Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват коледно-новогодишните тържества в Новоселска община

3
Снимка: Светла Бондова

Разбира се, по стара традиция, огньовете на новогодишната елха в Ново село бяха запалени на Никулден. От няколко години боровите дръвчета на площада се превърнаха в красиви ели и затова новогодишната елха е жива.
   
Най-напред коледно-новогодишно парти организира новоселското читалище "Земеделец-1874". То събира своите членове и самодейци, за да покаже част от новата си продукция и да обяви празничното разпускане на колективите. Тази вечер, от 19 часа, за празничното настроение ще се погрижат веселите деца от театралната група. С малко носталгия  за тези, които са далеч от родното огнище, ще попеят "муйките" от битовия хор. А  ди джей Светли ще успее да вдигне всички от богатата трапеза на общо хоро.
   
На 23 декември ще празнуват децата от учебните заведения. Ученическият парламент на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Ново село обяви състезание за най-добре украсена класна стая. След това пристъпи към приемане на заявки за участие в програмата - индивидуални и колективни. Сценарият е вече готов, репетициите са в пълен ход, изненадите … е, те не се казват предварително.
   
Пак тогава ще посрещат Дядо Коледа и във филиалите на ОДЗ "Акад. Стефан Младенов". И макар, че детското заведение е в тежко финансово състояние, това не се усеща от най-малките. Те пеят, рецитират и танцуват, водени от желанието да очароват добрия старец и да получат желания подарък.
   
С коледно-новогодишна седянка е избрало винаровското читалище "Зора" да отбележи края на старата година и началото на новата 2016 година. Тя се организира на 26 декември, за да са приключили дългите пости. А винаровки умеят да редят богата трапеза с традиционни гозби, с празнични хлябове и вити баници, с примамливи сладкиши и много плодове. Така както мъжете им умеят да правят вино, не по-лошо от новоселското.

Младите хора на Флорентин вече имат по-широк салон за веселби. Решили са да го използват в последните дни на старата година. По всяка вероятност това ще стане на 29 декември, но още едно съгласуване за дата и сценарий ще се наложи между кметство и читалище.
   
И така, та чак до 31декември. Общинска администрация, читалището и клубът на пенсионерите в Ново село обединяват усилията си за общоселско посрещане на Новата година. Когато ще пламне и традиционният новогодишен огън на новоселския площад. За здраве и за нов късмет!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Спасителите демонстрираха пожарната техника пред деца в Кула вчера, 18 юли.

Пожарната в Кула: Спокойна е обстановката към момента

Към настоящия момент ситуацията е спокойна, няма предпоставка да бъдем неспокойни на територията на четирите общини, каза за  Радио Видин главен инспектор Йосиф Йосифов , началник на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“- Кула която обслужва общините Кула, Грамада, Макреш и Бойница.  „Засега обстановката е..

публикувано на 19.07.24 в 12:00

Кои са правилата за пожарна безопасност през лятото

От 8 до 18 юли 2024 г. огнеборците от пожарните служби във Видин, Белоградчик и Кула са участвали в потушаването на 43 пожара – седем от тях с материални загуби, съобщават от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН). Пожарите без материални щети – в сухи треви и храсти, отпадъци и стърнища в региона, са били..

публикувано на 19.07.24 в 11:36

Шофьор е с множество фрактури след катастрофа във Враца

Мъж на 53 години от Враца пострада при катастрофа вчера, 18 юли, във Враца. Инцидентът е станал между два товарни автомобила  на кръстовище в града около 14:30 часа . Пострадалият шофьор на едно от превозните средства е настанен  с множество фрактури в хирургичното отделение на болницата.  Причините за катастрофата се изясняват. Пробите за..

публикувано на 19.07.24 в 11:20

Музейко гостува във Враца

Музейко гостува във Враца с новата изложба „Живей в кръговрата! Разреши проблема“ днес и утре, 19-и и 20 юли. Срещите ще се проведат в парка зад паметника на Христо Ботев със съдействието на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца, съобщават от културната институция. Във времето от 12:00 ч. до 15:00 ч. на 19 юли и от 10:00 ч. до..

обновено на 19.07.24 в 09:49

Пет училища в област Видин търсят нови директори

Конкурс за директори на пет училища в област Видин обявиха от Регионалното управление на образованието . За град Видин вакантни са местата за директор на две професионални гимназии - по туризъм "Михалаки Георгиев" и Професионалната техническа гимназия "Васил Левски", както и за Основно училище "Любен Каравелов". Нов ръководител се търси и за..

публикувано на 19.07.24 в 09:40
ОУ „Георги С. Раковски

Обявяват конкурси за директори на няколко училища в Монтанско

В девет училища в област Монтана ще им конкурси за директори. Те са на територията на четири общини. Най-много са в община Монтана – началното „Георги Бенковски" в квартал „Кошарник", 4-то основно „Иван Вазов", професионалните гимназии по лека промишленост и тази по строителство, архитектура и компютърни науки „Проф. арх. Стефан Стефанов", всички в града...

публикувано на 19.07.24 в 08:18

Нов културен център ще има в село Павлоче

Община Враца получава държавен имот в с. Паволче за изграждане на образователен и културен център. По решение на правителството статутът на терен и сгради в него, представляващи бивше Основно училище "Христо Ботев" в с. Паволче, се променя от публична на частна държавна собственост. Имотът се предоставя в собственост на Община Враца и ще бъде използван..

публикувано на 19.07.24 в 07:35