Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 6 януари 2016 година

Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

На 6 януари Църквата отбелязва празника Богоявление. На този ден Свети Йоан Предтеча кръщава Христос във водите на река Йордан. В българската традиция обичаят се нарича още Йордановден, Водици, Водокръст, Водокръщи. Тогава свършва един от най-тежките периоди - т.нар. Мръсни или Погани дни, които обхващат периода от Коледа до Йордановден. На Йордановден се извършва ритуално хвърляне на кръста от свещеник във водоем. Мъжете се хвърлят в ледените води, за да го извадят. Кръстът трябва да бъде върнат на свещеника, който благославя смелчагата, както и всички присъстващи на ритуала.

Във Видин Богоявление започна с празничната литургия в катедралния храм, отслужена от Видинския митрополит Дометиан в съслужение с Белоградчишки епископ Поликарп и свещеници от храма. Десетки вярващи от рано сутринта дойдоха в храма, за да запалят свещичка и да си вземат светена вода. 18-годишният Илиян Стоянов хвана кръста на Богоявление във Видин и получи благословение от митрополит Дометиан. Преди ритуала по хвърлянето на кръста, който във Видин по традиция се провежда на брега на Дунав, край замъка "Баба Вида" беше извършено освещаване на водата.

Мразовитият ден не изплаши четиримата смелчаци, които се хвърлиха в ледените води на "Асенов вир" на Стакевска река край село Горен Чифлик да извадят кръста.Щастливецът се оказа участващият за трети пореден път Невен Димитров- ученик от Х-ти клас на СОУ "Христо Ботев". Другите герои бяха пожарникарите Бисер Найденов и Петър Цолов, и също Марио Петров.

Четирима се записаха, но само трима смелчаци скочиха в Дунава край Ново село. Най-бърз бе Даниел Величков. Във второто село по течението на голямата река- Флорентин, което е три пъти по-малко от Ново село, двама души се хвърлиха да спасят кръста. Победител отново е Максим Георгиев. Юлиян Методиев хвана кръста в най-малкото село- Ясен, което е и последното дунавско село в общината.

С ритуал по освещаване на бойните знамена днес преди обяд започнаха проявите за Богоявление във Враца. Траянополският епископ Киприян отслужи молебен за здравето и благополучието на военослужещите от формирование №54 990, което е единственото военно подразделение в Северозападна България. 26-годишният Николай Данов, който работи в автосервиз във Враца, беше най-бърз и си тръгна с награда от състезанието.

Кулминацията на Йордановден в Мездра бе хвърлянето на кръста от отец Данаил Цинцарски в студените води на Искъра край Мездра. Тази година едва петима смелчаци се престрашиха да се хвърлят в ледените води, за да спасят светинята. За втора поредна година пръв до кръста се добра доайенът сред участниците- Иво Маргински, който утре празнува своя 53-ти рожден ден. Този път, обаче, той изпита сериозни затруднения при излизането от водата и се наложи друг от смелчаците- Павел Николов /брат на треньора на лекоатлетите Йоло Николов/ да му помогне в изваждането на кръста от ледените води.

27-годишният Красимир Вълков извади кръста от река Огоста край Манастирище в традиционния ритуал по отбелязване на Богоявление.

Самуил Йошков извади кръста в Монтана на Богоявление. 60 смелчаци се хвърлиха в ледените води на езерото "Монтанезиум".

Тридесетгодишният Любен Любенов от Лом извади кръста от водите на река Дунав в традиционния богоявленски ритуал. Любен, който по професия е строител, получи парична премия от 100 лева, осигурена от общината, а по 50 лева получиха още седем мъже, участвали в надпреварата за разпятието. 

Богоявленската традиция възобновиха в монтанското село Долни Вадин и за първи път от много години кръстът беше хвърлен във водите на река Дунав. Димитър Георгиев хвана кръста.

Поради неблагоприятните метеорологични условия Община Плевен отмени ритуала за хвърляне на Богоявленския кръст в река Вит от Историческия мост край Ясен.

Поради влошена пътна обстановка в страната е преустановен учебният процес в 58 училища в различни области. В област Враца са 8 учебни заведения, в област Монтана - 4, а в област Плевен - 10. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката.

Бедствено положение, заради заледяването, е обявено в община Медковец. Заради усложнената пътна обстановка тази нощ е било спряно движението по републиканските пътища в Монтанско, съобщи областния управител Ивайло Петров.

В отделението по ортопедия и травматология към видинската болница "Света Петка" не отчитат повишен брой пациенти след влошаването на времето. Няма пострадали от подхлъзвания и падания, отделението е празно, каза за Радио Видин дежурният лекар Богдан Томов.

Ниски температури, леден дъжд, заледени и неопесъчени участъци. Такава е ситуацията във Видин през целия празничен ден. В отделението по ортопедия не са постъпвали пациенти със счупвания, информираха от видинската болница, но пък видинчани не са доволни от това как се почиства града при зимни условия- това показа анкетата на Радио ВИДИН: "Много сме разочаровани, защото смятаме, че първият тест за нашия нов кмет излезе неуспешен, тъй като първите дни не беше изчистено, сега падат поледици и както виждате имаме ледена пързалка...  Аз, като млад човек, паднах вече един път пред нас, тъй като не е изчистен пътят, по който се движат колите..."

