Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорен събор "Бъдник" се проведе във Видин

7
Снимка: Красимир Каменов

Фолклорен събор "Бъдник" се проведе във Видин за осми пореден път. Организатори са Общината и Сдружение "Общински фонд "Читалища". Конкурс за обреден хляб бе проведен по време на събора, като в него се включиха 21 читалища от региона. Комисия, ръководена от етнографа д-р Сашка Бизеранова, определи за най-автентичен хляба на читалище "Пробуда" от село Бела Рада. Кметът на Видин Огнян Ценков връчи наградите:

"Моите поздравления, че точно сте спазили традициите. Поздравявам и всички участници във фолклорния събор "Бъдник", където ние показваме нашите български традиции и ги предаваме на младите хора."


Самодейци украсиха двуметрова сурвачка, която ще остане на площад "Бдинци" по време на празниците. Греяно вино стопли гостите на събора, а деца си направиха коледни краваи. Коледарите на Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав" изнесоха програма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Три катастрофи са станали за около час във Видинско

Днес, за времето от 9.24 часа до 10.40 часа, на тел.112 са постъпили три сигнала за пътнотранспортни произшествия , съобщават от Областната дирекция на МВР във Видин. Две от катастрофите са станали на главен път Е-79 , третата – по пътя Видин – Иново . Екипи на полицията, пожарната и Центъра за спешна медицинска помощ незабавно са се отзовали..

публикувано на 10.09.24 в 11:18

Опасни ли са вратовръзките в училищните униформи?

Ученическите униформи, които се проектират и изработват по поръчка на училищата, също трябва да отговарят на изискванията за безопасност. Това съобщиха от онлайн платформата “Ние, потребителите” по повод постъпили запитвания на родители във връзка с дизайна и елементи на училищни костюми. Едно от запитванията касае допустими ли са вратовръзки, като част..

публикувано на 10.09.24 в 10:00

Продават шест общински жилища във Враца

Отложиха за следващото заседание разглеждането на предложението за продажба на 6 общински жилища във Враца. Казусът ще бъде гледан на 24 септември. Припомняме, че докладната включваше продажбата на едностаен апартамент, чиято цена е 24 190 лв., а данъчната му оценка е близо 7 000 лв. Наемателят му е бил настанен в него не както е по закон преди 5 и..

публикувано на 10.09.24 в 08:22

Групата за стари градски песни "Мездрея" отново на върха

Поредното си силно представяне направи Групата за стари градски песни "Мездрея" при Народно читалище ”Просвета 1925” в гр. Мездра. Певците се отличиха на XVII Международен фестивал на шлагерната песен "Пей сърце", който се проведе в град Кюстендил.  Две първи места завоюваха солистите Валентин Вълчев и Радко Антонов и първо място за група "Мездрея"...

публикувано на 10.09.24 в 07:51

Снимката на 9 септември 2024 година

Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Видин се включва в Седмицата на пожарната безопасност с разнообразни  прояви .  Програмата започна с поднасяне на венец и цветя на паметната плоча на загиналия при изпълнение на служебния си дълг младши лейтенант Огнян Борисов.  Министър-председателят Димитър Главчев..

публикувано на 09.09.24 в 18:05

Прокуратурата води разследване за побой на 88-годишна жена от село Сумер

Под ръководството на Районна прокуратура - Монтана се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда на възрастна жена. Пострадалата, на 88 години, е настанена в тежко състояние  в хирургично отделение на МБАЛ „Стамен Илиев“ в града.    Наблюдаващият прокурор е дал указания на разследващия..

публикувано на 09.09.24 в 17:05

Върбешница се включва в инициативата „Да изчистим България заедно”

Кметството и Народно читалище “Пробуда -1928“  в мездренското село Върбешниц а  ще се включат в инициативата „Да изчистим България заедно” . Предстоящото дванадесето издание на проявата ще бъде под надслов „Да преобърнем играта“ и ще се проведе на 14 септември, събота. Всички желаещи могат да се включат в почистването и облагородяването на..

публикувано на 09.09.24 в 16:25