Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За хората, които спасяват човешки живот

В студ и пек- винаги нащрек!

4
Снимка: Личен архив Доброволно формирвание Вълчедръм
Доброволно формирование се създава от кмета на общината по решение на Общинския съвет. Броят на включените в него доброволци се определя с решение на Министерския съвет, съобразено с броя на населението в съответната община.

Доброволни формирования за защита при бедствия са сформирани в седем общини от област Видин.

"Действащи отряди има в Белоградчик, Брегово, Грамада, Димово, Кула, Ново село и Чупрене"- обясни Християн Кирилов от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Как се спасяват бедстващи хора показаха преди дни пожарникари, доброволци и полицаи като организираха издирване в гората. В реалния живот са истинските ситуации, при които се търсят изчезнали хора, каза пред Анжела Каменова директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин комисар Станислав Генчев:  

Показна акция по спасяване на изгубени туристи край Брегово"Имахме няколко случая за последните месеци за издирване на изгубили се хора. Наложи се да използваме доброволните формирования и при два случая на спасяване на хора при Белоградчишките скали. Имаше бедстващ човек на една скала, престоял няколко час на висока температура, със съвместни усилия беше спасен."

Едно от доброволните формирования се намира в Брегово и е сред първите в страната. Неговият ръководител Илиян Борисов е бил награден през 2011 година с отличие "Пожарникар на годината". При сигнал за бедстващи хора реакцията им е до 10- 20 минути.

"Действаме рамо до рамо с пожарната и другите служители на МВР. Взели сме много участия в гасене на пожари и спасяване а хора. През 2010 година имахме голямо наводнение, което застрашаваше 1/3 от града- справихме се" - разказа Илиян Борисов.

СнимкаВ община Вълчедръм се гордеят с доброволното си формирование от 14 души. При нужда понякога хората звънят първо на тях, а не на пожарната, разказа Боян Аврамов, ръководител на формированието. Не скромничи, че от всички общини в страната, техният отряд е най-добър. Вече две години и половина няма ситуация, в която да не вземат участие. Оборудвани са с автомобили и екипировка, а отличието "Пожарникар на годината" за 2015 година е присъдено на техния отбор.

"За краткото време, в което съществуваме, сме участвали в преодоляването на над 200 бедствени ситуации. Имахме сериозна ситуация с пожар в един голям магазин. Моят отряд има 80% от заслугата обектът да бъде спасен. Формированието има три награди от конкурса "Пожарникар на годината", участвали сме във всички тежки бедствия в региона- и в Мизия наводнението, и в Дамяново"
- каза пред Лилия Димитрова Боян Аврамов.

Доброволното формирование във Вълчедръм работи безкористно, а делата говорят. На връх Нова година, доброволците сами се справили със снежното бедствие, сполетяло общината, спомня си Боян Аврамов.

Още за доброволните формирования може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03