Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 декември 2015 година

Снимка: Полина Тодорова

Увеличена е субсидията от републиканския бюджет за община Видин, съобщи кметът Огнян Ценков след гласуването на второ четене в Народното събрание. Той коментира и проекта за бюджет на общината за следващата  година, който беше представен на обществено обсъждане. Ще има строга финансова дисциплина, за да се изпълняват параметрите в бюджета, каза още кметът Огнян Ценков.

Община Видин няма да увеличава данъците през следващата година, въпреки задълженията от 21 милиона лева. Събираемостта от местните данъци и такси, които гражданите плащат е 95%. За да няма запори върху постъпленията в общината, ще бъде ползван безлихвен кредит от два милиона лева. С тях ще бъдат погасени задълженията към 10 от най-големите кредитори на Общината, каза кметът Огнян Ценков.

70 хиляди лева са предвидени в проекта за бюджет на община Видин за изпълнение на програма за местни инициативи. Парите са за всичките 34 населени места в общината и квартал "Нов път" във Видин. Ще се отпуснат средства за предложения, приети с повече от 50 % от гласовете на хората, присъствали на градски, общоселски или квартални събрания. През следващата година приоритет ще имат други населени места.

160 квадратни метра дупки запълниха за по-малко от седмица в Козлодуй. За целта е подписан договор с фирма в село Бутан. Общата стойност на ремонта възлиза на 5 145 лева. От общината в Козлодуй заявиха готовност рехабилитацията на пътната инфраструктура да продължи и през пролета. Сега направените подобрения са част от зимната подготовка на пътното платно.

Административният съд във Видин потвърди избора на Анета Генчева за кмет на община Бойница. Нейният избор бе оспорен от Петър Иванов, в качеството му на кандидат за кмет на от Политическа партия АБВ и от Димитър Велков, като председател на Областния предизборен щаб на БСП. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в седемдневен срок от обявяването му.

Административен съд Враца постанови решения по всички дела, образувани по Изборния кодекс. След местните избори са образувани 44 дела, от котио 11 са прекратени. 14 са присъединени към по-рано образувани. Съдът се е произнесъл по 33 жалби с 19 съдебни решения, с които е потвърдил решенията на общинските избирателни комисии за избори на общински съветници и кметове. Решенията подлежат на оспорване пред Върховния административен съд.

Мнозинството в парламента отхвърли идеята за Северозападна България да бъдат отпуснати 110 милиона лева за възраждане на региона. Как гласуваха дипутатите от Видин, Враца и Монтана? Айхан Етем от ДПС /Враца/ не е бил на гласуването; Борислав Великов от Монтана /РБ/ - също; Владимир Тошев, издигнат от ГЕРБ Видин е гласувал "против"; Георги Божинов от БСП Враца е гласувал с "да"; Десислава Атанасова от ГЕРБ Монтана не е била на гласуването; Емил Райнов от БСП Монтана е гласувал с "да"; Иван Иванов от АБВ Видин не е присъствал; Красен Кръстев от ГЕРБ Враца - въздържал се; Красимир Богданов, издигнат от ПФ Враца - е гласувал с "да"; Петър Чобанов депутат от Монтана /от ДПС/ не е присъствал; Петя Аврамова от ГЕРБ Враца е гласувала с "не"; Станислав Анастасов от ДПС Видин - не е присъствал; Филип Попов - БСП Видин е подкрепил предложението; Чавдар Пейчев от ББЦ Монтана - е гласувал с "да" и Явор Хайтов от Враца /ББЦ/- също е гласувал положително.

Парламентът предвиди 2 662 000 000 лв. за общините с приемането на текстове от закона за държавния бюджет за 2016 година.
От тях общата субсидия за делегираните от държавата дейности е над 2 млрд. лева. За зимно поддържане и снегопочистване са предвидени 28 млн. лева, целева субсидия за капиталови разходи - 142 млн. лв. Трите най-големи общини в Северозападна България ще получат над 70 млн. лева. За община Видин са предвидени 22 000 000 лв., за община Враца - 30 млн., за община Монтана - 20 млн лв.

