Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 декември 2015 година

Снимка: Йорданка Петрова
50 млади брези бяха насадени в 7 детски градини във Видин. Инициативата е на сдружение "Активно общество", а фиданките са дарение по време на кампанията "Спаси едно дърво", каза председателят на сдружението Радослав Георгиев. 5 от дръвчетата са засадени в двора на детска градина "Васил Левски", съобщи директорът Росица Лозанова.

Омбудсманът на Република България Мая Манолова ще бъде на посещение във Видин на 15 декември, вторник. Тя ще даде приемна за гражданите от града и региона от 14:00 часа в сградата на Областната администрация. Телефон за предварително записване на желаещите за среща с омбудсмана в приемната е: 094/601 616, съобщават от кабинета на омбудсмана. Преди това  от 11.30 часа във вторник по покана на сдружение "Активно общество" Мая Манолова ще участва в дискусия на тема "Младите хора, демографско и икономическо положение на Видин и региона", която ще е в Конферетната зала на областната администрация, каза председателят на сдружението Радослав Георгиев. В началото на дискусията Мая Манолова ще представи институцията "Омбудсман".

Работниците или служителите трябва да представят необходимите документи пред своите работодатели по основно трудово правоотношение, ако искат да ползват данъчните облекчения за деца. Това трябва да се случи до края на годината, каза Милена Борисова, главен експерт към видинския офис на Националната агенция за приходите: "Облекченията са два вида: за деца с увреждания и за деца, които нямат увреждания. Във втория случай, доходът за 2015 година ще ви се намали с 200 лева, но данъкът, който ще ви бъде възстановен е 20 лева, тъй като подоходният данък в България е в размер на 10 процента. Ако имате дете с увреждания, т.е. дете, което има решение на ТЕЛК за 50 и повече проценти увреждания, тогава доходът ви ще се намали с 2 000 лева и вие ще получите 200 лева чисто възстановяване от своя работодател. Важно е да се знае, че данъчното облекчение се ползва до размера на годишните данъчни основи. Или казано простичко- ако имате две деца, едното с увреждания, другото- не, имате право да ви се намали дохода с 2 200 лева. Само че, ако сте получили 1 000 лева за годината, няма как да ви върнат 220 лева, ще ви върнат само толкова, колкото са ви удържали."

От 13 декември, неделя, влиза в сила новият график за движение на влаковете на БДЖ. В новата транспортна схема е заложено пускането на допълнителни влакове, които ще пътуват по някои от по-дългите дестинации в страната, посочват в съобщение от пресцентъра на БДЖ. Два международни влака с ново разписание ще пътуват между София и Будапеща, които ще преминават по моста при Видин- Калафат. Това са т. нар. влакове "Бонония", за които съвместно с унгарските железници е договорена специална оферта за пътниците. Чрез тази оферта желаещите да пътуват ще могат да ползват преференциални цени при предварително закупуване на билет. Двата международни влака, които ще се движат между София и Будапеща, ще пътуват през нощта на територията на България между гарите София и Видин.

Средната посещаемост на учениците е под 50 на сто в 8 учебни заведения в област Монтана. Това стана ясно от направените проверки на Регионалния инспекторат по образование, съобщи началникът Трайка Трайкова: "От началото на учебната година до настоящия момент контрол от страна на Регионалния инспекторат по образованието е осъществен в 52 училища и 5 детски градини, а от страна на Министерството на образованието и науката- в 6 училища на територията на област Монтана. При проверките се констатира, че има проблем в част от училищата... на тези училища са дадени задължителни предписания за изпълнение." Контролът продължава да е засилен, допълни Трайкова.

През следващата седмица ще бъде подписан договорът за ремонта на покритата зала с лекоатлетическа писта във Враца, която не е ремонтирана от 40 години, съобщи  кметът Калин Каменов. Ремонт на спортното съоръжение не е правен от около 40 години. След възстановяването си покритата зала ще се обзаведе с нова дограма, топлоизолация, ремонтиран покрив, нова електрическа инсталация и модерна отоплителна система. Общата стойност на ремонта е 597 909 лева. Финансирането на ремонта се извършва от националния доверителен екофонд. Предварителните очаквания са ремонтът на покритата лекоатлетическа писта да приключи до месец март 2016 г.

Спират движението в Плевен заради дейности по новата контактна тролейбусна мрежа, информират от Общината. Продължава изпълнението на дейностите по проект "Интегриран градски транспорт на Плевен". Във връзка с извършване на строително-монтажни работи по трасето на новата контактна мрежа на 12 декември, събота, от 09.00 до 12.00 ч. изцяло ще бъде затворен за движение на моторни превозни средства участъкът от кръстовището на ул. "Пирот" и ул. "Хаджи Димитър" /до читалище "Извор"/, до кръстовището пред Регионалния исторически музей. От 14.00 до 16.30 часа, изцяло ще бъде спряно движението от кръстовището при Регионалния исторически музей, по ул. "Стоян Заимов" до кръстовището при читалище "Извор". Ще бъде създадена временна организация на движението, уточняват от Общината.

Европейски знак за качество получиха ПТГ "Михалаки Георгиев" и училище "П.Р. Славейков" във Видин за работата си по европейска програма за модернизиране на образованието, обучението и работата с младежта- "Еразъм +". Наградата е присъдена на общо 8 училища от страната на конференция, организирана от Център за развитие на човешките ресурси- София. Отличието дава по-голяма възможност за бъдещо кандидатставне по програмата, каза директорът на професионалната гимназия по туризъм Евлогия Манджукова.

"Парад на плодовете" си направиха в СОУ "Хр. Ботев"- гр.Козлодуй. В парада участваха ученици от първи до четвърти клас, информираха от училището. По Европейска програма, одобрена от образователното министерство, учениците получават два пъти седмично плодове. Инициативата е осъществена от Моника Василева и Цветослава Младенова- възпитатели в училището, и цели да популяризира здравословното хранене сред децата. Забавни интерактивни игри, беседи и практически занимания, свързани с предприемачеството, забавляваха малките палавници.

Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана награди своите най-активни читатели- децата. Победителят е Мария Миленова Минкова, възпитаник на IV ОУ "Иван Вазов" от 6 "б" клас, с прочетени 160 книги. Елина Асенова Асенова, възпитаник на ГПЧЕ "Петър Богдан" от 5 клас, с прочетени 159 книги е на второ място. Мари Тодорова Луканова, възпитаник на ПМГ "Св. Климент Охридски" от 5 клас, с прочетени 158 книги зае трето място. 1 117 читатели на Детския отдел участват в окончателното класиране.

Коледни елхи от Чупренския балкан ще красят домовете на видинчани по празниците. Дръвчета се продават в центъра на Видин на цени от 6 до 70 лева. Стойността е според височината на дървото, обясни продавачът Георги Чолин от Чупрене. Всяка елха има бяла пластмасова марка с номер. Той е задължителен и показва, че дървото е придобито законно. Търговците предлагат и ръчно изработени дървени стойки за елхи. Те са по 2 лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57