Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 2 декември 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН

Мнозинството в парламента отхвърли идеята за Северозападна България да бъдат отпуснати 110 милиона лева за възраждането на региона. При повторно гласуване са отчетени 133 гласа, от които 60 -"за", "Против" - 50, а "Въздържали" - 23. Персоналната извадка на гласувалите в парламента врачански депутати показва, че "за" предложението са били Явор Хайтов, Георги Божинов от БСП и Красимир Богданов от Патриотичния фронт. "Шарено" са гласували депутатите от ГЕРБ- Петя Аврамова е била против, Красен Кръстев се е "Въздържал". Двама депутати от партията са гласували "за" предложението за съживяването на Северозападна България, чрез отпускането на повече пари- това са Димитър Петров и Семир Абу Мулих.

Три видински общини - Кула, Ново село и Брегово, и община Кладово, окръг Бор, Република Сърбия, ще кандидатстват с общи инвестиционни проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия. За това се договориха представители на общините при срещата им днес в Областна администрация-Видин, съобщават оттам. Тя се проведе по инициатива и под председателството на заместник областния управител Албена Георгиева, която отговаря за сътрудничеството на област Видин в българо-сръбския трансграничен регион. В хода на разговора партньорите обсъдиха конкретните идейни проекти, с които ще кандидатстват по първата процедура от Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия. Крайният срок за внасянето на проектните предложения изтича на 18 януари 2016 г.

Община Враца е на водещо място в областта по брой кандидати за участие в националната програма за енергийна ефективност. Една трета от сключените договори са за жилищни сгради в града под Околчица и ако в региона контрактите са 33, то за Враца договорени са санирания и подмяна на дограмата в 11 здания - това стана ясно на проведеното заседание на областния съвет по енергийна ефективност. 371 са сградите в региона, които подлежат на енергийно обновление по програмата, а регистрираните сдружения на собствениците са 45, като 37 от тях са регистрираните и одобрени заявления за интерес и финансова помощ. Сключените договори за целево финансиране са 33, като най-голям дял има в община Враца - 11, следвана от общините Мездра - със 7 и Козлодуй, и Бяла Слатина с по шест сключени договори. За 8.9% от общия брой на допустимите сгради по програмата са сключени договори за целево финансиране. За 13 сгради на територията на общините Козлодуй, Оряхово и Бяла Слатина се подготвят обществени поръчки за избор на външни изпълнители за дейностите по проектиране и изпълнение на строително-монтажните работи - инженеринг.

Общинските съветници в Ново село намалиха брутното си месечно възнаграждение от 55 на 40 процента от средната брутна заплата в Общинската администрация. Те ще получават с около 100 лева по-малко от предишния мандат. Председателят на местния парламент в общината ще работи на 8-часов работен ден със заплата равна на 50 процента от тази на кмета. Съветниците разгледаха на първото си заседание организационни въпроси, приемане на правилник за дейността през новия мандат, избор на постоянни комисии. Четири комисии, съставени от пет членове, ще работят по внасяните материали. Първата ще се занимава с бюджет, финанси, икономическо развитие и управление на собствеността и развитие на туризма. Втората ще работи в областта на здравеопазването, социалните и комунални дейности, младежта и спорта. Третата ще разглежда проблемите на образованието, културата и околната среда. Последната ще следи за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Българската агенция по безопасност на храните започва извънредни тематични проверки заради наближаващите празници Никулден, Студентски празник, Коледни и Новогодишни празници, както и за зимния туристически сезон. От 3 до 6 декември инспекторите ще извършват проверки по повод Никулден. Ще се проверяват водоеми за развъждане на жива риба, търговски обекти и обекти за производство на търговия на едро и дребно с храни и заведения за обществено хранене. БАБХ ще извършва и засилени проверки в зимните ни курорти, които ще започнат от 9 декември и ще продължат до края на сезона. По традиция по време на коледните и новогодишни празници инспекторите по храните извършват извънредни проверки на обекти за търговия и предлагане на храна на територията на цялата страна. По време на празниците Агенцията по безопасност на храните ще има дежурни екипи. Те ще извършват проверки по сигнали на потребители.

Областната агенция по безопасност на храните в Монтана започна вече засилени проверки в търговската мрежа в региона за продажбата на риба. "Засилени проверки при производството и търговия с риба и рибни продукти на предприятия за производство и търговия, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на едро, пазари и борси, находящи се на територията на област Монтана", уточни д-р Герго Гергов, директор на ОДБХ

Километрична опашка от ТИР-ове се образува в района на Дунав мост 2. Репортерска проверка установи, че чакащите шофьори не знаеха причината за забавянето на пропускателния пункт. "Опашките се дължат на по-бавната обработка на документите от служителите"- така обясни дългото чакане изпълнителният директор на смесеното българо-румънско дружество за управление на съоръжението Любомир Низамов.

Монтана отбелязва днес 124 години от обявяването си за град. На 2 декември 1891 г. княз Фердинанд издава указ, с който обявява село Голяма Кутловица за град, носещ името Фердинанд. С решение на Общинския съвет на Монтана от 1999 година денят е обявен за празник. В Регионална библиотека "Гео Милев" бе подредена изложба, включваща краеведски издания за Монтана, архивни снимки на град Фердинанд, книги на известни историци , сборници от научни конференции и други. На управителите на три монтански фирми бе връчена почетната значка на Общината за принос в икономическото развитие на областния град на церемония късно снощи по повод годишнината. В трите фирми работят множество хора, редовно се изплащат заплати и осигуровки.

