Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 ноември 2015 година

Снимка: Ваня Минева

Изпращаме последния хубав ден от тази есен. Синоптиците прогнозират застудяване от утре. Видинчани се възползваха от слънчевия ден, за да се разходят в Крайдунавския парк.

Областна здравна карта на област Видин прие днес на свое заседание Комисията за изработването на документа, назначена със заповед на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, съобщават от областната администрация. В работата на комисията, оглавявана от областния управител Момчил Станков, участваха ръководители и специалисти от Регионална здравна инспекция, Районната здравноосигурителна каса, местните структури на съюзите на лекарите и зъболекарите, представителните организации за защита правата на пациентите, както и представители на 11-те общини в областта. Областната здравна карта включва основни елементи на структурата и политиката за развитие на здравеопазването в област Видин за период от 3 години. В приетия окончателен вариант, тя ще бъде включена в изработването на националната здравна карта. Предвижда се да бъде увеличен с 5 броят на лекарите в първичната извънболнична помощ. Към момента общопрактикуващите лекари в областта са 65. По този начин се дава възможност в общините Грамада и Макреш да се разкрият лекарски практики, каквито досега не е имало, а в Кула, Ново село и Ружинци да се добавят по една към сега съществуващите. Предвижда се с трима повече да бъдат и практикуващите зъболекари в региона. Към момента общият брой на лекарите по дентална медицина в първичната извънболнична помощ е 93, разпределени в 91 индивидуални практики и 1 групова. Заложени са по-високи нива на необходимия брой специалисти в извънболничната медицинска помощ - 120 - по клинични специалности и 22-ма - по медико-диагностични специалности. В областната здравна карта са заложени 228 повече легла в болничната помощ.

Районната здравноосигурителна каса в Монтана има назначен нов директор, съобщават от институцията. След като бившият директор Станчо Манчевски беше дисциплинарно уволнен през месец май 2015 година от Управителя на Национална осигурителна каса за пропуски в дейността на РЗОК Монтана, на 21.10.2015 година беше проведен конкурс за нов директор на касата. От тогава Любомир Стефанов е новият директор на Районна здравноосигурителна каса Монтана за мандат от четири години. Същият работи в системата на здравната каса от 2012 година, като е заемал длъжностите директор "ИПУС" в ЦУ на НЗОК и Началник отдел "ДКМДПА" в РЗОК Монтана. От 18.05.2015 година е назначен за директор на Районната каса в Монтана до провеждането на конкурса.

Българският червен кръст и областният информационен център проведоха срещи в Криводол и Борован, на които разясниха подробности от кампанията "ЗАЕДНО за съпричастността", съобщиха от ОИЦ. В двата общински центъра във Врачанско бяха разяснени основните процедури, насочени към безработните младежи, хора с увреждания, хора над 65 г. с ограничения или невъзможност за самообслужване и всички потенциални участници в акцията. В Криводол на срещата присъстваха кметът на общината Петър Данчев и неговият заместник Дияна Милетиева, която е и местен координатор за БЧК. Домакини на срещата в Борован пък бяха Илияна Донкова, координатор на БЧК за общината Борован  и Даниела Велчовска. Участниците в двете срещи проявиха интерес към предстоящата процедура за "Предоставяне на услуги в дома", насочена към икономически неактивните лица, извън образование и обучение,  в т.ч. обезкуражени лица, търсещи работа безработни лица и групи в неравностойно положение. Чрез процедурата се цели  улесняване достъпа до заетост на безработни лица чрез предоставяне на услуги в дома, като: почасово отглеждане на деца; почистване, включително на мазета и тавани и миене на прозорци; помощ в градината и двора без земеделска дейност. Подобряване съвместяването на професионалния с личния живот чрез предоставяне на възможност за почасово отглеждане на деца на възраст от 1 до 5 години. Ново наетите лица ще преминават обучение, след което ще предоставят почасови услуги в дома, вкл. почасово отглеждане на деца и други възможни домашни услуги.

37 проверки в училищата и детските градини извърши Регионалният инспекторат по образование във Видин за присъствието на децата в училищата и детските градини. Обхванати са 24 училища и 13 детски градини, съобщи началникът на РИО Марийка Василева. 8 906 са децата и учениците от подготвителна група до 12 клас в област Видин. 15 ученици са обхванати в индивидуална форма на обучение, 301- в самостоятелна, а 195- в задочна, каза началникът на инспектората по образованието.


Видинският районен съд потвърди наказателно постановление на Дирекция за национален строителен контрол София, с което на главния архитект на Видин е наложена глоба. Санкцията от хиляда лева е заради издадено разрешение за строеж в участъка пред жп гарата, около Паметника на загиналите в Сръбско- българската война, а архитект Ангел Недялков я обжалва. Решението на Районния съд е обявено на 18 ноември и в 14-дневен срок може да бъде обжалвано пред Административен съд- Видин.

