Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 декември 2015 година

Снимка: Стефан Георгиев

Учениците от видинското училище "Цар Симеон Велики" в последния учебен ден преди коледните празници се хванаха на общо хоро. "Традицията е на три години", каза за Радио ВИДИН старши учителят Стефан Георгиев.

Повечето врачани са пестеливи и предпазливи при пазаруването за Коледа. Според тях е ненужно по празниците да се харчат много пари, защото първите месеци от новата година са трудни.

От 1 януари 2016 г. размерът на минималната работна заплата ще бъде 420 лв., реши правителството. С увеличението ще се мотивират търсещите работа и ще се гарантира по-добро задоволяване на потребностите на наетите на минимална работна заплата и техните семейства, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. Минималната часова работна заплата става 2,50 лв. при продължителност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица.

На 10 млн. лв. се увеличават стандартите за финансиране на дейностите в сферата на музеите, художествените галерии и библиотеките. Във връзка с направените промени в Закона за закрила и развитие на културата, от 1 януари 2016 г. тези културни институти преминават към нов модел на финансиране по стандарти и ще прилагат система на делегиран бюджет.

Днес изтече срокът, в който здравно неосигурените лица могат да възстановят правата си по-евтино. До сега те можеха да платят вноските си само за три години назад. След това за връщане в системата ще трябва да се плаща всичко дължимо за последните пет години.

Движението на тежки камиони по основните пътища ще бъде забранено заради предстоящата поредица празнични дни. По магистралите движението на камионите ще бъде спряно още днес до 20 ч. Забраната ще важи и в неделя - 27 декември.

БДЖ пуска допълнителни места във влаковете. Композициите по най-натоварените маршрути ще се движат с увеличен състав от 20 хиляди места до 4 януари, включително. Извънредни влакове не се предвиждат за сега, съобщиха от компанията. Допълнителни вагони са осигурени от днес за съставите и на бързите влакове по направленията София- Видин и Видин- София, съобщиха от видинската ж.п. гара:"Да, ще има по два допълнителни вагона. Два по два за всеки бърз влак Видин-София и обратно. За сега няма натовареност, но очакваме. Които пътуват с намаление, предпочитат ж.п. транспорт." Фирмата, обслужваща автобусната линия София - Видин и обратно, също е готова да реагира при наплив на пътници през празничните дни:"Пускаме допълнителни автобуси според пътниците. За сега са по два автобуса на всяка линия. Хората си взимат билети за отиване и връщане. Сега си взимат и после за трети за връщане. Почти всички билети са двупосочни." Повечето от пътниците, ползващи услугите на БДЖ и автобусната фирма, са с двупосочни билети и не се притесняват, че няма да има места. Места все още има, но от БДЖ съветват пътниците да не чакат последния момент.  Железницата предлага и онлайн продажба на билети за по-голямо удобство.

В бюджета на Враца за 2016-а ще бъдат заложени пари за купуването на репатриращ автомобил, с който да бъдат вдигани и откарвани неправилно паркираните коли по градските улици - в това увери кметът Калин Каменов в отговор на въпрос на общинския съветник от ГЕРБ и бивш началник на Районното полицейско управление в града под Околчица Васил Василев.Дебатът се случи по време на последното заседание на местния парламент за тази календарна година. На сесията стана ясно още, че Враца ще има и нова транспортна схема, която ще бъде обсъдена и усъвършенствана в комисиите от Общинския съвет.През настоящата година КАТ е съставил 996 акта на шофьори заради неправилно паркиране, но едва 15% от тях са били платени. Слабата събираемост обаче не е най-големият проблем на движението във Враца, а липсата на адекватни санкции, които да дисциплинират невъзпитаните и неспазващите законите водачи, смятат още от местния парламент.

Министерството на околната среда и водите е отправило покана към осем общини да реализират втора фаза на проекти за изграждане на пречиствателни станции и ВиК мрежа със средства от Оперативна програма "Околна среда". Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ. Сред общините са Видин и Враца, които са започнали проектите си по Оперативната програма и сега ще могат да ги довършат с пари от новия програмен период. Крайният срок за подаване на предложения е 16 часа на 1 февруари 2016 г.

Малко над 335 000 лв. безвъзмездна помощ по Програма "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" получи община Ново село за подмяна на отоплителната система в Центъра за настаняване от семеен тип.

Две семейства от Грамада преживяват с ученическите стипендии на децата си. Те са безработни и нямат право на социални помощи. 100 семейства с ниски доходи ще бъдат подпомогнати за празниците с благотворителни пакети с храни. Те са закупени с лични дарения на кмета на Грамада Милчо Башев и трима общински съветници, каза заместник кметът на общината Виолета Тошева: "25 семейства ще бъдат от селата и 75 семейства от град Грамада. Най-вече това са родителите на децата от детската градина и от училището и безработни до 65-годишна възраст, които не са пенсионери и са на тези 14-дневки. На тези хора ще се наблегне, да можеме да им помогнем по някакъв начин."

