Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 ноември 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН

Първи сняг в Северозапада. И утре синоптиците прогнозират снеговалежи. Републиканските пътища са проходими при зимни условия, съобщиха от АПИ. Първият за сезона снеговалеж обаче доведе до проблеми в трафика, съобщиха сутринта за Радио ВИДИН от Областните пътни управления във Враца, Монтана и Видин. Слушател на Радио Видин сигнализира в сутрешните часове, че в района на видинското село Арчар се е образувала колона от товарни автомобили, пътят не е почистен и има закъсали камиони. Температурите в Северозападна България тази сутрин бяха около 0 градуса, съобщиха от плевенския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология. Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание.

Възстановени са съоръженията на електроразпределителното дружество във Видинска област, на които бяха нанесени поражения при обледяването миналата зима. Извършена е профилактика, каза Виолета Томова, ръководител на подрайон Видин в ЧЕЗ. С 8 аварийни екипа разполага дружеството в крайдунавския град и с 5- в Белоградчик. При необходимост, те могат да бъдат допълнени и със служители на ЧЕЗ от други области.

Готов е проектобюджетът на Община Видин за 2016 година, съобщи кметът Огнян Ценков. Той отправи покана към всички граждани да присъстват на публичното му обсъждане, което ще се състои на 30 ноември, от 15 часа, в залата на Общинския съвет. Не се предвижда увеличаване на местните данъци и такси през следващата година.

19 чужденци без документи за самоличност са установени при проверка на полицаи в къща в комплекс "Химик" във Видин. Те са открити в две от стаите на къщата, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Според съседи, хората са изведени от къщата вчера около обяд. При проверката в полицията е установено, че осем от чужденците са граждани на Афганистан и са кандидати за статут на бежанци. Те са изпратени с влак до столицата още вчера. Останалите 11 чужденци са задържани в Районното управление във Видин докато бъде изяснена самоличността им. Установено е, че са граждани на Афганистан и Пакистан.

Близо 8 500 са регистрираните безработни във Видинско или 22,26 процента по данни за месец октомври. Хората без трудови доходи в Кула са към 880, в Белоградчик - повече от 3200. Увеличава се равнището на безработицата в сравнение с месец септември с 3,16 на сто или към 260 души, каза директорът на видинското "Бюро по труда" Милчо Цоков. Продължително безработните през октомври са с 39 души повече, или 1,85 на сто. Близо 250 са хората без постоянни трудови доходи с намалена трудоспособност. Общо 187 души във Видинско са постъпили на работа през октомври, 23-ма са се конкурирали за едно работно място.

Армията на безработните във Враца се е увеличила със 124 души през октомври, а в Бюрото по труда регистрираните са 4 169 лица. Въпреки увеличението, процентът на хората без препитание в община Враца е 9.50% от трудоспособното население при средно равнище на безработица за страната за месец октомври от 9.53 процента.

Почетен знак на Президента на Република България Росен Плевнелиев получи Природо-математическата гимназия "Св. Климент Охридски" в Монтана. Отличието е за 100-годишнината на учебното заведение. Тържеството за юбилея започна от музея в гимназията. Известният онколог професор Иван Гаврилов, който е възпитаник на училището, проведе среща с ученици от паралелките по биология. Във фоайето на Драматичния театър бе подредена изложба "100 години ПМГ Монтана"- с картини и книги на ученици от гимназията /бивши и настоящи/.

От 1 януари 2016 година влиза в сила промяна в Закона за здравното осигуряване относно възстановяване на прекъснати здравноосигурителни права. След Нова година гражданите, които се осигуряват за своя сметка, за да възстановят прекъснатите си здравни права ще трябва да погасят дължимите суми за последните 5 години, а не както е сега за последните 3 години. За това ако не се издължат до края на годината, след 1 януари ще трябва да платят близо два пъти повече, съобщиха от НАП Враца.

Към 330 нарушения на трудовото законодателство установиха при общо 74 проверки служителите на Трудовата инспекция във Видин. Данните обобщи за месец октомври директорът Илиян Митов.Общо 323 са връчените задължителни за изпълнение предписания. 19 са влезлите в сила наказателни постановления за 13 300 лева. 10 са съставените актове за констатирани нарушения.

