Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Призоваваме българската общественост и всички колеги да ни подкрепят в исканията ни за достоен труд, достойни възнаграждения и опазване и развитие на културата в България!

Ден на недоволството и във Видин

Символично протестираха във Видин библиотекари, музейни работници, музиканти, танцьори

28
Снимка: Ваня Минева


Стига мизерия. Стига лъжи. За достойни доходи. Животът ни трябва да се промени- заявяват в протестно обръщение към министър председателя Бойко Борисов и председателя на народното събрание Цецка Цачева работещите в музеи, библиотеки, галерии и всички видове сценични изкуства. Те обявиха днешния ден- 24 ноември, за Ден на недоволството. Във всички културни институти на Видин са обявени исканията им, като протестните действия- за сега само символични, са организирани от двата синдиката- "Подкрепа" и КНСБ, и от професионалните съюзи.

"Надявам се да чуят нашите искания и да последват преговори с хората, отговорни за финасирането на културата. За сега протестът е символичен- всички ние сме на работните си места. На 10 декември се очаква ефективен протест на колегите от Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" в София, който ние ще подкрепим. При нас младите специалисти, след удръжките, падат под размера на минималната работна заплата. Освен висше библиотечно образование, повечето от колегите имат и магистратура", обяснява Боряна Дикова, от КТ "Подкрепа" в регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Видин.

Видин протести, Снимка: Ваня Минева"Имам 41 години стаж като екскурзовод в регионалния исторически музей във Видин и заплатата ми е 420 лева", признава Красимира Стоянова.

"Вратите на нашите пет обекта са отворени за посетители. Наред с беседите, ние ще ги запознаваме с нашите искания. Носим баджове, които обозначават протеста. Нашите искания не са максимални. Нашите искания са, за да можем да работим нормално", е позицията на Сашка Бизеранова, доктор по етнография и председател на синдикална секция "Подкрепа" при РИМ Видин.

"Застарява професията ни. Няма интерес от младите специалисти. И как да е иначе? Заплатите на младите музейни работници са близки до минималната. Нали не си представяте един млад човек, който е вложил толкова сили и средства в своето образование, да дойде да работи за минималната работна заплата", допълва Десислава Божидарова, от РИМ Видин.

Видин протести, Снимка: Ваня Минева
"Ние, танцьорите, се присъединяваме към музеите и галериите. Съпричястни сме към техните искания, защото заедно сме по-силни. Най-важни са средствата за субсидии. Не може без ремонти, без да се купуват нови инструменти и облекла за танцьорите. И да се спре с това "свиване" на бройките. Преди бяхме по 18 мъже е 18 жени танцьори, сега сме общо 16...", казва Павел Димитров от синдикалната секция на КТ "Подкрепа" в Ансамбъл "Дунав" Видин.

"Да не забравяме, че не може без култура в България. Това е най-важното. Оставяме на втори план мизерните ни заплати, с които едва се живее. От 260 до 300 лева е заплатата на един млад музикант във видинската Симфониета. Така сме, за съжаление", категорична е и Маргарита Маргаритова от Съюза на музикалните дейци във Видин.

Снимка
"Представете си един ден без концерти, без театрални спектакли, без никаква музика. Никаква. Без музика и живо изкуство по радио, по телевизия, в интернет... Моето желание е да оставим цяла България за един месец без никакви културни прояви. Няма да спрем до тук. Ако не не чуят, може би през януари ще стигнем до ефективни стачни действия", обобщи Володя Тофишев от синдикат "Подкрепа".


А ето и пълния текст на протестното писмо
:

СТИГА МИЗЕРИЯ! СТИГА ЛЪЖИ! ЗА ДОСТОЙНИ ДОХОДИ!
ЖИВОТЪТ НИ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ!


Музеите в страната са пред финансов колапс.
Във връзка с това работещите в Националната галерия обявяваме ДЕН НА НЕДОВОЛСТВОТО на 24.ХІ.2015 година, вторник. В протеста ще вземат участие и работещите в музеите и галериите, читалищата и библиотеките, музикално сценичните изкуства, театрите и Българската национална филмотека.

Видин протести, Снимка: Ваня МиневаС проектобюджет 2016 вече достигнахме дъното! Културните институти не са в състояние да осигурят минимални условия за развитие на Културата в България! Високо квалифицирани специалисти работят със заплати между 400 и 500 лева месечно, а заплатите на млади колеги от 1 януари 2016 година ще бъдат повишени от 400 на 420 лв., заради увеличението на минималната работна заплата.
 
Призоваваме всички работещи в работещите в музеите и галериите, читалищата и библиотеките, музикално-сценичните изкуства, театрите, Българска национална филмотека да кажем: "НЕ" на всичко това!

В декларации до министър председателя Бойко Борисов и до председателя на Народното събрание Цецка Цачева изпратихме нашите искания:

1. Да бъде увеличена средната работна заплата в отрасъла минимум с 50%, а началната заплата на млади специалисти да е не по-малко от 600 лева, за да достигне равнището на средната работна заплата в България!