Остава в сила оранжевият код за поледица в областите Видин и Монтана, обяви Националният институт по метеорология и хидрология.
Възможни са материални щети и има опасност от наранявания, заради което хората трябва да бъдат внимателни, съветват от Министерството на околната среда и водите. Повишения на речните нива се очакват за цялата страна. В Дунавския басейн по-значителни повишения се предвиждат на 7 и 8 януари, в резултат на прогнозирани валежи и снеготопене. Дъжд, който до падането на земната повърхност се вледенява, е прогнозата за утре, съобщи ръководителят на хидрометеорологичната обсерватория във Видин Таня Илиева. Заради поледиците от Националния институт по метеорология и хидрология за днес беше обявен оранжев код за областите Видин и Монтана. "При нас вали дъжд от 4 часа, което е натрупало отлагане от лед върху земната повърхност около 5 сантиметра. И затова кодът е оранжев. Имаме по-голямо отлагане, започнал е дъждът по-рано през денонощието. Освен това, през тъмната част от денонощието температурите са по-ниски, което предполага вледеняване на дъжда при падане на земната повърхност и оттам образуване на поледица. Ако температурите останат ниски и продължи да вали продължително време е възможно при това отлагане да се стигне до счупване на клони, прекъсване на проводници и така нататък."

Пътищата в област Враца са проходими при зимни условия, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". От там предупредиха, че след 18 часа се очакват нови валежи, с което обстановката тази нощ може да се промени, а шосетата да замръзнат. Затова са предприети усилия за обработка с химически вещества. Училищата в две общини от Врачанска област- Оряхово и Хайредин, бяха затворени днес заради неблагоприятните метеорологични и пътни условия. Информацията беше съобщена от началника на РИО във Враца Галина Евденова. Тя допълни, че 6 януари е бил обявен за неучебен ден и в село Добролево, което се намира в община Борован. В няколко от училищата във Враца пък са били намалени учебните часове заради проблеми или повреди с отоплителните инсталации. Като цяло учебният процес във Врачанско не е нарушаван. По данни от автогарата в града под Околчица, повечето маршрутни линии изпълняват курсовете си. Заради поледицата, сковала Северозапада днес, има незначителни закъснения в графика на автобусите, които преминават през Враца. Управителят на врачанската фирма БКС Момчил Младенов благодари на кмета на града Калин Каменов и общинските служители, които днес дадоха добър пример за реакция в извънредни ситуации, като излязоха на улицата, за да чистят заледените пешеходни зони. Младенов припомни, че прогнозата на синоптиците и за тази нощ не предвижда промяна, затова в БКС имат готовност да продължат обработката на улици и тротоари срещу заледявания. Шефът на дружеството определи работата на своите подчинени като добра, защото във Враца не е била допусната блокада на движението заради ледения дъжд.

Неучебен ще бъде утрешният ден, 7 януари, във Враца, обявиха от Общината. Тежката зимна обстановка и заледените улици са предпоставка за възникване на инциденти и трудно придвижване на транспортните средства.Заповедта на кмета е съгласувана и с директора на Регионалния инспекторат по образование Галина Евденова. От Общината приканват жителите на Враца да не излизат, ако нямат неотложни ангажименти.

Кметът на Община Враца Клани Каменов назначи Петя Долапчиева за втори заместник кмет.  До сега тя бе директор на ОДЗ "Славейче". През 2007-11 г. Петя Долапчиева е била на длъжност главен експерт "Предучилищно възпитание" в общинската администрация във Враца.
64 проверки са извършили инспекторите по храните по коледните и новогодишните празници във Видин. Какво е установено при тях - съобщи от началник на отдел "Контрол на храните" към Областната дирекция за безопасност на храните Красимира Стойкова: "Издаден е един акт за административно нарушение за нерегламентирана продажба на свинско месо на пазара до стадиона."

С 26 бебета по-малко са се родили във врачанската болница през 2015 година в сравнение с предходната 2014-а, съобщиха от Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ "Христо Ботев". 471 новородени са дошли на бял свят през изминалите 12 месеца на годината, като превес са имали момчетата. 254 деца от мъжки пол са проплакали в ръцете на акушерките срещу 217 момичета, сочи статистиката. Недоносените бебета са били 74. Най-младата майка, дала живот, е била на 14 години, а най-възрастната – на 43. От АГО допълват, че през 2015-а са помогнали за раждането на 5 двойки близнаци. С една повече са били двойките през 2014-а, когато общият брой на новородените е бил 505. Тогава момичетата, родени във Враца, са били 253 срещу 252 момчета, а недоносените бебета са били 52. Най-младата майка, регистрирана през 2014-а е била едва на 14 години, а най-възрастната – на 46 години.

Българският Червен кръст започва от днес поетапно раздаване на пакети с хранителни продукти. Раздаването на пакетите започна в град Дунавци, община Видин. 194 социално слаби граждани имат право на хуманитарната помощ, съобщават от кметството. Помощта се дава днес и в общините  Грамада и Ружинци в област Видин; в област Враца- в Бяла Слатина и в град Враца; в област Монтана- в Лом. Във всички общини на обществени места ще бъдат изнесени списъците и обявени датите за раздаването на хранителни продукти.

Първата за тази година изложба вече е подредена в художествената галерия "Никола Петров" във Видин. Експозицията съдържа 12 акварела на проф. Александър Поплилов, от чието рождение през настоящата година се навършват 100 години. Изложбата ще бъде около месец във видинската художествена галерия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00