Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 ноември 2015 година

Снимка: Полина Тодорова

Синоптиците очакват зимата на 2015/2016 година да бъде по-мека. Максималните температури ще се повишат с 2-3 градуса в сравнение с други години, съобщи Леночка Ангелова, началник на Хидрометеорологичната обсерватория в Монтана: "Очакванията на месец декември и месец януари на 2015-та срещу 2015 година са за по-топло време. Обикновено средните температури за месеците декември и януари за нашия регион са около 0 градуса. Очакванията са те да бъдат между 2 до 5 градуса, т.е. значително повишение на средните температури за типично зимни месеци."По-студено време и сняг се очакват през февруари. "Говорейки за мека зима, не трябва да мислим, че няма да има сняг. Очакванията са, че повече сняг през настоящата зима, ще има през месец февруари на територията на региона, когато ще има по-студени ветрове... Необичайни студове през месец февруари, съгласно спътниковата информация, от порядъка на минус 18, минус 20 градуса на територията на региона няма да се случват", допълни Леночка Ангелова.

С 250 тона сол разполага общинското предприятие БКС във Враца за предстоящия зимен сезон. Снегопочистващата техника е оборудвана с GPS, съобщи кметът на града Калин Каменов. По този начин работата на машините ще бъде проследявана както от специализирания щаб, така и от гражданите в реално време.

Община Берковица има готовност за зимата. Среща е проведена и с фирмата по снегопочистване, каза за Радио ВИДИН кметът Милчо Доцов:"Общината има добра готовност, по моя преценка, за зимното снегопочистване. Имаме сключен договор с фирма изпълнител на три основни позиции. ... Съгласно приложената справка, машините, с които ще почистваме общинската пътна мрежа и улиците на населените места общо са на брой 15, в добро състояние."Фирмата ще разположи в близките дни техниката в двора на "Комунални дейности" в Берковица, за да има готовност при сняг да започне почистването, добави кметът. 183 хиляди лева са предвидени за снегопочистване, като част от средствата са субсидия от републиканския бюджет.

Най-голямо количество дъжд за последното денонощие в Северозападна България е паднало в Берковица - 40 л. кв/м.Това каза за Радио ВИДИН ръководителят на сектор "Метеорологично обслужване" в Хидрометеорологичната обсерватория в Плевен Невена Иванова."За областните градове съответно са измерени 13 л. кв/м дъжд във Видин, Монтана- 11 л. кв/м и 16,5 л. кв/м във Враца. Във Видинско са отчетени от 5 до 12 л. кв/м в различните части на областта, а в Монтана на места са паднали 26 - 30 л. кв/м", поясни Невена Иванова.Поривите на вятъра вчера са били за Видин и Монтана 20 м/с, а за Враца- 25 м/с.

Ураганният вятър, който вилня в събота и в нощта срещу неделя над Враца, нанесе доста поражения, но за щастие няма жертви и сериозно пострадали хора- това успокои на пресконференцията си днес кметът на града Калин Каменов: "Вчера колегите от БКС буквално отстраниха от пътното платно три паднали спирки. Хубавото от цялата ситуация е, че няма пострадали граждани, няма и жертви, но има преки щети."Пораженията ще бъдат отстранени в близките дни според възможностите на общинската управа и ресурса на местната фирма БКС.

Възстановено е движението по пътя Берковица - Монтана, съобщават от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".  Поради преливане на река Бързия, пътят бе затворен за движение и водачите трябваше да използват обходен маршрут през Вършец.

В Плевен автоматичната измервателна станция за контрол на качеството на атмосферния въздух ще бъде преместена, съобщиха от деловодството на Общинския съвет в града. В момента тя е разположена на улица "Дойран", на площ 15 кв.м. Предложението е от 1 януари станцията да бъде поставена в двора на начално училище "Патриарх Евтимий", което се намира в центъра на областния град. Новото място е избрано от експертна комисия на Министерството на околната среда и водите, Изпълнителната агенция по околна среда, РИОСВ и Общината. Решението ще бъде взето на заседание на съвета в четвъртък - 26 ноември.

Административният съд във Видин потвърди решението на Общинската избирателна комисия в Брегово, с което е обявен изборът на Милчо Лалов за кмет. Резултатът от изборите там беше оспорван от коалиция от пет партии- ГЕРБ, РБ, АБВ, БДЦ, НФСБ, които издигнаха кандидатурата на Ивайло Гюров за кмет. Милчо Лалов, издигнат от БСП, е обявен за избран за кмет на първия тур от местните избори с 1660 гласа. Според протокола на комисията за опонента му Ивайло Гюров са отчетени 1581 действителни бюлетини. Според  жалбоподателите неправилно са отчетени действителните и недействителните бюлетини в 12 избирателни секции в общината. Оспорен е и протоколът на Общинската избирателна комисия, съставен на основа на протоколите на секционни комисии. Някои от протоколите са съставени предварително, не са броени бюлетини, твърдят от коалицията, издигнала кандидатурата на Ивайло Гюров за кмет.По делото съдът назначи експертиза, която да извърши оглед и повторно преброяване на действителните и недействителните бюлетини от гласуването в СИК-овете, които са изготвили оспорените протоколи. Не са допуснати съществени нарушения на изборния процес, които да доведат до изборен резултат, различен от обявения в оспорваното решение, се посочва в решението на Административен съд Видин. В седемдневен срок от обявяването му, то подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Административният съд потвърди и Решението на Общинска избирателна комисия - Ново село за избиране на общински съветници от проведените на 25.10.2015 г. избори. Решението на съда подлежи на обжалване пред Върховен административен съд в седемдневен срок от обявяването му.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков ще участва утре в заключителна пресконференция в болницата в Монтана, на която ще бъде отчетено изпълнението на дейностите по проекта за ремонт и реконструкция на сградния фонд на МБАЛ "Д-р Стамен Илиев АД", Монтана. Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България. Общата стойност на инвестицията възлиза на над 6 600 000 лв., от които 5 500 000 лв. е безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз.

