Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 декември 2015 година

| обновено на 14.12.15 в 18:01
Снимка: Красимир Каменов

Паметна плоча, посветена на загиналите граничари при изпълнение на служебния си дълг, беше официално открита до граничния пункт "Връшка чука" между България и Сърбия. Паметникът е на мястото, където е бил първият граничен пост. Паметната плоча представлява арка с вградена гранична пирамида. Тя бе открита от полк. Георги Георгиев, дългогодишен командир на Първи граничен участък в района. Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи водосвет и заупокойна молитва за загиналите граничари. Гости на церемонията бяха заместник областният управител Елка Георгиева, началникът на Областната дирекция на МВР- Видин Константин Джунински. Представителите на Патриотичен клуб "Бдинци" огласиха с топовен гърмеж и пушечен залп поднасянето на венци и цветя пред паметника. Инициативата за поставянето на паметната плоча е на Патриотичен клуб "Бдинци", видинския клуб "Граничар" и Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

336 000 лева са задълженията на Диагностично-консултативния център във Видин. Цялата сграда се нуждае от спешен ремонт. Едноличният собственик на търговското дружество- Общината, подготвя проект за ремонт на покрива на зданието. Предвижда се и създаването на Диагностичен център за наблюдения на заболяванията на опорно-двигателния апарат при деца, който ще бъде разположен в сградата на бившата поликлиника. Проектът ще е съвместен със сръбски партньори, а за финансиране ще се кандидатства по Програмата за трансгранично сътрудничество със Сърбия. "Това ще е център за наблюдаване на заболявания при опорно-двигателни нарушения в училищна и предучилищна възраст. Център ще бъде изграден и в Сърбия. Техниката ще бъде разположена в ДКЦ-1. Имаме възможност по проекта да извършим текущ ремонт на покрива"- обясни кметът на Видин Огнян Ценков. Въпросът с ДКЦ 1 ще бъде разгледан на предстоящата сесия на Общинския съвет във Видин, за да се установи дали като търговско дружество- публична общинска собственост, може да е бенефициент по Програмата за трансгранично сътрудничество, по която ще се кандидатства за откриването на Диагностичния център за детски заболявания.

Безлихвеният заем в размер на 2 млн. лева, който Община Видин получи от държавата, трябва да се върне до края на 2016 година, обяви кметът Огнян Ценков. Парите ще се ползват за погасяване на задълженията към кредитори. Списъкът с фирмите, към които Община Видин е длъжник, е утвърден от Общинския съвет и включва 10 от най-големите кредитори. Безлихвеният заем ще бъде използван от общинското ръководство, за да се излезе от финансовата задлъжнялост на общината и да се върне доверието на бизнеса към местната власт.

Здравните осигуровки за три години назад могат да се внесат до 23 декември. Така хората с пропуски ще възстановят правата си. 16,80 лева се плащат за един медец, уточни Анушка Вълова, директор на офис НАП Монтана. Здравноосигурителните права ще се възстановяват при внесени осигуровки за 5 години назад от 28 декември, когато влиза в сила промяната в Закона за здравното осигуряване. "Имаше един период от 6 месеца, в който хората, които се осигуряват здравно за своя сметка, можеха да си погасяват пропуснатите здравни осигуровки за последните 36 месеца, или 3 години. от 28 декември това вече трябва да стане като си внесат осигуровките за последните 5 години. Т.е. ако не е осигуряван от 2011 година, след 28 декември ще трябва от 2011 година до последния месец да си внесе всичките осигуровки. Говоря и за пропуснатите периоди, защото има хора, които имат месеци с осигуряване, имат месеци, в които не са осигурявани, но се обхваща този 5-годишен период", каза Анушка Вълова.

27 случая на варицела са регистрирани в Регионалната здравна инспекция във Видин през изтеклата седмица. От известната като "дребна шарка" болест са боледували жители на областния град, Ново село и Раброво. Увеличават се и случаите на остри респираторни заболявания. Заболеваемостта е 160 на 10 хиляди души население. Най-много болни са отчетени в училищна и предучилищна възраст.

Община Чупрене и тази година даде възможност на хората с по- ниски доходи да си закупят дърва за отопление. Над 5 000 кубични метра са продадени, от тях над 1000 само в село Чупрене, каза секретарят на Общината Асен Джунински. "По 25 лева е цената на кубичен метър, плюс заставката за товарене, разтоварване и така нататък. Около 350-400 човека са се възползвали, по десетина кубика пишат." Всеки, които е поискал и се е записал, се е възползвал от дървата на по-ниски цени.

Административен съд Видин потвърди Решението на Общинска избирателна комисия, с което бе обявен изборът на кмет на община Видин на проведения втори тур на местните избори. Делото беше образувано по жалба на Местна коалиция "Единни за промяна", представлявана от Росица Кирова. Нарушения на изборния процес не са допуснати и изборът на Огнян Ценков за кмет на община Видин е легитимен, съобщават от съда. Решението на Административен съд Видин не е окончателно и то подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Кметски избори отново ще се проведат на 13 март в четири села в областите Видин, Враца и Монтана. Президентът Росен Плевнелиев определи датата с укази, които са обнародвани в Държавен вестник. До решението се стигна след като на редовните избори кандидатите в 14 населени места в страната получиха равен брой действителни гласове. Така след три месеца отново ще се гласува за кмет във врачанското село Софрониево, видинското Септемврийци и монтанските Буковец и Крапчене.

