Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 декември 2015 година

Снимка: Светослав Цветанов
Светлините на коледната елха светнаха във Видин. Празничното събитие събра деца около дървото, което е на площад "Бдинци" в града. Коледна украса грейна и на фонтаните на площада. Най-малките получиха подаръци от Дядо Коледа.


549 проекта от Северозападна България са подадени, за да бъдат включени в инвестиционната програма на правителството за възраждане на региона. Повечето обаче са в начална фаза и за тях няма откъде да бъде намерено финансиране, съобщи във Видин заместник министърът на регионалното развитие Иван Аспарухов. Изготвянето на инвестиционната програма за възраждане на Северозападна България е в крайната си фаза, добави народният представител от Монтана Борислав Великов. Целенасочената програма за възраждане на Северозапада вече дава резултат, смята народният представител Вили Лилков. Видин днес бе домакин на поредната среща между представителите на местната и централната власт за обсъждане и предприемане на мерки за решаване на проблемите на региона.

През последните пет години Видинска област е с най-високо средномесечно равнище на безработицата в страната. Това обяви на пресконференция във Видин народният представител Филип Попов, който представи данни на социалното министерство за нивото на безработица в периода 2011-2015 година. Най-високо равнище на безработица през този период е отчетено във видинските общини Ружинци, Брегово, Димово, Чупрене, Макреш и Белоградчик. Според Попов няма реална целенасочена политика на социалното министерство за Видинска област, а по програми се ангажират приблизително 160-170 безработни. Той определи политиката на ведомството спрямо Видинска област като "отчайваща, стряскаща и водеща до убийствена бедност в региона". Въпреки направеното предложение от депутати на левицата, в бюджета на страната за следващата година да бъдат увеличени капиталовите разходи за 11-те общини на областта с 10 процента, това не е прието в пленарна зала, съобщи още Попов.

Със 190 души са се увеличили членовете на видинската партийна организация на БСП, заяви на пресконференция Димитър Велков, заместник председател на Областния съвет на партията: "Преди изборите се отписаха 160, мисля че бяха плюс-минус двама-трима, в знак на несъгласие с политиката, провеждана от общинския председател Пламен Трифонов. Мога да твърдя, че те в доста голяма степен, да не кажа всичките, вече са се върнали във видинската общинска организация, подали са си молби отново за зачисление в организацията."

Населението на видинското село Арчар се увеличава заради завръщащи се от чужбина хора. Селото е единственото в областта, където прирастът е положителен. Проблемът за завръщащите се от чужбина е, че не могат да си намерят работа, каза кметът Венелин Атанасов. 2 500 са сега жителите на Арчар, а според кмета тенденцията на завръщане е от месеци. Заради увеличаващото се население, расте и броят на децата, записани в местното училище. Над 320 са учениците, каза директорът Ширин Шахин: "През тази учебна година имаме между 8 и 10 деца дошли от чужбина. Родителите им са били на работа в Гърция и Испания. Очакваме още 4 деца да постъпят, защото не са си уредили документите за чужбина. При пристигането веднага постъпват. Ние полагаме всички усилия да ги обгрижиме и да ги запишеме в нужните класове." Заради новопостъпили се обмисля и откриването на нова група в детската градина.

Общинските съветници от Враца ще заседават извънредно утре. Заседанието е насрочено за утре от 17 часа. В дневния ред са залегнали редът и условията за провеждане на конкурси за управители на 4 здравни заведения, които са 100 процента собственост на Община Враца. Става дума за избор на началници за "Специализирана болница за активно лечение на пневмо- фтизиатрични заболявания- Враца", "Център за психично здраве - Враца" ЕООД, "Комплексен онкологичен център - Враца" ЕООД и "Център за кожно-венерически заболявания - Враца" ЕООД. Освен това местният парламент ще изслуша кмета Калин Каменов, който трябва да докладва за извършени промени в бюджета на общината към 30 септември, както и да поиска временни безлихвени заеми за авансово финансиране на плащания по проекти от временно свободни средства в делегираните от държавата дейности. Очаква се общинските съветници да разрешат бъдещата реконструкция на постройка в двора на бившия Химически техникум във Враца, чиято сграда е предоставена за безвъзмездно ползване на Медицинския университет.

Административният съд във Видин потвърди Решението на Общинската избирателна комисия, с което са обявени избраните общински съветници в община Видин в изборите, проведени на 25. 10.2015 г. Делото бе образувано по жалба на различни политически партии и кандидати за общински съветници. В хода на делото бе установено, че при произвеждането на изборите за общински съветници на община Видин не са били допуснати съществени нарушения на изборния процес, които да доведат до изборен резултат, различен от обявения  в оспорването решение, съобщават от Съда. Решението на Административен съд Видин не е окончателно и то подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.


