Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 януари 2016 година

Снимка: Светослав Цветанов

Поради липса на технологично време, не е провеждана обществена поръчка за почистването в град Видин. Подготвя се поръчката за следващия сезон, каза кметът Огнян Ценков. За обезопасяването на улиците в общината са осигурени сто тона промишлена сол и 200 тона пясък.
Подготвено е помещение в съседство с лекоатлетическата писта, където има общинска техника и служители, които да почистват,  да опесъчават и да обработват улиците на територията на община Видин.
Съгласно изготвения план, до 4-ия час след началото на снеговалежа трябва да бъдат почистени централните улици на град Видин, до осмия час-второстепенните улици, а до 12-ия час тези в кварталите и пешеходните зони.
 Подписани са договорите с шест фирми за почистването на снега в град Дунавци и селата от общината.

Около празниците не е извозван боклукът от контейнерите в комплекс "Бонония" във Видин, съобщиха слушатели. Не е почистен и снегът в района. Според други е така само, заради струпалите се почивни дни. Днес преди обяд в жилищния комплекс хората трупаха боклука около контейнерите, защото кофите за смет не бяха извозени.

Пътищата от републиканската пътна мрежа, преминаващи през област Враца, са почистени и проходими при зимни условия, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Основно внимание се отделя на международен път Е-79, осигуряващ трафика между Видин и София, и шосе ІІ-15 до ферибота в Оряхово.
639 километра републикански пътища преминават през региона, като по всички тях е създадена организация за почистване и възможност за проходимост. 100-ина снегорина осъществяват дейността, допълниха от АПИ.
Снощи от ОПУ-Враца е била създадена организация за конвоиране на тирове и тежки камиони между границите с област Монтана и област София, до Ботевград, но едва 4 шофьора са се възползвали от тази "екстра", а останалите водачи са предпочели да изкарат нощта в хоризонтално положение в кабините на своите возила. От пътната агенция напомнят, че вече второ денонощие край Лютидол има ТИР, който е закъсал и е изоставен край пътното платно.
Заради очаквания нов снеговалеж и дъжд, беше отправено предупреждение към шофьорите да бъдат внимателни. От АПИ гарантират, че са обработили с химически вещества и пясък пътните платна срещу заледяване.

8 сигнала за непочистени пътища са получени в община Враца в неделя и още един днес преди обяд. Всяко от обажданията е обработено и подадено към отговарящите за почистването в съответния район. Ангажирани са 28 машини, 64
човека за ръчно почистване и са използвани 115 м3 сол по уличната мрежа на града. Снегопочистващата техника на БКС работи на пълни обороти. Приоритетно се чистят главните пътни артерии в града, постъпите към болници, детски
градини, училища и други публични сгради. Пътищата до всички населени места в общината са проходими при зимни условия. Екипи на Община Враца обикалят града и констатират свършената работа от БКС. Кметът Калин Каменов лично участва в проверките и е в непрекъснат контакт с директора на предприятието Момчил Младенов.   
От Община Враца призоваха всички граждани да изчистят пространствата пред домовете си, и всеки собственик да се погрижи за зоната около своя търговски обекти.

Няма проблеми с почистването на републиканската пътна мрежа в област Монтана , увери директорът на Областното пътно управление, Володя Вълов:

"Всичко е наред. Пътищата са проходими. Авария винаги може да стане. Действаме според възможностите си."
Володя Вълов каза още, че проходът Петрохан е проходим при зимни условия в частта, обслужвана от ОПУ Мнтана, като опроверга написаното в социалните мрежи за трудното му преминаване в неделя. Остава забрааната за движение на МПС над 12 тона, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета.

Три автомобила са включени в опесъчаването в Монтана. Пешеходните зони се чистят от 24 души. Вече трето денонощие техниката непрекъснато е по пътищата на града, каза кметът Златко Живков:
 
"Почистването на града се разделя на няколко района и се почиства от различни фирми. почистването на града не трябва да бъде бъркано с почистването на обходния път на Монтана, на Е-79..., на второкласни и третокласни пътища, които са ангажимент на държавата и се чистят от фирми, които са минали конкурси на Областното пътно управление."

Грижата за почистване на снега от тротоарите пред жилищата и офисите на фирмите е на собствениците им, напомни кметът Златко Живков.

Няма проблеми с подаването на газ към обществените сгради в Монтана. Това съобщи кметът Златко Живков на първата си пресконференция за годината. Във всички училища и детски гради на територията на общината е топло.

"Газоподаването от страна на "Овергаз" беше огромно притеснение, защото Монтана е в тези 200 хиляди, които са зависими от тези доставки. Стартирането на подаването на синьо гориво днес за целия обществен сектор и битови потребители продължи в срок. Имаше на едно-две места ремонти допълнителни, но при зимни условия системата функционира и нямаме информация за нито едно звено, което е останало без подаване на отопление"- каза Златко Живков.

В първия работен ден на новата 2016 година, на първата оперативка кметът на Мездра Генади Събков изненада колектива на администрацията с четирима новоназначени колеги. Попълнени вече са местата на пенсиониралия се началник на отдел "Общинска собственост", освободения шеф на "Гражданска защита" и напусналия редактор на местния вестник и "Вързки с обществеността" на Общината. Назначен от днес е и нов директор на Общинското предприятие "Чистота".Очакват се още промени  в общинската администрация твърдят служители. До този момент кметът Събков все още не е назначил свои заместници.

Първите бебета за 2016 г., родени във Враца и техните майки получиха подаръци от кмета на общината Калин Каменов. Той им пожела да са здрави, щастливи и гледани с много любов деца. Първото бебе е момче- Марио и е
проплакало на 3 януари в 4:39 ч., с тегло 3000 гр. и ръст 49 см. Детенцето е първо в семейството на 18-годишната Калинка Борисова от Криводол. Второто бебе - Албена се ражда в 8:15 ч. , с тегло 2750, ръст 49 см. Малката Мария е третото новородено, проплакало в този ден в 13:20 ч., с мерки 50 см и 3340 гр., първо детенце за 27-годишната майка Елица Димитрова от гр. Враца.

Първото дете за година във видинската болница "Св. Петка" е родено тази сутрин. То е момче и се казва Филип. Второ дете е в семейството. Бебето е родено по естествен път и тежи 3,700 кг.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55