Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 декември 2015 година

Снимка: Десислава Андреева


Пъстра елха украсиха в двора на видинското ОУ "Иван Вазов", с пожелание и през новата 2016 година в учебното заведение да цари здраве, да има усмивки, песни и много отлични резултати. Директорът Пролетка Цветкова постави началото на коледно-новогодишните празници в училището. Грамоти получиха най-добрите ученици за успехите и участието си в различни изяви в Националната седмица на четенето. Коледари сурвакаха ученици и родители за успехи и берекет, след което всички се хванаха на кръшно хоро. Коледен благотворителен базар е изложен за поредна година в училището. На символични цени могат да се закупят ръчно направени картички, играчки и автентични украшения, направени от децата, с помощта на техните родители. Част от събраните средства ще бъдат дарени за националната кампания "Българската Коледа".

Въпреки протестите в цялата страната, от днес в дистрибуторската мрежа в продажба са новите винетки. В над 3300 пункта се предлагат близо 2 млн. винетки за 2016 година. Скъпите шарени картончета са защитени от имитации и фалшификати с няколко технологии. А дизайнът им ги прави лесно разпознаваеми за органите на реда при контрол. До края на годината ще върви паралелна продажба на винетни стикери за 2015 и 2016 година, като месечната винетка, закупена на 31 декември т.г., ще е валидна до края на януари догодина.

Националният омбудсман Мая Манолова днес във Видин каза, че ще настоява Министерството на регионалното развитие да даде точен отчет за какво се използват средствата, събрани от винетните стикери: "Изграждането на обходния път при Димово-Ружинци, изграждането на скоростен път Ботевград-Видин, са проекти, които трябва да бъдат реализирани и хората от региона трябва да знаят кога това ще се случи. Т.е. вместо министър Павлова да обяснява, че е доброволен акт дали ще си купиш винетка или не, това, което трябва да направи, е да информира хората как ще се харчат парите, събрани от повишените винетки и кога ще бъдат отпуснати средства за привеждане в нормален вид на инфраструктурата в област Видин."

На среща с кмета на Община Видин Огнян Ценков Мая Манолова се е ангажирала да помогне на Общинския съвет във Видин да стартира процедура по избор на местен обществен посредник: "Хората от най-бедния регион в България имат нужда от местен омбудсман, от човек, който да ги слуша, да ги чува, който да контролира как функционира местната власт и който да бъде коректив на управлението. Има разбиране и в Общинския съвет и от кмета на Общината за това, че фигурата на местния омбудсман би била много полезна за решаване на проблемите на хората от област Видин. Препоръчах на кмета, а и той се е заел да го направи, да има непрекъснати приемни с граждани, защото хората трябва да бъдат чути." Националният омбудсман Мая Манолова организира днес във Видин приемна за граждани и участва в дискусия на тема "Младите хора, демографско и икономическо положение на Видин и региона". След срещата тя заяви: "Ангажирах се да сезирам с конкретни препоръки държавните институции и министерствата, които имат задължението да осигуряват перспектива за младите хора. Това, което трябва да направят, за да бъдат полезни, е да излязат на терен, да отидат на място и да видят реално какви са проблемите и огромните възможности, които дава европейското финансиране и правителствените програми, за да могат реално да стигат до всеки млад човек."

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана е започнала проверка по сигнал за замърсяване на ливади в село Доктор Йосифово. От дни пасищата на монтанското Доктор Йосифово се заливат от остатъчен продукт, а разнасящата се от него миризма е ужасяваща, алармират жители на населеното място. От екоинспекцията посочиха, че извършват проверка, а когато резултатите се обобщят, ще качат информацията на интернет страницата си.

Масово избиване на бездомни и домашни животни с отрова- за това сигнализират гражданите в община Козлодуй. Оттам отговорят със съобщение, че Община Козлодуй е запозната със случаи на нападнати и нахапани хора от бездомни кучета. Има и информация, че са натровени десетки кучета. Дали това е предизвикано с умисъл или е чиста случайност, институцията не може да коментира. За случая са уведомени компетентните органи. Това, което Общината може да направи и прави, е да организира прибирането на труповете на умрелите животни.

