Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 декември 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН

Пред замъка "Баба Вида" кметът на Видин Огнян Ценков отправи призив към жителите на общината да гласуват за символа на нашия град в кампанията "Чудесата на България". Според вота в момента историческата забележителност се намира сред първите три обекта в класацията, в категория "Атракции". "Искам да ви призова да участвате активно в гласуването, защото имаме реалния шанс нашата "Баба Вида" да спечели първо място. Ние заедно можем да постигнем този успех", каза кметът Огнян Ценков. Хората могат да дадат своя вот в сайта www.bgchudesa.com, категория "Атракции".

Фирми и граждани, които до сега не бяха платили местните си данъци, вече са се отзовали на призива спешно да погасят задълженията си към община Видин. Вчера за това прикани кметът Огнян Ценков, заради риска местната управа да не успее да осигури собствения дял за участие по европроектите. Голяма част от сумата, която общината трябва да плати по проекта за "Зелена и достъпна градска среда" вече е събрана, каза кметът Огнян Ценков.

Кметът на Община Враца Калин Каменов прие делегация от Община Блаце (Сърбия). На работната среща бе подписано партньорско споразумение, за кандидатстване със съвместно проектно предложение "Създаване и подобряване на условията за активен живот на младите хора в граничния регион чрез ремонт и изграждане на плувни съоръжения във Враца (България) и Блаце (Сърбия)" по програма "Интеррег ИПП ТГС България - Сърбия 2014-2020". По проекта ще бъде осъществен ремонт на спортна сграда (детски басейн) в спортен комплекс "Христо Ботев" в града, авторски и строителен надзор, организация на фестивал на водните спортове с участници от двете общини, съобщиха от пресцентъра на Община Враца.

Майки от Видин излязоха на протест срещу решението на Правителството за замразяване на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 г. на 340 лв. и други социални придобивки. Родителите изказаха своето разочарование и заявиха готовност да продължат с протестите.

Дванадесетокласници от училището по изкуствата във Видин СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" изрисуваха стените във фоайето на Акушеро-гинекологичното отделение на местната болница. "Младите художници твориха само няколко часа през деня, а картините им се получиха блестящо", каза за Радио ВИДИН художникът Веселин Маринов-Нацин.

Врачанският общественик Иван Узунов призова общинските съветници в града под Околчица да предвидят в бюджета за 2016 г. повече пари за култура и наука. Магистър фармацевтът направи ексклузивно изявление пред Радио ВИДИН в деня, в който, според него, преди 30 години е открито Рогозенското съкровище. То тежи повече от 20 кг и е обявено за находката на века. Наскоро съкровището беше обявено и за едно от чудесата на България и достигна до финалното гласуване в тазгодишната анкета.

Третата регионална среща на клубовете "Млади възрожденци" се проведе във Видин. Форумът беше посветен на 130 години от Сръбско-българската война и отбраната на града. Документална изложба за събитията през 1885 година беше представена от началника на отдел "Държавен архив" - Видин Светлана Кръстева. Малцина от защитниците на Видин имат военни чинове, всички останали - 6800 души, са доброволци и опълченци, посочи в доклада си историкът Христина Кирилова. Патриотичен клуб "Бдинци" представи изложба на оръжия и униформи, а млади възрожденци направиха презентации и възстановки за войната и отбраната на града. 17 са клубовете "Млади възрожденци" в региона. В тях членуват 328 деца, от които най-малките са 6 и 7-годишни възпитаници на видинска детска градина.

След направените промени в Закона за занаятите през тази година година техният брой е 57, а членуването на занаятчиите вече не е задължително. Новото ръководство на видинската регионална занаятчийска камара има амбицията отново да я издигне до челните места в страната, заяви новоизбраният и председател Кольо Николов. Сред основните приоритети в работата на новото ръководство ще бъдат поддържането на непрекъснати контакти с НПО и създаването на нови работни места, както и работа с по-възрастните хора в региона. Нови атрибути и отличителни знаци, както и интернет сайт ще бъдат създадени от новото ръководство.

Увеличение на средствата за култура договориха след националния Ден на недоволството работещите в областта на културата. Да припомним- на 24-ти ноември професионални и синдикални организации изпратиха протестна нота до министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева. "В резултат на протестите в цялата страна, бяха проведени работни срещи и има постигнати резултати", каза в "Посоките на делника" Сашка Бизеранова, доктор по етнография и председател на синдикална секция "Подкрепа" в Регионалния исторически музей във Видин.

