Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 декември 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН

Краткосрочен безлихвен заем в рамките на 2 милиона лева отпусна Министерството на финансите на община Видин днес. Средствата ще бъдат използвани за погасяване на просрочени задължения към общо 10 фирми, на които общината дължи най-много пари за извършени дейности. Веднага ще бъде сформирана експертна комисия, определена със заповед на кмета, която ще разгледа всички документи на фирмите. След становището й, ще бъдат подписани споразумения и ще започне поетапно разплащане. Общината трябва да върне дълга си в рамките на една финансова година, а мярката е част от финансово-оздравителната и програма за целия мандат.

Инспектората на Агенцията за социално подпомагане е извършил проверка в Дома за възрастни хора в град Кула в началото на април. Това съобщиха от ведомството след разкрития за мизерни условия, при които са настанени хората в Дома. "Установени са пропуски и нарушения в спазване на стандартите и критериите за предоставяне на социални услуги." - каза Ани Кичашка, главен инспектор в Инспектората на Агенцията. В правомощията на Инспектората при Агенцията за социално подпомагане е при неизпълнение на задължителните  предписания, да състави акт за административно наказание, въз основа на който се издава и наказателно постановление от изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане, парична глоба. До момента няма съставен такъв.

На днешния студентски празник отново изплува един от най-важните за бъдещето на Видин въпроси- ще има ли университет в града? Народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев се опита да отговори на този въпрос. "Ние изпуснахме нашия шанс още през 1990 година, без да намесвам никого политически и сега ще ни е доста трудно отново да започнем реализация на подобна идея. Имаме такива намерения с новия кмет на Община Видин, но трябва да се започне първо от филиал на висше учебно заведение." - каза Владимир Тошев.

Във връзка с изработването на Общинска програма за управление на отпадъците за периода 2016 - 2020 година община Мездра и Института за управление на програми и проекти провеждат активно проучване на мнението на гражданите, заинтересованите страни и бизнеса по въпросите на опазването на околната среда и управлението на отпадъците на територията на общината. "Целта на проучването е да се информира обществеността за разработването на тази стратегическа програма, като се вземат предвид и се отразят изказаните мнения и направените препоръки. Анкетната е анонимна и може да бъде да бъде намерена на на официалната интернет страница на общината и в Центъра за информация и услуги на гражданите. Срокът за подаването на анкетната карта е до 23 декември." - съобщи за радио Видин Петко Котларски.

Монтана е далеч от грипна епидемия. Обстановката към момента е спокойна, съобщи директорът на дирекция "Надзор на заразните болести" в хигиенната инспекция д-р Даниела Караджова. "През изминалата седмица заболеваемостта от грип и ОРЗ е 104,70 на 10 000 срещу 111,70 за предходната седмица. Категорично не можем да говорим за някакви предепидемични стойности. Най- засегната е възрастовата група до 4 годишна възраст. Обикновено в края на януари и началото на февруари обявяваме грипна епидемия." - каза д-р Караджова.

12-класникът Петър Петров Пеков от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" – Видин вече е студент, след успешното си представяне в заключителния етап на ХVІI НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ПО СЧЕТОВОДСТВО ЗА СРЕДНОШКОЛЦИ – 2015 г., съобщиха от училището. Конкурсът се организира и провежда от Обединена редакция за книги и периодика "Мисъл", Списание "Счетоводство плюс Данъци, Социални отношения", Университет за национално и световно стопанство и Институт на дипломираните експерт-счетоводители в България. В тазгодишния конкурс са участвали 23 ученици на 11 професионални гимназии от цяла България. Учениците са работили 3 астрономически часа върху счетоводни казуси с повишена трудност. Петър Пеков се е класирал на пето място и съгласно регламента получава оценка ОТЛИЧЕН (6). Тази оценка се признава за успешно положен конкурсен изпит за кандидатстване в Университета за национално и световно стопанство за поднаправление "Финанси, счетоводство и контрол" за учебната 2016-2017 г., уточняват от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров".

Лекция на тема "Агресията в училище" бе изнесена пред учениците от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Ново село. Темата е провокирана от статистика, която показва, че около 30% от проявите на агресия се регистрират в учебните заведения, а  най-висока е агресивността на учениците от 11 до 14 години. Учениците от прогимназиалния курс се запознаха с проявите на агресия и как да я овладяват.