Комисията за защита на потребителите предупреждава: "В навечерието на Коледа и Нова година хората са активни, купуват подаръци за близките си и настроението е приповдигнато, което е рисков фактор за това да станат жертва на нелоялни търговски практики по-лесно, отколкото това би могло да се случи в обичайното им ежедневие", предупреди Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) в интервю за програма "Хоризонт" на Българското национално радио. Предстоят активни инспекции на комисията в търговските обекти в навечерието и по време на предстоящите празници. Една от основните проверки ще бъде тази на намалените стоки, ще се инспектира дали обявените намаления са реални, заяви Димитър Маргаритов и подчерта: "Колкото и да е голямо намалението, потребителят не губи правото си на рекламация. Правилата са едни и същи и при стоките на редовна цена, и при тези в промоция."

На редовно заседание Комисията по бюджета към Общински съвет Видин одобри за внасяне за разглеждане в Общинския съвет предложението относно план-сметката за разходите за извършване на дейности по събирането и извозването на твърди битови отпадъци в общината през 2016 година. "Новото депо отговоря на всички европейски стандарти и разходите по ползването му са точно определени", припомни председателят на ОбС Видин Генади Велков. "Имаме цялостно намаление от 385 хиляди лева, приблизително, в сравнение с план-сметката за миналата година и тази разлика идва от това, че сега вече имаме изградено собствено звено, което макар че е наело техника, все пак има значително по-малко разходи, отколкото е бил договорът на фирмата, която обслужваше общината дотогава. Договорът за наем на машините е до 17 октомври следващата година." Комисията по бюджета одобри за внасяне за разглеждане в Общинския съвет и предложението за актуализация на бюджета на Община Видин за 2015 година. "Общата рамка е малко под 33 милиона- на този етап сумата е 32 960 675 лева, но тя не е окончателна, тъй като продължават разплащанията и тя е изготвена на база отчет към 30 ноември 2015 година и ще търпи корекция", каза за Радио ВИДИН Красимира Велкова, бюджетар на Община Видин.


38 000 квадратни метра в центъра на Видин са обновени по проекта за зелена и достъпна градска среда. По документи дейностите са завършени. Очаква се комисия от Регионалната дирекция за национален строителен контрол, за да приключи проектът, обяви заместник- кметът по "Устройство на територията и развитие на инфраструктурата" Цветан Асенов. Според него няма опасност проектът да не бъде завършен до края на годината и общината да загуби финансирането, което е по Оперативна програма "Регионално развитие". "Проектът наистина е на финала. Всички документи в границите на 97-98 процента вече са изработени. Останали са ни много малко документи, които са свързани с различни държавни институции. Надяваме се, че няма да имаме проблем с изваждането на тези документи"- каза заместник- кметът Цветан Асенов. Проектът е за близо пет милиона лева и включва благоустрояване на парк "Рова", подмяна на улично осветление и нова настилка на тротоарите на 14 участъка от улици в центъра на града. Поставени са 332 нови пейки, изградени са фонтан и три детски площадки. В парка ще има и бронзова скулптура на Иван Срацимир, която е дело на Александър Хайтов.

14 сгради във Видин са включени в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. 5 от тях са преминали необходимите процедури по енергийно обследване, надзор и инженеринг. Подписването на договори с фирмата- изпълнител предстои, обясни кметът на Видин Огнян Ценков: "Подписал съм решението, в което одобрявам избора на изпълнителите, предстои подписването на договор с всеки един от тях. Общо имаме 14 обекта, които са на фаза изпълнение, като са преминали цялата процедура по подписване на договорите с община Видин, осигуряването на необходимите средства с Българската банка за развитие." Фирмите- изпълнители, които ще работят по санирането по националната програма във Видин са смесени дружества, които работят с видински фирми. Целта е да се поощрява местният бизнес, увериха от общинското ръководство. "По два ЛОТ-а ще работят с видински фирми. Предполагам, че останалите три фирми, които са спечелили, по всяка вероятност ще работят с други видински фирми, на този етап не е обявено в процедурата"-  уточни заместник-кметът Цветан Асенов.

Община Монтана трябва да осигури 600 000 лева, за да се разплати по различни европейски проекти. Срокът е до 30 декември. Ако това не стане общината ще трябва да заплати цялата сума по проектите, по които е работила по програмния период 2007/2013 година, съобщи кметът Златко Живков: "Важи за всички общини в България. Поради тази причина има изключителна мобилизация и напрежение по отношение на финалните разплащания на стария програмен период."

