Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 декември 2015 година

Реконструкция на ж.п. линията Видин- София, по която да се движат влакове със средна скорост 160 километра в час, предвижда идеен проект, чието изпълнение е възложено от Национална компания железопътна инфраструктура. Само  за изготвянето на проекта са били необходими над 10 милиона и 500 хиляди лева, като по-голямата част от парите са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, каза Михаил Ангелов, ръководител на звено в държавното предприятие. Във Видин днес беше представен техническият проект за участъка  Видин- Медковец, който ще е с дължина 65 километра, с два тунела,  мостове и виадукти. Основни гари по трасето ще са Видин, Видбол, Срацимир, Воднянци, Дъбова махала, Медковец, казаха от екипа, проектирал трасето.  

Съществено увеличение на спрените детски надбавки за деца, заради 5 и повече неизвинени отсъствия, отчитат социалните служби в Монтана. 241 семейства няма да получат месечната помощ за 271 деца през ноември, съобщи Георги Цеков, директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане". В сравнение със същия период на миналата година без добавки остават със 108 деца повече. Контролът относно отсъствията от училище е засилен. "Към края на октомври броят на санкционираните семейства за 5 неизвинени отсъствия е 241. Броят на децата към тези семейства е 271, в това число деца в предучилищна възраст- 14", съобщи Георги Цеков.

Със 131 повече са безработните, които са се регистрирали в Бюрото по труда във Враца през месец ноември. Според данните на трудовата борса, средният процент на хората без препитание в града под Околчица се движи под средния за страната, който към 30 ноември е 9.87%, а за община Враца е 9.53%. Тъй като в Бюрото по труда отчитат и хората без доходи в съседната община Криводол, където те са 43.02% от трудоспособното население, общият брой на безработните в двете общини е 4 300 души, което прави 11.98%. Няма добри новини за традиционните водачи в класацията по брой безработни в областта - в Хайредин на всеки трима годни за работа, двама нямат с какво да си изкарват прехраната, а процентът на безработни е 71.56%. Следват община Борован /64.30%/, Криводол - 43.02% и Бяла Слатина - 38.34%. Един на трима е без работа в общините Мизия /30.10%/, Оряхово /29.99%/ и Роман /29.62%/. В Мездра хората без постоянни доходи са 12.05%, а в Козлодуй - 16.78%. 19.54% е средният процент на безработица във Врачанска област за ноември, като предишния месец на годината е бил 18.86 на сто.

С Решение, взето на заседание и след получена комплексна оценка "Много добра" от последното периодично атестиране, Висшият съдебен съвет повиши в ранг "Съдия във Върховен касационен съд и Върховен административен съд" заместник-председателя на Административен съд Враца - Юлиян Киров и съдия Татяна Коцева. Така всички съдии, работещи в Административен съд Враца, са с най-висок съдийски ранг, съобщават от правораздаващата институция.

Касата на Община Видин е на червено, а ако до два дни не бъдат разплатени средствата за съфинансиране по европроекти, ще бъдат наложени сериозни финансови санкции. Това обяви в емоционално обръщение кметът Огнян Ценков и призова гражданите и фирмите да си платят задълженията за местни данъци и такси. Около 10 млн. лева са задълженията на фирми и граждани за местни данъци и такси към Община Видин, посочи още кметът Огнян Ценков. "Физически лица дължат 4 188 422 лева, юридически лица- 5 722 171 лева. Разпоредил съм на служителите в отдел "Местни данъци и такси" да прозвънят на всички."Има случаи на неплатени местни данъци за милиони от фирми, физически лица също са натрупали сериозни суми.

Възстановява се  работата по изпълнение на административните услуги по регистрация и пререгистрация на МПС в сектор "Пътна полиция"- Враца, съобщават от ОД МВР. Ще бъдат извършвани всички административни услуги, а за улеснение на гражданите сектор "Пътна полиция" ще работи с удължено работно време- до 18:30 часа.

На работно съвещание видинският Регионален инспекторат по образованието стартира дейностите, свързани с държавния план прием за следващата учебна година.
С представители на общините, директори и учители от региона бяха обсъдени възможностите за по-адекватно образование, което да отговаря на потребностите на пазара на труда. На срещата стана ясно, че към 1 декември тази година, за настоящата учебна 2015-2016 година във Видинско учат общо 747 седмокласници и 372-ма осмокласници.