Очаква се забавяне при преминаването през съпределните с Румъния гранични пунктове. Причината е въведен 100-процентов граничен контрол от северната ни съседка. От МВР съобщиха, че от вчера на обяд Румъния е затегнала проверките на преминаващите хора и превозни средства през съпределните гранични пунктове. Пътуващите ще бъдат регистрирани в информационната система на страната. Очаква се, поради обработката на необходимите документи, преминаването през пунктовете да става по-бавно. Има забавяне и опашка от автомобили на Дунав мост 2. Таксуването става за секунди, но проверките на съответните гранични власти са по-обстойни, обясни изпълнителният директор на смесеното българо-румънско дружество за управление на съоръжението Любомир Низамов.

За 13-та поредна година във Враца започна благотворителната кампания "Осинови врачанско семейство". Гражданската инициатива започна както обикновено месец преди Коледа и цели да зарадва деца с по-нисък социален статус за предстоящите коледно-новогодишни празници. Социалните служби са подбрали 50 деца от бедни семейства на възраст от 2 до 7 години, които имат нужда от дрешки, обувки, играчки и помагала. Имената на малчуганите са написани на картички, с които беше окичена елха във фоайето на читалище "Развитие" във Враца. Всеки желаещ можеше да си вземе една и да зарадва някой малчуган за празника.

Търговско-промишлената палата във Враца ще отбележи 120-годишнината от учредяването на БТПП. Събитието в града под Околчица е днес, 20 ноември, а кулминацията му е връчването на приз за новаторство, индустриален подем и социална отговорност на името на прочутия врачански индустриалец Мито Орозов. На тържественото отбелязване днес институцията връчва учредения Приз за новаторство, индустриален подем и социална отговорност "Мито Орозов".

Днес завърши курсът по ИКТ (Информационни и комуникационни технологии) за възрастни, който се проведе в Регионална библиотека "Гео Милев" от Богдан Горанов - библиотекар. Обучението е организирано от СНЦ "Младежки СевероЗапад", съвместно с РБ "Гео Милев", Общински Младежки Дом - Монтана, Дирекция "Бюро по труда" и Младежки медиатор на Община Монтана. Кети Костадинова - директор на библиотеката, Сибил Бойчев и Богдан Горанов връчиха удостоверения за успешно завършване на курса. Курсът по Информационни и комуникационни технологии има за цел да даде основни знания и умения за работа с компютър на начинаещи и да съдейства за тяхното по-активно присъствие в Интернет пространството, съобщават от библиотеката. Обучението е напълно безплатно. В плана за обучение бяха включени теми като запознаване с компютърната конфигурация, работа с текстообработващи програми, създаване на електронна поща, работа с Интернет.

По повод 21 ноември - Деня на християнското семейство, в Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана гостуваха ученици от 8 СОУ "Отец Паисий" в града, съобщават от културната институция. Снежана Стоянова - завеждащ отдел "Читални" изнесе презентация, която ги запозна с празничната обредност на българите, най-вече с официалното отбелязване на Въведение Богородично- 21 ноември.

Дирекция "Образование, култура спорт и туризъм", община Враца и екипът на проект СТИМУЛ "Социално трайно интегрирани, местни услуги за личността" организират в събота 21.11.2015 г. за четвърти пореден път детския турнир "Мама, татко и аз". Турнирът се организира по повод Деня на християнското семейство и е част от дейностите по проект СТИМУЛ, чиито цели са: превенция на социалното изключване сред децата от рисковите групи, инвестиции в ранното детско развитие, подобряване готовността на децата за включване в образователната система, подкрепа за формиране на родителски умения сред уязвимите групи родители. В надпреварата ще се включат 36 отбора. Всеки отбор се състои от едно дете и един родител. Децата са на възраст 5 - 6 години. Отборите ще участват  в две различни състезания в серия по 6 отбора, от които ще бъде излъчен само по един  победител. Шестте победители от всяка серия ще бъдат наградени на финала на турнира, а всички участници веднага след всяка серия ще получат грамоти и предметни награди. Тази година е предвидена и игра с публиката - състезателни игри за децата, които не участват в състезанието. Домакин на състезанието е спортната зала на Природо-математическата гимназия, а началото е в 10.00 ч.

Четири семейства от Ново село, сключили брак преди 50 години, ще честват златна сватба в Деня на християнското семейство и младеж - 21 ноември. Инициативата е на Пенсионерския клуб "Просънъц", разказва сътрудникът ни Светла Бондова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00