Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници във Видин приеха специална наредба за насърчаване на инвестициите

Не беше одобрено предложение за премахване на "Синята зона"

Снимка: Радио ВИДИН

Дневен ред от 30 точки приеха на последното заседание за годината общинските съветници във Видин. Гласувана е актуализацията на бюджета за настоящата година по дейности и параграфи. На заседанието е приета план-сметката за разходите за чистота за следващата година, която е в размер на близо 2 150 000 лв. От БСП възразиха срещу предвидената сума за наемане на техника, която е в размер на 1 100 000 лева. Закупуването на машини е заложено по проект за трансгранично сътрудничество със Сърбия, но засега общината не разполага със собствени средства за целта, каза кметът Огнян Ценков. За следващата година са предвидени и повече средства за закриване на сметища по селата, защото по указания на инспекцията по околната среда всички те трябва да бъдат рекултивирани.

На заседанието Общинският съвет преобразува отново  от частна в публична общинска собственост 27 имота в бившето поделение на улица "Казармена", както и в района на Общинския пазар  във Видин.
Гласувани са и предложения на участие на Общината по два трансгранични проекта със Сърбия. Съвместно с община Зайчар ще се работи по проект за 600 000 хиляди евро, от които 60% ще са за Видин. По него ще се популяризира ежегодният фестивал "Дунавски вълни". Предвижда се закупуване на музикални инструменти за ансамбъл "Дунав", Градския духов оркестър и Симфониета- Видин.

По съвместен проект с община Княжевац пък се предвижда създаване на два диагностично- терапевтични центъра. Във Видин ще се ползва базата на бившата стоматологична поликлиника.

Сред най-дискутираните предложения в Общинския съвет беше предложението на групата на "Единни за промяна" за изменение на Правилника за работа на ОбС и определяне на размера на възнагражденията на съветниците за участие в комисии. Вносителят Росица Кирова, която е председател на групата, поиска то да е символично- до един лев.

"Не предлагам отпадане на възнагражденията на общинските съветници за труда, който полагат. Предлагам заплащането за участие в комисии на общинските съветници да бъде един лев, защото дейността ни и работата в комисии по подготовка на материалите, които разглеждаме в Общинския съвет и трудът, който полагаме там, биха могли да бъдат поети в рамките на това възнаграждение, което е определено с предходно решение на Общински съвет по закон"- представи аргументите на групата Росица Кирова.

Опонира Пламен Трифонов от ЗС "Ал. Стамболийски", който беше председател на предишния Общински съвет:

"Практиката и нашата наредба до сега беше такава, общинският съветник получава определен процент от средната брутна заплата на общинската администрация. Ние сме се спрели на някакъв процент, който и аз него помня какъв е"- обясни начина за изплащане на възнагражденията Пламен Трифонов. От залата подсказаха, че се касае за 60%.  

Въпреки, че предложението не беше прието, кметът Огнян Ценков призова съветниците към благотворителност. Той заяви, че 500 лева всеки месец ще дарява за децата на Видин. Следващото дарение ще първото родено дете в общината през 2016-та година.
Съветникът от коалиция "Надежда" Цецо Иванов заяви, че възнагражденията си от ОбС през следващите четири години ще дарява за общинския футболен клуб "Бдин", както е правел това и през предишния си мандат.

От "Единни за промяна" предложиха също заседанията на да се излъчват онлайн на сайта на общината с цел по-голяма информираност на гражданите и публичност при вземане на решенията. Предложението не беше прието с аргумента, че не посочено какъв ще е разходът за това.

Не беше прието и предложението на групата съветници от БСП за промяна в Наредбата за организация на движението, което предвиждаше отмяна на "Синята зона" и връщане на старите паркинги. Заместник-председателят на ОбС Павел Паунов предложи на вносителите да върнат предложението, за да се проверят договорите за "Синя зона".

Председателят на групата на БСП Димитър Велков оттегли друго предложение, което съветниците имаха- за приемане на "Наредба за прозрачност на разходите на Община Видин". Предложението включваше и безплатен достъп до интернет платформа, на която да се отразяват всички разходи на администрацията. То ще бъде внесено наново на следващо заседание на ОбС.
В края на заседанието съветниците приеха предложението на кмета Огнян Ценков за създаване на специална наредба за насърчаване на инвестициите в Община Видин.Тя трябва да повиши конкурентоспособността на икономиката в общината, да подобри инвестиционния климат и да помогне за създаването на високопроизводителни работни места.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Подготвят 107-то издание на панаира в Кула

107-ят традиционен кулски панаир ще посреща гостите си с нова визия, съобщават от Община Кула. Откриването на панаира е в четвъртък, 15 август, с концерт на група "Хоризонт" и ще продължи до 20 август. Панаирният комплекс в град Кула, където се провежда традиционно панаира, се почиства и подготвя за организираните събития и за търговците...

публикувано на 17.07.24 в 08:45

Режим на водата във Врачанско

Високите температури и ниският дебит на местни водоизточници доведоха до въвеждането на режим на водата в няколко села от област Враца. Новината съобщиха от местното дружество "Водоснабдяване и канализация" ООД, откъдето призоваха хората да не ползват питейната течност за поливане, миене на автомобили и пълнене на басейни. Към този момент водните..

публикувано на 17.07.24 в 08:13

Интересна фотоизложба откриват в Берковица

На 19 юли  в Берковица ще бъде открита екзотична фотоизложба "Свалбард – леденото кралство".   Тя е дело на англичанина Ник Фостър и е запечатала преживяванията му до най-северната точка, до която може да достигне турист – архипелагът Свалбард в Северния ледовит океан, между Норвегия и Северния полюс, познат още и като Шпицберген.  Изложбата има..

публикувано на 17.07.24 в 07:30

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20