Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 ноември 2015 година

Снимка: Полина Тодорова


Видинска област е на първо място по брой страдащи от сърдечно-съдови заболявания и е с един от най-високите проценти по разпространение на тютюнопушенето- каза в Международния ден без тютюнев дим д-р Марияна Чавдарова от Регионалната здравна инспекция във Видин: "Инициативите днес бяха насочени към хората, които искат да откажат цигарите. Тютюнопушенето е един от рисковите фактори, който води до много сериозни здравословни проблеми. Някои от тях с фатален край- като рак на бял дроб, рак на ларинкса, рак на устната кухина, а също и до инвалидизация след като инсулти, инфаркти." Над 46% от от мъжете и близо 33% от жените в България пушат редовно. 72% от децата са изложени на пасивно тютюнопушене.

Видинският административен съд гледа днес административно дело, образувано по жалба от Владимир Тошев, Емилиян Енчев, Николай Цветков и Венци Пасков против решение на Общинската избирателна комисия във Видин за избор на общински съветници на местните избори на 25 октомври. Съдебна експертиза е назначена, съобщи административният секретар на съда Даниела Пинтова: "Бе даден ход на делото и в хода на делото бяха изслушани всички страни. Жалбоподателите поддържаха искането за откриване на процедура по член 193 от ГПК във връзка с член 144 от АПК по оспорване истинността на всички 127 протоколи на секционните избирателни комисии и протокол на Общинската избирателна комисия от проведените избори на 25 октомври за общински съветници. Всички жалбоподатели искаха назначаване на експертиза, която да даде становище за броя на действителните и броя на недействителните бюлетини по секции, както и преференциите. Изискани са и списъците от Главна дирекция "ГРАО". Съдът назначи съдебна експертиза, която да бъде изпълнена от седем лица. Изискани са и избирателните списъци от Главна дирекция "ГРАО", както и трима свидетели, които са били изискани в хода на делото и делото е отложено за 1 декември от 9:30 часа."

Информационна кампания за предстоящата либерализация на електроенергийния пазар в страната започна днес във Видин. Всеки потребител може да избере измежду 150-те лицензирани търговци на ел. енергия, с които да договаря цената за своята фирма, учреждение или домакинство. Смяната на доставчика е безплатна и става в рамките на три седмици, обясни Тодор Матев от електроразпределителното дружество, обслужващо Северозападна България. "Това става по утвърдени процедури. При всеки оператор на мрежови услуги трябва да си заявите тази смяна и в рамките на три седмици тази смяна ще бъде осъществена." Търговците на електроенергия могат да работят на територията на цялата страна. Потребителите имат възможност да видят кои са и да ги проверят на сайта на Електроенергийния системен оператор, каза Милен Костов от дружеството. На срещата присъстваха кметът на община Видин Огнян Ценков, на Белоградчик- Борис Николов, на Кула- Владимир Владимиров, на Бойница- Анета Генчева, директорът на РИО на МОН Марийка Василева, директори на училища, представители на читалища, лечебни заведения, фирми и битови абонати. "Търговците на електроенергия, които в момента на пазара са регистрирани над 130 търговеца, те могат да работят на територията на цялата страна, вие не сте ограничени към конкретен търговец, да го проверят в системите на сайта на Електроенергийния системен оператор и да изберат само такъв търговец, който е регистриран и оперира, и е активен в момента." Преминаването към свободен пазар на електроенергията предстои да се случи поетапно от началото на следващата година.

Поддържането на пътищата в област Монтана през зимата обсъди областният управител Ивайло Петров на среща с представители на кризисния щаб. На заседанието бе приет план за зимното поддържане в област Монтана. 118 машини ще чистят 605 километра републиканска пътна мрежа, съобщи инж. Володя Вълов, директор "Областно пътно управление" Монтана. "Общото количество на осолен пясък е 2604 тона, пясъка е близо 15 хиляди тона, 2 200 тона е наличната сол, химикалите са 27 тона. По разчет машините са 118, наличните са 84." Според договора, фирмата ангажирана с почистването на пътищата в региона, трябва да разполага и покаже 5 км снегозащитна ограда. Според инж. Вълов фирмата няма такава готовност. На срещата при областния управител нямаше представител на фирмата, избрана да чисти пътищата в област Монтана. "Имахме неприятния опит от миналата година, когато се случиха няколко ситуации- голямото снегонавяване в областта, ледоломите в планинската част, бурните ветрове във Вършец и Берковица... На първо място е важно да имаме добра комуникация, затова изпратихме писма, за да ни подадат информация за новоназначените кметове на кметства, както и техните телефони... Молбата ми към кметовете на общини е във всяко едно населено място от критичните участъци на републиканската пътна мрежа да има предвидени пунктове за настаняване на бедстващи"- посочи Ивайло Петров.