Регионалният инспекторат по образование в Монтана извърши проверка относно пропускателния режим в училищата. Резултатите обобщи началникът Трайка Трайкова: "Училища, в които има охрана, която си е на щат към училището, са 31. А в които охраната се осъществява от фирма, са 7 училища. Считам, че за сега училищата са добре охранени. Пропускателният режим е налице и се спазва, но все пак казвам, че има неща, които могат да бъдат подобрени от материално- техническо отношение. И това ще бъде направено заедно с общинските администрации."В по-голяма част от училищата има и видеонаблюдение.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще постави началото на тазгодишното издание на Националната благотворителна кампания на МВР. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството. Събитието ще се състои в утре в Академията на МВР. Традиционното за инициативата коледно тържество отново ще събере 113-те деца на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР. На откриването ще бъде представен и видеоклип, изработен от пресцентъра на МВР, за дарителската кауза.

Коледен концерт на ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин започва в 18  часа в Драматичния театър. Много музика, песни, танци, скечове и забавни шеги ще забавляват публиката. За 18-ти декември, от 18 часа е насрочен и коледно-новогодишният концерт на училището по изкуствата "Св. Св. Кирил и Методий" във Видин.

Инициативата "Надежда за всички", която е посветена на възможността и хора с увреждания да се чувстват пълноценни на коледните и новогодишни празници
, започва от четвъртък /17 декември/ във Враца. В предстоящото издание на кампанията са предвидени благотворителни изложба и концерт в градската концертна зала. Те са организирани от студенти от специалността "Трудотерапия" към врачанския филиал на Медицинския университет, защитеното жилище за лица с психически увреждания, Дневен център за деца и възрастни "Зорница", Ресурсен център и сдруженията с нестопанска цел "Жарава" и "Жар и светлина". Изложбата ще бъде открита в 11 часа, а час по-късно започва и благотворителният концерт.

Коледна музейна работилница е организирана във видинския музей "Кръстата казарма". Тя се провежда през цялата седмица и интересът към нея е много голям. С народните традиции учениците запознава етнографът в музея Сашка Бизеранова: "Бъдни вечер, вечерта преди Рождество Христово за трапезата на българите се приготвят обредни хлябове. Ние сме приготвили и сега ще ви покажем част от тези хлябове, които се правят. Това е хлябът "боговица". Това е най-важният хляб на трапезата, той носи името на Бог. "Днес в голямата зала на музея бяха учениците от 4-ти и 5-ти клас на СОУ "Петко Р. Славейков", които правиха сурвакници. Ученици и от 5-ти и 6-ти клас на СОУ "Любен Каравелов" посетиха музея "Кръстата казарма". Те изработваха коледни и новогодишни картички с музейните специалисти.

Петима дизайнери дебютанти ще представят колекции на Парада на модата в Плевен в неделя, 20 декември, наравно с утвърдените имена в българската мода. Всички дрехи и бижута след спектакъла ще се разпродават, като зрителите ще имат предимство да се снабдят с нови красиви тоалети за празниците.

60-години от създаването на Детска музикална школа към читалище "Разум" в Монтана ще отбележат настоящи и бивши възпитаници на школата тази вечер. Концертът е от 18 часа в Младежкия дом, каза секретарят на читалището Бойка Серафимова. От 1959 година детската музикална школа носи името на големия български композитор Добри Христов. Затова и днес имат двоен празник - освен 60 години от основаването отбелязват и 140 години от рождението на своя патрон. В момента 90 деца посещават часовете по пиано, китара, акордеон пеене и ударни инструменти.

В Регионалната библиотека "Гео Милев" в Монтана, актрисата Елен Колева представи пред своите съграждани първата си стихосбирка- "Мактуб. Стихотворения за съдбата". Издаването на книгата е поощрено от писателя Калин Терзийски, който е редактор и автор на илюстрациите към нея. Първата книга на  Елен Колева предизвика огромен интерес сред гражданите на Монтана, съобщават от библиотеката там. На премиерата са присъствали много приятели, преподаватели, колеги и любители на съвременната българска поезия.

Днес Природозащитен център "Натура" отбелязва своя 7-и рожден ден. На празника са поканени деца от врачанските училища, каза за Радио ВИДИН Оля Генова, експерт в Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан". Тържеството започна в 17 часа в голямата зала на посетителския център на парка.

С прието решение на Светия Синод на Българската Православна Църкава, Видинският митрополит определя нови цени на църковните свещи, продавани от храмовете и манастирите на Видинска епархия, както следва: свещите от 0.10 лв. стават 0.20 лв.; тези от 0.20 лв. вече ще са 0.40 лв.; свещите от 0.50 лв. са увеличени на 1.00 лв.; свещите от 1.00 лв. вече ще се продават за 2.00 лв. и тези от 2.00 лв. стават 4.00 лв., сочи съобщение на страницата на видинска митрополия.