Преди седмица лични асистенти от община Видин сигнализираха в Радио ВИДИН за забавяне на заплатите им. След среща днес между заместник-кмета по хуманитарни дейности и социална политика, Венци Пасков и лични асистенти, бе оповестено, че те ще получат заплатите си до дни. Венци Пасков обясни, че след като Общинският съвет на 25 ноември гласува решението, в рамките на три дни, областният управител на Видин ще се произнесе по него и веднага след това възнагражденията, които се дължат за месеците септември и октомври, могат да бъдат изплатени. Заместник-кметът увери, че получаването на заплатите след Нова година ще влезе в график.

Три държавни и пет общински училища в област Видин са включени  в една от мерките на националната програма "На училище без отсъствия". Програмата е насочена към осигуряване на условия за непрекъснат образователно-възпитателен процес и намаляване на отсъствията, каза за Радио ВИДИН началникът на Регионалния инспекторат по образование Марийка Василева."През тази учебна година по първата мярка "Без отсъствия" няма кандидатстващи училища от област Видин. По втората мярка "Без свободен час- осигуряване на заместване на отсъстващите учители и възпитатели" се предоставят допълнителни средства за изплащане на реално взети часове от учители и възпитатели, които заместват отсъстващите си от работа колеги, поради ползване на отпуски, които са регламентирани в програмата. За периода от 1.09.2015 г. до 31.10.2015 г. заявиха средства от различните училища в размер на 2 395 лева. Три държавни и пет общински училища от областта са се възползвали от тази възможност", посочи Марийка Василева. Заявяването на реално взетите, проведени часове от заместващите учители се извършва до десето число на всеки два месеца от периода на действие на програмата, уточни началникът на Регионалния инспекторат по образование.

Музейните работници от Враца излизат утре на символичен протест. Те ще останат на работните си места и ще носят ленти на реверите в знак на несъгласие с ниските заплати в сектора. Хората в бранша настояват за увеличение на месечните си възнаграждения с минимум 50 процента, за да се достигне равнището на средната работна заплата в България. Работниците в музеите получават малко пари за облекло, не взимат допълнителни средства за храна. Висококвалифицирани специалисти работят за минимално възнаграждение.

Нерегламентирано присъединяване към електропреносната мрежа, както и манипулация на електромерите, са сред най-честите нарушения, които констатират от Електроразпределителното дружество в населените места в областите Видин и Белоградчик. Тези нередности влияят върху качеството на електроенергията, каза в "Цветовете на деня" заместник-директорът на Дирекция "Експлоатация и поддържане" в Дружеството Филип Йорданов. ЧЕЗ разполага с мониторингова система, която показва консумацията на битовите и стопански потребители, както и местата, от където те се захранват, каза още Филип Йорданов.

65-годишна жена от Козлодуй е заявила в полицията, че е измамена по телефона. Тя предала 750 лв. на непознат мъж, който се обадил на домашния й телефон. Той се представил от името на голяма търговска верига, като заявил, че парите са нужни за 4 токови трансформатора, закупени от неин братовчед. Образувано е досъдебно производство.

Грабеж е извършен в газостанция на ул. "Индустриална" в Монтана вчера през нощта. Мъж, използвайки сила и заплахи, насочвайки нож, е отнел 500 лева от служител на обекта, съобщават от полицията. Извършителят е неизвестен. Оперативно-следствените действия продължават, образувано е досъдебно производство.

И днес продължиха инициативите за църковния празник Въведение Богородично. От 11:30 ч. започна тържественото отбелязване в Лом, където беседа изнесе проф. д-р Дечко Свиленов. В 17:30 ч. започна тържественото отбелязване на Въведение Богородично и в Берковица.

Коледно-новогодишен базар организира Общинският пазар в Монтана
. В коледния базар ще има четири щанда, на които ще се продават стоки от занаятчии, поясни управителят инж. Стилиян Каменов. Идеята му е да се възроди една традиция отпреди повече от 25 години."По алеята на цветята откъм  ул. "Любен Каравелов" ще разположим занаятчийски щандове с троянска керамика, стъкло, дърво и кожени изделия. Ще има и греяно вино."През целия месец декември Дядо Коледа ще събира желанията на децата в чувал и ще раздава лакомства. На входа на пазара ще има шейна с еленчета. Базарът се открива на 1 декември в 11 часа, като ще бъдат запалени и две елхи. Участниците от фестивала "Бабина душица" ще сготвят рибена чорба на Никулден. На 21 декември ще бъде отбелязан празника на търговския работник. На 24 декември сме предвидили заедно с "Бабина душица" ритуално запалване на огъня и донасяне на Бъдника. Ще бъдат приготвени 100 порции постна боб чорба. Ще има и питки с късмети. На Коледа коледари ще пеят коледни песни и ще раздават колачета. Надявам се да стане общоградски празник за всички жители и гости на Монтана", каза още Каменов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Полицията задържа мъж от село Търнава заради фалшиви банкноти

Мъж на 31 години от врачанското село Търнава е задържан, след като заплатил с фалшиви банкноти . Сигнал за измамата е подаден от жител на с. Михайлово  на 14 юли . Той съобщил, че същия ден  малолетният му син е продал мотопет на непознат за сумата от 800 лева (банкноти с номинал по 100 лв.). Мъжът разбрал по-късно, че парите са фалшиви...

публикувано на 15.07.24 в 11:13