Бояна Николова от Първо училище "Н. Вапцаров" в Берковица спечели първо място в областен рецитал, посветен на поета. Конкурсът се организира за четвърта поредна година от Второ СОУ "Никола Вапцаров", град Монтана, с участието на ученици от цялата област, класирани след конкурс в своето училище. Берковското училище участва за трети път, за втори печели първо място във възрастова група V – VII клас. Тазгодишният победител е Бояна Николова от VII клас със стихотворението "Спомен". Поощрителна награда взе и третокласничката Марлен Димитрова, със стихотворението "Пролет".
Поощрителна награда за стихотворението "Писмо" бе присъдена и на осмокласничката Симона Йолова от Лесотехническата гимназия.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева обяви днес началото на благотворителна кампанията на Министерството на Земеделието и Храните в подкрепа на Сдружение "Аутизъм днес" - "Купи жива елхичка, помогни на дете". На пресконференция министърът информира, че кампанията ще продължи до 15 декември, а чрез горските предприятия в 18 областни центъра на страната ще бъдат разпродадени общо 3000 броя живи елхички. Цената на всяка елхичка е от 25 до 30 лева, а всеки 5 лева от нея ще отидат за каузата - в помощ на децата с аутизъм.

Над 500 писма от Врачанско участват в конкурса на "Български пощи" за най-красиво коледно писмо. Тази инициатива се прави вече 20 години. "Желанията на децата ще бъдат изпратени в София, а Дядо Коледа се ангажира с личен отговор на писмата. Най-съдържателните ще участват в конкурс с награди. Играчки, компютри, таблети и книги, са сред най-желаните коледни подаръци тази година във Врачанския край." - каза ръководителят на Пощенската станция Марияна Мишева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жена пострада при катастрофа край Лом

42-годишна жена е пострадала при пътнотранспортно произшествие на второкласния път между Лом и София, съобщиха от ОДМВР Монтана.  Инцидентът се е случил вчера по обяд. Жената се е возила на задната седалка на лек автомобил с видинска регистрация, управляван от 49-годишен мъж от село Буковец (Видинско).  Шофирайки на прав участък от пътя, шофьорът е..

публикувано на 30.07.24 в 11:02

Избират изпълнител на дейностите по аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида"

Днес се очаква да бъде отворена офертата на единствения кандидат за извършване на аварийното укрепване на западния бастион на крепостта "Баба Вида" във Видин. Срокът за участие в обявената от Община Видин обществена поръчка, изтече на 22 юли, като дотогава бе подадена една оферта. Укрепването трябва да се извърши по архитектурен и конструктивен..

публикувано на 30.07.24 в 10:07

Задържаха пиян шофьор в Мездра

69-годишен мъж бе задържан за шофиране в нетрезво състояние, съобщиха от ОДМВР Враца. При рутинна проверка на лек автомобил от полицейските служители е направена и проба за употреба на алкохол. Уредът е отчел над 1.2 промила алкохол в издишания въздух.  На водача е съставен акт и му е взета кръвна проба. Той е задържан за срок от 24 часа в Районно..

публикувано на 30.07.24 в 10:02

Община Враца с най-много фотоволтаични централи в Северозапада

За последната година най-много фотоволтаични централи в Северозапада има изградени на територията на общините Враца, Роман, Хайредин и Брусарци. Последните данни на Националния статистически институт от края на юни показват колко голям е интересът към възобновяемите енергийни източници и по-конкретно към Фотоволтаичните електроцентрали.  Високият..

публикувано на 30.07.24 в 09:31

13 пожара горяха във Видинско, засегнати са и горски масиви

С 13 пожара са се борили видинските огнеборци до 18,30 часа вчера. Голям пожар е тръгнал от стената на язовир "Калина", засегната е и горска територия, каза  гл. инсп. Димчо Горанов, началник Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин:  .   "Имаше ситуация на стената на язовир "Калина", с  разпространение на пожара..

публикувано на 30.07.24 в 09:05

Близо 800 заявления за подпомагане на ученици са подадени в област Видин

Най-късно до 15 октомври се подават заявления за подпомагането на ученици по Закона за семейните помощи за деца. За ученици от начален етап са подадени близо 600 заявления, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов:  "Еднократните помощи за деца, които са записани в първи, втори, трети, четвърти и..

публикувано на 30.07.24 в 09:05

Запалени стърнища край село Калина предизвикаха голям пожар в земеделски земи

Пожар бушува в землището на община Брегово . Огънят е тръгнал от запалени стърнища около село Калина, каза за Радио Видин кметът на община Брегово Илиян Бърсанов.  "Земеделски земи са, стърнища. На място има два пожарни автомобила, в началото пожарът е бил близо до последните къщи в Калина, но пожарникарите са го ограничили... Прехвърлил се е през..

публикувано на 29.07.24 в 19:30