Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 ноември 2015 година

Снимка: Видинска света митрополия
Изложба "Вяра и държавност", посветена на първия български екзарх Антим е представена в държавния архив във Видин. Експозицията съдържа документи, дарени от централно управление на архивите, както и уникални материали, съхранявани в града. Изложбата е свидетелство за политическата и духовна роля, която има Антим I в църковно-националното ни утвърждаване, каза началникът на Държавен архив- Видин Светлана Кръстева. Изложбата е посветена на 127-та годишнина от кончината на екзарх Антим I, който е бил също и видински митрополит. Това е началото и на отбелязването на 200-годишнина от рождението му, която честваме през 2016, каза епископ Поликарп.


Областната здравна карта във Враца предвижда да има най-малко 117 практики на джи пи-та, а специалистите по дентална медицина да са 175. Това каза Анета Ставрова, директор на Регионалната здравна инспекция във Враца, коментирайки въпроса: Ще предложи ли новата Областна здравна карта по-добри медицински услуги за нуждаещите се: "В момента има сключени 107 договора с общопрактикуващи лекари и 108 със специалисти дентална медицина." Целта е да бъде изготвена Регионална здравна карта, която да покаже каква е необходимостта на населението от първична, специализирана и болнична медицинска помощ.

От 1 до 31 декември 2015 г. здравноосигурените хора могат да сменят личния си лекар, като се регистрират при нов. За смяната не се изисква отписване от листата на досегашния личен лекар, тъй като това се извършва по служебен път в Районната здравноосигурителна каса. Гражданите, които искат да сменят личния си лекар, трябва да попълнят регистрационна форма за постоянен избор. При новоизбрания лекар заедно с регистрационната форма се представя здравноосигурителна книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус.

До 10 декември е срокът, в който Регионалната здравна инспекция във Видин трябва да провери дали бременните жени си правят тест за ХИВ/СПИН. Срокът за обобщаване на постъпилата информация е до 30 декември. Целта на проверките е превенция на предаването на болестта от майката към новороденото, каза директорът на Инспекцията, д-р Гергана Джамбова. Според данните, с които разполага Министерството на здравеопазването от предходни години, се оказва, че половината бременни са без това изследване по време на бременността.

Регионалната здравна инспекция във Видин започна безплатно и анонимно тестване за ХИВ. Мобилният кабинет днес беше в ПГТ "Михалаки Георгиев" в областния град. Поводът за изнесените проверки е отбелязването на 1 декември- Световен ден за борба срещу СПИН, каза за Радио ВИДИН консултантът в Кабинетът за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН Теодора Викьова: "Мога да кажа, че заинтересоваността е голяма. Прави ми впечатление, че децата имат голяма здравна култура. Не се притесняват, знаят начина на предаване на ХИВ-вируса. Задават въпроси, които не са им ясни." Мобилният кабинет ще бъде утре, 1 декември, в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин.

Значително повишаване на инвестиционния интерес към Северозападния регион в рамките на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", отчете министърът на икономиката Божидар Лукарски.152 проекта са постъпили по процедурата за подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия, като 63 от тях ще бъдат финансирани. До края на тази година оперативната програма ще финансира 202 проекта на стойност 116 млн. лв.

Временни ограждения ще предпазват от снегонавявания критични участъци от републиканската пътна мрежа на територията на област Видин. Мярката е заложена в Оперативния план за зимно поддържане на Областно пътно управление. Определени са местата, където ще бъдат поставени огражданията, каза директорът на Пътното управление Павел Драганов. "По договор, който имаме с фирмата, която поддържа пътищата, трябва да бъдат доставени от тях пет километра снегозащитни съоръжения... Това са районите от разклона на Ясен към Флорентин, там стават обикновено такива големи снегонавявания, и на III-112, Добро дол баира, нататък в равното, плюс това имаме отклона за село Ивановци." Няма достатъчно средства за поставяне на ограждания в района на Кула, където участъците с опасност от снегонавявания са повече, каза директорът на Пътното управление във Видин.

