Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В обновена сграда посрещат Коледа читалищните дейци от Грамада

Снимка: Радио ВИДИН

Завърши ремонтът на сградата на Народно читалище "Пробуда 1908" в град Грамада. Това каза секретарят на културното средище Валя Сашкова и припомни, че обновяването на сградата е започнало през юли и в него са вложени 180 000 лева:

"Ремонтът е по Мярка 321 от Програмата за развитие на селските райони. Проектът включваше подмяна на дограмата и саниране. Сградата е открита през 1967 година. Ремонтът беше належащ дотолкова, доколкото все пак е стара сграда и с новата дограма и санирането е много по-топло. Имаме идея през 2016 година да направим ремонт на сцената, да се подменят столовете и да се закупят климатици."  

Детски танцов състав, група за народни песни и група за автентичен фолклор работят към Народно читалище "Пробуда" - Грамада. Самодейците, които постоянно участват в тях, са около 70, каза още Валя Сашкова.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Илияна Йотова: "Малко е да се каже, че Белоградчик е красив град"

Белоградчик отбелязва празника на града на Петровден. Програмата започна с тържествен водосвет. Вече 118 години Белоградчик отбелязва Петровден като свой празник, каза в приветствието си кметът на община Белоградчик Боян Минков: "118 години жителите и гостите на града се събират на "Панаирището", за да отпразнуват този ден. Не може да не..

публикувано на 29.06.24 в 15:29

"Забавно лято" във Вършец за децата

Центърът за подкрепа на личностното развитие в град Вършец с подкрепата на Община Вършец организира забавно лятно училище. То ще стартира от 8 юли и ще продължи до 23 август 2024 година.  Заниманията са целодневни за деца от 6 до 10 години, през делничните дни от седмицата, от 9:00 часа до 17:00 часа.  За да запишете детето си, е необходимо да..

публикувано на 29.06.24 в 14:20

Книга за народните лечители представиха в мездренското село Зверино

Доц. д-р Йорданка Манкова- етнограф и фолклорист, един от най - добрите изследователи на Врачански регион, представи книгата си "Цер и лек да намериш" в НЧ "Факел-1926" в село Зверино, община Мездра. Книгата е посветена на народните лечители и призванието им да служат в името на човешкото здраве, като писателката е обхванала Врачанския регион, а..

публикувано на 29.06.24 в 12:03

"Забавно лято в библиотеката" в Мездра

От 1 юли /понеделник/ в НЧ "Просвета 1925"- Мездра започва "Забавно лято в библиотеката", което ще продължи без прекъсване до 30 август. Заниманията с децата ще се провеждат в понеделник, сряда и петък от 9.00 до 11.00 часа. Понеделникът е предвиден за предизвикателство за четене на книги – от задължителните за четене, до любими на децата по техен..

публикувано на 29.06.24 в 10:51

Международен етнофестивал се проведе в Майор Узуново

Във видинското село Майор Узуново се проведе Деветият международен етнофестивал за хора с увреждания "Балканска среща" . Фестивалът се провежда по инициатива на фондация „Подкрепа за реализация“ - гр. Видин и сдружение ЦДП от сръбския град Зайчар, като всяка година двете организации си разменят домакинството. Тазгодишното издание събра..

публикувано на 29.06.24 в 10:15

Търсят се кадри в образованието във Врачанско

Детски градини и училища в област Враца си търсят преподаватели и помощен персонал. В разгара на лятото свободните работни места бяха обобщени в справка, изготвена от регионалното управление на образованието във Враца. Четири са свободните позиции в ДГ "Европейчета" в града под Околчица, като три от тях са за учители и едно за помощник възпитател...

публикувано на 29.06.24 в 10:04

„По следите на козлодуйските думи – 2“ е при своите читатели

В Козлодуй ще бъде представен поредният втори брой на литературния сборник „По следите на козлодуйските думи“ на издателство Медия груп – град Враца. Изданието е част от творческата дейност на Литературен клуб „Нашето слово“ в Козлодуй. предпечатната подготовка е дело на Калин Младенов. Творби на 46 автори са включени сборника. Идеята..

публикувано на 29.06.24 в 09:00