Жена от Монтана е настанена за лечение в хирургично отделение, с множество травми, без опасност за живота, след инцидент на пътя. 50-годишната жителка на областния град е блъсната от лек автомобил вчера сутринта. 18-годишният шофьор се е движил по бул. "Ал. Стамболийски", когато губи контрол над автомобила и удря намиращата се на тротоара жена. Водачът е изпробван на място за алкохол, като пробата е отрицателна. Причините за инцидента се изясняват. Местопроизшествието е посетено от дежурна група на Районното управление в Монтана. По случая е образувано досъдебно производство.  

В навечерието на коледните празници Елица Иванова, учителка на 2 "б" клас от СОУ "Васил Левски" - гр. Кула е избрала интересен и нетрадиционен начин да отбележи с малките си ученици празника, като включи и техните родители в съпреживяването на непреходните човешки ценности и сплотяване на семейството. Идеята може да се нарече "На кино за Коледа" и предвижда една забавна ролева игра - гледане на филм от децата заедно с техните родители, в топла предколедна атмосфера, с пуканки и добро настроение. Ще има дори и истински билети за спектакъла, а цената е просто една усмивка. Филмът се казва "У дома", а главните герои в него са бувите- малки извънземни създания, пожелали да се заселят на Земята. Инициативата на Елица Иванова е провокирана от желанието да се сплоти семейството, да се преодолее отчуждението между неговите членове, и родителите, които са улисани в безкрайни житейски битки, да намерят мъничко време за своите деца - сега, в навечерието на най-светлия празник на духа, добротата и любовта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жена пострада при катастрофа край Лом

42-годишна жена е пострадала при пътнотранспортно произшествие на второкласния път между Лом и София, съобщиха от ОДМВР Монтана.  Инцидентът се е случил вчера по обяд. Жената се е возила на задната седалка на лек автомобил с видинска регистрация, управляван от 49-годишен мъж от село Буковец (Видинско).  Шофирайки на прав участък от пътя, шофьорът е..

публикувано на 30.07.24 в 11:02

Избират изпълнител на дейностите по аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида"

Днес се очаква да бъде отворена офертата на единствения кандидат за извършване на аварийното укрепване на западния бастион на крепостта "Баба Вида" във Видин. Срокът за участие в обявената от Община Видин обществена поръчка, изтече на 22 юли, като дотогава бе подадена една оферта. Укрепването трябва да се извърши по архитектурен и конструктивен..

публикувано на 30.07.24 в 10:07

Задържаха пиян шофьор в Мездра

69-годишен мъж бе задържан за шофиране в нетрезво състояние, съобщиха от ОДМВР Враца. При рутинна проверка на лек автомобил от полицейските служители е направена и проба за употреба на алкохол. Уредът е отчел над 1.2 промила алкохол в издишания въздух.  На водача е съставен акт и му е взета кръвна проба. Той е задържан за срок от 24 часа в Районно..

публикувано на 30.07.24 в 10:02

Община Враца с най-много фотоволтаични централи в Северозапада

За последната година най-много фотоволтаични централи в Северозапада има изградени на територията на общините Враца, Роман, Хайредин и Брусарци. Последните данни на Националния статистически институт от края на юни показват колко голям е интересът към възобновяемите енергийни източници и по-конкретно към Фотоволтаичните електроцентрали.  Високият..

публикувано на 30.07.24 в 09:31

13 пожара горяха във Видинско, засегнати са и горски масиви

С 13 пожара са се борили видинските огнеборци до 18,30 часа вчера. Голям пожар е тръгнал от стената на язовир "Калина", засегната е и горска територия, каза  гл. инсп. Димчо Горанов, началник Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин:  .   "Имаше ситуация на стената на язовир "Калина", с  разпространение на пожара..

публикувано на 30.07.24 в 09:05

Близо 800 заявления за подпомагане на ученици са подадени в област Видин

Най-късно до 15 октомври се подават заявления за подпомагането на ученици по Закона за семейните помощи за деца. За ученици от начален етап са подадени близо 600 заявления, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов:  "Еднократните помощи за деца, които са записани в първи, втори, трети, четвърти и..

публикувано на 30.07.24 в 09:05

Запалени стърнища край село Калина предизвикаха голям пожар в земеделски земи

Пожар бушува в землището на община Брегово . Огънят е тръгнал от запалени стърнища около село Калина, каза за Радио Видин кметът на община Брегово Илиян Бърсанов.  "Земеделски земи са, стърнища. На място има два пожарни автомобила, в началото пожарът е бил близо до последните къщи в Калина, но пожарникарите са го ограничили... Прехвърлил се е през..

публикувано на 29.07.24 в 19:30