"Бюджет на оцеляването"- така кметът на община Мездра Генади Събков определи Проектобюджет 2016. Днес финансовата рамка на общинския бюджет бе обсъдена публично.  Генади Събков изрази сериозни притеснения от финансовите задължения на общината, които към 31 октомври т. г. са възлизали на 2 112 000 лв. Като мерки за финансова стабилизация бяха посочени Програма за оптимизиране на разходите, която е в процес на разработване, предстоящият Вътрешен финансов одит на Община Мездра, увеличаване на местните приходи и търсене на допълнителни източници за привличане на средства чрез кандидатстване по оперативните програми на Европейския съюз и Целенасочената инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България. Проектобюджет 2016 е разработен на базата на одобрените бюджетни взаимоотношения за община Мездра в проекта за Държавен бюджет на Република България, които са в размер на 8 700 500 лв. Разработеният проектобюджет гарантира финансова стабилност и устойчивост на общинските финанси, уточняват от общинската администрация.

Повече местни приходи планират в община Вършец през следващата година, стана ясно на проведено публичното обсъждане на проекта. Очакваните местните приходи ще са със 7,17 % повече в сравнение с настоящата година. Бюджетът на общината за 2016 г.  в частта "Приходи за местни дейности и дофинансиране на държавни дейности" е над 3 милиона и 200 хиляди лева. Планираната сума от туристически данък за 2016 г. е 40 000 лева.

Съюзът на ловците и риболовците в България /СЛРБ/ направи голямо дарение на Регионална библиотека „Христо Ботев” във Враца. Пратката пристигна днес преди обяд беше съпроводена от Ради Радев, главен експерт към Управителния съвет на СЛРБ. Той предаде в ръцете на директора на библиотеката Силвия Врачовска около 1 300 тома от 31 заглавия. Врачанската библиотека е единствената от трите големи града на Северозападна България, която получава дарение от СЛРБ. Шефът на местното дружество Николай Ненчев също присъства на дарението.

Младежката банка във Видин набира от днес проектни предложения за развитието на Видинския регион. В конкурса могат да участват млади хора от 14 до 25 години с идеи за организиране на публични и информационни събития, като концерти, фестивали, изложби, дискусии и много други. Проектните предложения от младежите се приемат до края на януари 2016-та година, след което документите ще бъдат разгледани и оценени. През февруари предстои да бъдат подписани и договорите, месец след това проектите ще се изпълняват.

Учениците на СОУ "Цар Симеон Велики" във Видин събраха хартия за рециклиране, която предадоха в пункт за вторични суровини. С парите ще бъдат закупени нови книги за библиотеката на учебното заведение. Това каза за Радио ВИДИН Николета Красимирова: "Идеята дойде, защото миналата седмица бе "Седмица за управление на отпадъците" и целият еко - клуб "Зелени хора" под ръководството на Боянка Ценова се включи в инициативата."

Община Враца ще отбележи 1 декември - Световен ден за борба със СПИН с редица инициативи, организирани съвместно с Регионалната здравна инспекция, Младежки дом и Българския младежки червен кръст. Флашмоб, с участието на ученици от 4 врачански училища ще стартира от три различни точки на града. На финала трите лъча се събират на площад "Христо Ботев", където ще образуват червената лентичка, която е символ на борбата срещу СПИН. На 1 декември доброволци от БМЧК ще раздават лентички, презервативи и информационни материали в два обособени пункта, позиционирани  в градинката пред Сувенирна палата и срещу читалище "Развитие". Желаещите да се изследват за ХИВ/СПИН, ще могат да се възползват от мобилен кабинет за анонимно и безплатно консултиране, който ще бъде разположен в Община Враца.

На 1 декември, в 17.30 часа, на площад - Народно читалище "Христо Ботев" ще започне тържественото откриване на Коледните и Новогодишни празници на Община Козлодуй. Ще бъде представено голямо мултимедийно шоу, с много изненади и атрактивни ефекти, предшестващи включването на коледните светлини и празничната заря по повод старта на празниците. Балет "Хаос" и Детска театрална трупа при Народно читалище "Христо Ботев", групите "Щуротреска", "Сребърни звънчета" и "Три-четири" към Обединен детски комплекс;  формация "Феникс" и Клуб "Гейм Зона" към Център за личностно развитие "БАРАКА" ще бъдат част от артистичната програма. Специално обръщение към гражданите на града ще поднесе Маринела Николова - кмет на община Козлодуй.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45