Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин за десети път отбелязва Световния ден на борба срещу СПИН с мач на звездите от "Севера" срещу "Юга"

Мачът на звездите стана на 10!

Росен Ракаджиев: Най-хубавото на тази кампания е, че всичко се прави от младите хора за младите хора"

25
Снимка: Росен Ракаджиев

Десети рожден ден ще отбележи на 1 декември 2015 година уникалната видинска младежка инициатива "Мач на звездите".

В Световния ден за борба срещу СПИН в спортна зала "Фестивална" за десети пореден път ще се срещнат младите баскетболни надежди на Видин, разделени в два отбора- "Севера" срещу "Юга".

Идеята за спортното шоу, с което видинските младежи се вписват в националната АНТИСПИН кампания, преди 10 години е общо дело на няколко неправителствени организации, баскетболен клуб "Видабаскет", Младежката секция на БЧК, Видинската света митрополия и ученически спортен клуб "Шампион".

"През годините в организацията на звездния двубой се включиха още много хора. С нас са вече момчетата и момичетата от Детския младежки парламент. Наши постоянни партньори са ансамбъл "Цвят" и джаз състав "Фейм" от видинското читалище "Цвят", хип-хоп формация "Shadow crew", певчески и танцови формации от различни видински училища. Най-хубавото на тази кампания е, че всичко се прави от младите хора за младите хора", разказва за началото Росен Ракаджиев от УСК "Шампион".

2010 година, невероятна атмосфера в зала Фестивална, Снимка: Росен Ракаджиев"По стечение на духовните обстоятелства, преди осем години станахме част от организацията и от тогава всяка година скромно подпомагаме това събитие. Самото наше присъствие в спортната зала в Световния ден за борба срещу СПИН се надяваме да кара младите хора да си задават въпроси за живота, за това, че всеки един от нас трябва да бъде отговорен както пред другите, така и пред себе си. Видинската света митрополия споделя тази инициатива, участва в нея, подкрепя я и я подпомага колкото може, защото това е част от живота на общността във Видин", казва Белоградчишкият епископ Поликарп.

"По време на спортно-музикалната програма доброволци на Младежкия общински съвет по наркотични вещества, клуб "Феникс" към Свободен младежки център Видин и младежи от Детския младежки парламент ще раздадат над 3000 презерватива, флаери с координатите на КАБКИС-Видин, стикери, информационни материали. На зрителите ще бъдат закачени червени панделки- символ за съпричастност. Ще има торта и подаръци", разкрива част от изненадите за 10-тия рожден ден Красимира Елисеева, общински мениджър по Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" Видин.

2014 година, проф. Вили Лилков връчва Преходната купа на Калоян Петров, диригента от Севера, отборът победител, Снимка: Росен РакаджиевОтборът на "Севера" 2015
№ 7 - Михаил Станиславов ГПЧЕ "Йордан Радичков"
№11 - Марио Стоянов СОУ "Цар Симеон Велики"
№12 - Здравко Здравков СОУ "Цар Симеон Велики"
№13 - Кристиан Нунов СОУ "Цар Симеон Велики"
№23 - Пламен Станков СОУ "Цар Симеон Велики"
№28 - Борислав Стоянович СОУ "Цар Симеон Велики"
№30 - Иван Иванов СОУ "Цар Симеон Велики"
№31 - Румен Тодоров СОУ "Цар Симеон Велики"
№32 - Божидар Симеонов СОУ "Цар Симеон Велики"
№35 - Светослав Симеонов СОУ "Цар Симеон Велики"
№66 - Алекс Илиев СОУ "Цар Симеон Велики"
№69 - Георги Пламенов СОУ "Цар Симеон Велики"

Треньорски екип: Теодор Киров-Мано и Калоян Петров, и двамата са участници в минали издания на звездния баскетболен мач, а сега са основни състезатели в мъжкия представителен отбор на "Видабаскет". Мано вече е дипломиран специалист от Националната спортна академия "Васил Левски", а Калоян е първокурсник в НСА.

Мач на звездите 2014, Снимка: Росен РакаджиевОтборът на "Юга" 2015
№ 2 - Борис Радоилов ПМГ "Екзарх Антим І"
№ 3 - Александър Любчов ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"
№10 - Радослав Димитров ПМГ "Екзарх Антим І"
№12 - Цветан Иванов ПМГ "Екзарх Антим І"
№33 - Филип Емилов ПМГ "Екзарх Антим І"
№66 - Ивайло Вълчев ПМГ "Екзарх Антим І"
№69 - Николай Огнянов ПМГ "Екзарх Антим І"
№75 - Павел Петков ПМГ "Екзарх Антим І"
№76 - Евгени Михайлов ПМГ "Екзарх Антим І"
№78 - Александър Гергов ПМГ "Екзарх Антим І"
№91 - Деян Емилов ПМГ "Екзарх Антим І"
№99 - Денислав Петков ПМГ "Екзарх Антим І"

Треньорски екип: Теодор Николов и Емил Емилов. И в този лагер двамата наставници са участници в минали издания на мача на звездите, като Теди също е студент в НСА и основен състезател на мъжкия баскетболен тим на Видин, а Емо учи в Югозападния университет в Благоевград.