Над 600 видинчани участват в лотарията "Касови бележки" на Националната агенция по приходите и Министерството на финансите, стана ясно днес. Играта започна преди 15 дни и ще продължи една година. Участниците до момента са регистрирали 15 хиляди фискални бона за 165 хиляди лева, каза директорът на Офиса във Видин, Ирена Илиева.

Сдружение "Вестители 2007" връчи традиционните си стипендии на деца в неравностойно положение, показали добри успехи в училище или сферата на изкуството, съобщават от Общината във Враца. Фондацията предоставя 13 000 лв. на 17 деца от 2 до 12 клас за учебната 2015 - 2106 година. Кметът на Община Враца Калин Каменов поздрави организаторите за благородната кауза: "Да помагаш е нещо, което не може да се оцени или разкаже, трябва да се изпита. Благодаря на всички, които го правят!"

ОДК "Ние врабчетата" в Монтана организира конкурс за най-оригинални сурвачки и коледни картички, изработени от природни материали. Той е под мотото "Деца помагат на деца". Срокът за участие е до 14 декември. Жури от етнографи и художници ще определи победителите, каза директорът на Обединения детски комплекс Миглена Георгиева. 50 лева е първата награда за най-красива сурвачка, отличените на второ и трето място ще получат по 30 и 20 лева. Поощрителните награди са шоколади. Авторът на най-стилна картичка ще получи 30 лв., втората награда е в размер на 20 лв., трета -10 лв. Отново ще има и лакомства. 100 лв. ще е груповата награда за най-красива колекция.

Дискусия с ученици върху личността на екзарх Антим I от типа "Световно кафене" се проведе в Народно читалище "Цвят - 1870" във Видин. Срещата бе част от инициативите, свързани с 1 декември, когато се навършиха 127 години от кончината на Антим- първи Български екзарх и пръв Видински митрополит.

Иманяри унищожиха резултатите от 3-годишното археологическото проучване на античния град Рациария край видинското село Арчар, съобщи за Радио ВИДИН археологът от Регионалния исторически музей във Видин, Илко Цветков. Иманярското нападение се случва броени дни след прекратяването на договорите на охраната от община Димово. Обяснението е липса на средства за заплати. Директорът на Регионалния исторически музей във Видин, Фионера Филипова заяви, че за случилото ще бъдат уведомени всички институции. От музея имат идея да се създаде междуведомствена институция, която да опазва обекта, вместо случайно наети хора по временна заетост. Постоянните набези ще спрат и туристите, и парите за разкопки, опасява се Фионера Филипова. Според кмета на село Арчар Венелин Атанасов причина за иманярските набези е високата безработица.

Работна среща с представители на частните охранителни фирми проведоха полицейски служители от ОДМВР-Видин, съобщават от полицията. Подобряване на комуникацията, обмена на информация и на взаимодействието при реакция на инциденти са основните акценти в  рамките и обхвата на съвместната работа, изтъкнаха участниците в срещата. Обсъдени бяха и съвместните действия, в краткосрочен план, за обезпечаване на обществения ред и недопускане извършването на престъпления, както и безпроблемно и спокойно протичане на предстоящите през месец декември празници, допълват от Областната дирекция на МВР.

Канабис с общо тегло 2,8 килограма е иззет от частен гараж в ж.к. "Изгрев" в Монтана. Наркотикът е открит при претърсване след сигнал в полицията. Гаражът е използван под наем от 31-годишен мъж от Монтана. Полицията е намерила 56 найлонови пакета с канабис. Досъдебно производство по случая е образувано в Районното управление в Монтана

Празничните прояви за Коледа и Нова година започнаха в Монтана. Театрално-танцов спектакъл "Малката елхичка" ще бъде представен утре, 3 декември, в Драматичния театър, от 17 часа. Програмата предвижда изложби, концерти и коледно шоу през целия месец декември. Спортист на годината ще бъде обявен на 18 декември, петък, от 13:00 ч., в ресторант "Житомир". Празничното посрещане на Нова година на 31 декември, ще започне в 23:30 часа на площад "Жеравица", с участието на оркестър VIVO.

Програмата за коледните и новогодишни празници на община Мездра за 2015 година вече е изготвена и внесена в Общинския съвет за утвърждаване. Тя предвижда тържественото запалване на светлините на коледната елха да се състои на 11 декември, петък, от 17:30 часа на площад "България" в железничарския град. Международен детски турнир по художествена гимнастика "Коледни звездички" ще се проведе на 12 декември от 10 часа във физкултурен салон на ОУ "Христо Ботев". Коледно литературно четене  на Литературен клуб "Хр. Ботев" ще се проведе в читалнята на Народно читалище "Просвета-1925-Мездра" от 17 часа, на 17 декември, четвъртък.  Изложба-репродукции "Зимни пейзажи" от Янко Янев ще бъде открита в културното средище. Традиционна среща и обявяване "Спортист на годината" ще се проведе същия ден от 19.00 ч., в Денс клуб "Роял". Благотворителен концерт на възпитаниците на Тони Яшова за организацията Animal Help ще се състои на 22 декември, вторник, от 18 часа в Денс клуб "Роял". Коледна кулинарна изложба ще се проведе на следващия ден, 23 декември, от 10.30 часа на терасата на ресторант "Родина". Празничното посрещане на Нова година на 31 декември ще започне в 22 часа на площад "България".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48