Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 декември 2015 година

Снимка: Полина Тодорова

С близо 200 са се увеличили безработните, регистрирани в  Бюрото по труда във Видин само за месец. В края на ноември броят им е бил над 4 500. В сравнение с предходния месец регистрираните безработни са с 4% повече, съобщи Петър Петров, началник на отдел в Дирекция "Бюро по труда"- Видин. През зимните месеци нивото на безработица е малко по-високо, което е свързано със сезонната заетост, допълниха от Бюрото. Безработицата в цялата област Видин за месец ноември е над 23%, повече от два пъти над средната за страната.

1 милион и 500 хиляди лева обеща за Монтана министър председателят на страната Бойко Борисов, съобщи кметът Златко Живков. Това стана ясно след като премиерът преряза лентата на обходния път в Монтана вчера. Средствата ще бъдат предназначени за довършване на най-големия православен храм в Северозапада- "Свети Дух" и основен ремонт на две улици. Първата копка на новата църква е направена преди девет години. От тогава досега в строежа са инвестирани 1 милион и 800 хиляди лева от Общината и от дарители, уточни Живков. През 2015 година са вложени 414 хиляди лева. Храмът "Свети Дух" е с площ 1088 квадратни метра и може да побере 600 души. Има подземна част с крипта и трето ниво за църковен хор. Камбанарията е с височина 24 метра. За довършването на храм "Свети Дух" и оформянето на терена около нея са необходими още 1 милион и 500 хиляди лева. С правителственото финансиране църквата може да отвори врати през 2017 година. Премиерът е обещал и средства за реконструкцията на две улици в Монтана, каза още Златко Живков.

Всичките 30 проекта, по които работеше Монтана през тази година, са разплатени, обяви кметът Златко Живков. Годината е най-успешната за общината по направени инвестиции и усвоени средства от европейските фондове, коментира той и обяви, че с направените инвестиции жизнената среда в града е коренно променена, като са създадени много по-добри условия за живот и бизнес. В последния работен ден на тази година Община Монтана завършва и проект за залесяване на неземеделски земи за 1,2 милиона лева. За година по този проект са залесени 700 декара пустеещи земи в землищата на селата Габровница, Долна Рикса, Клисурица, Винище и Благово.

До края на годината изтича срокът, в който можем да заявим ползване на данъчните облекчения за деца чрез работодателя. В последния работен ден, който е днес, можехме да заявим това право чрез работодателя. Данъчните облекчения за деца може да се ползват и с подаване на годишна данъчна декларация за доходите до 3 май 2016 г. За хората, които работят само на трудов договор е по-удобен начинът чрез работодателя, който е задължен да извърши годишно облагане на трудовите доходи на лицето до 31 януари 2016 г. В този случай работникът трябва да предостави на работодателя декларация за данъчното облекчение, както и останалите необходими документи - декларация от втория родител, че няма да ползва облекчението, и валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК, ако става въпрос за дете с увреждания. Законът предвижда годишните облагаеми доходи на един от родителите да се намаляват с 200 лв. за едно ненавършило пълнолетие дете, с 400 лв.- за две деца и с 600 лв.- за три и повече деца. "Облекченията са два вида- за деца без увреждания и за деца с увреждания. Реално данъците на един от родителите ще бъдат намалени с 20 лв. за едно дете. За дете с 50 и с над 50 на сто степен на увреждане, годишният доход се намалява с 2000 лв., което значи, че ще бъдат спестени данъци за 200 лв. Важно е да се знае, че данъчното облекчение се ползва до размера на годишните данъчни основи"- обясни Милена Борисова от офиса на НАП- Видин.

Близо 60 хиляди фискални бонове на обща стойност 719 хиляди лева са регистрирани от видинчани за участие в лотарията с касови бележки на Националната агенция за приходите и Министерство на финансите от началото на кампанията досега. Третият късметлия от Лотарията на НАП и МФ ще стане ясен на 4 януари, отново в ефира на Българската национална телевизия в сутрешния информационен блок "Денят започва". Наградата е смарт телефон. От НАП напомнят, че е много важно хората да пазят касовите си бележки до края на играта, защото ще получават наградите си срещу тях.

Българите в чужбина ще могат да подновяват лични документи по електронен път, одобри правителството
. Те ще могат да подават заявления за подновяване на паспорта и личната си карта по електронен път, чрез онлайн форма, която ще намерят на страницата на министерството. Условието е да притежават квалифициран електронен подпис, да имат вече издаден български личен документ в последните 59 месеца преди подаването на заявлението и да са им били снети необходимите биометрични данни. Заплащането на заявените услуги също ще става по електронен път.

В последния работен ден за 2015 г. между 16 ч. и 20 ч., е ограничено движението на МПС над 12 т. по автомагистралите и натоварените пътни направления. Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура, предаде Жоро Александров.