Общинска комисия ще гледа искане на видинско училище за еднопосочна улица. Преподавателят в СОУ "Любен Каравелов" и представител на Гражданско движение "ДНЕС" Красимир Михайлов сигнализира за натоварен трафик на улицата пред входа на видинското учебно заведение. По думите му, улицата трябва да стане еднопосочна, нужно е да се обърне внимание и на тротоарите за по-голямата безопасност на децата на пътя. Проблемът беше обсъден на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. "Ръководството на училище "Любен Каравелов" многократно през последните години е сигнализирало община Видин. Самата улица не е обезопасена, като там има една огромна яма, десният тротоар на практика не съществува. Движението е двупосочно, особено сутрин, когато родителите водят децата си на училище, там става едно стълкновение, в което не могат да се разминат автомобилите", каза Красимир Михайлов. Областната комисия по пътна безопасност взе решение предложението на Красимир Михайлов да бъде внесено за разглеждане от комисията към Община Видин.

Над 10 хиляди са приетите на гише и обработени годишни данъчни декларации, като близо 51% от фирмите и почти 17% от физическите лица декларират по електронен път, съобщават от НАП Враца. Най-много са издадените документи, свързани със здравно-осигурителния статус- над 12 000. Следват исканията за издаване на удостоверения- над 11 000. Подалите заявление за издаване на персонален идентификационен код (ПИК) са 1800, което надвишава повече от два пъти издадените ПИК за цялата минала година. Обслужените от офиса на НАП Враца клиенти от началото на годината до днес са близо 50 000. Средното време за обслужване на един клиент е по-малко от 6 минути, са изчислили от Агенцията. Най-често използваните услуги са подаване на данъчни и осигурителни декларации, издаване на удостоверения, достъп до информация за здравен статус, извършване на регистрации и справки за уточняване на задължения.

Лотарията на НАП и Министерството на финансите стана хит в интернет и социалните мрежи, съобщават от НАП Видин. До момента сайтът на играта kasovbon.bg е посетен над 290 000 пъти, регистрирани са близо 100 000 касови бележки на обща стойност 1,6 млн. лева. Видинчани регистрираха само за три дни почти 1000 касови бележки. Голямата награда лек автомобил с всички екстри ще бъде изтеглена по Коледа догодина, а дотогава всяка седмица след 20 декември данъчните ще дават смартфон, а всеки месец 40 инчов смарт 3Д телевизор. Да участва в лотарията може всеки, навършил 14 години, който има профил в сайта и е регистрирал валидни касови бележки, издадени след 16.11.2015 година. Няма ограничения за вида на покупката, нито изискване за минимална и максимална стойност, допълват от НАП. Данъчните обаче предупреждават, че задължително условие за получаване на награда е участникът да пази хартиено или сканирано копие от фискалния бон. До седмица ще е достъпно и мобилно приложение за устройства с операционна система IOS, както и възможност за хората без достъп до интернет да регистрират бележки денонощно на телефона на НАП 0700 18 700. "Лотарията се оказа добър мотив за по-активно поведение у хората да поискат касовата си бележка. А фискалният бон е не само път към късмета, но и единственият начин да търсим правата си като потребители, ако сме купили некачествена стока или услуга", каза говорителят на НАП Росен Бъчваров.

ЧЕЗ стартира планирани технически промени в информационната си система за обслужване на клиенти. Дейностите ще стартират на 20 ноември и ще продължат не повече от 5 работни дни. В този период  ще се приемат заявления от всички клиенти, посетили центровете за обслужване на ЧЕЗ. Заявленията ще бъдат обработвани своевременно, като за тази част от тях, които  ще бъдат приключвани след края на планираните дейности, клиентите ще получат съответно уведомление. "Не очакваме да бъде нарушен нормалният ритъм на работа. Създадохме организация, която да позволи обслужването на нашите клиенти да протече гладко и по време на дейностите по извършване на техническите промени в информационната ни система", каза Димчо Станев, директор "Обслужване на клиенти" в ЧЕЗ България.

