Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 декември 2015 година

Снимка: Радио Видин
Опашка от над 50 тира се образува на Дунав мост 2 край Видин. Шофьорите обясниха, че чакат от повече от 2 часа. От пресцентъра на Гранична полиция обясниха, че причината за забавянето на Дунав мост 2 е извършваният от румънските гранични полицаи 100%-ов контрол на всички преминаващи, независимо дали са граждани на ЕС или на трети страни. Мярката е наложена от властите в Румъния след атентатите в Париж.


В навечерието на Международния ден на доброволеца- 5 декември, в учебна операция край видинското село Косово, пожарникари, доброволци и полицаи спасяваха бедстващи туристи, изгубили се в гората. В спасителната операция се включиха доброволци от формированието в град Брегово, а също и представители на местната ловната дружинка. Щабът за бедствия в община Брегово беше свикан след подаден сигнал от телефон 112 за двама изгубили се туристи, с които няма връзка. В демонстрацията участваха 25 души и следово куче. "Идеята на това учение е да се провери координацията и взаимодействието на първо място между държавните органи в изпълнителната власт и общинската администрация, структурите на МВР и доброволното формирование"- каза директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Станислав Генчев. Формированието в Брегово е сред първите в страната. Доброволците са участвали в погасяване на пожари и спасяване на хора. "През 2010 година имаше голямо наводнение, което застрашаваше една трета от града, справихме се"- похвали се ръководителят Илиян Борисов.

Административен съд Видин обяви за недействителен резултата от изборите за общински съветници в община Ружинци. Делото бе образувано по жалба на БСП. По думите на Димитър Велков, заместник-председател на Областния съвет на БСП, са констатирани сериозни нарушения на изборния процес в Ружинци: "В един от чувалите на една от секциите е намерен плик с амбалажна хартия, на който пише "60 бр. недействителни бюлетини". При разпечатване на плика са намерени 136 бюлетини, от които 6 - недействителни, а 130 са били действителни. 119 от тях са били за БСП, 11- за АБВ. Така са протекли изборите в Община Ружинци. Не искам да си мисля, че и на други места е имало подобни нарушения, но това е плашещо. Не може с купени комисии да се печелят избори, къде отива съревнованието на политическите идеи"- каза Димитър Велков. Назначените вещи лица са установили грешката в изчислението на недействителните бюлетини- броят на намерените действителни бюлетини е 2 154 бр., а според ОИК са 2 508 бр., съобщават от Административния съд. Разлики са установени и при отразяване на преференциите. Нарушения са допуснати и при съхранението на изборните книжа.

Очаква се заключението на комплексната експертиза, за да бъдат прецизирани обвиненията за взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом, където през октомври миналата година загинаха 15 души. Веднага след експертизата ще бъдат повдигнати обвиненията и делото ще влезе във Видинския окръжен съд. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, който присъства на откриването на новата сграда на прокуратурата във Видин. Сградата на прокуратурата на улица "Дунавска" във Видин преди е ползвана от Агенция "Митници". С решение на Министерски съвет от месец април тя бе предоставена на Министерството на правосъдието. В сградата вече ще се помещават Окръжна прокуратура, Районна прокуратура и Окръжен следствен отдел във Видин. На официалната церемония днес при откриването участваха също заместник-главният прокурор на Върховна административна прокуратура Ася Петрова, главният секретар Иван Маринов, апелативни прокурори, представители на съдебната система и полицията във Видин.

БСП и движение "Модерна България" подлагат община Видин на антикорупционен тест. Общинските съветници на левицата внесоха проект за Наредба за прозрачност на разходите на община Видин. "Крайно необходимо е пълна прозрачност в действията на всяка една администрация, за да знаят гражданите къде отива всеки един лев. Причина за това е тежкото положение и задлъжнялостта на община Видин и към днешна дата с 21 млн. лева задължения. Над 7 млн. лв. от тях са просрочени, а на бюджетната сметка на общината е наложен запор за над 640 хил.лв." Това каза на общинският съветник от БСП Димитър Велков. Предложение на наредба за прозрачност на разходите на Община Видин беше внесено през 2012 година, но е стопирано от тогавашното ръководство на общината. Ние категорично смятаме, че е недопустимо в най-бедния областен център да се краде най-много. Това е действителността в последните четири години"- каза Петър Кичашки от движение "Модерна България". "Тази проектонаредба е един антикорупционен тест. Въпрос на месец-два е да бъде приложена"- допълни Борислав Цеков.

"Видин има всички предпоставки за напредък, особено с моста- път към Европа. Когато действията са насочени към по-добра икономическа среда и по-лесна работа на бизнеса, Търговско-промишлената палата е коректен и предсказуем партньор на всяка една власт." Това каза във Видин по повод 120-та годишнина на Българската търговско промишлена палата и 25-та годишнина на Видинската палата Цветан Симеонов, председател на БТПП. От Видинската търговско-промишлена палата очакват днес повече от 20 представители на бизнеса по повод тържествата. Награди ще бъдат връчени на 14 фирми от Видин, партньори на Видинската търговска палата.  "Ще наградим фирмите, които имат принос в развитието на Видинската търговска палата. Знаем, че има много трудности пред бизнеса и се борим да ги преодоляваме", каза председателят на организацията Красимир Кирилов.

24 лични асистенти започнаха работа в община Брегово.  Те ще се грижат за 46 души с увреждания и хора над 65-годишна възраст с невъзможност да се грижат за себе си в продължение на 18 месеца. Назначените лични асистенти са по разработен от Общината проект "Независим живот и надежда за вас" на стойност 499 784 лева. Много повече са жителите в Брегово, които имат нужда от такова обгрижване, затова местната управа ще продължава да разработва и други проекти, за да обхване и останалите хора.

Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" Видин отбеляза днес празника на банкерите и търговците, 6 декември. Училищната банка "Елит" представи дейността си, а учениците от специалност "Електронна търговия" проведоха открит урок. "Всяка година на 6 декември с ученическата банка отбелязваме този празник. Тази година към празника на банкерите се присъединяват и търговците- хората, които се занимават с електронна търговия. Ученическата банка, съществува за 12-а година в училище", каза директорът Мариета Георгиева. Екипът на банката беше подготвил презентация по повод 135-годишната история на БНБ. Учениците от 10 "а" клас проведоха открит урок на тема "Справедлива търговия" и упражнение върху стокови запаси, в часа на старши учител по икономика Ели Цветанова.

В Берковица отбелязаха 138 години от изгонването на турците от града. Пред паметника на загиналите в Руско-турската освободителна война се събраха граждани, ученици, представители на администрацията, за да почетат светлата дата. Берковица се освобождава на 4 декември 1877 година, когато няколко руски отряда навлизат в града от Враца и Кутловица. Символичния край на османското владичество поставя един руски войник, който се покачва на върха на Часовниковата кула, сваля намиращия се там полумесец и го заменя с кръст.

В навечерието на Никулден Регионалният исторически музей във Видин показа историята на най-стария и най-устойчив поминък на този край- риболовът. Изложбата "Властелините на Дунав" е подредена във видинския музей "Кръстатата казарма". Показани са рибарски принадлежности от праисторически времена до наши дни- мрежи, харпуни, тежести, въдици. В експозицията са включени снимки на едни от най-големите риби, хващани в река Дунав през последните 100 години. Любопитните могат да научат как се е променяло българското законодателство и как са били уреждани през годините правата и задълженията на хората, които се занимават с улов на риба; от кога са въведени временни ограничения и забрани за улов на определени риби; защо най-голямото предизвикателство на рибарите- уловът на есетрова риба, в последните години е под най-строг режим и още много други факти, свързани с упражняването на този най-древен начин на осигуряване на прехрана. В изложбата са показани много стари и нови рецепти за приготвяне на рибни ястия от видинския край.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Спонтанен протест затвори за час "Петрохан"

Спонтанен протест срещу тежкотоварния трафик през "Петрохан" затвори за час тази сутрин старопланинския проход. Протестиращи спрели движението малко след 9:00 часа и за броени минути се образувала километрична опашка. Това обясни общинският съветник от Берковица Милован Жан Панталеев , който попаднал в блокадата и подкрепил протеста срещу преминаването..

публикувано на 25.07.24 в 11:50

Събират дарения за ремонт на църквата в село Челопек

Дарителска акция събира средства за ремонт на църквата "Св. Димитър" във врачанското село Челопек. Планира се подмяна на старата дървена дограма, обясни кметът Тихомир Тошев. "В момента правим доброволческа акция, тъй като е дървена, ще я подменим с ПВЦ, използваме двете кутии- в църквата и в къщата..." 3 400 лева са необходими за ремонта,..

публикувано на 25.07.24 в 11:45

Копие на чудотворна икона от Атон идва в Белоградчик

Копие на чудотворна икона на Свети Георги Зограф от Зографския манастир ще бъде донесена в град Белоградчик на 21 септември, това каза за радио Видин отец Рафаил , архиерейския наместник на населеното място: "Тя ще бъде донесена лично от някои от монасите на Света гора. Инициативата е на дарител, който желае да не се обявява неговото име. Идеята..

публикувано на 25.07.24 в 10:07

Възрастен шофьор причини катастрофа във Врачанско

През вчерашния ден около 13.30 часа между селата Ребърково и Крета са катастрофирали два леки автомобила. Единият от тях, управляван от 76 годишен мъж от Враца, при остър десен завой е навлязъл в съседната пътна лента и блъснал в предната лява част другият насрещно движещ се автомобил, управляван от 34 годишен мъж от Севлиево.  Убити и ранени при..

публикувано на 25.07.24 в 10:04

Община Враца подготвя редица летни инициативи

До края на юли във Враца са предвидени доста забавления, съобщават от от общинското ръководство.  В петък, 26 юли, на сцената на водното огледало зад паметника на Христо Ботев ще се проведе концерт на местните музикални таланти Теди и Наско. Началото е в 21.00 часа.  Веднага след края на концерта - в 22.00 часа, в парк "Дъбника" ще бъде излъчен филмът..

публикувано на 25.07.24 в 09:53

Двама нови съдии встъпиха в длъжност в Районен съд Бяла Слатина

Двама нови съдии - Катя Божидарова Ангелова – Петрова и Цветелина Недкова Харалампиева, започнаха работа в Районен съд – Бяла Слатина.  Съдия Катя Ангелова – Петрова положи клетва и встъпи в длъжност на 17 юли, а вчера бе клетвата и встъпването в длъжност на съдия Цветелина Харалампиева. Церемониите се състояха в Районен съд – Бяла Слатина на общо..

публикувано на 25.07.24 в 09:13

Увеличават с час забраната за преминаване на тирове през прохода Петрохан

От днес,  25 юли, с един час се увеличава времевият интервал на забраната за преминаване на тежкотоварни моторни превозни средства над 3,5 тона през прохода Петрохан, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Тежкотоварни камиони, движещи се само в посока Монтана – София, няма да могат да пътуват от понеделник до петък в периода между 5:00 ч. и 9:00..

публикувано на 25.07.24 в 07:55