315 лева са събрани от "Благотворителния концерт и баскетболния мач, организирани от "Младежка банка" Видин. Това каза Радослав Георгиев - председателят на младежкото сдружение "Активно общество", организатор на проявите. Организаторите се надяват, че с годините ще се случва по- лесно набирането на средства и че повече млади хора ще кандидатстват с проекти.

2900 лева е събраната сума от Коледния базар, организиран от дружеството за защита на животните Animal Help във Враца. Парите са от продадените ръчно изработени сувенири и предмети от доброволци, каза Деница Гройчева от организацията. Дружеството планира подобно събитие през пролетта - около Великден.

Златна огърлица, намерена в крепостта "Баба Вида" бе показана снощи на финала на "Чудесата на България". Кметът на Видин Огнян Ценков я бе занесъл в студиото на БНТ и накитът за пръв път стана достояние на обществото. Дамското колие е от злато и е изработено през ХIV век, украсено допълнително с речни бисери. Според видинския археолог Оленка Миланова, много такива находки са скрити от погледа на туристите и това е само един минус за посещаемостта на крепостта "Баба Вида".

За периода 24 декември - 4 януари на територията на Западна България са преустановени всички планирани прекъсвания на тока, освен в случаите на аварии. Това съобщиха от електроразпределителното дружество, което обслужва региона и напомниха, че е важно при по-дълго отсъствие от дома да се изключват уредите от електрическите контакти.

Коледари пожелаха здраве, берекет и ползотворна работа през новата 2016 година при посещението си в Община Видин. Те бяха радушно посрещнати от домакините. Младите ентусиасти от читалище "Цвят 1870" и ОУ "Отец Паисий" в града поздравиха кмета на Община Видин Огнян Ценков и председателя на Общинския съвет Генади Велков. Коледарите посещават по традиция институции и организации в града, като наричат за здраве и успех.

С изпълнение на Женски хор при НЧ "Просвета-1925 Мездра", с художествен ръководител маестро Юлиана Антимова, започна официалното откриване на традиционната кулинарна изложба на читалищата от община Мездра и ПГ "Алеко Константинов".

195 години просветно дело отбелязаха в Бойница. Честването започна в 10 часа с откриване на паметна плоча на мястото на училище "Св. Св. Кирил и Методий", където в момента има парк, разказа дългогодишният преподавател и общественик Цветана Миронова. Началото на просветното дело в Бойница се поставя през 1820 година, когато в селото е открито килийно училище. В него учи, а след години преподава синът на Пуйо войвода - даскал Вълчо. По-късно той открива в дома си първото светско училище в Бойница.

Циркови артисти изнесоха коледно шоу в защитеното училище в град Грамада. Това е подаръкът на училището за децата по повод Коледа, каза директорът Цецка Минчева. Коледните тържества в училище "Христо Ботев" в Грамада започнаха вчера с награждаване на победителите в конкурсите за украса, сурвачка, картичка, рисунка и стихотворение. Награди от училищното ръководство бяха връчени на най-талантливите участници, а всички деца получиха пакети с лакомства от Община Грамада.

Коледната атмосфера владее и в Кула, където главната улица е украсена с коледни орнаменти, а елхата блести на площада пред читалището. Пакети с плодове ще получат потребителите на социалната услуга "Обществена трапезария", 50 на брой. Трапезарията няма да работи през празничните дни, но за хората ще се грижат техни близки, съседи и роднини, така че никой да не остане гладен на тези светли празници на изобилието и щедростта.

Полицаите от група "Охрана на обществения ред" в Районно управление на МВР-Видин инициираха кампания за събиране на средства за децата от Дома за медико-социални грижи за деца в областния град. Със събраната сума, в размер на 850 лева, униформените закупиха дрешки, сладкиши и плодове и дариха подаръците, съобщиха от пресцентъра на видинската полиция.

Тази вечер в 17 часа започна коледното тържество във видинското село Ружинци. Местното читалище "Христо Ботев" съвместно с Общината са подготвили богата програма, каза за Радио ВИДИН Благородна Нешова, секретар на читалището.

Във Враца днес от 19 часа ще се проведе Коледен рок концерт с участието на дамската група D.VINE  и VAN DYKE от град Лом. Концертът ще бъде в Младежкия дом.

Сняг за Коледа в Монтана няма да има. Причината е антициклон, който няма да позволи времето да застудее, уточни Леночка Ангелова, началник на Хидро-метеоролгичната обсерватория в града: "Очаквахме, че антициклонът, който тези дни е на територията на Република България ще се изтегли точно пред Коледа и очаквахме дъжд и сняг за равнината и сняг за над 1 500 метра надморска височина... но антициклонът продължава да е над Балканския полуостров и България... В сряда и четвъртък температурите ще се повишат."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30