Изплащането на декемврийските пенсии чрез пощенските станции ще започне на 7 декември. Заедно с тях ще бъде изплатена и еднократната допълнителна сума от 40 лв. за хората с пенсии до 300 лв. Изплащането ще продължи по график до 18 декември. Преводите за пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 декември.

За първи път през 2015 година могат да се ползват данъчни облекчения за деца и за деца с увреждания. От началото на седмицата тече срокът за подаването на документите, обясни директорът на видинския офис на НАП Ирена Илиева. Данъчните облекчения за деца с увреждания дават възможност сумата от годишните данъчни основи да се намали с 2 хиляди лева за отглеждане на дете с 50 или по-голяма степен на увреждане. Прилага се копие от валидно решение на ТЕЛК или НЕЛК. И двата вида облекчения се ползват до размера на сумата от годишните данъчни основи. Образците са утвърдени и могат да се намерят на сайта на НАП.

Трети месец личните асистенти в Берковица са без пари. За това сигнализира Чавдар Богданов, който е един от общо 75-те лични асистенти, назначени по проект "Нови възможности за грижа", реализиран от общината в партньорство с Агенцията за социално подпомагане. Днес са изплатени септемврийските възнаграждания, каза Ваньо Андреев, старши експерт социални дейности в общината, и добави, че се надява до края на месеца да бъде преведена и следващата заплата.

Сдружение "Достоен живот"- Видин разпространява книгата "Миторазбивач" по повод Международния ден на хората с увреждания - 3 декември. Целта на изданието е да разсее заблудите, свързани с хората с уврежданията, обясни председателят на организацията Митко Николов. Днес книгата и придружаващото я писмо ще бъдат изпратени до политици, депутати, журналисти, общественици и правозащитници, обясниха от организацията.

Информационна среща, посветена на Международния ден на хората с увреждания, който се отбелязва днес, 3 декември, се проведе в Центъра за Социална Рехабилитация и Интеграция във Видин. Измененията в закона за семейните помощи за деца, необходимите бланки на документи за винетки, задължителното и доброволното допълнително пенсионно осигуряване- това бяха темите, които бяха обсъдени със социалният работник в центъра Диман Михайлов. " За винетния стикер трябва копие на големия талон на автомобила, копие на ТЕЛК-а на лицето, копие на "гражданската отговорност". Като ако искате да подавате сега, в момента, "гражданската отговорност" да важи поне до март месец, за да може да има поне три месеца, да се види, че тази кола се движи, а не да дадем винетката на друга кола", обясни Диман Михайлов.

Проверки на търговците на риба започва Областната дирекция по безопасност на храните във Видин по повод Никулден. От днес до 6 декември инспекторите ще проверяват обектите за търговия с риба и рибни продукти и заведенията за обществено хранене, каза началникът на отдел "Контрол на храните" Красимира Стойкова. Дежурни служители ще извършват засилени провери през почивните дни - 5 и 6 декември. Осем временни обекта за търговия с жива риба са регистрирани за седмица във Видин. Подадени са заявления и предстои такива да бъдат регистрирани в Белоградчик и Арчар.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще настоява в новите бизнес планове на ВиК дружествата за периода 2017-2021 г. да залегне повишаване на работната заплата на служителите. Това заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който бе специален гост на Седмия редовен конгрес на Националния браншови съюз "Водоснабдител" - КНСБ, провеждащ се в София.

Общинските съветници от БСП във Видин внесоха предложение в Общинския съвет за премахване на Синята зона в града и за създаване на нова организация на движението в централната градска част, като се възстанови двупосочния режим на движение и бъдат заличени паркоместата за кратковременно платено паркиране по улиците, засегнати от промените при въвеждането на Синята зона. Според тях, въвеждането на "Синя зона" и съпътстващата промяна в плана за организацията на движението е грешка в политиката и управлението на Община Видин. Синята зона носи и финансови загуби на Община Видин. Приходите за 2013 г., 2014 г. до 31.10.2015 г. са 116 924 лв., а само разходите за заплати на назначените 10 инкасатори през този период са 123 032 лв., т.е. реализирана е загуба в размер на 6 108 лв.