Конкурс за най-красиво писмо до Дядо Коледа организират за 20-та поредна година от "Български пощи" ЕАД. Много поколения деца са участвали в него и никога не забравят, че върху писъмцето трябва да бъде правилно написан адресът на подателя и да бъде залепена марка от 65 стотинки, напомнят от Дружеството. На мястото на получателя е достатъчно да пише: "За Дядо Коледа". Всички участници в конкурса получават от Любимия Дядо вълнуващи лични писма, а за най-добрите детски творби "Български пощи" са подготвили и специални подаръци. Децата могат да изпращат своите послания написани на ръка или на компютър, придружени с рисунки, стихчета. Крайният срок за изпращане на писмата за участие в конкурса е 7 декември 2015 година. За допълнителни въпроси и уточнения тел.: 02/9493266; e-mail:i.paunova@bgpost.bg, Иванка Паунова.

Втора самостоятелна изложба "Северозапад 2" подреди в Художествената галерия на Белоградчик Радостин Иванов. Творбите са съчетание между фотография и живопис. "Чрез фотографията Радо изразява своето отношение към нещата, които го заобикалят. Много от тези творби са изява на емоции и преживявания. С други пък- като природните пейзажи, сякаш иска да ни накара да притаим дъх пред красотата и величието на природата", каза за самоукия творец уредникът на галерията Елена Джунинска. От 2015 година Радостин Иванов се занимава и с маслена живопис. "От живописта почуствах, че художникът иска да ни вкара в един имагинерен, един нереален свят. Доста стилизирано разработва своите картини. Не търси перспектива", коментира Елена Джунинска. Произведенията на Радостин Иванов ще бъдат изложени в галерията в продължение на един месец.

Етнографска изложба "От раклата на баба" подреди по случай своята 90-годишнина читалище "Просвета" Мездра. Идеята за експозицията и нейната реализация са дело на Милка Пухалска от Краеведското дружество при читалището. Показани са повече от 100 автентични женски носии и предмети от бита- старовремските шевици и плетива, тъкано платно, сукмани, елеци, престилки, ризи, пешкири- всичко е изработено ръчно, тъкано на стан, везано или плетено. "В миналото нашите баби са подреждали в раклата своите премени, костюма на бъдещата невеста, чеиза- ризи, чорапи, престилки, кърпи покривки, килими, постелки, възглавници- всичко нужно за бъдещия дом. Там всичко е ценно, изработвано с много труд, обич и очакване. Показаните костюми са от нашия край. Сукманът- черен, от домашна аба, е от Влашко село (днес Царевец). Красива шевица, бяла риза със свилени ръкави. Показани са и други тъкани, плетива, съдове, престилки, покривки, костюми от началото на XX век. А на старите снимки са запечатани мигове от живота на хора, живели в други времена- сладка приказка на чашка кафе и бяло сладко, край поднос с малки красиви съдове. Историята на старата ракла- там е кодирано българското познание, един отминал живот, оставил много следи и белези- трябват ни очи да ги видим и знания да ги разчетем. Желая Ви приятна разходка из нашата приказка, прочете си я сами", кани посетителите Милка Пухалска.

Идея за "Работна практика по предмети и професия" спечели първо място на иновационния лагер, проведен в професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин, по повод Световната седмица по предприемачество. Предложението е на отбора на Роберт Бодов: "Учениците ще могат да приложат на практика наученото в часовете. По география и история ще се водят видео уроци. Теорията ще бъде малко по-разчупена." Втори остана отборът на Симеон Сименов, който предложи нов учебен предмет по професионално ориентиране. Трети е отборът на Йордан, Емили и Петя. Те смятат, че в училище трябва да се изучава "Философия на оптимизма". Директорът на гимназията Мариета Георгиева коментира след презентациите, че на учениците им липсва т. нар. неформално учене: "Тоест липсва ви това, което е в ежедневния сват. Това, което човек трябва да има като лични качества и умения и което на практика не се учи."

Днес изпратихме един от символите на Северозапада- Милан Миланов. Напусна този свят на път да свърши поредната народополезна работа. "Смъртта го грабна милостиво- без болка и чудене", каза Петя Генова. Бай Милан, както с уважение всички в Берковица го наричаха, бе от последните възрожденци, които искаха да изправят на крака нашия мил край. Писател, краевед, историк, издател, музеен работник, патриот. Биографията му е част от историята на българския Северозапад. Създател е на музеите и художествените галерии в Берковица, Монтана и Чипровци. Автор е на краеведски книги за много местни селища. В продължение на 12 години извършва теренни проучвания на близо 100 крепости, укрепени селища и могили в Северозапада. Работи за популяризирането на трите манастира в региона- Клисурския, Чипровския и Лопушанския манастир. Последните му идеи бяха свързани с издаването на книга за прохода Петрохан и музей на неговия близък приятел Йордан Радичков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00