2. Да бъде увеличен бюджетът на политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, за да може да се осъществи реформата в музейния сектор и да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности в програмата на правителството! Досега държавните музеи (почти всички със статут "национални"), Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и 55 общински музея не са на делегирани бюджети, което ги поставя в неравностойно положение спрямо останалите. За тази цел са необходими 7,9 млн.лв. към бюджета на Министерството на културата и 4 772 000 лв., които чрез Министерството на финансите да се разпределят целево по общините.

3. Да бъде увеличен и уеднаквен единният разходен стандарт на 103-те музея и галерии с регионален характер! Да се увеличи годишната субсидия за издръжка на 1 музеен специалист на 14 459 лева.
 
4. Да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и брой сгради! Това изисква допълнително 1,242 млн. лева.

5. Да се финансират библиотеките, според изискванията на новоприетия "СТАНДАРТ за библиотечно-информационно обслужване", който е неделима част от Закона за обществените библиотеки. Да се увеличи годишната субсидия за издръжка на 1 библиотекар на 15 000 лв.
 
6. Общините да дофинансират библиотеките с фиксирани средства в процент, съгласно чл. 61. От Закона за обществените библиотеки.

7. Да бъде разработена нова методика за финансиране на музикално-сценичните изкуства и театрите, гарантираща трудовите възнаграждения и дейноста на институтите.

8. Не може във времето, когато се чества 100 години Българско кино, квалифицирани специалисти да работят и получават минималната работна заплата- 400 лева!!! Не може България да не съхранява своето филмово наследство!!! Да бъде увеличен бюджетът на Българска национална филмотека, да се осъществи програмата за съхранение (консервация и дигитализация) на Златния фонд на БНФ. Да бъдат заложени средства за построяване на хранилище за филмовия фонд, отговарящо на съвременните европейски стандарти.

9. Нов закон за закрила на културата и меценатството, подготвен с широко обществено участие и обсъждане.

Няма да плащаме чуждите грешки с нашите заплати! Готови сме за синдикални и граждански действия, за да защитим човешките си права на достоен труд и достойни доходи. Призоваваме българската общественост и всички колеги да ни подкрепят в исканията ни за достоен труд, достойни възнаграждения и опазване и развитие на културата в България!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Куче от Монтана с първа награда на киноложка изложба

Куче от Монтана спечели първа награда на провелата се днес в град Вършец киноложка изложба за Българско овчарско куче. Изложбата беше по инициатива на Община Вършец и Българския републикански съюз, информира Аврам Петков , председател на съюза: "Участваха седем клуба с между 70-80 кучета в 3 класа: бебе / 1- 6 месеца/, подрастващи / 7-10 месеца/..

публикувано на 11.08.24 в 17:09

Симулация на шофиране след употреба на алкохол организират в Монтана

Лекция и симулация за безопасно шофиране и отговорно поведение на пътя ще се проведе утре,12-ти август в Монтана. Инициативата е по повод Международния ден на младежта и е организирана от местния Младежки център, информира Мирослава Заркова , младежки работник: "Това е полезно за младежи. От 9 до 10 часа ще има лекция. Обучителите са от..

публикувано на 11.08.24 в 15:30

С настолни игри за деца приключва "Книжно лято" във Враца

Приключва инициативата "Книжно лято" в библиотеката при Народно читалище "Развитие 1869" във Враца. Над 30 деца от 6 до 12-годишна възраст се включиха тази година в инициативата, информира Борислава Иванчева , завеждащ библиотеката към читалището: " Ще закрием програмата книжно лято с любимите креативни и забавни настолни игри на децата...

публикувано на 11.08.24 в 15:21

Събират дарения за храма в Белоградчик

Тече кампания по набиране на средства за "Свети великомъченик Георги Победоносец” в град Белоградчик, информира отец Рафаил, Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия: "В момента сме подели инициатива за зографисването на храма, като всъщност инициативата започна още преди 2-3 години, защото трудно се намират хора, които да..

публикувано на 11.08.24 в 14:31

Безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата правят в Монтана.

От 13 до 15 август в сградата на Младежкия дом в град Монтана ще се проведат безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата. Изследванията  за рак на гърдата могат да си направят жени на възраст от 20 до 70 години, които нямат диагноза рак на гърдата и да не са бременна. Прегледите са за жени от Монтана и областта и се правят със съдействието на..

публикувано на 11.08.24 в 13:35

Пияна шофьорка самокатастрофира край Бяла Слатина

Две жени пострадаха при катастрофа край Бяла Слатина, съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. Инцидентът е станал на пътя между Бяла Слатина и Търнак. Заради движение с несъобразена скорост е самокатастрофирал мощен лек автомобил.  При катастрофата са пострадали водачката на колата и спътничката й, които са..

публикувано на 11.08.24 в 12:40

Семеен скандал във врачанското село Тишевица завърши в болница

Мъж бе приет във врачанската болница с опасност за живота след семеен скандал , съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. В съботния ден е постъпило съобщение от жителка на Тишевица , според която възникнал спор между баща и син. При разправията младият мъж бутнал родителя си на земята, който при падането е..

публикувано на 11.08.24 в 11:30