"Не възнамерявам да се включа в националния протест на съдиите срещу орязаната в парламента съдебна реформа". Това е личната позиция на председателя на Окръжния съд във Видин Васил Василев. "Аз лично нямам намерение да се присъединя към протеста, а не съм правил проучване дали някой от колегите има такова намерение. И честно казано, няма и да правя. Според мен това е въпрос на лична преценка - кой както реши. Но аз лично не смятам да излизам и да правя срещи и да протестирам."

Нов пожарен автомобил получи Районно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" в Козлодуй. До момента градската пожарна разполагаше с 2 коли на около 30 години. Новият автомобил ще застъпи на дежурство от 1 януари 2016 г.

"Главна инспекция по труда" стартира инспекционна кампания за контрол на работодатели, за които има индикации, че плащат на работниците си възнаграждения под минималната работна заплата. Проверките се инициират по сигнал на КНСБ, съобщиха от Инспекцията по труда във Враца. От 1 януари минималната заплата ще бъде 420 лв.

Днес завършва тазгодишното издание на благотворителната кампания "Осиновете врачанско семейство", започнала преди месец. Организатори са неправителствени организации с водещ партньор, а целта на инициативата е да зарадва деца с по-нисък социален статус за предстоящите коледни и новогодишни празници. Социалните служби са подбрали 50 деца от бедни семейства на възраст от 2 до 7 години, които имат нужда от дрехи, обувки, играчки и помагала.

Целодневните детски градини в Община Берковица ще работя с нормален график в дните между Коледа и Нова година. Дните между 21 и 23 декември, включително също ще бъдат работни за детските заведения, съобщиха от местната управа.

Калоян Тодоров, Симеон Цветанов, Николай Попоесков, Даниел Миланов и Цветомир Цветков от ПМГ "Екзарх Антим I" във Видин получиха сертификати по програмата Microsoft Office Specialist. Талантливите ученици се представиха отлично на сертификационния изпит, а Калоян Тодоров от 12 "в" клас постигна максимума от 1 000 точки, съобщават от учебното заведение.Постигнатите резултати са плод и на активната подкрепа на учителите по информационни технологии- инж. Малинка Митова и Емил Андреев. Учениците от гимназията бяха поканени за сертификация по програмите Microsoft Office Specialist (MOS) 2013 и Microsoft Technology Associate в рамките на проекта "Microsoft YouthSpark - Кариера в ИТ" на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Добри гости коледари посрещнаха във видинската полиция. С празнична премяна, украса на калпаците и в много добро настроение малките възпитаници от ЦДГ "Арабела"- Видин влязоха, рано тази сутрин, в районното управление, съобщават от Областната дирекция на МВР. Усмихнатите и гласовити  коледарчетата отправиха към униформените благопожелания за здраве, късмет и берекет. Потропването на геги и възгласи "Да бъде!" огласиха салона на полицията. И както традицията повелява децата получиха в дар лакомства и кравайчета, с пожелание да бъдат здрави и послушни. Приятелството на малчуганите от детската забавачка и видинските полицаи е дългогодишно, а посещението на коледарска група през декември утвърдена традиция, допълват от дирекцията.

С традиционен концерт Младежкият дом в Монтана празнува авансово Коледа и Нова година. Празничната изява е днес, на 14 декември, а началният час е 18:00 ч. в голямата зала на институцията. Входът е свободен. За доброто настроение на публиката ще се погрижат клуб по спортни танци "Астра", танцова формация "Dance machine",  ансамбъл "Младост", вокална група "Каприз", певческа група "Пъстренец Jr." и народен хор "Пъстренец". За любителите на бойните изкуства клуба по Винг Чун е подготвил изненада. Духът на Коледа, който властва вече в празнично украсената сграда на Младежкия дом отново ще завладее зрителите и на 19 декември, съобщават оттам. Истинска фолклорна палитра ще представят танцьорите от ансамбъл "Младост", ШБНТ "Стоянови", ЦДГ №1 "Щастливо детство", ЦДГ №7 "Приказен свят", II СОУ "Н. Й. Вапцаров", VII СОУ "Асен Златаров", VIII СОУ "Отец Паисий" и певческа група "Пъстренец Jr.". Празничният коледен концерт ще започне точно в 10:30 часа в голямата зала на бул. "Трети март" 98.

