Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 януари 2016 година

Снимка: Йорданка Петрова
Шофьорите, на които утре им предстои пътуване в Северозападна България, да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, предупредиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Националният институт по метеорология и хидрология определи жълт код за потенциално опасно време в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. Очакват се валежи и поради ниските температури ще има условия за образуване на поледица, съобщиха от пътната агенция.

Повечето училища, които бяха затворени в понеделник заради снега и студа, са отворили врати още днес, а останалите ще отворят до ден-два, увери  Лазар Додев, директор на отдел от Министерство на образованието и науката. Във Видин по информация на инспектората по образование през първия учебен ден след ваканцията не е имало затворени учебни заведения, но училищните автобуси вчера не са успели да извозят пътуващите ученици от село Каленик, както и  децата в община Белоградчик, които учат в село Рабиша и в средното общообразователно училище в града.

Общинските съветници от БСП във Видин внесоха искане до председателя на Общинския съвет за спешно свикване на извънредно заседание с оглед на създалата се тежка обстановка на територията на общината, произтекла от падналия снеговалеж и невъзможността на общинската администрация да овладее бедствената ситуация. Това заяви общинският съветник от БСП Величко Кирилов. Предложението предвижда извънредното заседание да е с една точка - информация от кмета на община Видин за състоянието на снегопочистването и бъдещи мерки. Искането е внесено в деловодството на Общинския съвет днес и от БСП се надяват за бърза реакция от страна на председателя и провеждане на заседание в най-кратки срокове, се съобщава от партийната организация.

Улиците в град Дунавци са почистени от сняг. Това каза за Радио ВИДИН кметът на населеното място Димчо Скорчев и уточни: "Благодарение на Общината, почистването е прекрасно. Няма непочистена улица." Всички самотноживеещи хора в Дунавци са обгрижени, посочи още кметът.

Почистени са пътищата за Държаница и Лагошевци, където снегонавявания създадоха проблеми за движението снощи. Пътищата са отворени. "Почистено е, не толкова добре, но главните улици и някои второстепенни, които са необходими, са чисти" , каза кметът на Община Димово Лозан Лозанов. Той обясни, че за поддържането на четвъртокласната пътна мрежа и улиците в населените места е наета снегопочистваща фирма. Движението по общинската пътна мрежа се извършва нормално, няма сигнали за блокирани и бедстващи хора. В нормално състояние се поддържа и главен път Е-79, който преминава през територията на град Димово, но се почиства от  Агенция "Пътна инфраструктура", добави кметът.

На седем произшествия са реагирали екипи на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин от началото на годината. Тази сутрин служителите в Районната служба в Белоградчик са помогнали за транспортиране на възрастна жена до център за хемодиализа във Видин, каза директорът на Регионалната дирекция Станислав Генчев. В потушаването на четири пожара и три случая на оказване на техническа помощ са реагирали екипи на дирекцията от началото на годината. Няма сериозни инциденти около празниците.

От ръководството на Общинско предприятие "Чистота" в Мездра казаха, че са доволни от своята дейност. Снегопочистващата им техника, според тях, работи на пълни обороти, имат и достатъчно количества пясък и сол. Четвъртокласната пътна мрежа се обработва нормално от спечелилата за първи път от доста години обявен търг от Общината частна фирма.

Родители, които съжителстват на семейни начала трябва да подадат нови молби- декларации за месечни помощи за деца, съобщи изпълняващият длъжността директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане" във Видин Ирена Велкова. До 29 февруари задължение да отидат в Дирекции "Социално подпомагане" имат лицата, на които са отпуснати месечни помощи за дете от 1 април до 1 май 2015 година, а до 31 март 2016 година - за лицата и семействата, на които са отпуснати помощи от 1 юни до 1 юли миналата година.
 
В изпълнение на Оперативната програма за храни по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица, от утре  Българският Червен кръст започва поетапно раздаване на индивидуални пакети с хранителни продукти на 255 000 нуждаещи се български граждани в 22 области в страната, сред които Видин, Враца и Монтана. Графикът за разпределяне на продуктите е публикуван на интернет страниците на БЧК и на Агенцията за социално подпомагане. Раздаването ще продължи до 29 януари като право на помощта имат хората, подпомагани с целева помощ за отопление през миналия отоплителен сезон, както и лица и семейства, инцидентно пострадали при бедствия и аварии от 2012 г. до сега.

Здравните власти във Враца съобщават за повишена заболеваемост от варицела. В първите дни на новата година са се разболели 15 души. По данни на здравната инспекция регистрираните остри респираторни заболявания за изминалата седмица са 110 на 10 000 души население, като стойностите са значително под епидемичните нива.

Кметът на Видин дари 500 лева лични средства на майката, която роди първото бебе за годината във Видин. Огнян Ценков посети днес Акушеро-гинекологичното отделение на видинската болница. "Днес по моята лична инициатива да дарявам за децата на Видин минимум 500 лева дарих парите на първото новородено във Видин. То се роди вчера. Момченце е. Казва се Филип. Поздравих майката на момченцето и бащата, естествено, но той в момента не е тук. Пожелах им то да бъде здраво, да има щастливо детство и да бъде достоен гражданин на нашата страна."

380 бебета са се родили през 2015 година във видинската болница. Това съобщи за Радио ВИДИН неонатологът Валерия Вълчева и обобщи: "За съжаление със 100 по-малко от миналата година, но за наша радост, децата са доста здравички."

Църква в Йерусалим, която е изградена на пътя за хълма Голгота, ще бъде облицована с врачански варовик. Материалът е добит в кариера край мездренското село Горна Кремена. Информацията на Радио ВИДИН потвърди Стефан Калафатов, изпълнителен директор на фирмата, която ще реже материала. "На годишна база, ако говорим, месечно по един контейнер с готови монументи трябва да пътува за там. ...да кажем около 30 тона месечно може да се подава под формата на готови детайли." Идеята за новата облицовка на източноправославния храм е на отец Гавриил от Зографската света обител "Св. Вмчк Георги" на Атон. Монахът лично посетил врачанската фирма през месец декември, за да се убеди, че тя има достатъчен капацитет да реже ценния материал.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30