Коледари от ЦДГ "Иглика", посрещна днес Община Плевен. Облечените в традиционни северняшки народни носии малчугани пяха, танцуваха и наричаха за здраве, щастие и берекет. Те сурвакаха кмета на Община Плевен Георг Спартански, заместник кметовете арх. Невяна Иванчева и Милен Яков, както и директора на Дирекция "Финансово - счетоводна дейност и управление на собствеността" Евгени Генов. Да бъдат здрави, да обичат и да бъдат обичани, да имат собствено мнение и да го отстояват, пожела на коледарите Георг Спартански. Кметът на Община Плевен получи традиционен обреден хляб със сребърна паричка, а в отговор всички малки гости бяха дарени с торбички с лакомства.

Благотворителни концерт и изложба направиха днес студентите от врачанския филиал на Медицинския университет. В инициативата "Надежда за всички" се включиха не само студенти, но и от защитеното жилище за лица с психически увреждания, дневния център за деца и възрастни "Зорница", ресурсен център и сдруженията с нестопанска цел "Жарава" и "Жар и светлина". Целта на кампанията е събиране на средства за дома, в който се отглеждат лица с умствени проблеми в Берковица. Десетки уважиха концерта в градската концертна зала.

Благотворителен коледен базар ще отвори врати в Младежки дом - Монтана в началото на следващата седмица. Събраните средства ще бъдат използвани за подпомагане на деца в крайна бедност, каза Виолина Каменова, медиатор на община Монтана, която е организатор на събитието. Базарът ще бъде отворен в 9.30 часа в понеделник, 21 декември.

На 20 декември (неделя) ще стане ясно кой е първият късметлия в Лотарията на Националната агенция за приходите и Министерството на финансите с касови бележки. Победителят ще бъде изтеглен на живо в предаването на БНТ "Денят започва с Георги Любенов". Спечелилият ще се сдобие с нов модерен смарт телефон с четири-ядрен процесор, 2 СИМ-карти, 5,3 инча HD дисплей със 180-градуса зрителен ъгъл. До края на играта НАП ще раздаде общо 65 награди. Всяка седмица ще се връчва по един смарт телефон, всеки месец - 40-инчов смарт 3Д телевизор, а голямата награда - лек автомобил, ще бъде изтеглена по Коледа догодина. До момента сайтът на играта www.kasovbon.bg е посетен близо 6 милиона пъти, регистрирани са близо 4 милиона касови бележки на обща стойност 53 милиона лева.

Потребителските организации заявиха готовност да участват в информационната кампания за отваряне на пазара на електроенергия. Либерализацията бе обсъдена на заседание на Потребителския съвет към ЧЕЗ България. Основните въпроси на потребителските организации бяха свързани с нивото на цените, политиката по отношение на уязвимите клиенти и възможностите за информиране на клиентите за ползите и рисковете на отворения пазар.

Проект "Нови възможности за грижа" в Берковица ще продължи и след 1 януари 2016 година, съобщиха от Общината. В момента по проекта работят 75 лични асистенти, които обслужват 75 души - тежко болни и възрастни хора, инвалиди и самотно живеещи. Личните асистенти ще продължат да се грижат за тях и след Нова година, заплащането им е осигурено, обявиха от общината в Берковица. Целта на проекта е подобряване качеството на живот на възрастни, хронично болни и самотни хора, както и предотвратяване на тяхната изолация от обществото, уточниха от Общината.

Мездренският хор "Искрица" направи истински фурор днес (17 декември) при посещението им в парламента. Визитата беше осъществена със съдействието на заместник-председателя на 43-о Народно събрание и депутат от ЗНС за област Враца Явор Хайтов. По време на почивката на народните представители хор "Искрица" изпълни няколко народни и родолюбиви песни, с които повдигна настроението на народните представители.

Обединеният детски комплекс "Ние, врабчетата" награди най- добрите експонати в конкурс за най- красива сурвачка, изработена от природни материали и Коледна картичка. 161 сурвачки и 377 картички бяха изпратени за оценка от деца от Монтана и селата в общината. Имаше и няколко от Берковица. Конкурсът е благотворителен под мотото "Деца помагат на деца". При откриването на изложбата бяха продадени сурвачки и картички за 200 лева. Женският баскетболен тим на Монтана закупи 15 сурвачки.

