Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилват контрола в заведения и на пътя за празниците

Криминалистите: "Внимавайте за джебчии!"

Снимка: радио ВИДИН

Служителите от областната дирекция и районните управления на МВР във Видин, Белоградчик и Кула създадоха организация за активна превенция, обезпечаване на обществения ред и противодействие на престъпността в дните на предстоящите коледни и новогодишни празници, съобщават от полицията. Предприети са необходимите мерки за предотвратяване на нарушенията на обществения ред на местата, свързани с масово събиране на хора по време на празничните тържества. Планирани са специализирани полицейски операции за проверки в увеселителните заведения и обезпечаване безопасността на движение. Продължават  проверките за контрол на начина за охрана и осъществяване на пропускателния режим в заведенията; спазването на определения капацитет, работно време и режим на работа; пожарната и аварийна обезопасеност на обектите; спазване режима за допускане на малолетни и непълнолетни посетители; спазване на забраните за продажба на алкохол и тютюневи изделия на малолетни, непълнолетни и на лица във видимо нетрезво състояние; пресичане продажбата на акцизни стоки без бандерол.

Системни проверки ще бъдат извършвани от пътните полицаи за санкциониране и отстраняване на неправилно паркиралите край заведенията моторни превозни средства, създаващи затруднения за движението и ограничаващи възможността за използване на евакуационните изходи. Шофирайте внимателно, бъдете търпеливи и толерантни на пътя, напомнят от сектор "Пътна полиция"-Видин.

Засилен контрол се осъществява и върху продажбата на увеселителни пиротехнически изделия. Бъдете внимателни с пиратките - употребата им в нарушение на инструкциите приложени към тях може да предизвика различни наранявания. Забранена е употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, училища, социални домове, храмове и манастири и употребата на пиротехнически изделия в закрити помещения.

Криминалистите напомнят:

"Внимавайте за джебчии - те използват оживлението по търговските улици, в хипермаркетите, около пазарите и църквите в навечерието на Коледа и Нова година. Сливат се с тълпата и възползвайки се от празничното настроение на хората и понижената им бдителност, пребъркват джобове и чанти. Не забравяйте, че джебчиите посягат главно на портмонета в носени през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задния джоб на панталоните. Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.

При продължително отсъствие от дома вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства. Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от къщи по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това. Не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и електроуредите изключени, помолете съседи да наглеждат дома ви.

За пореден път предупреждаваме жителите на областта за риска от телефонни измами - не се доверявайте на съмнителни обаждания, при които се искат пари под какъвто и да било предлог!"

Огнеборците съветват:

"В навечерието на Коледните и Новогодишни празници се увеличава и вероятността от възникване на пожари на обществени места или в частни домове, като най-честите причини са: паленето на свещи или бенгалски огън по елхите; ползване на пиротехнически изделия - ракети, пиратки или фойерверки; оставени без надзор електроуреди или отоплителни уреди на твърдо гориво. За недопускане на пожари е необходимо да следвате следните правила:
- поставете елхата далеч от пердета или други горими материали;
- никога не забравяйте, че фойерверките са предназначени за ползване на открито;
- складирани горими вещи на балконите представляват опасност при попадане на  фойерверки или при други небрежни действия;
- същото е валидно и за съдове с бензин, спирт, нафта или леснозапалими течности;
- грижете се за изправността на готварските или отоплителните уреди;
- грижете се за изправността на електрическата, газовата и климатичната инсталация;
- не отрупвайте елхата с много хартиени гирлянди. Не оставяйте без наблюдение на елхата запалени свещи. Не разрешавайте децата да си играят с кибрит или сами да палят свещи. Не забравяйте, че личния пример е важен!

При необходимост потърсете помощ на тел.112."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В проекти за над 73 000 лева кандидатства ЦСОП "Христо Ботев" в Берковица

В началото на учебната 2023/2024-та година Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица бе включен в Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда" Модул 1. Чрез нея бе създадена и оборудвана Стая за целодневна организация на учебния ден. За нейното реализирани са усвоени 10 хиляди лева, каза..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55