Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасиха кръста в Северозапада (снимки+видео)

23
Илиян Стоянов извади кръста във Видин
Снимка: Светослав Цветанов


Във Видин Богоявление започна с празничната литургия в катедралния храм, отслужена от Видинския митрополит Дометиан в съслужение с Белоградчишки епископ Поликарп и свещеници от храма. Десетки вярващи от рано сутринта дойдоха в храма, за да запалят свещичка и да си вземат светена вода:

"Помолих се за здраве, да няма война, да са живи и здрави на всички хора децата... Здраве да има и разбирателство в семейството... На именниците желая живот, здраве и късмет... Дано тази година да е по-добра от миналата, стига стрес... Нищо друго не искам освен здраве и разбирателство..."


18-годишният Илиян Стоянов хвана кръста на Богоявление във Видин и получи благословение от митрополит Дометиан. Преди ритуала по хвърлянето на кръста, който във Видин по традиция се провежда на брега на Дунав, край замъка "Баба Вида" беше извършено освещаване на водата. Митрополит Дометиан отправи послание към присъстващите.

"Ние навлязохме в новата 2016 година. Нека с чисти сърца, защото чистите по сърца ще видят Бога, да почувстваме Неговото присъствие ежедневно, Който е път, истина и живот, Който ни призовава към мир, справедливост, братство и единство в нашите тревожни дни."

Снимка: Светослав Цветанов27 души, сред които две жени, участваха в ритуала по спасяването на кръста във Видин. До него пръв достигна Илиян Стоянов, който е ученик в училище "Св. Св. Кирил и Методий" във Видин.

"За първи път тук, миналата година бях в Калофер. Скочих заради самото чувство, заради тръпката."

За всички, които участваха в ритуала по спасяването на кръста, от Община Видин бяха осигурени награди. Като поощрение за смелостта и патриотизма, Илиян Стоянов получи парична награда, която връчи кметът Огнян Ценков.

Именниците днес във Видин са 432 мъже и 243 жени.

С празнична литургия и Велик водосвет, отслужени от свещеноиконом Рафаил, в местния храм "Св. вмчк. Георги Победоносец" започнаха празниците за  Богоявление /Йордановден/ в община Белоградчик, съобщават от местната управа. Въпреки неблагоприятните метеорологични условия - леден дъжд и полузамръзнала река, ритуалът по хвърлянето на кръста се проведе за поредна година в "Асенов вир" на Стакевска река край село Горен Чифлик.

Белоградчик, Снимка: Община БелоградчикМразовитият ден не изплаши четиримата смелчаци, които се хвърлиха в ледените води на реката да извадят кръста. Щастливецът се оказа участващият за трети пореден път Невен Димитров- ученик от Х-ти клас на СОУ "Христо Ботев". Другите герои бяха пожарникарите Бисер Найденов и Петър Цолов, и също Марио Петров. Гости на Празника бяха кметът на общината Борис Николов и неговите заместници Росен Младенов и Антон Трифонов. Символичен домакин бе кметският наместник Савинa Спасова.

Кметът Борис Николов награди с грамота и парична премия участниците за техния кураж да участват в надпреварата за Богоявленския кръст. Той благодари на младите хора и им пожела здраве, благополучие и успешна нова година и поздрави именниците в този празничен ден.

Ново село, Снимка: Светла БондоваЧетирима се записаха, но само трима смелчаци скочиха в Дунава край Ново село. Най-бърз бе Даниел Величков.

Празнична света литургия бе отслужена в големия храм "Успение Богородично" от поп Мариян. Църквата се напълни с миряни към 10 часа, когато засвири и духовата музика.

Преди литийното шествие да поеме към реката, хоро поведоха именниците и рождениците.  Въпреки дъжда и суграшицата, покрили с ледена корица пътищата в Ново село, на централния плаж се събраха стотици жители. За да присъстват на водосвета, да вземат от светената вода на Йордановден, да видят кой ще спаси кръста. И тази година пръв до кръста стигна Даниел Величков и победоносно го показа на всички.

Във второто село по течението на голямата река- Флорентин, което е три пъти по-малко от Ново село, двама души се хвърлиха да спасят кръста. Победител отново е Максим Георгиев.

Юлиян Методиев хвана кръста в най-малкото село- Ясен, което е и последното дунавско село в общината.


Враца, Снимка: в. Зов нюзС ритуал по освещаване на бойните знамена днес преди обяд започнаха проявите за Богоявление във Враца. Траянополският епископ Киприян отслужи молебен за здравето и благополучието на военослужещите от формирование №54 990, което е единственото военно подразделение в Северозападна България. Ритуалът започна под командата на началника на формированието подп. Георги Крайнов. След молебена епископ Киприян поръси военните за здраве и благополучие. Студеният дъжд и поледицата промениха първоначалните планове на военните да преминат със строева крачка край паметника на Христо Ботев на едноименния централен площад.

