Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 24 ноември 2015 година

Протестът във Враца.
Снимка: Жоро Александров

Стига мизерия! Животът ни трябва да се промени- заявяват в протестно обръщение към министър председателя Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева работещите в музеи, библиотеки, галерии и всички видове сценични изкуства. Те обявиха днешния ден- 24 ноември, за Ден на недоволството. Във всички културни институти на Видин са обявени исканията им, като протестните действия- за сега само символични, са организирани от двата синдиката- "Подкрепа" и КНСБ, и подкрепени от професионалните съюзи. "Няма да спрем до тук", казва Володя Тофишев от синдикат Подкрепа. "Защото не може без култура в България", категорична е Маргарита Маргаритова от Съюза на музикалните дейци във Видин.

Служители от културните институции във Враца излязоха на протест, организиран и координиран от КНСБ. Първоначално обявеното място за проявата на недоволство от липсата на политика по отношение на културните институции в държавата беше централния площад "Христо Ботев". В последния момент обаче недоволните решиха да излязат пред всяка институция, в която работят, тъй като не бяха поискали официално разрешение за протеста си.

Основната синдикална организация на читалищните работници от община Мездра се присъедини към националния ден на недоволство, организиран от КНСБ и КТ "Подкрепа" на работещите в областта на културата. Част от дейците се срещнаха с кмета на Общината и председателя на Общинския съвет, за да връчат официално своите искания, които са: 1. Да бъдат заложени допълнителни общински средства в Бюджет 2016 г. за фонд "Читалища". Средствата да са за провеждане на творческите дейности, за абонамент, честване на годишнини и фестивали. Средствата от този фонд да не бъдат преразпределяни в други културни и социални дейности; 2. Читалищата да бъдат включвани като партньори в инвестиционни проекти за основни ремонти на сградите; 3. Общината да предостави земя от общинския поземлен фонд на читалищата от общината, които не разполагат с такава.

Видинският административен съд даде ход на дело по жалбата на Местна коалиция "Единни за промяна", представлявана от Росица Кирова, срещу Решение на Общинската избирателна комисия- Видин за избор на кмет на община Видин, от проведените на втори тур - 01.11.2015 г. местни избори. Защитата представи доказателства за промени в сканираните секционни протоколи, изразяващи се в различен брой гласове и дописване на такива. Според адвокат Иво Атанасов, това било недопустимо и с оглед изнесеното в жалбата, поиска от съда да назначи вещо лице, което да се запознае с представените материали и с протоколите от всички 127 секции, и да бъде извършено ръчно преброяване на бюлетините. Съдът реши страните да се запознаят с представените днес доказателства и насрочи за утре ново дело, на което ще се произнесе по жалбата за касиране на изборите на  кандидата за кмет Росица Кирова.

Общинският съвет във Враца избра четирима заместници на председателя на местния парламент Румен Антов. Това се случи  по време на второто редовно заседание на местния орган на властта. На всички в залата направи впечатление 100-процентовото присъствие на избраните 37 души за сенатори от 6 групи. Мнозинството в ОбС утвърди за заместници Владислава Лакова, издигната от РБ, Ивайло Христов, номиниран от БДЦ, Цветелина Дамяновска, предложена от БСП и Владимир Христов от ГЕРБ. След поименното гласуване, съветниците потвърдиха избора си единодушно. Предложението се прие с 37 гласа "за". Работата на общинските съветници продължи с попълването на постоянните комисии към местния парламент.

Общинските съветници от БСП във Видин смятат, че има сериозен проблем с инвестициите по програма "Региони в растеж". "Смятаме, че част от тези суми няма да бъдат изразходвани целесъобразно и не по начина, по който биха искали видинчани", заяви  Димитър Велков: "От БСП ще настояваме да се състои и обществено обсъждане за изразходването на средствата, които Община Видин ще получи по ОП "Региони в растеж". Има информация, че близо половината от тях ще са за подмяна на настилката на площад "Бдинци", която на този етап не се нуждае от смяна. В интегрирания план за градско развитие са заложени 99 хиляди лева, а не 15 милиона. Тези средства могат да бъдат насочени за ремонт на други знакови места във Видин". Общинските съветници от БСП във Видин са и срещу поемането на нов дълг от Общината, която има наследени задължения от 21 милиона лева. На първото заседание на новия Общински съвет във Видин, което ще се състои утре, 25 ноември, като първа точка е заложено поемането на нов дълг от 2 милиона лева. Бързината, с която е внесено това предложение и взетото решение за него без обществено обсъждане, е притеснително, допълват от БСП. Общинските съветници от левицата ще внесат и предложение и да се отмени въведената "Синя зона", като нерентабилна. Те искат и да се направи нова организация на движението в централната градска част.