Празничен Коледен концерт на Видинската симфониета, със съдействието на Община Белоградчик, се състоя в обновения театрален салон на Народно читалище "Развитие- 1893 г." в скалния град. Диригент бе маестро Свилен Симеонов, а солист Ралица Петкова - цигулка. Почитателите на класическата музика с голямо удоволствие се наслаждаваха на представения разнообразен репертоар и изпълнените популярни произведения на известни автори. Звучаха - "Унгарски танц №5" на Брамс, "Зима" на Вивалди, "Аве Мария" на Шуберт, "По вълните", "Пицикато полка", "Рози от юг " и "Анен полка" на Щраус, музика от филма "Усещане на жена" на Гардел и други. Заместник кметът на общината Росен Младенов подари на гостите сувенири от Белоградчик.

Два концерта по повод коледно-новогодишните празници организира видинската Симфониета. Първият е тази вечер от 18 часа под диригентството на Майкъл Росензвейг. "Постарали сме се да включим произведения, които са достатъчно популярни и познати на видинската публика, но и такива, които отдавна не сме изпълнявали", каза за Радио Видин директорът на видинската Симфониета Мирослав Кръстев. Вторият концерт е на 21-ви декември, отново от 18 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пожар в пресечена местност над Вършец

Пожар гори над Вършец. Огънят се е разпрострял над квартал "Изток" в труднодостъпна местност.  Няма опасност за населението.  Четири екипа на регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Монтана и служители на горското стопанство в Берковица участваха вчера в гасенето на пожара. Горят сухи треви и храсти. Тъй като теренът е..

публикувано на 12.08.24 в 07:28

Куче от Монтана с първа награда на киноложка изложба

Куче от Монтана спечели първа награда на провелата се днес в град Вършец киноложка изложба за Българско овчарско куче. Изложбата беше по инициатива на Община Вършец и Българския републикански съюз, информира Аврам Петков , председател на съюза: "Участваха седем клуба с между 70-80 кучета в 3 класа: бебе / 1- 6 месеца/, подрастващи / 7-10 месеца/..

публикувано на 11.08.24 в 17:09

Симулация на шофиране след употреба на алкохол организират в Монтана

Лекция и симулация за безопасно шофиране и отговорно поведение на пътя ще се проведе утре,12-ти август в Монтана. Инициативата е по повод Международния ден на младежта и е организирана от местния Младежки център, информира Мирослава Заркова , младежки работник: "Това е полезно за младежи. От 9 до 10 часа ще има лекция. Обучителите са от..

публикувано на 11.08.24 в 15:30

С настолни игри за деца приключва "Книжно лято" във Враца

Приключва инициативата "Книжно лято" в библиотеката при Народно читалище "Развитие 1869" във Враца. Над 30 деца от 6 до 12-годишна възраст се включиха тази година в инициативата, информира Борислава Иванчева , завеждащ библиотеката към читалището: " Ще закрием програмата книжно лято с любимите креативни и забавни настолни игри на децата...

публикувано на 11.08.24 в 15:21

Събират дарения за храма в Белоградчик

Тече кампания по набиране на средства за "Свети великомъченик Георги Победоносец” в град Белоградчик, информира отец Рафаил, Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия: "В момента сме подели инициатива за зографисването на храма, като всъщност инициативата започна още преди 2-3 години, защото трудно се намират хора, които да..

публикувано на 11.08.24 в 14:31

Безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата правят в Монтана.

От 13 до 15 август в сградата на Младежкия дом в град Монтана ще се проведат безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата. Изследванията  за рак на гърдата могат да си направят жени на възраст от 20 до 70 години, които нямат диагноза рак на гърдата и да не са бременна. Прегледите са за жени от Монтана и областта и се правят със съдействието на..

публикувано на 11.08.24 в 13:35

Пияна шофьорка самокатастрофира край Бяла Слатина

Две жени пострадаха при катастрофа край Бяла Слатина, съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. Инцидентът е станал на пътя между Бяла Слатина и Търнак. Заради движение с несъобразена скорост е самокатастрофирал мощен лек автомобил.  При катастрофата са пострадали водачката на колата и спътничката й, които са..

публикувано на 11.08.24 в 12:40