Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 декември 2015 година

Снимка: Полина Тодорова


Температурен рекорд е регистриран във Видин, съобщиха от местната хидрометеорологична станция. Към 17 часа термометрите в града са отчитали 20,6 градуса. Досегашният рекорд от 14,8 градуса е измерен преди повече от век - през 1913 година. Много видинчани използваха хубавото време днес за разходка в Крайдунавския парк. През следващото денонощие ще настъпи съществена промяна на времето. Вятърът от север-североизток ще се усили и с него в страната ще нахлува студен въздух. Температурите ще се понижат.

114 са били повикванията в Центъра за спешна медицинска помощ за четирите почивни дни във Видинско. Това каза за Радио ВИДИН директорът на Центъра д-р Станислав Поломски: "114 са повикванията за целия Център, като за Видин са около 70. Различни са били причините за хората да потърсят нашата помощ. Колегите ми казаха, че всякаква патология е имало през тези дни. Като цяло, натоварване е имало през отминалите почивни и празнични дни." Повикванията за пияни хора, участвали в сбивания в заведения, са преобладавали, но няма сериозни травми. Няма и пострадали от пиротехнически средства по коледните празници, подчерта още д-р Поломски.

13 проверки са направили по коледните празници инспекторите по безопасност на храните във Видин. Това каза началникът на отдел "Контрол на храните" в Областна дирекция по безопасност на храните инж. Красимира Стойкова и допълни: "Инспекторите извършиха засилени проверки в по-високо рискови обекти на територията на областта. Проверен е сладкарски цех, останалите 12 обекта са от търговската мрежа и заведения за обществено хранене. Проверявани са по-високо рискови обекти, където има по-голям поток от клиенти, и по-високо рисковите храни от животински произход. Не са констатирани нарушения..."

С плакати на детски колички "За мен бюджет няма" и "Не ни делете" протестираха за втори път майки от Плевен. Исканията ми са за повишаване на детските надбавки, които да се дават на всички майки, без да се обвързват с образование, доход и поредност на раждане в семейството. Походът завърши пред сградата на Общината, където с детски играчки младите жени написаха "протест".

Община Видин продължава да работи по програмите на Европейския съюз за осигуряване на приемна грижа за изоставени деца. Новият проект, наречен "Приеми ме", стартира от началото на 2016 година. "Приеми ме" е продължение на "И аз имам семейство", който се изпълняваше от Община Видин през последните 4 години. Проектът ще продължи 32 месеца. В община Видин към настоящия момент има 25 приемни семейства. Във връзка с деинституционализацията е сложена граница на Дома за медико-социални грижи във Видин. Преди няколко години там имаше над 100 деца, сега са по-малко от 30. Целта е в бъдеще и този Дом да бъде закрит като институция. Всяко едно дете, което е изоставено, да бъде настанявано в приемно семейство или да бъде осиновено", обясни заместник-кметът Венци Пасков. Хората, които ще отговарят за организацията и управлението на проекта в Община Видин, вече са определени, предстои да бъдат утвърдени екипи по приемната грижа и специализирани комисии. "За тези приемни семейства, на които договорът приключва на 30 декември, вече е подготвена документацията за сключване на нови договори от 1 януари. Оттук нататък ще се набират и нови приемни семейства", добави Емилия Николова, директор на Дирекция "Хуманитарни дейности" в Община Видин.

Поредно дарение за най-малките граждани на Монтана, за които се грижат медиците в неонатологията на МБАЛ, съобщават от лечебното заведение. От фондация "Нашите недоносени деца" дариха на отделението транспортен инкубатор с апарат за обдишване. Кувьозът за транспортиране на недоносени и деца с проблеми е много стабилен, технически сертифициран. Той е изключително необходим, тъй като е единственият с апарат за обдишване, съобщават още от болницата. Отделението разполага в момента с още два, но те са от по-старо поколение, без апарати за обдишване. Цената на новата придобивка е около 40 хиляди лева. "Бихме искали да го ползваме по-рядко за тежки случаи, но за съжаление делът на недоносените и на родените с тежки инфекции се покачва", каза завеждащият отделението д-р Антоанета Блажева. Още в първите дни след доставянето му кувьозът е бил използван за транспортирането на три деца с тежки усложнения през Петрохан до софийска клиника, съобщи още тя.

Четирикомпонентните ваксини за реимунизация на 6-годишните деца се очаква да бъдат доставени утре, 29 декември, в Регионалната здравна инспекция във Видин. Заявените количества са 350 и се предоставят по график от Министерството на здравеопазването, обясни директорът на Дирекция "Надзор на заразните болести" в Инспекцията д-р Пепа Цветанова: "С тях ще започне реимунизирането на децата, навършили 6 години през 2014 година. Със следващата доставка ще продължим с децата, родени през 2015 година. От първия работен ден на 2016 година - 4 януари, започваме раздаване на личните лекари на липсващата до момента четирикомпонентна ваксина."
 