Новоназначеният заместник-областен управител на Видин Елка Георгиева ще отговаря за ресорите образование, култура, икономиката и бизнес, екология, енергетика, регионално развитие, неправителствени организации, обществени поръчки, съобщиха от областната администрация.  Десислава Тодорова е новият главен секретар на областната администрация. Тя е на тази длъжност от 18 ноември 2015 г., назначена на мястото на Иванела Андреева, която зае поста секретар на община Видин. Десислава Тодорова е завършила Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин. Специализирала е "Социология" и "Европейска публична администрация" в СУ "Св. Климент Охридски". Има 10-годишен опит в неправителствения сектор като експерт по управление и изпълнение на проекти по национални и европейски програми. През последните три години е заемала длъжността директор на Общинско предприятие "Спортни имоти" към община Видин.

Звеното "Фискален контрол" в НАП пресече опит за фиктивен износ на 8 тона замразени пилешки бутчета. При проверка на камион, превозващ пилешкото, фискалните инспектори са установили, че има несъответствие между количеството на стоката, натоварена в автомобила и посоченото във фактурата и другите придружаващи документи. Оказало се, че в камиона липсват 8 тона замразени пилешки бутчета на обща стойност 65 800 лв. Служителите продължават работата си за доизясняване на случая, а сигнал за фиктивния износ вече е подаден до компетентните органи на МВР. От началото на 2015 г. фискалните агенти на НАП са извършили 250 000 проверки на транспортни средства, като на 64 000 са поставени технически средства за контрол. В резултат на извършените контролни действия са наложени 1300 обезпечения, за да се избегне отклонение от облагане, допълват от НАП.

Агенцията по заетостта набира кандидати за професионално обучение в Германия по програма на правителството "The job of my life". Конкретните оферти за български кандидати за учебната 2016 година до момента са за 124 работни места, групирани в 8 проекта в различни провинции. Специалностите са в различни браншове. Програмата има за цел да подпомага включването на младежи от страни-членки на Европейския съюз в професионално обучение в Германия, като предвижда редица финансови стимули, които ще облекчат подготовката и протичането на обучението. Финансово подпомагане могат да получат младежи от 18 до 27 години, завършили средното си образование.

Броят на безработните е 755, което е с 32 лица по-малко от предходния месец, съобщиха от Бюро по труда- Мездра. Равнището на безработицата е 14.86 % - има намаление с 0.76%. Най- много са безработните над 1 година- 931 лица. В Бюрото по труда са обявени 21 работни места, а общият брой на постъпилите на работа е 85 лица. В община Мездра регистрираните безработни са 1107 лица или с 27 по-малко от месец август. В община Роман броят на безработните е 648. Отчетено е намаление с 5 лица, а нивото на безработицата е много по-високо - 27.69%.

Областна администрация Видин обявява обществена поръчка за извършване на услуга с предмет: "Осъществяване на охрана със сигнално охранителни системи, видео наблюдение и жива сила на сгради и имоти, държавна собственост. Тя включва: Денонощна охрана със сигнално охранителни системи на административна сграда на Областна администрация - Видин, на поземлен имот №10971.511.860, в местност "Алимана"; на поземлен имот с идентификатор №10971.510.113 в Южна промишлена зона, ведно с построените в него 6 броя сгради; имот №000102 в землището на с. Ивановци, община Видин;  на имот №000189 - "Летище" в землището на с. Иново, ведно с построените в него сгради. Срок и място за получаване на офертите - 17.30 часа на 14.12.2015г., Областна администрация - Видин, гр. Видин, ул. "Дунавска" №6, Център за административно обслужване.

В Белоградчик се проведе пресконференция, на която фирмата, изпълняваща дейностите по информираност и публичност представи извършеното през изминалите две години. Извършени са строително - монтажни работи по реставрация и консервация на комплекса "Белоградчишка крепост", реконструкция и основен ремонт улиците "Княз Борис I", "Цоло Тодоров", "Петко Маронов", изграден е и посетителски и информационен център. Доставено е и атракционно влакче. Строително - монтажните работи по консервацията на Белоградчишката крепост и подходите към нея, както и останалите дейности са на стойност почти 3 мил. лв. От тях малко над 2 мил. лв. са съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие.

