Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Бъдни вечер

Трапезата на Бъдни вечер трябва да е отрупана с всичко, което ражда земята
Снимка: Радио ВИДИН

Днес отбелязваме Бъдни вечер - денят, предхождащ Рождество Христово. Във всички православни храмове се отслужва света Литургия. В катедрален храм "Св. Димитър" във Видин ще бъде отслужена Вечерня със света Василиева литургия. Тя ще започне от 9,30 часа и ще бъде оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп.

Бъдни вечер се отбелязва семейно от всички християни, които се събират в очакване на Рождество Христово. На Бъдни вечер всичко се случва в семейството, всяко действие е свързано с вярванията на хората, нищо не е случайно. Това каза етнографът от Регионален исторически музей - Видин Десислава Божидарова и добави, че Бъдни вечер е едно тайнство:

"Целият ден преди Бъдни вечер протича в подготовка за вечерята, която ние разбираме като вечеря, но в миналото това хранене не е било просто хранене, то е било ритуално. Мъжете са тези, които подсигуряват бъдника, подсигуряват защитата на дома. А жените са тези, които приготвят ястията, които ще бъдат поставени на трапезата. Въобще на тази трапеза всеки един детайл носи своята символика и има някаква магическа натовареност."

През деня мъжете отиват в гората, за да изберат здраво дърво за бъдник. То трябва да е от круша или дъб, за да гори през цялата нощ. През това време жените приготвят хлябовете. Хлябът е изключително важен, каза етнографът:

"Няма празник нито от календарния цикъл, нито от семейния цикъл, на който да не се приготвя специален обреден хляб. А за Бъдни вечер в нашия край са се приготвяли много хлябове - 12-13. Но най-важният от тях е Боговицата. Това е този хляб, който има слънце на него. Той самият прилича на слънце. В този хляб се слага паричката и той е първият, който се разчупва от стопанина. От него се отделя по едно парче за всеки от дома и едно за къщата. Следи се на кого ще се падне паричката. Най-доволни са били, ако се падне на дома, защото всички ще бъдат добре, или на стопанина на къщата."

Трапезата на Бъдни вечер се състои само от постни ястия. Броят им винаги е нечетен, като в миналото хората се стремели ястията да бъдат 7, 9 или 12. 

"Седем, защото толкова са дните от седмицата. Девет, защото са необходими 9 месеца, за да се роди нов живот, или дванадесет, защото толкова са месеците в годината. А точно на Бъдни вечер се затваря кръгът - това е един цял годишен цикъл, от който започва един нов, следващ. Аз мисля, че на трапезата се слагат постни ястия, защото магията е за плодородие, за да може земята да ражда повече. Тези ястия са постни, защото от Коледа започва отговяването и храненето с месо. В Коледни пости сме. Но най-вероятно дълбокият магически смисъл на народната вяра е точно това - на трапезата се слага всичко това, което ражда земята - лук, боб, чушки, чесън. Чесън има задължително, защото това е периодът на мръсните дни. В тези дни лоши, тези дни на хаос, преди да се подреди светът, преди да се роди Новият Бог, преди културното пространство да бъде усвоено от човека, в това пространство бродят всякакви зли сили. Въобще народната вяра е изпълнена с такива демони, които причиняват зло на човека. За да се предпазят, нашите предци си носели скилидка чесън в джоба, в пояса или в пазвата. Консумирали са чесън и вероятно това има и своята предпазна за здравето на човека сила. В миналото са вярвали, че болестите са демони, които нападат човека и му причиняват лошо и по този начин се предпазват." 