Сектор "КАТ-Пътна полиция" Враца извършваше регистрации на автомобили в КАТ само до 15.30 часа днес. От КАТ информираха, че в момента има наплив за транзитни номера, тъй като в съседни области такива липсват. През последните дни е било отворено и допълнително гише, което е обслужвало шофьори с нови регистрации.

Група общински съветници от БСП обясниха на пресконференция защо не са подкрепили план-сметката за разходите за чистота в община Видин за 2016 г. "С тези средства общината би могла да закупи собствени машини и кофи за боклук", заяви председателят на групата в Общинския съвет Димитър Велков. В план-сметката за разходите за чистота в община Видин през 2016 са предвидени над 1 млн.лв. за наем на сметосъбираща техника и на контейнери.

Жителите и гостите на Вършец- любители на велосипедните разходки, получиха като коледен подарък нова велоалея. Тя е изградена по проект на Общината с финансовата помощ на Програмата за трансгранично сътрудничество България - Сърбия. "Велоалеята е с дължина малко над 2 км, с ширина 2 м. Разположена е по централния булевард "Република", където се намира и романтичната "Алея на чинарите" и свързва центъра на Вършец с кв. "Заножене"- каза за Радио ВИДИН Таня Петрова, консултант по европейски проекти към Общината.Заедно с велоалеята е подобрена и благоустроена придружаващата инфраструктура, чрез изграждане на тротоари и зелени площи, допълни кметът на Вършец Иван Лазаров. Стойността на велоалеята е 407 000 лева. По същия проект бе изградена и изкуствена ледена пързалка, която беше открита през лятото.

Видинската Инспекция по труда проверява сигнал за  неизплатени възнаграждения на работници, наети от строителна фирма за изграждане на стадионите в Ружинци и Дреновец. При извършената проверка на място не е установен представител на фирмата, а строително-монтажните  дейности са били приключили, каза директорът на Инспекция по труда- Видин Илиян Митов:"От събраната информация на този етап може да се обобщи, че работниците не са получили пълния размер на дължимите им трудови възнаграждения, но не може да се каже за какъв период и какво време касае това, тъй като самите работници не могат да конкретизират периода."  повече от 30 души, които са работели на обектите, излязоха вчера на протест на пътя Видин- София край село Тополовец. Те обявиха, че навръх Нова година ще блокират пътя, ако не получат възнагражденията, които фирмата им дължи от май месец. Сигналът до Инспекцията по труда е подписан от 20 души. 11 от тях на са имали подписани трудови договори с работодателя, а на останалите вече са били приключили, каза директорът на Инспекцията. Предстои и проверка на документацията на фирмата, казаха от Инспекцията по труда.

135 души получават топла храна от Социалната трапезария в Лом. Храната се приготвя от служителите в "Домашен социален патронаж". Менюто се подготвя освен за записаните в трапезарията, също и за 200 души от Социалния патронаж, както и за 50 от Защитените жилища. Храната се готви в работните дни, като в края на месеца, ако има икономии, на ползвателите се осигурява суха храна за вкъщи. Това каза Лъчезар Лазаров, управител на Патронажа.

Посетителите на Центъра за временно настаняване във Видин ще посрещнат Новата 2016-та година с празнична вечеря, каза за Радио ВИДИН ръководителят на центъра Анета Георгиева. Външен доставчик е подсигурил за всеки един от бездомниците порция скара с гарнитура. По думите на ръководителя на Центъра- Анета Георгиева, ще има и безалкохолни напитки, защото внасянето и употребата на алкохол там е строго забранено. В момента в Центъра за временно настаняване на бездомници във Видин има 9 души, един вчера е напуснал по собствено желание.

Постоянна мярка за неотклонение е постановена за извършител на битово убийство в Монтана, съобщават от пресцентъра на Апелативната прокуратура в София. Семеен скандал е завършил със смърт в навечерието на Коледа. Полицията открила в жилище в комплекс "Пъстрина" трупа на 64-годишен мъж с множество следи от удари. Събраните доказателства сочат като извършител на убийството 38-годишният син на жертвата. По предварителни данни свадата е предизвикана от бащата, нахвърлил се с юмруци върху сина си, който на свой ред отвърнал на ударите и е причинил смъртта на родителя. Обвиняемият няма криминални прояви.

Трябва ли да бъдем състрадателни и винаги ли добрината се възнаграждава? На този въпрос се опитва да си отговори наша слушателка, пожелала анонимност. Тя потърси Радио ВИДИН, за да разкаже как навръх Коледа била измамена: "Пътувахме с автомобил по околовръстното шосе на Видин- около 16 часа, на Коледа, маха ни един господин- прилично облечен, на възраст около 55-60 години. Ние спряхме, защото решихме, че човекът има нужда от помощ. Той ни обясни, че е представител на немска фирма за внос-износ, има проблем с дебитната карта, а трябва да стигне до София, затова му трябват 50 лева, за да зареди колата... Имах пари, като всеки нормален човек, реших да помогна, той ни даде визитка и златен пръстен- като залог... След като проверихме пръстена, се оказа, че е обикновен пиринч. Златарят каза, че това е 20-ти случай в града... Оказва се, че добрината отново е наивност..." От видинската полиция съобщиха, че не са подавани сигнали за измамени български граждани по схемата "златни накити срещу пари", но апелираха- особено по празниците, хората да бъдат бдителни и да не се предоверяват на непознати, независимо за какви се представят.