Враца има разработени проекти, с които да започне с "летящ старт" кандидатстването си за финансиране по проекти в следващия програмен период на Европейския съюз, който е от 2014-та до 2020 година - това обяви на пресконференция днес /28 декември/ Виолета Божинова, ръководител на проекта. Тя представи финалните резултати от проекта "Община Враца - с готовност за изпълнение на проекти през следващия програмен период". Според окончателните резултати, местната управа е разработила "20 проекта на инвестиционна стойност от 104 милиона лева… Идеята на Европейския съюз е всеки проект да надгражда направеното преди него, така че всеки един проект трябва да се разглежда като част от нещо", обясни Виолета Божинова. Целта на разработката, която беше представена пред медиите, е да докаже готовността на местната управа да търси финансиране на няколко ключови дейности.

Единственият магазин в берковското село Пърличево спря да работи дни преди празниците. Това остави възрастните хора, които живеят там, без възможност да си купят хляб и стоки от първа необходимост. Нашият слушател Миланка Николова сигнализира за проблема: "Преди 5-6 дни мъжът ми отиде до село. Вечерта се прибра и ми каза, че магазинът в селото е затворен и няма откъде нищо да се купи. Селото е около 35-36 човека жители... Там са възрастни хора. Имаме земи, които обработваме и сме принудени да си носим хляб и храна от града. Кметският наместник там, ходели при него, записвали се и човекът им носи." Кметският наместник на Пърличево Пламен Ангелов обясни, че магазинът в селото е собственост на бившата вече потребителска кооперация "Съгласие", която продава имота, тъй като е нерентабилен: "Магазин е много трудно да има, защото магазинът е на една бивша кооперация, която е пред фалит и нямат пари и са го затворили, и го дават помещението под наем, но никой частник не го взима. Няма оборот, там се продават 20 хляба. В момента им го возя аз, пък по-натам ще видим... Ще минава някакъв камион, който зарежда магазините, ще си взимат директно от камиона." Подобна практика на разносна търговия е имало преди време, след това за няколко месеца магазинът е работил, но на загуба, заради което е и затворил. Сега е обявен на търг, но кметският наместник не е оптимист, че ще се явят кандидати, които да го разработят.

Известният със своята състрадателност към бедните отец Иван от Нови хан, който беше ръкоположен от Видинския митрополит Дометиан за архимандрит, преминава на служба от Софийска във Видинска епархия. Той ще служи в община Якимово, където е изградил приют за бедни хора и за деца. "Това, което вършех досега, ще продължавам да го върша и занапред. Това е едно признание на църквата. Сам съм си изградил името, хората ме познават. Църквата трябва да се задвижи малко. Духовното развитие в Северозападна България е на много ниско ниво...", каза архимандрит Йоан. Той има намерение да изгради и нов православен манастир край Якимово.

23-годишната студентка от Монтана Деница Добрева спечели наградата за медицина в Програмата за насърчаване на младите хора на Посолство на Швеция в България. Деница е и "Студент на 2015 година" на Фармацевтичния факултет към Медицинския университет в София. "Наградата на Шведското посолство е ежегодна и се връчва на студент в сферата на здравеопазването и на студент от IT-сферата. Кандидатстването става чрез номинация от ръководството на съответния университет. Наградата предвижда едноседмичен престой в Стокхолм през месец юни, посещение на спонсориращите фирми, на университетски болници и на няколко университета. В момента съм студентка пети курс "фармация", завършвам догодина. Плановете ми са да остана в България и да се реализирам във фирма за клинични проучвания, вече започнах стаж", каза за Радио ВИДИН Деница Добрева. Талантливото монтанско момиче има четиригодишен опит в младежките неправителствени организации, а в момента е Председател на Българската фармацевтична студентска асоциация. Тя е участвала в седем международни студентски конгреса.

Маргарита Буряк- президент и основател на руския Благотворителен фонд "Мисия" /Missia/ ( на снимката- в средата), посети децата от социалната трапезария в Общинския център за социални услуги и дейностите в град Мездра. Социалните работници смятат, че тези деца остават извън полезрението на благотворителната дейност около Коледа и затова са потърсили съдействието на фондацията. По време на коледния благотворителен празник децата, съвместно с Маргарита Буряк, изработиха картички и сурвачки. Тя с интерес се запозна с българските традиции. Малчуганите получиха коледни изненади и на изпроводяк сурвакаха благодетелката си с наричания за здраве, плодородие и късмет. Маргарита Буряк ще присъства тази вечер, 28 декември, на благотворителен концерт в помощ на малките потребители на социалната трапезария в Мездра и пострадалите от наводнението деца от Мизия, който ще се проведе в град Козлодуй.