Готовността за работа при зимни условия обсъди Щабът за изпълнение на областния план за защита при бедствия във Видин. От ноември миналата година е определена фирмата, която поддържа републиканската пътна мрежа във Видинско, каза директорът на Областно пътно управление Павел Драганов. Пътната инфраструктура, за която отговаря Областното управление е над 615 километра. Изготвен е план за зимното поддържане и е сформиран постоянно действащ оперативен щаб за периода от 1 ноември до края на март следващата година, каза Павел Драганов. Регулярно специалистите към Районните пътни служби във Видин, Белоградчик и Кула ще проверяват пътните участъци.
На местата с големи наклони и опасност от снегонавявания през зимата са монтирани предупредителни табели за поставяне на вериги на автомобилите. Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Гергана Джамбова заяви,  че е създадена организация при усложнена зимна обстановка своевременно да бъдат транспортирани и хоспитализирани в болниците във Видин и Белоградчик спешно нуждаещите се или на постоянно лечение болни от областта. В лечебното заведение във Видин няма налично резервно електрозахранване, каза д-р Джамбова. Специализираните медицински екипи са готови за работа при усложнена обстановка, каза директорът на Регионалната здравна инспекция.

Проектът на Целенасочена инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България е представен на заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район  във Враца. "Целенасочената инвестиционна програма е изцяло насочена към хората, затова са заложени цели и приоритети, свързани с повишаване на заетостта на населението и привличане на инвестиции в икономически изоставащите райони в страната", каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов. Предвижда за програмата за Северозападна България за периода 2016-2020 г. да бъдат осигурени над 150 млн. лв. от държавния бюджет. За стартирането й през следващата година са необходими 15 млн. лв.

"Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България 2012 - 2030 г. - приоритети и предизвикателства“- по тази темата вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин организира конференция. Основната цел е да се представят и обсъдят официалните резултати от доклад, разработен от екип учени от Българската академия на науките. Темата на доклада е "Цели, приоритети и политики за изпълнение на стратегията за демографско развитие на Република България". Конференцията ще предостави платформа за обсъждане на политики в отговор на демографските проблеми и предизвикателства у нас.

Нова клинична пътека ще има в болницата в Монтана от следващата година. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков: "За продължително лечение на пациентите, които са след тежки коремни или ортопедични операции, след тежки хирургични интервенции както и пациенти след инсулт, след инфаркт, свързани с физиотерапевтичната дейност, една нова клинична пътека, която да позволи пациентите вече да няма оплаквания от сорта, че след тежък инсулт пациентът е бил изписан и изоставен на третия или на петия ден." Д-р Шарков беше в Монтана за финализирането на проекта на Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Стамен Илиев"  за "Ремонт, реконструкция, обновяване и оптимизиране на сградния фонд". Лечебното заведение разполага с модерна апаратура за ранната диагностика и висококачественото лечение на онкологични заболявания.

25 ученици от 5 клас на ПМГ "Академик Иван Ценов" от Враца посетиха днес Регионалното депо за отпадъци. С това те се включиха в отбелязването на Европейската седмица за намаляване на отпадъците, каза Георги Антонов от организаторите - Природозащитен център "Натура". Целта на посещението е децата да видят как може да се намали генерирането на отпадъци, допълни Георги Антонов.

Областната управа в Монтана стартира онлайн анкета за намаляване риска от наводнения. Допитването е част от изпълнението на проект на басейнова дирекция Плевен за превенция на наводнения. Анкетата ще помогне за включването в бъдещите планове за елиминиране на предпоставките за наводнения на по-широк кръг специалисти и граждани. Анкетният лист, публикуван на интернет страницата на областната администрация - Монтана съдържа 10 въпроса. Сред тях: Каква е причината за риск от наводнения; Предприемани ли са мерки за защита от това бедствие в района, където живеем; Питани ли сме за причините и действията, които могат да предотвратят наводнение.

Изложба на преподаватели от университета в град Ниш бе открита в общинската художествена галерия "Поломие" в Лом. Експозицията, която включва над 30 творби, представя различни художествени форми - живопис, графика, фотографии, текстил, колажи и  други образци на постмодерното изкуство. Проф. Катарина Джорджевич, заместник-декан на Факултета по изкуствата в Нишкия университет, поздрави присъстващите. Кметът Пенка Пенкова не скри задоволство си от гостуването на сръбските творци в Лом. "Експозицията на нашите приятели от Ниш е доказателство за дългогодишното ни успешно сътрудничество в областта на културата. Ние започнахме преди години, когато се побратимихме с Градска община Пантелей, а резултатите от това партньорство са видими и днес. Успешно реализирахме няколко съвместни проекта и създадохме благоприятни условия за разширяване на контактите от двете страни на границата. Радвам се за сръбските ни приятели и за творците от Лом, които с времето изградиха здрава основа за нашите добросъседски взаимоотношения"- каза в словото си градоначалникът.  Изложбата на сръбските художници може да бъде видяна до средата на месец декември т.г. в галерия "Поломие".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Полицията задържа мъж от село Търнава заради фалшиви банкноти

Мъж на 31 години от врачанското село Търнава е задържан, след като заплатил с фалшиви банкноти . Сигнал за измамата е подаден от жител на с. Михайлово  на 14 юли . Той съобщил, че същия ден  малолетният му син е продал мотопет на непознат за сумата от 800 лева (банкноти с номинал по 100 лв.). Мъжът разбрал по-късно, че парите са фалшиви...

публикувано на 15.07.24 в 11:13

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана вчера в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния..

публикувано на 15.07.24 в 10:08