Николай Данов спаси кръста във Враца, Снимка: в. Зов нюзПо-късно множеството се отправи към моста над река Лева при разклона за село Згориград, където в ледените води на реката беше хвърлен кръста. 26-годишният Николай Данов (на снимката в дясно, автор: в. "Зов нюз"), който работи в автосервиз във Враца, беше най-бърз и си тръгна с награда от състезанието.

Проявите на днешния ден продължават в късния следобед с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев и вечер, посветена на 168 години от рождението на поета-революционер, която ще се проведе в Регионалния исторически музей.

МездраКулминацията на Йордановден в Мездра бе хвърлянето на кръста от отец Данаил Цинцарски в студените води на Искъра край Мездра ( на снимката в ляво). Множество миряни се събраха на стария мост над реката в очакване на литийното шествие. Тази година едва петима смелчаци се престрашиха да се хвърлят в ледените води, за да спасят светинята. За втора поредна година пръв до кръста се добра доайенът сред участниците- Иво Маргински, който утре празнува своя 53-ти рожден ден. Този път, обаче, той изпита сериозни затруднения при излизането от водата и се наложи друг от смелчаците- Павел Николов /брат на треньора на лекоатлетите Йоло Николов/ да му помогне в изваждането на кръста от ледените води. Иво Маргински получи парична премия от 100 лева и бутилка вино от кмета на Мездра- Генади Събков. Останалите четирима смелчаци си тръгнаха с поощрителни награди от 20 лева и бутилка вино от Общината.


Манастирище27-годишният Красимир Вълков извади кръста от река Огоста край Манастирище в традиционния ритуал по отбелязване на Богоявление, съобщи кметът на врачанското село Георги Георгиев. Четирима смелчаци се хвърлиха в ледените води на Огоста, но пръв до разпятието стигна Красимир. След ритуала участниците бяха наградени с грамоти за смелостта и патриотизма си, като призовете им бяха връчени от кмета на Манастирище - Георги Георгиев. Победителят освен грамота получи и парична награда от 150 лева. Гости на празника, организиран от първенеца на врачанското село, бяха председателят на общинския съвет в Хайредин - Светла Петрова, както и членовете на местния парламент Емил Тодоров, Славка Георгиева и Красимир Чангалов, както и десетки жители и гости на врачанското село.

МонтанаСамуил Йошков извади кръста в Монтана на Богоявление. 60 смелчаци се хвърлиха в ледените води на езерото "Монтанезиум". 18-годишният ученик от математическата гимназия спасява светинята за втора поредна година. Той получи 150 лева награда от кмета Златко Живков, а останалите участници взеха по 20 лева от община Монтана.

Лом отбеляза светлия християнски празник Богоявление – Йордановден. По традиция събитието се проведе в Дунавския парк, край брега на река Дунав. Архиерейският наместник на Ломска духовна околия архимандрит Йоан и местни свещеници отслужиха празничен водосвет, на който присъстваха кметът Пенка Пенкова, председателят на Общинския съвет Христина Христова, общински съветници и стотици ломчани.

"В днешния празничен ден ви пожелавам здраве и благополучие. Нека радостта и щастието ви съпътстват и само хубави неща да ни се случват през новата година. Добрите дела да осмислят дните ни, а духовното кръщение да живее винаги в душите и сърцата ни. На всички именници, днешните и утрешните на Ивановден, пожелавам крепко здраве, много късмет и да носят с гордост и чест името си" – каза кметът Пенка Пенкова.

Лом, Снимка: Владимир НедевТридесетгодишният Любен Любенов от Лом извади кръста от водите на река Дунав в традиционния богоявленски ритуал. Любен, който по професия е строител, получи парична премия от 100 лева, осигурена от общината, а по 50 лева получиха още седем мъже, участвали в надпреварата за разпятието. Паричните премии връчи кметът Пенка Пенкова, която пожела на смелчаците здраве и спорна година.

Богоявленската традиция възобновиха в монтанското село Долни Вадин и за първи път от много години кръстът беше хвърлен във водите на река Дунав. Как стана това разказа за Радио ВИДИН секретарят на читалище "Съзнание" в селото Анелия Спасова:

В село Долни Вадин Димитър Георгиев хвана кръста"Ние всъщност го правим от много години насам. До този момент не сме го правили, по простата причина, че не е имало много млади хора. Но тази година решихме да го направим и трима човека се включиха в хвърлянето на кръста. Понеже нямаме поп, който да е постоянно тук и кметът хвърли кръста, обикновено той го замества. Димитър Георгиев хвана кръста."



18-годишният Илиян Стоянов хвана кръста на Богоявление във Вид...

Изваждането на кръста от река Дунав при Видин, Йордановден 2016

Posted by Радио Видин on Wednesday, January 6, 2016



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55