Близо 2500 лица и семейства във Видинско са получили месечни социални помощи през октомври тази година, каза изпълняващият длъжността директор на Регионалната дирекция за социално подпомагане Ирена Велкова. Разплатената сума е в размер на над 180 000 лева. Данните показват в голямата си част намаление на подпомогнатите нуждаещи се в сравнение със същия период на изминалата година. Общо 93 души са санкционирани през октомври за допуснати 5 и повече неизвинени отсъствия на 104 деца, каза още Ирена Велкова.

В началото на следващата година във Враца ще се изгради младежки център по програмата "Деца и младежи в риск", финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Бюджетът на програмата е над 10 милиона евро. С парите, освен в града под Околчица, ще се създаде център и в Добрич. В Стара Загора и Пловдив центровете вече функционират.

47 язовирни стени на територията на Басейнова дирекция "Дунавски район" са в лошо състояние е констатирала проверка на прокуратурата. Инспекцията е показала още, че не се осъществява техническа поддръжка и ремонт и отново има растителност и битови отпадъци в леглата на реките и по язовирните стени. 90% от потенциално опасните обекти са проверени и през есента на миналата година, но дадените тогава предписания не се изпълняват, виновните лица не се наказват, а с нарушенията се създават предпоставки за наводнения и бедствени ситуации, отчитат от прокуратурата.

240 570 лв. са преведени на личните лекари със самостоятелни или групови практики. Над 330 хиляди лева - за специализирана извънболнична медицинска помощ на лекарите-специалисти и медицинските центрове, което е повече в сравнение с други периоди; 96 634лв. на лабораториите в областта за извършените през октомври изследвания на здравноосигурени лица. Изплатени са и 148 280 в. за дентална помощ на зъболекарите, денталните и медико-денталните центрове, съобщиха от РЗОК Видин.

Клиенти на ЧЕЗ подадоха сигнали за измамници, които се представят за служители на компанията, съобщават от електроразпределителното дружество. Измамниците събират лични данни, информация или номер на електромер по телефон, констатират нарушения, съобщават за възникнали аварии и инциденти или предлагат услуги, вследствие на което събират пари на ръка. ЧЕЗ предупреждава своите клиенти,  че не събира лични данни или данни за електромер по телефон и, че всички заплащания към компанията се извършват по установените за това начини и никога от представител на дружеството в брой извън определените за целта места.

Община Мездра ще създаде собствена аварийна група, която да реагира при различни природни бедствия - бури, наводнения и др. Групата ще бъде на разположение денонощно за реагиране на територията на града и общината и ще се състои от 4 души. Да края на тази седмица те ще бъдат оборудвани с необходимите за целта пособия - резачка, ключове и всичко необходимо за реагиране при бедствени, аварийни и други ситуации. Групата ще има готовност да се отзовава и при сигнали на граждани.

Обществено обсъждане на доклада за оценка на въздействието върху околната среда при модернизацията на три участъка от път Е -79 се проведе във Видин. Отсечки между Видин- Димово, Димово- Бела- Ружинци и Ружинци- Монтана по международния път от Видин до Враца са предвидени за ремонт. Обектът е на Агенция "Пътна инфраструктура" и до началото на януари трябва да бъде приета оценката за въздействие на околната среда при строителните дейности и експлоатацията.  За всяко едно от трасетата са предложени по три варианта, каза Георги Петков, управител на фирмата, изготвила доклада. Според експертите, няма да се промени качеството на атмосферния въздух при модернизацията на отсечките.

Видинската симфониета представя тази вечер концерт под диригентството на Кирил Ламбов. Концертът е посветен на 60-годишния юбилей на композитора, диригент и музикант пето поколение. Ще бъдат изпълнени премиерно три произведения, две от които на Кирил Ламбов. Той е автор е на над 1000 аранжимента. Има издадени произведения в Япония и България. Началото е от 18 часа.

Постановката "Нощта на Хелвер" представя утре вечер от 19 часа Драматичният театър във Видин. Премиерата ще бъде в три дни, защото местата са ограничени- на 27 ноември, 1 и 3 декември, каза директорът на театъра Ирина- Флорова Капелова. Публиката ще бъде на сцената около аяктьорите, затова местата са ограничени. Постановката е на полския драматург Ингмар Вилкист, режисьор е Димитър Игнатов. В "Нощта на Хелвер" участват Ирина Флорова-Капелова и Кирил Кирилов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45