Възрастна жена от Мизия е станала жертва на телефонна измама от мним лекар
, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Враца. Сигналът за измамата е подаден вчера в Районно управление- Оряхово. 74-годишната жена е предала 4000 лева на непознат, който се представил за лекар. Мъжът й съобщил, че са нужни пари за лечението на сина й, който е пострадал при пожар. След разговора, пред жилището на жената пристигнал лек автомобил, който откарал жената до банков клон, за да изтегли нужните пари. Образувано е досъдебно производство.

Двама мъже от с. Бело поле са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа в Районното управление в Кула. Задържаните направили опит да откраднат съобщителен кабел, собственост на телекомуникационна компания, в землището на с. Срацимирово. Образувано е досъдебно производство.

На 31 декември от 23.00 ч., на пл. "Бдинци" във Видин ще бъде организирано общоградско веселие с участието на АНПТ "Дунав" и Градския духов оркестър. В полунощ кметът на общината Огнян Ценков ще отправи своя новогодишен поздрав и настъпването на 2016 година ще бъде отбелязано с празнична заря, информират от пресцентъра на общината.

С общоградски празник на площада пред сградата на общината врачани ще посрещнат новата 2016 година, съобщиха от общинския пресцентър. Традиционният празник започва минути преди полунощ с изпълнения на духовия оркестър при читалище "Развитие".

Духов оркестър VIVO ще свири на Нова година на площад "Жеравица" в Монтана.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Населени места във Видинско са без вода заради аварии

Спряно е водоподаването в населени места от Видинска област заради отстраняване на аварии, става ясно от съобщение на ВиК дружеството. Без вода заради повреда на главен водопровод са селата Кутово, Антимово, Кошава, Сланотрън, Покрайна и Гомотарци. Водоподаването ще бъде възстановено в 22:00 часа, посочват от ВиК.  Село Плакудер също ще бъде без вода..

публикувано на 30.08.24 в 14:19

Френски театър изнася спектакъл в Мездра

Театралната постановка „Исмаел в Париж“ на френския Пътуващ театър „Бабел“ ще бъде представена в Мездра днес, 30 август. Идеята за гостуването на постановката е на Йоана Константинова , която е учител и координатор. Спектакълът включва няколко думи на френски и няколко от страната-домакин, но като цяло е жестомимичен, информира Константинова :..

публикувано на 30.08.24 в 12:00

Враца ще почете гръцката култура

Гръцка култура, музика и кулинарни изкушения очакват жителите и гостите на Враца по време на събитието "Калимера, Враца" . Подготовката по организацията тече, а датата за инициативата ще бъде през септември, обясни в аванс Радосвета Крумова , главен експерт към отдел "Култура" в Община Враца: "Следващия месец ще правим месец на гръцката култура...

публикувано на 30.08.24 в 11:33

Прекратиха предсрочно за втори път пълномощията на кмета на село Крета

С решение от 29 август Общинска избирателна комисия (ОИК) - Мездра прекрати предсрочно пълномощията на кмета на кметство Крета Васил Дацов , съобщават от Общината.  Причината е, чев едномесечен срок от полагането на клетва като кмет на Крета Дацов не е предприел необходимите действия за прекратяване на търговската си дейност и/или за освобождаването..

публикувано на 30.08.24 в 11:18

Полицейски кучета демонстрираха уменията си пред деца в Кула

Поредната инициатива на Детската академия за спорт и превенция се проведе на стадиона в Кула . Две полицейски кучета – Кай и Дарк о, и техните водачи Петьо Василев и Венцислав Игнатов от Областната дирекция на МВР-Видин гостуваха на децата в града. Малчуганите научиха как се обучават и отглеждат служебните полицейски кучета,..

публикувано на 30.08.24 в 10:58

Полицията иззе стока от магазин за облекло в Мездра

Служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при Областната дирекция на МВР във Враца са провели специализирана полицейска операция на територията на община Мездра, свързана с престъпления против интелектуалната собственост, съобщават от полицията. В търговски обект в гр. Мездра (магазин за облекло), са установени артикули от..

публикувано на 30.08.24 в 09:44

Подменят уличното осветление в Мизия

Местната управа на Мизия подменя уличното осветление на града и останалите 5 села от общината. Това става по проект, финансиран по Плана за възстановяване и устойчивост с 648 153.50 лева. До края на март догодина трябва да бъде подменено уличното осветление в общинския център, както и в селата Войводово, Крушовица, Липница, Софрониево и Сараево...

публикувано на 30.08.24 в 07:45