2007 година двата отбора, Снимка: Росен РакаджиевОрганизаторите са подготвили и много награди- Купи за двете училища, които са в състава на отбора-победител, индивидуални отличия, специална екипировка за двата отбора, която ще остане за самите състезатели, торта за рождения ден и други. За трета поредна година ще бъде връчена учредената от нашия съгражданин и бивш баскетболист проф. Вили Лилков Преходна купа, която до следващото издание на "Мача на звездите" ще остане във витрината на училището, от който отбор е най-полезният играч на двубоя по статистически показатели. И тази година в спортната зала Регионалният инспекторат по образованието ще подреди постери по темата, направени от ученици от видинските училищата, оценени от компетентно жури, и ще награди най-добрите.  Медиен партньор на инициативата е БНР - Регионална радиостанция ВИДИН.

Не пропускайте десетото юбилейно издание на "Мача на звездите" във Видин между "Севера" и "Юга"- кулминацията на дейностите, посветени на Световния ден за борба със СПИН- 1 декември. Мястото и часът на срещата не се променят вече десет години- видинската спортна зала "Фестивална", от 17 часа. Ще има музика, танци, игри, баскетбол от висока класа и страхотни изненади. А един от вас- зрителите, при късмет и точна ръка, ще си тръгне с парична награда от 200 лева, ако направи попадение от центъра на игралното поле. Който не отиде, много ще пропусне!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Вършец е домакин на състезание по планинско бягане

Вършец ще бъде домакин в неделния ден на кръг от националния шампионат по планинско бягане. Заявка са потвърдили над 160 участници. За първи път ще се проведе маратонска дисциплина от 50 км. Лекоатлетите ще бягат до връх Тодорини кукли, ще продължат по билото на Стара планина. В него ще се пуснат 40 атлети.  За втора поредна година Вършец..

публикувано на 13.07.24 в 17:20

"Ботев" смени "Монтана" с израелци в контролите

Броени часове след като отмени контролата си срещу Монтана, в която щеше да представи лятната си селекция, врачанският "Ботев" посочи причината за това – провеждането на спаринг срещу друг отбор. Днес /13 юли/ тимът на Тодор Янчев ще премери сили с израелския първодивизионен отбор на "Бейтар" /Йерусалим/. Спарингът ще е в събота от 18:00 часа на..

публикувано на 13.07.24 в 16:10

Отмениха контрола между "Ботев" и "Монтана"

Отмениха контролата между врачанския "Ботев" и "Монтана". Спарингът трябваше да се изиграе в събота, на 13 юли и да е последната проверка за селекцията на Тодор Янчев преди новото първенство на Първа футболна лига. От лаконичното съобщение не става ясно дали ще има друг спаринг за "Ботев" и дали отборът ще бъде представен пред врачанската публика...

публикувано на 12.07.24 в 10:00

"Ботев" (Враца) привлече 22-годишен играч

Новият полузащитник на "Ботев" (Враца) е 22-годишният полузащитник Дилян Георгиев . Халфът е поредното попълнение от лятната селекция на треньора Тодор Янчев. Георгиев бе част от тима на вицешампиона на Косово "Дрита", а след това игра и за "Спортист" (Своге). Футболистът беше на разположение на треньора за контролната среща с "Макаби Нетаня",..

публикувано на 11.07.24 в 16:15

"Ботев" Враца играе трета контрола в Правец

Контролната среща между ФК "Ботев Враца" и ФК "Макаби" Нетаня ще се проведе в Спортен комплекс "Правец".  Припомням, че „Макаби" завърши на девето място в класирането на израелската Първа лига и стигна до ½ финалите в турнира за Купата на Израел.  Това е третия спаринг за тима на Тодор Янчев . През лятната подготовка врачани биха с 3:0 Марек..

публикувано на 10.07.24 в 15:20

Вратар на ЦСКА избира между "Ботев" (Враца) и клуб от Кипър

"Ботев" (Враца) е опция пред Димитър Евтимов да продължи кариерата си в България. Стражът на ЦСКА , който не влиза в плановете на новия треньор Томислав Стипич, може да акостира на стадион "Христо Ботев". Така ще се потвърдят слуховете, че "армейците" стягат сателит, който да мачка под Околчица противниците им за върха в  П ърва лиг а . До..

публикувано на 10.07.24 в 15:13

"Монтана" вече тренира у дома

Новият наставник на  ФК "Монтана" Танчо Калпаков вече втора седмица е начело на тима. След успешна работа с "Марек" (Дупница) и бараж за елита, през миналия сезон във Втора футболна лига Калпаков премина в "Спартак" (Пловдив). "Наистина много бързо се случиха нещата. Имах разговори със "Спартак" (Пловдив) и с "ЦСКА-1948", но последно се бях..

публикувано на 10.07.24 в 13:57