Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъдиха мерки за опазване на Рациария от иманярите

Снимка: Областна администрация- Видин

Областният управител на Видин Момчил Станков ще потърси от Министерството на културата съдействие за опазването на археологически обект "Античен град Рациария" от иманярските набези, разрушаващи ценния паметник на националното културно наследство, съобщават от областната администрация.

"Ще сезирам Министерството на културата за този проблем. В противен случай се обезсмислят вложените от Министерството над 100 000 лева в редовните научни проучвания на обекта през последните три години", каза Момчил Станков пред представители на компетентните институции, с които днес обсъди мерки за противодействие на незаконните иманярски дейности и разкопки в античното римско селище край с. Арчар, община Димово.

Областният управител инициира срещата, след като бе алармиран от Регионален исторически музей (РИМ) - Видин за установен иманярски вандализъм във всички сектори от археологическите проучвания на "Античен град Рациария" от последните три години. "Множество иманярски изкопи се наблюдават в централната и западната част на антична сграда от IV-V век, както и в сектора на римската баня и северната крепостна стена. Разрушени са подовите нива, профилите и зидове на различна дълбочина. На отделни места се виждат самостоятелни копки, което предполага работа с металдетектор", се посочва в констативен протокол на Регионален исторически музей- Видин след извършен на 1 декември оглед на археологическия обект.

В срещата участваха заместник областният управител Елка Георгиева, кметът на община Димово Лозан Лозанов, кметът на с. Арчар Венелин Атанасов, заместник окръжният прокурор Владислав Влашев, директорът на ОД МВР-Видин комисар Константин Джунински, началникът на Видинското районно управление на МВР Петър Петров, главен инспектор Пламен Иванов от Главна дирекция "Опазване на културното наследство" към Министерството на културата, директорът на РИМ Фионера Филипова и музейни експерти.   

Кметът на Димово се ангажира да осигури двама пазачи, въпреки финансовите трудности на общината. В момента няма постоянна охрана на "Рациария".

"Решението на проблема не опира само до пари, необходимо е да се създаде организация за наблюдението и опазването на обекта", каза гл. инспектор Пламен Иванов. Той е отбелязал това в предписанието си към Община Димово. Представителят на Министерството на културата напомни още, че кметовете имат ангажименти по Закона за културното наследство.

Комисар Джунински увери, че полицията реагира винаги на сигнали за незаконни дейности в "Рациария".

"Иманярските групи са от десетина семейства, предимно от с. Арчар. Местните хора ги знаят, но се страхуват да сигнализират за тях", коментираха музейни експерти.
 
"В предишни години имаше средно по 60 дела, по 120 човека сме предавали на съд. От началото на тази година са заведени две дела", коментира зам. окръжният прокурор Владислав Влашев. По думите му, нарушенията в района са спаднали значително след разкриването на районния полицейски участък в с. Арчар. Влашев изрази мнение, че усилията трябва да се съсредоточат повече върху превенцията, а не върху наказателната репресия. В този смисъл ще се търсят възможности за осигуряване на оперативно действаща охрана и средства за обезпечаване на дейността й, които да се предвиждат във финансирането на бъдещи проекти за проучване и реставрация на "Античен град Рациария", допълват от областната администрация във Видин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57