Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 декември 2015 година

Снимка: Ваня Минева

Фолклорен събор "Бъдник" се проведе във Видин за осми пореден път. Организатори са Общината и Сдружение "Общински фонд "Читалища". Конкурс за обреден хляб бе проведен по време на събора, като в него се включиха 21 читалища от региона. Комисия, ръководена от етнографа д-р Сашка Бизеранова, определи за най-автентичен хляба на читалище "Пробуда" от село Бела Рада. Кметът на Видин Огнян Ценков връчи наградите: "Моите поздравления, че точно сте спазили традициите. Поздравявам и всички участници във фолклорния събор "Бъдник", където ние показваме нашите български традиции и ги предаваме на младите хора." Самодейци украсиха двуметрова сурвачка, която ще остане на площад "Бдинци" по време на празниците. Греяно вино стопли гостите на събора, а деца си направиха коледни краваи. Коледарите на Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав" изнесоха програма.

Влак прегази възрастна жена в Монтана в ранния следобед. Пострадалата е настанена в болница с откъснат крак и с опасност за живота. Влакът е пътувал от Монтана за Берковица. Инцидентът е станал близо до квартал "Огоста" в областния град. 79-годишната жена е преминавала релсите на необезопасено място, когато пътническият влак минал през нея. Според хората от квартала, влакът не е дал сигнал, че идва. "Пресичала е и понеже е нямало сигнал от влака и тя не е знаела, че идва влак. Влака не е свиркал, защото ние живеем в къщите тук. Не е имало сигнал изобщо и тук влаковете се движат като луди. Много пъти минават и не свиркат и въобще не спазват ограничението за движение." Блъснатата жената е настанена в монтанската болница с ампутиран крак, а жителите на близкия квартал готвят блокиране на ж.п. линията заради инцидента.

Бившият директор на Областната дирекция "Земеделие"- Видин Николай Тодоров е предаден на съд, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в София. Обвинителният акт е внесен във видинския Окръжен съд. Окръжната прокуратура е установила, че в периода 30 декември 2008 година до 12 юни 2009 година, Николай Тодоров е продавал земи от Държавния поземлен фонд, като е иззел правомощията на министъра на земеделието, Общинския съвет и кмета. На държавата са причинени значителни вреди в размер на около 2 млн. лева. Предстои Окръжният съд във Видин да насрочи разглеждането на делото.

Замъкът "Баба Вида" е трети в раздела "Атракции" в кампанията "Чудесата на България". Водещ в категорията е остров Света Анастасия край Бургас. В категория "Съкровища" Рогозенското съкровище стана на второ място след Панагюрското. Чудесата на България бяха определени чрез гласуване в сайта на кампанията и с есемеси по време на излъчвано на живо телевизионно предаване, в което участваха и кметовете на Видин и Враца в подкрепа на номинациите.

Община Враца има намерение да увеличи усилията си за удвояване на броя на жилищните сгради, които кандидатстват по Националната програма за енергийна ефективност. Това обеща кметът Калин Каменов, който каза, че Общината влиза в тази битка с нови и квалифицирани експерти, които привлича от Благоевград. "До момента има 11 сключени договори, но много бих се радвал да ги утроим. Имаме нов екип, с който работим. Антоанета Робева е нашият главен консултант и благодарение на нея нещата се случват" - каза кметът на Враца.

Раздадоха първите ваучери на непълнолетни майки от Видинско по Закона за семейните помощи за деца, каза в "Цветовете на деня" по Радио ВИДИН временно изпълняващият длъжността директор на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" Ирена Велкова. Помощта в натура замества парите за т.нар. детски надбавки.

Учени от Националния археологически институт с музей към БАН дариха четири нови креватчета и венозна лампа на отделението по неонатология в Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Стамен Илиев" в Монтана. Дарението е по повод на Коледа и е седмото поред за отделението. Купената апаратура ще позволи на лекарите бързо и лесно да намират вените на новородените, тъй като това е много трудно при тях. През отделението годишно преминават около 700 новородени, а недоносените остават за по-дълго време.

С официална церемония в берковския съд бе открита изградената стая за изслушване на деца. Гости бяха Милена Балджиева – ръководител на инициативата "Правосъдие-  приятел на детето", Илиян Кършев –председател на Управителния съвет на фондация "Международна социална служба", психолози, юристи, социални работници. Светлото и уютно помещение е оборудвано така, че в него малчуганите да бъдат изслушвани при сериозни родителски спорове, засягащи детските права, без да е застрашено психическото и емоционалното им здраве, разясни председателят на берковския съд Юлита Георгиева.

Общинската управа на Враца раздаде награди в традиционната си анкета за коледна украса. Призовете за оригиналност бяха придружени с малки парични премии. Отличия имаше в две категории, като кметът Калин Каменов връчи наградите. Според председателя на журито, местния фотограф Васко Врачовски, тази година конкуренцията е била твърде слаба - само три частни дома и пет административни сгради са се включили в надпреварата. "Заедно с всички от комисията обиколихме всички обекти и ги снимахме по вечерно време, защото тогава се вижда украсата много по-хубаво. Много от обектите са извън центъра на града, така че ако някой има нужда от снимки, всичките снимки са подготвени и могат да се вземат от пресцентъра на Общината" - каза Васко Врачовски.

Отличиха най-красиво украсените класни стаи в СОУ "Цар Симеон Велики" във Видин. Победителите в конкурса за най-добре украсена класна стая и най-красива коледна компютърна рисунка във видинското училище "Цар Симеон Велики" обявиха от училищното ръководство. Имената бяха оповестени по училищното радио от Владимир Иванов, преподавател по история. "Победител за компютърна коледна рисунка е Антония от VII "а" клас, на второ място е Кристина от V "в" клас, третото място е за Рая от V "б" клас. За най-красиво украсена стая, начален етап, на трето място е I "а" клас, второ място - IV "в", и на първо място- I "в" клас. За най-красиво украсена стая в прогимназиален етап на трето място- VII "а" клас, второ - VI "а", победител - VI "б". "Всичко, което искам за Коледа, не се купува с пари, искаме мир и любов на земята" - гласи писмо до Дядо Коледа, в класната стая на VI "б" клас. Коледно дърво, камината с бъдника и ликът на Исус Христос и Дева Мария допълват коледната украса, изработена от децата. "Решихме да направим украсата в три цвята - златисто, сребристо и червено, имаме коледно дърво, подаръци под него. Моделът за камината измисли наша съученичка. Написахме и писма до Дядо Коледа с нашите послания и желания" - обясниха учениците.  

Празничните прояви в Брегово започват. Какво включва програмата за празниците, съобщи кметът на общината Милчо Лалов: "Движейки се по културния календар на Общината честванията са подредени така: деца от Целодневна детска градина ще поздравят общинската администрация на 22-ри. На 23-ти- коледно-новогодишно тържество в читалище "Развитие"- Брегово. На 24-ти коледари ще посетят домове на хора от Брегово. На 25-и Дядо Коледа ще раздава подаръци на децата. Ще раздава на деца, чиито родители предварително са си заявили подаръци. В центъра на Брегово, пред градската елха, която е много хубаво украсена, където е и къщичката на Дядо Коледа."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00