Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 декември 2015 година

Снимка: Жоро Александров

Майки на малки деца от Монтана, Враца и Плевен се включиха в националния протест за увеличаване на майчинството и детските надбавки. Исканията са за увеличаване на детските надбавки до санитарния минимум от 60 лева и получаването им от всички деца. Майките настояват да се намали периодът, на база на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца. Друго искане е да се обвързва минималната работна заплата с размера на обезщетението, което получават между първата и втората година на детето. В Монтана на протест пред общината се събраха около 50 майки с малки деца. Близо 10 родители излязоха на протеста във Враца. Те настояха за държавна политика към децата и родителите им. От Видин подкрепиха националния протест.

Служителите на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин подкрепят символично колегите си от Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Днес на обяд протестираха служителите на Националната библиотека срещу половинчатото увеличение на средствата за култура през 2016 г. Музеите също подкрепят протеста. Това съобщиха от Регионален исторически музей- Видин, но уточниха, че действия с излизане или афиширане на протеста не са предвидени.

Областният съвет за развитие във Видин прие днес Областната стратегия за развитие на социалните услуги в периода 2016-2020 г. Приоритет в документа са възрастните хора и социалните услуги свързани с тях. Областната стратегия ще бъде предложена на областния управител Момчил Станков за утвърждаване, а след това ще бъдат разработени и общинските стратегии за посочения период, каза старши експертът в областна администрация- Пролет Гошева. На срещата с кметове, председатели на общински съвети и представители на общините в региона бе припомнено, че нито Общините, нито неправителствени организации могат да разработват социални услуги, ако те предварително не са залегнали в Областната стратегия за развитието им за периода 2016-2020. Предвижда се до 2020 година да бъдат закрити останалите в област Видин четири социални домове от стар тип. Това са домовете за деца във Видин и Белоградчик и за възрастни хора - в с. Салаш и с. Куделин. Хората ще бъдат изведени от там и настанени в условия, близки до семейната среда. Във Видин ще бъдат изградени три центъра от семеен тип за децата, които предстои да бъдат изведени от Медико-социалния дом в града. На своето заседание днес Областният съвет за развитие гласува единодушно кметът на Видин - Огнян Ценков и на Белоградчик - Борис Николов, да представляват общините като членове на Регионалния съвет за развитие на Северозападния район.

Завърши ремонтът на Дунав мост 2. Той обхвана платното за движение в посока България- Румъния, каза изпълнителният директор на дружеството за управление на съоръжението Любомир Низамов. Опашките от тежкотоварни автомобили през последните дни са намалели. Повече автомобили има в събота и неделя. Двойно намаляване на тежкотоварния трафик и увеличаване на пътническия се очаква по празниците, каза още Любомир Низамов.

Кметът на Видин Огнян Ценков издаде заповед по повод предстоящите коледни и новогодишни празници, с която се забранява направата и използването на самоделни взривни устройства, бомбички, ракети, пиратки и други опасни за живота, здравето и имуществото на гражданите средства. Не се позволява носенето от малолетни и непълнолетни на огнестрелно и хладно оръжие, газови пистолети, боксове, вериги и др. На такива лица търговците нямат право да продават и други запалителни или пиротехнически средства. За времето от 22.00 ч. до 8.00 ч. и от 14.00 ч. до 16.00 ч. до 30.12.2015 г. включително е забранено хвърлянето и възпламеняването на бомбички и други запалителни и избухливи смеси, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

195 години просветно дело в Бойница ще бъдат отбелязани тържествено на 23 декември. Това каза кметът на Общината Анета Генчева и обясни, че през 1820 година в селото е открито едно от първите килийни училища. По този повод е направен парк на мястото на старото училище в Бойница. Сложена е паметна плоча, която отбелязва мястото на едно от просветните средища в село Бойница.

Системата за разделно събиране на отпадъци срещу намаление на такса битови отпадъци продължава и през 2016 година в Мездра и най-голямото село Зверино, като в нея през тази година са включени 149 имота при 198 през 2014 година. 13% от имотите са изключени поради неизпълнение на задълженията, а Общината е загубила 2900 лева. Собствениците на имоти трябва да подадат заявления до кмета на общината в срок до 31 декември. Участниците в системата ще ползват 30% намаление за такса битови отпадъци.