На Бъдни вечер никой не трябва да нарушава единството на семейството, затова от трапезата не се става, каза още Десислава Божидарова:

"На Бъдни вечер всички сядат много рано на трапезата. Разбира се, всяко едно действие е свързано с определена вяра, нищо не се прави случайно. Всички сядат заедно, никой не трябва да става от трапезата. Това е едно единство на семейството, което никой не бива да нарушава. Ако случайно някой непременно трябва да стане, става на-възрастният.  Той ходи приведен като натежало от плод дърво и обслужва всички. Момичетата пък трябва да скрият залче хляб от Боговицата под възглавницата си. Ако сънуват някого, вярвало се, че за него ще се оженят. Въобще самата нощ е изпълнена с начини да се предскаже бъдещето. Тази трапеза остава до Коледа, не се раздига, защото се вярва, че предците ще дойдат, ще благословят тази трапеза, ще опитат от храната и ще бъдат благосклонни към живите."

Цялото семейство чака и коледарите. Вярвало се, че там, където минат коледари, зло не ходи, защото те го пропъждат със своите песни и благословии. Затова коледарите са млади и здрави мъже, които могат да се преборят с лошото. Тези коледари обикалят, благославят и съответно получават награда за своята благословия, добави етнографът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нови контейнери ще събират зелени и биоразградими отпадъци в Берковица и Вършец

В Берковица и Вършец поставят съдове за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци . За двете общини са осигурени общо 232 контейнера. От проекта ще се възползват 23 500 жители на общините. Поставянето на съдовете е в изпълнение на проект „Проектиране и изграждане на компостираща инсталация за разделно събиране на зелени и/или..

публикувано на 27.06.24 в 11:45

Готов е календарът с дейностите на читалището в Мездра през юли

Изготвен е Календар на дейностите и участията на колективите от Народно читалище ”Просвета 1925 - Мездра” за предстоящия месец юли. Очаквано най-наситена е програмата на групите на Фолклорен ансамбъл ”Мездра”. От 27.06 до 01.07. - участие в Международен фолклорен фестивал “Calusul Romanesc” в Каракал, Румъния, 30.06. - участие в празник на с...

публикувано на 27.06.24 в 11:24

Кола удари възрастна жена на пешеходна пътека в Монтана

80-годишна пешеходка е пострадала, след като бе ударена от лек автомобил на пешеходна пътека в град Монтана, съобщават от полицията. Инцидентът е станал в зоната на кръстовището на бул. "Трети март" и ул. "Свети Климент Охридски", около 10:30 часа, вчера, 26 юни. 58-годишен шофьор от село Благово при десен завой блъснал пресичащата пътното платно по..

публикувано на 27.06.24 в 11:08

Труп изплува от водите на язовира край село Тишевица

Трупът е на 53-годишен жител на ботевградското село Врачеш е открит в язовира край с. Тишевица в област Враца. Тялото е намерено вчера, 26 юни. Сигналът за трупа е подаден в полицията от жител на врачанското село около 18:00 часа.  Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 27.06.24 в 11:02

Разчистват пораженията от бурята във Видин

Десетки са падналите дървета и клони след бурята, която премина над Видин през изминалата нощ. Екипи на Общинското предприятие "Чистота, озеленяване, благоустройство" отстраняват от рано сутринта щетите.  Няма информация за пострадали хора. На 10 сигнала за необходимост от оказване на техническа помощ са реагирали тази нощ служителите на "Пожарна..

обновено на 27.06.24 в 10:04

Видинското читалище "Славяни 2013" отбеляза юбилей

С грандиозен концерт в залата на драматичния театър във Видин бе отбелязана десетата годишнина от създаването на Народно читалище "Славяни 2013". Концертът бе под наслов "От извора до наши дни", обясни Ралица Петрова от читалището. "Предимно хората, които се изиграха на голямата сцена бяха от нашия регион и разработките са изцяло на нашия..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Престижни награди за читалището в Зверино

Колективите при НЧ ”Факел-1926” с. Зверино участваха във Втори Фолклорен фестивал „Доспей пее и танцува и на билки се любува ”в село Доспей, община Самоков.  Женска фолклорна група ”Плетеница” с художествен ръководител Милчо Романски се представи песните  "Донка се в гора изгуби", " Пойде момче в градинка" и " Станке ле, голям гяволо".  Йордан..

публикувано на 27.06.24 в 08:28