С празничен коктейл от най-популярните оперети Драматичен театър - Монтана ще поздрави своята публика за Коледа. Като акцент в своята програма театърът е поставил концерт-спектакъла "Магията на любовта" на Музикално драматичен театър "Константин Кисимов" Велико Търново, който ще се състои на 15 декември от 19:00 часа. В програмата са включени подбрани откъси от най-популярните оперети на тримата големи майстори на жанра- Имре Калман, Йохан Щраус и Франц Лехар. Акцент в концерт-спектакъла ще бъдат дуетите на Бони и Щаси и Фери и Бони от "Царицата на чардаша", арията на Валансиен от "Веселата вдовица", арията на Марица от "Графиня Марица" и дуетът на Сафи и Баринкай от "Цигански барон". Сред другите подбрани произведения са и "Прилепът", "Граф фон Люксембург", "Принцесата на цирка", "Старият Рац", "Джудита" и "Страната на усмивките". В представлението участват всички солисти, хор, балет и оркестър на Търновския музикално-драматичен театър. Концерт-спектакълът "Магията на любовта" ще се играе на 15 декември от 19,00 часа в Голяма зала на Драматичен театър - Монтана.

Творческите състави към Народно читалище "Развитие" във Враца се подготвят да посрещнат Коледа и Новата 2016 година със серия концерти. Това са традиционни прояви и са в навечерието на най-големите празници в края на годината, разказва секретарят на културната институция Димитър Тошев: "Започваме с най-малките- децата от детската школа по изкуствата. Те ще изнесат своя концерт на 14 декември. Залата е една и съща- градската концертна зала. На следващия ден- на 15-и, е един великолепен концерт на нашия ансамбъл за народни песни и танци "Вратица". В сряда, на 16-и, духовият оркестър също прави една великолепна коледна програма. И завършва нашата програма на 19-и декември с един съвместен хоров концерт на нашия Представителен смесен хор "Орфей" и смесен хор от град Благоевград "Ален мак"." Димитър Тошев покани врачани на концертите в градската концертна зала: "Надявам се, че за нашите съграждани това ще бъдат едни хубави празници, тъй като програмата е подбрана точно за Коледа и Нова година и се надяваме концертите ни да бъдат посетени от нашите съграждани. Аз ги приканвам- да заповядат от 17 часа, в Градска концертна зала и да изживеем заедно тези великолепни празници. Използвам случая да им пожелая хубави празници за Коледа и Нова година!"





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нови контейнери ще събират зелени и биоразградими отпадъци в Берковица и Вършец

В Берковица и Вършец поставят съдове за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци . За двете общини са осигурени общо 232 контейнера. От проекта ще се възползват 23 500 жители на общините. Поставянето на съдовете е в изпълнение на проект „Проектиране и изграждане на компостираща инсталация за разделно събиране на зелени и/или..

публикувано на 27.06.24 в 11:45

Готов е календарът с дейностите на читалището в Мездра през юли

Изготвен е Календар на дейностите и участията на колективите от Народно читалище ”Просвета 1925 - Мездра” за предстоящия месец юли. Очаквано най-наситена е програмата на групите на Фолклорен ансамбъл ”Мездра”. От 27.06 до 01.07. - участие в Международен фолклорен фестивал “Calusul Romanesc” в Каракал, Румъния, 30.06. - участие в празник на с...

публикувано на 27.06.24 в 11:24

Кола удари възрастна жена на пешеходна пътека в Монтана

80-годишна пешеходка е пострадала, след като бе ударена от лек автомобил на пешеходна пътека в град Монтана, съобщават от полицията. Инцидентът е станал в зоната на кръстовището на бул. "Трети март" и ул. "Свети Климент Охридски", около 10:30 часа, вчера, 26 юни. 58-годишен шофьор от село Благово при десен завой блъснал пресичащата пътното платно по..

публикувано на 27.06.24 в 11:08

Труп изплува от водите на язовира край село Тишевица

Трупът е на 53-годишен жител на ботевградското село Врачеш е открит в язовира край с. Тишевица в област Враца. Тялото е намерено вчера, 26 юни. Сигналът за трупа е подаден в полицията от жител на врачанското село около 18:00 часа.  Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 27.06.24 в 11:02

Разчистват пораженията от бурята във Видин

Десетки са падналите дървета и клони след бурята, която премина над Видин през изминалата нощ. Екипи на Общинското предприятие "Чистота, озеленяване, благоустройство" отстраняват от рано сутринта щетите.  Няма информация за пострадали хора. На 10 сигнала за необходимост от оказване на техническа помощ са реагирали тази нощ служителите на "Пожарна..

обновено на 27.06.24 в 10:04

Видинското читалище "Славяни 2013" отбеляза юбилей

С грандиозен концерт в залата на драматичния театър във Видин бе отбелязана десетата годишнина от създаването на Народно читалище "Славяни 2013". Концертът бе под наслов "От извора до наши дни", обясни Ралица Петрова от читалището. "Предимно хората, които се изиграха на голямата сцена бяха от нашия регион и разработките са изцяло на нашия..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Престижни награди за читалището в Зверино

Колективите при НЧ ”Факел-1926” с. Зверино участваха във Втори Фолклорен фестивал „Доспей пее и танцува и на билки се любува ”в село Доспей, община Самоков.  Женска фолклорна група ”Плетеница” с художествен ръководител Милчо Романски се представи песните  "Донка се в гора изгуби", " Пойде момче в градинка" и " Станке ле, голям гяволо".  Йордан..

публикувано на 27.06.24 в 08:28