Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 декември 2015 година

Снимка: АПИ

Министър-председателят Бойко Борисов откри обходния път на Монтана. Заедно с него бяха министрите Лиляна Павлова и Ивайло Московски, както и председателят на Агенция "Пътна инфраструктура"- инж. Лазар Лазаров. Обходът на Монтана е част от главен път Е-79. Участъкът е с дължина от близо 13 км и е на стойност над 46,5 млн.лв. осигурени от Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 година. Според кмета на Монтана Златко Живков още тази нощ новото обходно трасе на Монтана трябва да изнесе целия поток от ТИР-ове извън града и да гарантира безаварийното им преминаване.

Наредба за насърчаване на инвестициите гласува Общинският съвет във Видин по предложение на кмета Огнян Ценков. От групата на БСП оттеглиха предложението си за наредба за прозрачност на разходите на Общината, което ще внесат отново на следващо заседание. От групата на "Единни за промяна предложиха" заседанията на общинския съвет да се излъчва на сайта на местната управа. Предложението не беше прието с мотив, че не е посочено колко ще е разходът за това. Отхвърлено беше предложението на групата за промяна на правилника за работа на Общинския съвет, според която съветниците да получават символично възнаграждение за работата си в комисии. Въпреки, че предложението не беше прието, кметът Огнян Ценков призова съветниците към благотворителност и обяви, че ще дава по 500 лева от заплатата си за децата на Видин.

Общо 380 са родените за годината бебета във видинската болница "Света Петка" до 29-ти декември. През 2014-та са проплакали над 400 деца, каза за Радио ВИДИН завеждащият Акушеро-гинекологичното отделение д-р Майа Костадинова. Лекарите се надяват до Нова година броят им да бъде 400.

Около 30 работници, наети от софийска фирма за изпълнението на 5 обекта в общините Ружинци и Брусарци за изграждане на 2 стaдиона и водопровод по европроекти, излязоха днес на протест заради неизплатени заплати. Ощетени са близо 100 души от целия регион. Протестиращите не изпълниха заканата си да блокират пътя Видин - София", но бяха категорични, че ще търсят правата си докрай. Кметът на община Ружинци Александър Александров представи документ, че на фирмата изпълнител са преведени всички средства, дължими по проекта. С проблема е запозната и Инспекцията по труда във Видин.

Програмата, по която в Община Видин лични асистенти се грижат за нуждаещи се, ще продължи и през следващата година. Настоящият проект "Нови възможности за грижа" приключва след два месеца, обясни заместник-кметът Венци Пасков. Все още не е ясно откога ще се приемат документи на кандидати за лични асистенти и на нуждаещи се от техните грижи, добави Роми Василева, управител на направление "Социални услуги и здравни дейности" към Община Видин.

Зелена улица за привличане на европейски средства в общината дадоха на своето последно заседание съветниците в община Ново село. Кметът Георги Стоенелов внесе три идейни проекта за привличане на европейски пари. Първата идея е насочена към развитие на младежкото предприемачество. Тя цели превръщането на една от запустелите общински сгради в съвременен Център за млади предприемачи. Пак оползотворяване на наличната общинска собственост чрез ремонт и реставрация предвижда и втората идея -  изграждане на Музей на виното в величествената, но порутена сграда на Търговския дом в центъра на Ново село. Последната проектна идея включва подмяната на осветителните тела и изграждане на система за интелигентно управление на уличното осветление във всичките пет села.

Билборд кампания за насърчаване на вътрешния туризъм стартира Министерството на туризма съвместно с 11 общини, сред които са Видин и Монтана. Кампанията ще рекламира възможностите за туризъм по региони, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Рекламните визии ще бъдат разположени на централни локации, като на територията на една община ще се рекламират възможностите за туризъм в друга. Билбордовете ще бъдат изложени за период от 6 месеца.

Жертвите във войната по пътищата във Врачанско са намалели през настоящата година в сравнение с предходната - това отчете в края на 2015-а началникът на сектор "Пътна полиция" в града под Околчица главен инспектор Иван Коцев. Според статистиката, най-много катастрофи стават заради несъобразена с пътните условия скорост. Към 27 декември пътно-транспортните произшествия с нанесени материални щети са 903, а с пострадали - 104. Убитите по пътищата във Врачанско са 16, което е почти два пъти по-малко от броя им преди година, когато жертвите са били 29.

Мъж с криминално досие е обвинен за убийството на зърнопроизводителя Кунчо Кунчев. Това съобщиха от полицията във Враца. 74-годишният мъж беше убит жестоко в нощта срещу 21 декември в дома си в село Добролево и беше открит на сутринта от съседка. По данни на полицията, отговорен за убийството е 35-годишен мъж от същото село. От прессъобщението става ясно, че от дома на убития Кунчев е извършена кражба на пари и законно притежавано оръжие- ловна пушка и  пистолет.

Кметът на Враца Калин Каменов забрани продажбата и употребата на пиратки с изрична заповед, съобщиха от пресцентъра на общинската управа. Макар че действието е рутинно, практиката от последните години показва, че подобно вето почти никога не се спазва, а в новогодишната нощ се нарушава безогледно. Често нерегламентираната употреба на пиратки и пиротехнически изделия води до наранявания.

Спират движението на тежкотоварни автомобили по международен път Е-79 на 30 декември от 16 до 20 часа. Ограничението се налага по време на празничните дни, предупреди Иван Коцев, началник на сектор "КАТ-Пътна полиция" във Враца. Същата забрана е валидна и за 3 януари между 14 и 20 часа. Във Враца ТИР-овете ще бъдат спирани на бензиностанция на изхода на града в посока към София. Обратното движение на тежки камиони ще бъде ограничавано на Ботевград.

Занимания по роботика и през ваканцията има в ПМГ "Екзарх Антим 1" във Видин. Децата работят с робот, подарен на училището от бивш негов възпитаник. От началото на декември е сформиран робот по роботика. Концепцията е подготовка на учениците за международно състезание. "Търсим екстравагантни идеи, които да ги включим в конструирането", разказа деветокласничката Симона Лилова.

Конкурсът "Мис Коледа- Северозапад 2015" ще се проведе в полунощ във Видин. Десет са претендентките от Видин, Лом, Враца и Монтана. Красавиците ще бъдат оценявани от тричленно жури, каза за Радио ВИДИН организаторът Ивайло Йосифов. Конкурс за коледна красавица на българския Северозапад е провеждан преди години в Козлодуй. Целта на организаторите е да се организира всяка година в различен град от региона. Конкурсът тази нощ ще се проведе във видинска дискотека.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55