Безплатно топъл обяд чрез "Обществена трапезария" ще получават 83 души от Криводол и селата от общината. Услугата ще се предлага 4 месеца. Началото на кампанията е на 4 януари 2016 година и ще продължи до края на април, съобщиха от местната управа. До петък (18 декември) пък в общинското предприятие "Социални и комунални дейности" приемат заявления за ползване на услугата. Право да кандидатстват имат самотно живеещи и семейства, получаващи минимални пенсии или пари за осигурителен стаж и възраст, пенсии за инвалидност, наследствени или пенсии, несвързани с трудова дейност; хора, с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях; бездомници; лица, които са на месечно социално подпомагане и отработват по 14 дни. От общинската управа на Криводол напомнят, че потребителите на "Домашен социален патронаж" нямат право да ползват услугата "Обществена трапезария".  

Тенденция към завишаване събираемостта на местни данъци и такси отчитат в Белоградчик. 355 хиляди лева са събрани до края на кампанията за 2015 година. Най-голям дял се пада на такса битови отпадъци- там приходите са в размер на 153 хиляди лева, каза Росен Младенов, заместник кмет на община Белоградчик: "Следва данък върху превозните средства- 82 000 лева, данъкът "придобиване на имущество", който е в размер на 3 процента- 62 000 лева, данък сгради- 41 000 лева и патентният данък- близо 11 000 лева." От Общината са организирали кампания за оповестяване на длъжниците, голяма част от тях са погасили задълженията си. Тези, които не са спазили срока, ще бъдат предадени за принудително събиране на държавен съдебен изпълнител, каза още Росен Младенов.

Излъчиха победителите в конкурса за създаване на нови творби за духов оркестър- Монтана 2015. Това са Камен Пунчев и Васил Бележков, съобщават от Общината. Композиторът Камен Пунчев е от Берковица. Той работи като преподавател по музика в СОУ "Иван Вазов" Вършец. Създател и диригент е на успешната вокална формация JOY. Неговият марш "Планинец" бе оценен от журито с 89 точки от 90 възможни. А Васил Бележков впечатли комисията с "Димчева ръченица". Той е популярен като китарист на група "Епизод", композитор, аранжор и музикален педагог. Въпреки че е само на 31 години, е завоювал отличия в много престижни конкурси. Втора награда в категория "Марш" печелят "Под флага на Родината" от Орлин Бебенов и "Фестивален марш" от Юлиян Слабаков. Композиторът Орлин Бебенов е доктор на музикалните науки, служил е в Гвардейския духов оркестър, а по-късно е завършил оперно пеене. Той работи в Бидгошч, Полша. Юлиян Слабаков е сред редовните участници в конкурса. Той е изявен композитор, чиито произведения са изпълнявани в много европейски страни, САЩ, Австралия, Япония и Китай. На трето място са класирани творбите на майор Ради Радев- главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър, и на 33-годишния Ивайло Цвятков от Горна Оряховица. В категория "Хоро" втората награда спечели Христофор Раданов. Известният кларинетист, композитор и диригент от две десетилетия е ръководител на Oркестъра за народна музика на БНР. Композирал е детска, джаз, камерна музика. Той се представи със Стефанино хоро (Дайчово хоро). Трета награда си поделят Ангел Добрев и Елисавета Иванова. Ангел Добрев е изпълнител в Оркестъра за народна музика при БНТ и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Елисавета Иванова за трети път печели награда от конкурса. Според комисията нейното хоро "На Цветница" е подходящо за изпълнение от младежки оркестър. Творбите оцени комисия с председател  проф. д-р Жорж Бонев- композитор, преподавател по хармония в Националната музикална академия, член на ръководството на Съюза на българските композитори. Заедно с него работиха Стефан Илиев- композитор и педагог, и Елиянка Михайлова- диригент, и.д. директор на дирекция "Сценични изкуства и художествено образование" и гл. експерт по музика в Министерство на културата. Комисията оцени произведенията въз основа на следните критерии: степен на оригиналност; професионално ниво на изложение; степен на присъствие на фолклорен елемент (за хоро) и степен на оригиналност в оркестрацията (за марш). Отличените произведения ще бъдат включени в репертоара на формациите, участващи в празниците на духовите оркестри "Дико Илиев" в Монтана.