С поредица инициативи СОУ "Хр. Ботев" в Козлодуй се включва в Националната седмица на четенето. Инициативата е на методическото обединение по български език. Ученици от различни класове от училището четоха пред свои съученици "Братчетата на Гаврош" от Хр.Смирненски, "Една българка" от Ив. Вазов, "Дамата с рентгеновите очи”  от Св. Минков и "Немили-недраги" от Ив. Вазов. Литературните произведения са съобразени с изучавания материал. За Националната седмица на четенето учениците от училището ще пишат и есе по две теми- "Защо обичам да чета?" и  "Езикът, който ни събира и разглежда".

НУ "Васил Левски" в Белоградчик проведе поредната си инициатива по повод Националната седмица на четенето. Общественици прочетоха пред ученици свои любими приказки в Младежкия дом. Мирослава Чавдарова- председател на Общинския съвет избра "Пепеляшка". Заместник кметът на община Белоградчик Росен Младенов и Валя Груева- творец и служител в Дирекция "Бюро по труда" също четоха на децата свои любими приказки. Учениците чуха и отличените съчинения на тема "Аз чета, защото...", което им бе поставено като творческа задача в първия ден при откриването на Седмицата на четенето. Децата от Началното училище проведоха и състезание за най-добър четец, разказвач и правописец. Родители четоха на децата свои любими творби вчера в Часа на класа. Четвъртокласник ще чете приказки утре в 9:00 ч. в ОДЗ "Иглика" в града, а по същото време в училището ще се играе драматизация на приказка. Инициативата ще бъде закрита с дарителска акция на спонсор, който ще подари книги на училищната библиотека. Националната седмица на четенето се провежда от 7-и до 12-и декември.

Библиотеката при Народно читалище "Просвета" в Мездра участва в Седмица на четенето. Главният библиотекар Павлина Русева: "Направихме богата и разнообразна програма, като поканихме учениците и класовете от различните възрасти от училищата в град Мездра. Библиотекарите посещават различни класове, участват в изявите на децата, носим книги, четем откъси от приказки, стихове, говорим за ползата и значението на четенето..."

В рамките на Националната седмица на четенето общинският съветник от ГЕРБ и председател на постоянната комисия по образование, наука и култура към Общински съвет Видин Десислава Димитрова бе гост на ЦДГ "Щастливо детство". Десислава Димитрова разгледа Коледния базар и тематичните кътове, подредени от децата и колектива на детското заведение.

200 коледни пакета ще бъдат разпределени от БЧК на деца от социално слаби семейства от Видинска област. Пакетите съдържат хранителни продукти и лакомства. Всеки от тях е на стойност 10 лева. Коледни пакети ще бъдат раздадени и в някои детски градини, каза директорът на Областния секретариат на БЧК във Видин Цветелина Петрова. Пакети с хранителни продукти за коледно-новогодишните празници ще бъдат предоставени и на бездомните лица, на които БЧК осигурява безплатен обяд.

Обновената сграда на Народно читалище "Развитие"- Белоградчик бе открита с водосвет и тържествен концерт. Зданието е ремонтирано за 2 200 000 лева, осигурени по Програмата за развитие на селските райони. Ремонтът на театралната зала включва нови столове, цялостна вътрешна реконструкция с лед осветление, дистанционно озвучаване, декоративно осветление на сцената. Гримьорните също са ремонтирани. Обновени са библиотеката, читалнята и интернет залата. Бившето кино е превърнато в малка театрална зала с прилежащи две зали за репетиции и езиков кабинет. Рампи за хора с увреждания са поставени до библиотеката и салона. Сградата е санирана.

Симфониета Видин представя тази вечер, 10 декември, концерт "Коледно пътешествие". Публиката ще слуша произведения на Йохан Щраус, Калман, Димитър Вълчев, Асен Карастоянов. Диригент е Юли Дамянов, главен диригент на Държавния музикален и балетен център в София и диригент на Софийския духов оркестър. Концертът започна в 18 часа.

Коледният благотворителен концерт "Подай ръка, бъди човек!" започна тази вечер от 18 часа в салона на Драматичен театър- Видин. Инициативата е в подкрепа на възрастните хора в региона. Антонина Любомирова и Павел Любомиров от ПМГ Екзарх Антим Първи са сред организаторите, заедно с ученици от училище Любен Каравелов. В залата на театъра ще има две урни, в които ще се събират средства в помощ на възрастните хора. Продукти пък се събират в ПМГ "Екзарх Антим I" от днес до 21-ви декември. Възрастните хора ще получат даренията си на 21 декември под формата на хранителни пакети.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57