицата, тъй като преводите са на траншове от Министерството на труда и социалната политика към Агенцията за социално подпомагане. Община Видин няма как да заплати дори и 1 лев разход от бюджета без да бъде гласувано на заседание на Общинския съвет. Знаем каква бе предизборната ситуация. Общинският съвет не е заседавал през месеците август, септември и октомври. Единственото, което мога да кажа, за да успокоя нашите колеги лични асистенти е, че на 25 ноември ще има заседание на Общинския съвет. Това означава, че на 25-ти, като приключи заседанието, трябва един период да се оформи протоколът и след това Община Видин ще направи всичко възможно тези средства да бъдат преведени по сметките на личните асистенти. Понеже идва време и за октомврийската заплата, ще направим всичко възможно и тя да бъде изплатена." Майки във Видин сигнализираха за забавяне и при изплащането на детските надбавки. По информация на Радио ВИДИН това се дължи на факта, че след като досегашният директор на Регионалната дирекция за социално подпомагане Венци Пасков вече е на длъжност заместник кмет на Общината, временно изпълняващият длъжността директор все още няма право да извърши интернет банкиране. Проблемът ще бъде решен до дни, увериха от дирекцията.

Постановление на Министерски съвет от 30 октомври предвижда увеличение на учителските заплати, след корекция на единния разходен стандарт. "Очакваното увеличение е със 70 лева, но на практика не всички учители ще го получат"-  каза за Радио ВИДИН директорът на Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин и председател на учителския синдикат към КНСБ Евлогия Манджукова.

Подготовката по организацията на зимното почистване в община Мездра върви с пълна сила, съобщи в "Посоките на делника" сътрудникът ни Петко Котларски. Очакват се проблеми със зимното почистване на 128-те километра четвъртокласна пътна мрежа на територията на община Мездра. С цел оптимизиране на разходите е обявена обществена поръчка. Според кмета Генади Събков, времето за поръчката е пропуснато и има сериозно закъснение.

Министерството на енергетиката, съвместно с Комисията за енергийно и водно регулиране, Български енергиен холдинг, Българската независима енергийна борса, Електроенергиен системен оператор  електроразпределителните дружества, стартират информационна кампания, посветена на предстоящата либерализация на електроенергийния пазар в страната. Целта е потребителите да получат отговори на своите въпроси относно преминаването към свободен пазар на електроенергията, което предстои да се случи поетапно от началото на следващата година. Това се казва в съобщение на Министерството на енергетиката. Като част от тази кампания на 19 ноември от 10.00  часа в Областна администрация-Видин, Конферентен център, ще се проведе среща със заинтересованите страни. В нея ще участва заместник-министърът на енергетиката Николай Николов, който ще води екипа на Министерството на енергетиката. В началото на срещата ще бъдат разяснени промените на пазара на ток в страната, които влизат в сила от 1 януари 2016 г. От тази дата потребителите на средно и ниско напрежение ще могат да излязат на свободния пазар на електроенергия, каквато възможност вече съществува за потребителите на високо напрежение. Предвидена е дискусия, в която на въпроси ще отговарят заместник-министърът на енергетиката Николай Николов и експерти от Министерството на енергетиката, КЕВР, БЕХ, ЕСО, Българската независима енергийна борса и ЧЕЗ. Като домакин областният управител на Видин Момчил Станков кани на информационната среща заинтересованите потребители - битови абонати, общински администрации, болници, училища, читалища и малки фирми.  

Нова многофункционална спортна зала беше открита във Вършец от премиера Бойко Борисов, министъра на младежта и спорта Красен Кралев и кмета на общината Иван Лазаров. Залата е изградена през последната година по проект на Общината, финансиран със средства от Програмата за развитие на селските райони на Европейския съюз. Тя се намира до брега на река Ботуня във Вършец и разполага с места за 750 зрители. В нея има игрища за баскетбол, волейбол, хандбал, тенис на корт и плувен басейн с подвижен покрив. В залата са изградени още съблекални, фитнес салон и медицински кабинет. Градският стадион на Вършец, който се намира в съседство с новата зала, е реконструиран. Премиерът Бойко Борисов обяви, че от следващата година правителството ще започне големи инвестиции в подобряването на инфраструктурата в Северозападна България.

Децата от клуб "Млади възрожденци" към СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Ново село посетиха читалище-паметник "Земеделец" и неговата библиотека. Те положиха цветя пред паметната плоча на читалището, където са изписани имената на петима новоселяни, загинали в Сръбско-българската война и се запознаха с една от наследниците на убития Станко Н. Предeкитин- Сийка Станева /по баща Предeкитова/. В библиотеката учениците изслушаха военния марш "Бдинци, лъвове, титани" и историята на неговото създаване. Запознаха се с изложените книги под наслов "130 години Сръбско-българска война", сред които имаше научни издания, популярни исторически очерци, краеведска и художествена  литература. Последната среща на младите възрожденци бе в дома на възрастната наследница на доброволеца Цеко М. Маджов, загинал при защитата на Видин. Баба Ефросина Барзова /по баща Маджова/ разказа за героизма на своя прадядо подпор. Иван Тодоров, чието име също стои върху паметната плоча на читалището, загинал с думите:

"Главата си давам, но България не давам!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00