Културният календар на община Мездра за 2016 година е изготвен и внесен за обсъждане в Общинския съвет. По традиция в него са включени всички национални, регионални и религиозни празници, празниците на 27-те села от общината, 90-годишнините на читалищата в селата Моравица, Зверино и Дърманци, изложби. Първото сериозно събитие в календара е отбелязването на Националния празник 3 март- с ритуал и тържествен концерт, Националните шосейни надбягвания и оръжейна изложба с беседа от историк. Следват 42-те празници на културата "Мездра май", Ботевите празници с тържествата в местността "Рашов дол" до село Люти брод и възстановката на последния бой на Ботевите четници и Ботевите чествания в село Зверино на 2 и 3 юни, Общинския фолклорен събор в село Типченица на 5 септември и запалването на светлините на Коледната елха в края на 2016 година. От 3 до 6 май е заложено третото издание на проекта "Free fest- Магията на Мездра" и празнуването на Гергьовден- Ден на Мездра. На 15 май на Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа" ще се проведе традиционният Национален фолклорен събор "Де е българското", а от 6 юни до 6 юли е Симпозиумът по дървопластика. През юни Мездра ще е домакин на Празниците на Искърското дефиле. Тази част на Календара завършва с Археологическите разкопки на "Калето". В Културния календар на община Мездра обаче след 7 поредни издания липсва Националният литературен конкурс за разказ "Дядо Йоцо"; след 6 поредни издания липсва Симпозиумът по скулптура и след 5 поредни издания липсва "Мездра рок фест"...

Учители, родители и деца заедно изработиха картички за Коледа във видинската детска градина "Детелина". Производството е сред разностранните дейности на фирма "Детелина Еко", основана по проект "Бъдещето в нашите ръце- създаване на европейски предприемачи", по който детската градина работи. Детската фирма е по модел на истинска компания и има свое ръководство и отдели, каза директорът Златка Георгиева: "Има директор на фирмата, отдел Производство, отдел Пласмент, отдел Декорация, отдел Опаковъчен. Има кухня, има сладкарски цех, има зеленчукопроизводство, защото децата така се запознават с различни видове професии." Коледните картички са с дизайн, предложен от учители, след като миналата година със спечелените пари от коледния базар си купили видеокамера, с която да снимат събитията в детската градина.

Благотворителна инициатива под мотото "Купи жива елхичка, помогни на дете!" се провежда във Враца. Кметът на Общината Калин Каменов посети ЕГ "Йоан Екзарх" и се включи в кампанията на Министерството на земеделието и храните, съобщават от местната управа. Инициативата е подкрепена от Българския спортен тотализатор. Във Враца пристигнаха 10 от закупените живи елхи, които бяха подарени на 10 училища и детски градини. Събраните средства от продажбата на коледни дръвчета ще бъдат предоставени на Сдружение "Аутизъм Днес" в подкрепа обучението на специалисти за работа с деца с аутизъм. "Живите елхички подаряваме на вас, за да направят коледните празници по-красиви, а всички ние трябва да станем посланици на тази идея", заяви Каменов. Кметът на Враца  получи и специален подарък от децата от езиковата гимназия - ръчно изработена картичка, част от благотворителна инициатива, която провеждат за подкрепа на нуждаещи се деца.

Коледна изложба-базар на приложно изкуство на местни майстори и творци бе открита във фоайето на Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана. Уникалните предмети са изработени от Илияна Петрова, Лорета Велкова, Мариета Димова, Бисерка Антова, Тинка Николова и Ева Василева, съобщават от институцията. Изложбата съдържа ръчно изработени пана, венци, играчки за елхата, зайчета, кукли, снежни човеци, украса за дома, плетени забавни шапки за най-малките и още много красиви коледни и новогодишни подаръци. Експозицията ще остане във фоайето на библиотеката до 21 декември.

Концерт на китаро-мандолинен оркестър "Монтана", посветен на 330 години от рождението на Йохан Себастиан Бах, започва тази вечер от 18:30 часа, в сградата на Младежкия дом в града край Огоста. "От една година работим върху този проект за 330 години от рождението на този велик композитор, който няма човек, който да не го знае. Той е и мой любим композитор, 90% от моя личен репертоар, който аз свиря, е на Бах", каза за Радио ВИДИН ръководителят на оркестъра Андрей Колев и покани на концерта жителите и гостите на Монтана, като напомни, че входът е свободен.

Дежурни пощенски станции ще обслужват клиентите на "Български пощи" ЕАД в навечерието на Бъдни вечер и Нова година- на 24 и 31 декември 2015 година. На 01 януари 2016 година пощенските станции няма да работят. Повече информация за работата на пощенските станции по празниците има на сайта на дружеството.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

В проекти за над 73 000 лева кандидатства ЦСОП "Христо Ботев" в Берковица

В началото на учебната 2023/2024-та година Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица бе включен в Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда" Модул 1. Чрез нея бе създадена и оборудвана Стая за целодневна организация на учебния ден. За нейното реализирани са усвоени 10 хиляди лева, каза..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55