Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Готовността за работа през зимата обсъдиха във Видин

Снимка: Областна администрация Видин

Създадена е организация за работа и взаимодействие между институциите и фирмите, отговорни за осигуряването на нормална обстановка при зимни условия, стана ясно на заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия във Видин. От ноември миналата година е определена фирмата, която поддържа републиканската пътна мрежа в областта, каза директорът на Областно пътно управление Павел Драганов. Пътната инфраструктура, за която отговаря Областното управление е над 615 километра. Изготвен е план за зимното поддържане и е сформиран постоянно действащ оперативен щаб за периода от 1 ноември до края на март следващата година, каза Павел Драганов:

"При необходимост съобразно метеорологичните условия срокът може да бъде променен. Направена е организация за дежурства по опорните пунктове и е изготвен графикът за дежурства на служителите към управлението. Осъществява се денонощна комуникация между съответните дежурни за получаване на актуална пътна информация. Стриктно следим метеорологичната обстановка и пътните условия на територията на областта. Дежурните към управлението два пъти дневно или при настъпила промяна приемат, подготвят и подават по електронен път информация в отдел "Ситуационен център" към пътната агенция."

Регулярно специалистите към Районните пътни служби във Видин, Белоградчик и Кула проверяват пътните участъци. На местата с големи наклони и опасност от снегонавявания през зимата са монтирани предупредителни табели за поставяна на вериги на автомобилите. Определени са критичните участъци от републиканската  пътна мрежа с опасност от снегонавявания и местата, на които при необходимост ще бъдат поставени временни снегозащитни устройства. Осигурени са 71 броя механизирана техника за снегопочистване, която е разпределена в 11-те опорни пункта на районните пътни служби във Видин, Кула и Белоградчик. Организирани са ритмичните доставки на материали за опесъчаване. За поддържането на републиканската пътна мрежа в областта през целия зимен сезон ще бъдат необходими 13 000 тона пясък, 2 400 тона сол и 30 тона калциев хлорид, казаха от Областно пътно управление.

Трите районни противопожарни служби в област Видин разполагат с автомобили с висока проходимост и с професионални екипи за бърза и адекватна реакция в  усложнена зимна обстановка, каза на заседанието на Щаба директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Станислав Генчев.
 
Управителят на дружество "Водоснабдяване и канализация" Георги Владов съобщи, че са извършени обходи на всички външни и вътрешни водопроводни мрежи.

"Регистрираните и новооткрити аварии и течове се отстраняват своевременно", информира Георги Владов. Той допълни, че е извършен оглед и укрепване на водопроводите, преминаващи през реки и дерета.

"Работи се по осигуряването на всички съоръжения против замръзване", увери още инж. Владов.   

Представители на електроразпределителния и мрежовия оператор на територията на област Видин също увериха, че извършват профилактика на съоръженията и подготвят аварийните си екипи за работа при зимни условия.

Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Гергана Джамбова заяви, че е създадена организация при усложнена зимна обстановка своевременно да бъдат транспортирани и хоспитализирани в болниците във Видин и Белоградчик спешно нуждаещите се или на постоянно лечение болни от областта. В здравното заведение във Видин няма налично резервно електрозахранване, поради което на директора на лечебницата е издадено предписание.

Вижте още

Снимката на 11 май 2021 година

Две видински училища отбелязаха патронния си празник в деня на Светите братя Кирил и Методий.  СУ "Цар Симеон Велики" отбелязва  патронния си  празник. Във фоайето се състоя тържествена церемония във връзка с празника. С кратка програма учениците от училището представиха своето училище.  С концерт във видинското училище по изкуствата "Свети Свети..

публикувано на 11.05.21 в 18:05

Юридически книги от 19-ти и началото на 20-ти век в изложба в Монтана

Изложба на юридически книги от 19-ти и началото на 20-ти век под надслов "По силата на закона" бе открита в Съдебната палата в Монтана. Изявата, организирана от Окръжен съд-Монтана и библиотеката при читалище "Постоянство 1856" - Лом, бе посветена на 11 май - Деня на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий. Във фоайето на палатата са..

публикувано на 11.05.21 в 16:15

Възобновяват ваксинацията със "зелен коридор" и в Берковица

Болницата в Берковица вече има "зелен коридор". Там щ е се поставят ваксини "Пфайзер" и "Модерна" до изчерпване на количествата, уточняват от Регионалната здравна инспекция в Монтана.  Кабинетът в берковската болница ще работи от 10 до 12 часа от 11 до 14 май, само срещу предварително записване на телефон: 0878852742. Ето и работното време..

публикувано на 11.05.21 в 16:04

Съдят мъж и жена от Медковец за купуване на гласове

Обвиняеми за купуване на гласове в село Медковец са предадени на съд, съобщават от Прокуратурата. Обвинителният акт е внесен от Териториално отделение - Лом при Районна прокуратура - Монтана. Обвиняемите живеят постоянно в село Медковец, където притежават хранителен магазин. Във връзка с предстоящите избори за народни представители в 45-о Народно..

публикувано на 11.05.21 в 14:58

В Долна Кремена почетоха Светите братя

Днес в мездренското село Долна Кремена почетоха Светите братя Кирил и Методий и деня на библиотекарите. Библиотеката към читалището дари  книга на всеки, желаещ да чете, с мисията да се умножи семейството на четящите. Децата от детската градина посетиха храма, запалиха свещичка за здраве, дариха своя рисунка на Светите братя на църквата. Празникът..

публикувано на 11.05.21 в 14:36
НАП-Видин

Близо 5000 души са декларирали доходите си във Видин

Успешно приключи данъчна кампания за физическите лица, отчитат от офиса на Националната агенция за приходите (НАП) във Видин. 4 910 данъчни декларации от граждани са подадени до 5 май, когато изтече срокът за деклариране на доходи от физическите лица. Над 81 % от декларациите за доходите на физическите лица са подадени по интернет с..

публикувано на 11.05.21 в 14:17

Откриха паметна плоча на Максим Младенов в Ново село

Паметна плоча на проф.д-р Максим Младенов бе открита днес, 11 май, в Ново село.  Тя бе вградена в паметника на народните просвещенци, намиращ се до читалището. На тържеството присъства сестрата на Максим Младенов - Лиляна Славчева,  братовчеди, племенници и ученици на професора. Двете му дъщери, които са продължили неговия житейски път на учен..

публикувано на 11.05.21 в 13:33