Във връзка с отбелязването на празника Йордановден (Богоявление) Община Видин записва желаещите да участват в традиционния обичай за улавяне на Богоявленския кръст, който ще бъде хвърлен във водите на река Дунав на 6.01.2016 г., в 11.00 ч., при плажа на крепостта "Баба Вида". Ще бъдат връчени парични награди на победителя и на първите записали се десет души, съобщават от местната управа. Списъкът се намира на пропуска при централния вход на административната сграда на Община Видин. През почивните дни -от 31.12.2015 г. до 3.01.2016 г., може да се позвъни на звънеца, който е поставен на входа и дежурният служител ще отвори, допълват от общинската.

Концерт, посветен на празниците, представя видинската група "Глашатаи" тази вечер. Групата изпълнява авторска музика, преводни песни, песни на еврейски и сръбски език, както и на български рок изпълнители. Петър Пеков, вокал и клавир, обясни: "Това са около 15 парчета, които ще изпълним. Във всяко едно от тях е заложена много любов, енергия и желание...Това го правим не просто, защото идва Нова година, не просто, защото такъв е сезонът и хората няма какво да правят, а защото ние желаем да го правим това нещо. Препоръчваме на нашите деца да го правят."





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Лом ще бъде домакин на мотосъбор

На 28 и 29 юни, в петък и събота, Лом ще бъде домакин на 22-ия мотосъбор, организиран от мотоклуб "Ягула". За посетителите на събитието организаторите са подготвили интересна програма и много забавления, каза за радио Видин президентът на клуба Емил Плугаров . "За поредна година на стрелбището в Лом, около Дунав, в петък около 18.00 часа..

публикувано на 27.06.24 в 12:24

Нови контейнери ще събират зелени и биоразградими отпадъци в Берковица и Вършец

В Берковица и Вършец поставят съдове за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци . За двете общини са осигурени общо 232 контейнера. От проекта ще се възползват 23 500 жители на общините. Поставянето на съдовете е в изпълнение на проект „Проектиране и изграждане на компостираща инсталация за разделно събиране на зелени и/или..

публикувано на 27.06.24 в 11:45

Готов е календарът с дейностите на читалището в Мездра през юли

Изготвен е Календар на дейностите и участията на колективите от Народно читалище ”Просвета 1925 - Мездра” за предстоящия месец юли. Очаквано най-наситена е програмата на групите на Фолклорен ансамбъл ”Мездра”. От 27.06 до 01.07. - участие в Международен фолклорен фестивал “Calusul Romanesc” в Каракал, Румъния, 30.06. - участие в празник на с...

публикувано на 27.06.24 в 11:24

Кола удари възрастна жена на пешеходна пътека в Монтана

80-годишна пешеходка е пострадала, след като бе ударена от лек автомобил на пешеходна пътека в град Монтана, съобщават от полицията. Инцидентът е станал в зоната на кръстовището на бул. "Трети март" и ул. "Свети Климент Охридски", около 10:30 часа, вчера, 26 юни. 58-годишен шофьор от село Благово при десен завой блъснал пресичащата пътното платно по..

публикувано на 27.06.24 в 11:08

Труп изплува от водите на язовира край село Тишевица

Трупът е на 53-годишен жител на ботевградското село Врачеш е открит в язовира край с. Тишевица в област Враца. Тялото е намерено вчера, 26 юни. Сигналът за трупа е подаден в полицията от жител на врачанското село около 18:00 часа.  Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 27.06.24 в 11:02

Разчистват пораженията от бурята във Видин

Десетки са падналите дървета и клони след бурята, която премина над Видин през изминалата нощ. Екипи на Общинското предприятие "Чистота, озеленяване, благоустройство" отстраняват от рано сутринта щетите.  Няма информация за пострадали хора. На 10 сигнала за необходимост от оказване на техническа помощ са реагирали тази нощ служителите на "Пожарна..

обновено на 27.06.24 в 10:04

Видинското читалище "Славяни 2013" отбеляза юбилей

С грандиозен концерт в залата на драматичния театър във Видин бе отбелязана десетата годишнина от създаването на Народно читалище "Славяни 2013". Концертът бе под наслов "От извора до наши дни", обясни Ралица Петрова от читалището. "Предимно хората, които се изиграха на голямата сцена бяха от нашия регион и разработките са изцяло на нашия..

публикувано на 27.06.24 в 10:00