Работи се в 24-часов режим, за да приключи работата по проекта за зелена и достъпна градска среда във Видин, за който са осигурени средства по Оперативна програма "Регионално развитие". Дейностите са за близо 6 милиона лева, а срокът за финансиране по програмата е до края на  годината. Заради забавянето на изпълнението е проведена среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, каза кметът Огнян Ценков: "Дали сме указания на изпълнителя и очакваме в най-кратък срок те да бъдат изпълнени. Времето позволява да се  работи на 24-часов работен режим, за да може този проект да го приключим."

В Монтана се проведе тематично обучение за педагогически съветници и учители по информационни технологии, съобщи секретарят на Местната комисия за борба с трафика на хора Валя Герасимова: "Основната цел на обучението е да се повиши квалификацията на педагогическите съветници и учители, като информационни технологии." По време на обучението бе представено и практическо приложение на методика за работа с деца и младежи за превенция на рисково поведение в интернет.

Спря дело срещу МВР и Министерство на отбраната, образувано в Административен съд Видин по искова молба на Борка Михайлова, майка на загиналия при взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом Цветан Михайлов. Жената иска обезщетение от 500 000 лв. за претърпени неимуществени вреди, причинени от неправомерно бездействие на двете министерства, в резултат на което е настъпила смъртта на сина й. Днес стана ясно, че е получено писмо от ишцата делото да се спре до приключването на досъдебното производство за установяване на виновниците за взрива завода в село Горни Лом.

Врачанинът Иван Цветков беше избран за председател на управителния съвет на "Сдружение на фирми за добив на инертни материали от вътрешните реки в Република България". Бизнесменът е управител на местна фирма ("Галактика 03"), която дава препитание на повече от 400 души. Иван Цветков беше избран за шеф на сдружението, което беше учредено през октомври в Плевен. Според съдебната регистрация, седалището и управлението на сдружението е във Враца. Основните насоки в работата на юридическото лице с нестопанска цел са защита на интересите на членовете на сдружението. То трябва да ги представлява пред държавните органи на централно и местно ниво и да работи за опазване и възстановяване на околната среда. Инвестициите, които са вложени от фирмите за упражняване на тази дейност, надхвърлят 650 000 000 лв., а заетите в този бизнес хора в цялата страна са около 11 500 души.

Учениците от ГПЧЕ "Йордан Радичков" спечелиха две златни купи в индивидуалното и отборното класиране и два медала в Националното състезание за речеви и комуникативни умения на английски език. Националният победител в индивидуалното представяне е Ванина Владова, която се завърна със златната купа, а  Кирил Иванов и Божидар Методиев са медалисти на финалния кръг. ГПЧЕ "Йордан Радичков" спечели и златната купа за отборно класиране. Отборът на победителите е в състав: София Цветанова Ценкова- 8 "г" кл., Марио Емилов Илиев- 9 "г" кл., Александър Драгомиров Герасимов- 10 "б" кл., Божидар Станимиров Методиев- 10 "г" кл., Ванина Венелинова Владова и Кирил Георгиев Иванов- 10 "а" клас. Преподавателят по английски език по програма "Фулбрайт" Бриана Шоухен даде своя принос в отличното представяне на гимназистите.

Деца и родители във видинската детска градина "Детелина" изработват заедно картички, които ще бъдат предложени на коледен базар. Средствата от тях са от помощ за детското заведение, казва директорът Златка Георгиева: "... с тези пари можем да си закупим мултимедия." Деца и родители пък се радват, че участват заедно в заниманията. Освен на коледния базар, децата ще предложат картичките и лично, в учрежденията, които ще посетят за празниците.

Национална седмица на четенето започна днес. Инициативата във Видин започна в СОУ "Цар Симеон Велики" и бе открита от началника на Регионалния инспекторат по  образованието Марийка Василева. Учениците от 8 клас представиха стихотворението "Потомка" на Елисавета Багряна на майчините си езици- български, ромски, влашки, сръбски и арабски и коментираха, че идеята много им харесва. Разнообразни са инициативите, с които се включва най-старото видинско училище в седмицата, коментира и помощник директорът Светломира Пешева.

Катя Асенова от 12 клас на Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин получи стипендия "За високи постижения". "Тази година носителят на отличието е определен от педагогическия колектив на училището", съобщи директорът Любомир Георгиев. Стипендията бе връчена от народния представител от ГЕРБ Владимир Тошев. Дванадесетокласничката Катя Асенова благодари за стипендия с думите: "В такива моменти човек осъзнава колко много е обичан и колко много го ценят! И затова аз благодаря на всички вас, на тези, които донякъде са ме спъвали, донякъде са ми помагали, а и на тези, които са си дали душата и сърцето за мен. Благодаря най-вече на своите родители и на един човек, който не е мой биологичен родител, но сякаш е - на моята класна Емилия Атанасова!"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48