Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социални услуги по европейски стандарт в Брегово

Център за настаняване от семеен тип Куделин
Снимка: радио Видин
Продължава работата по европейски проекти в община Брегово. Само в село Куделин с европейско финансиране от 130 000 лв. е ремонтирана стара училищна сграда и е превърната в Защитено жилище. 193 000 лв. по САПАРД са дадени за саниране на Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в Куделин. Подобрени са условията на живот след ремонт на парната инсталация и поставянето на нова дограма, намалени са и разходите за отопление на социалното заведение. Открити са и две Преходни жилища към Дома, на стойност 200 000 лв, каза за Радио ВИДИН кметът на общината Милчо Лалов:

"Община Брегово е една малка община, но в същото време е наситена със социални заведения. Социалната ни дейност трябва да отговаря на съвременните европейски изисквания и ние в годините назад сме направили всичко възможно тази социална система да я преустроим в такава посока. И не случайно сме разкрили Защитено жилище "Надежда" в Брегово, в което четирима души обслужват шестима болни. Разкрили сме три Центъра за настаняване от семеен тип- два от тях са в село Балей, където 28 души персонал се грижат за 30 настанени в домовете. Третият център е в село Куделин, където 14 души обслужват други 15. В Куделин сме разкрили две преходни жилища, където 12 души обслужват около 20 настанени в тях. Всичко това сме го направили поради обстоятелството, че Европа има критерии, на които трябва да отговарят нашите социални заведения.

СнимкаВ Общинската стратегия за развитие на Брегово и в Областната стратегия за развитие на социалните дейности в област Видин сме заложили деинституционализация на намиращите се в Дома в Куделин, който е най-големият социален дом на територията на община Брегово. Ще кандидатстваме по Европейските програми от периода 2014- 2020 година.Сега домуващите в него са 157 души, за които се грижат общо 95 души персонал. С деинституционализацията, тези домуващи ще трябва да ги прехвърлим в около 15 апартамента. За изграждането им са нужди доста средства, които в рамките на общинския бюджет няма как да ги получим. Единственият изход от този проблем са Европейските програми... В момента разговаряме с консултанти, които са специалисти точно в това направление и уверението им е, че ще започнем разработването на точно такъв проект за хората от Дома в Куделин. В края на месец април ще бъде внесен в Програмата за развитие на селските райони- възможностите по нея не касаят само инфраструктурата, но и социалните дейности. През изминалите години, ние в този Дом по Програма "Красива България" и тази за Енергийна ефективност, сме получили не по-малко от 2 млн. лева за създаването на нормални условия за живеене в него".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Вдигат параклис в болницата във Враца

Седем години след първата копка на параклис в двора на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца отново ще бъде направен опит за изграждането на молитвен дом. Намерението е на ръководството на областната болница. То е съгласувано с митрополията и Общината. Парите за изграждането на параклиса „Св. великомъченик и лечител Панталеймон“ ще дойдат от..

публикувано на 01.07.24 в 10:30

Влиза в сила таванът на надценката за три вида хляб

От днес, 1 юли, влиза в сила налагането на таван на търговската надценка от 15% на трите вида хляб - бял, "Добруджа" и типов. Това се случи в резултат на промени, които бяха одобрени през преходните и заключителни разпоредби на Закона за хазарта. Таванът на търговската надценка от 15% бе гласуван в последния пленарен ден на 49-ото Народно събрание...

публикувано на 01.07.24 в 09:53

По-висока цена на тока от 1 юли

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от днес - 1 юли, и ще са валидни през следващия едногодишен период. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на "Електрохолд" от Западна..

обновено на 01.07.24 в 09:47

Иновативни училища в Монтана представиха добри практики в обучението

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе 2-ро средно училище „Никола Вапцаров". Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Едно от иновативните учебни заведения е Второ средно училище, с множество осъществени идеи, свързани с материалната база и методите на..

публикувано на 01.07.24 в 09:20

Лятното кино в Белоградчик отваря врати с концерт

С голям концерт в Белоградчик официално ще бъде открито реновираното лятно кино. През месеца ще бъдатт излъчени 12 български филма,  каза кметът на общината Боян Минков: „Само след няколко дни, на 5 юли с голям концерт на група „Тангра" ние ще отбележим началото на лятното кино. Ще излъчим 12 български кинопродукции през месец юли. Група..

публикувано на 01.07.24 в 08:59
Патриарх Даниил

Интронизират патриарх Даниил

Да пазим православната вяра.   Това бяха първите думи на новия български патриарх Даниил. Приемам гласуваното ми доверие със съзнание за собствено недостойнство, вяра в Божия помисъл и Божията подкрепа, каза Видинският митрополит.  Минути след 15 часа започна интронизация на новоизбрания български патриарх. Видинският митрополит Даниил бе..

публикувано на 30.06.24 в 16:33
село Лиляче, кметството

Новият кмет на Лиляче полага клетва на 1 юли

Росен Петков ще се закълне като нов кмет на врачанското село Лиляче утре, 1 юли, на извънредна сесия на общинския съвет.  Той беше избран по време на предсрочните избори на 23 юни.  До тях се стигна, след като Върховният административен съд касира резултатите от балотажа през ноември м.г.   Тогава кандидатът на ГЕРБ Росен Петров спечели с 2 гласа..

публикувано на 30.06.24 в 15:33