За четвърта поредна година ЧЕЗ предоставя стипендии на талантливи ученици от 12 клас от технически и икономически гимназии. Състезанието по електроенергетика и икономика "Стани стипендиант на ЧЕЗ" е част от графика за провеждане на националните състезания по професии през учебната 2015 - 2016 година на Министерството на образованието и науката. Началото е през декември, а финалът - през март 2016 г., когато на тържествена церемония ще станат известни и имената на победителите. Класираните на първо, второ и трето място в националния кръг от двете направления на състезанието, ще получат стипендии за втория срок на обучение. До момента 16 гимназии от 12 града са заявили желание да участват в проекта.

Кметът на Община Видин Огнян Ценков, заедно със заместник-кмета по хуманитарни дейности и социална политика Венци Пасков бяха гости на ОДЗ "Русалка" по повод отбелязване на 40-годишния юбилей. Празника уважиха също заместник-областният управител Елка Георгиева, директори на училища и детски градини, на различни институции.

Общинският съвет по наркотични вещества към Община Видин гостува в СОУ "Христо Ботев" в Белоградчик по покана от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Учениците от 10-ти и 11-ти клас проявиха изключителен интерес към темата и взеха активно участие. Пред младежите бе показан образователния филм "Едно момиче от Благоевград", който поставя акцент върху две от най-страшните теми в нашето съвремие - трафикантите на наркотици и жива плът.

Отличие за цялостен принос в кампанията NowWеMOVE бе присъдено на младжкия дом в Монтана. То е за проявите, които Младежкият дом организира по време на Седмицата на физическата активност и спорта, каза директорът на институцията Асен Асенов. Призът на Младежки дом Монтана за цялостен принос в кампанията бе връчен от националния координатор на инициативата Биляна Милева от сдружение "БГ Бъди активен"- Пловдив.

Шестима бракониери са задържани от служители на Северозападно държавно предприятие- Враца при акция в района на монтанското село Крива Бара. Задържаните извършвали незаконен добив на дърва от дъбови насаждения. Задържани са 3 каруци, 3 коня, 2 бензиномоторни триона и 3 кубични метра дърва за огрев. Съставени са 6 акта за административни нарушения.

Берковица ще отбележи 138 г. от освобождението на града. Тържеството утре от 11 часа. Пред паметника на загиналите в Руско-турската освободителна война ще се съберат граждани, ученици, представители на администрацията, за да почетат светлата дата. В празничната програма ще се включи Младежкият духов оркестър при читалище "Иван Вазов 1872" и ученици от Първо основно училище "Никола Вапцаров".

Паметна плоча, посветена на загиналите граничари при изпълнение на служебния си дълг ще бъде открита до граничния пункт "Връшка чука" между България и Сърбия. Инициативата е на Патриотичния клуб "Бдинци", видинския клуб "Граничар" и Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Повече - от Димчо Георгиев, председател на клуб "Бдинци". Официалното откриване на паметната плоча е насрочено за 14-ти декември, от 13 часа.

Ромски панаир на изкуствата се проведе на централния площад "Бдинци" във Видин. Участваха танцьори от Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав", танцови състави от селата Капитановци и Неговановци, танцьори и мажоретен състав от Лом. По рано през деня имаше изложба, както и семинар на тема "Качествено образование".

На 7 декември ще бъдат запалени светлините на коледната елха във Видин, каза Емилия Николова, директор в Дирекция ''Хуманитарни дейности'' в  общината. Тя съобщи още, че програмата за коледно-новогодишните празници е готова и подготовката за тях е започнала.

Светлините на коледната елха в Плевен ще светнат утре, на 4 декември, на централния площад "Възраждане". Ще има изпълнения на Общинския духов оркестър, детската вокална група "Усмивка", както и пресъздаване на обичая "Коледуване". За финал е предвидена празнична заря.

Във Враца светлините на коледната елха бяха запалени тържествено пред читалище "Развитие". Десетките лампички, символ на най-чаканите и светли празници в годината  бяха пуснати от кмета на общината Калин Каменов. Тържеството е от 17 часа.

Коледна елха украси централния площад в Белоградчик. Празничните светлини ще бъдат запалени на 7 декември. Тържества по повод коледно-новогодишните празници подготвят всички културните институции в града, каза в "Посоките на делника" сътрудникът на Радио ВИДИН Иванка Петрова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48