Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 януари 2016 година

Снимка: Ваня Минева

Българската православна църква почита днес, 7 януари, паметта на Свети Йоан Кръстител- последният старозаветен пророк, който кръщава Иисус Христос в река Йордан. Празникът е наричан от народа Ивановден. Денят, посветен в чест и памет на св. Йоан Предтеча и Кръстител, бе отбелязан в Лопушанския манастир с тържествена света Литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан в съслужение с Белоградчишки епископ Поликарп и духовници. "Светата Лопушанска обител е посветена на светия Господен Предтеча и Кръстител и след Богоявление събира вярващите християни от Видинска епархия в своите двори, за да се отдаде в обща молитва прослава на Господния Кръстител Йоан", съобщават от митрополията. Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или девера. Този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и именниците. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза. Народната представа за Св. Йоан като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза. На този ден празнуват носещите имената Иван, Иво, Йоан, Иванка, Ивана, Ивайла, Ивайло, Йоана. Името Иван в община Видин е най-популярно, съобщават от местната управа. 1409 души са кръстени с него, а с Иванка- 644. 1934 души носят името Иван в община Враца, а Иванка - 820 души. Общо с техните производни са 4474 души. 627 мъже от община Мездра носят името Иван и 15- Иванчо, като най-старият именник е роден през далечната 1920 година, а най-младият- през 2015 година. Иванките са 277, а името Ивана носят 36 дами, като най-възрастната е родена през 1927 година, най-младата е родена преди цели 10 години- през 1996. Близо 3 000 именници празнуват днес в Монтана.

Днес за 15 области, сред които Видин, Враца и Монтана, бе обявен жълт код за опасност от поледица и снеговалеж. Пътните настилки са предимно мокри, по усойните места и в планинските райони са заледени, заскрежени, обработени и опесъчени, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Все още без ток са 15 хиляди потребители във Врачанска област. Възстановено е електрозахранването на две хиляди абонати, съобщиха за "Хоризонт" от Електроразпределителното дружество. Обледяването на проводници и електроразпределителни съоръжения в областта остави без ток над 30 селища в общините Борован, Бяла Слатина, Козлодуй, Криводол, Мездра, Оряхово и Враца. Покачването на температурите във Враца нормализира обстановката в града. Възстановено е движението на тролеите във Враца. Централните и по-възловите пътни отсечки и пешеходни зони се почистват, но придвижването е трудно в по-малките улици. Опасност създават падащите ледени висулки от сградите и обледените клони. Усложнена е пътната обстановка в област Враца- пътищата са обледени и трябва да се шофира много внимателно, каза за Радио ВИДИН дежурният служител в пътно-почистващата фирма: "Лед е навсякъде, машините за опесъчаване са излезли да опесъчават, но има доста лед. Много внимателно трябва да се шофира! Сутринта замръзна навсякъде, до към 2-3 часа нямаше проблеми, но след това температурите паднаха и замръзна всичко. Няма затворени пътища, но лед има много." Възстановено е движението в двете ленти по пътя Мездра - Своге. Временно се ограничава движението по пътя Горно Пещене - Габаре в област Враца, за всички МПС, поради почистване на паднали дървета. От АПИ допълниха, че вследствие на леда, има сигнали за единични паднали дървета по път ІІ-15 между Враца и ферибота в Оряхово, на ІІ-11 - това е трасето, което върви по течението на Дунава и ІІ-13, което свързва Монтана и Плевен. Паднали дървета има и по няколко второ и третокласни шосета в района на Криводол.
В област Монтана няма затворени пътища: "Всички пътища са почистени и опесъчени, проходими са. Няма заледяване, колите постоянно опесъчават, не са спирали цяла нощ." В Монтанската община Медковец още е в сила бедствено положение, много от училищата са затворени.

В област Видин обстановката е нормална за зимни условия, съобщи дежурният в Областната пътно управление."Няма проблеми с пътната обстановка, засега няма сигнали за произшествия. Пътните настилки са мокри, обработват се и се опесъчават. Превалява дъжд, температурите във Видинския регион са около 1 градус, в Белоградчик и Кула са минус 2-3 градуса, но пътните настилки се обработват и няма проблеми." Пострадали от поледицата във Видин няма, съобщи за Радио ВИДИН завеждащият спешния център в града доктор Светлана Антонова.

Община Плевен санкционира и трите почистващи фирми заради закъсняла реакция, недобра организация на работа и незадоволително справяне със зимното поддържане на уличната мрежа и пешеходните зони при първия за сезона снеговалеж. Санкцията е 10 % за "Чистота" ООД , 20 % - за А.С.А. България, а за "Инжстрой" ЕООД - 40 %.
Обявените от кмета Георг Спартански мерки за подобряване на дейността вече се изпълняват, съобщават от местната управа.

Кметът на Плевен Георг Спартански издаде заповед, с която определя 8 януари /петък/ за неучебен ден за общообразователните училища, професионалните гимназии и извънучилищните звена на територията на общината. Причината е усложнената зимна обстановка от падналия дъжд и последвалото заледяване, довели до затруднения в обществения транспорт. Заповедта е съгласувана с Регионалния инспекторат по образованието.

Учениците във Враца ще учат с намалени часове утре, петък - 8 януари, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието във Враца. Началникът на институцията Галина Евденова потвърди, че заради очакваните ниски температури сутринта, е било взето решение учебните часове от първа смяна да започнат в 9 часа и да са по 20 минути, с 5 минути междучасие. Следобедната смяна пък ще започне в 12.30 часа при същия график. Решението за намаляване на часовете е взето след съвместно заседание с кмета на община Враца Калин Каменов. Припомням, че днес /7 януари/ училищата в града под Околчица бяха в извънредна ваканция заради ниските температури и поледицата, която скова Враца. В 9 от 10-те общини от областта утрешният ден ще бъде учебен, допълни Галина Евденова. Единствено в община Криводол децата няма да влязат в класните стаи, тъй като ситуацията в града и околните села продължава да е неблагоприятна за нормален учебен процес. Днешният 7 януари беше неучебен във Враца. Извънредната ваканция беше предизвикана от тежката зимна обстановка и заледените улици.

Проблемът със свлачището край село Меляне се очаква да бъде решен до една седмица, съобщи областният управител на Монтана Ивайло Петров. Към 300 кубика земна маса се свлякоха в канала, захранващ с вода близката водно-електрическа централа в неделя вечерта. Екипи на пожарната веднага са отстранили падналите клони."Това е в резултат на замръзване и на затлачване на канала, който ВЕЦ-а... Съдружниците поеха ангажимент да започнат почистването на този канал, а в момента подаването на водата към канала и към ВЕЦ-а е преустановено още вечерта на инцидента, така че към момента няма опасност свлачището да продължи да работи... Увериха ме, че до седмица каналът ще бъде почистен, за да не се чака чак до стопяването на снега и високите води", каза Ивайло Петров.

Кметът на Берковица Милчо Доцов потърси разрешение на проблема със спряната ж.п. линия Берковица-Монтана на среща с областния управител днес, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Кметът настоява за възстановяване на пътническия влак, защото е изключително важно за хората, пътуващи до Монтана, както и за осигуряване на връзка с други градове. Припомням, че БДЖ предприе крайна мярка и спря движението на влакове между Берковица и Монтана, след като за последната седмица осем пъти вандали са хвърляли камъни по тях.

Жители на квартал  "Огоста" в Монтана се срещнаха с представители на ръководството на БДЖ и Националната компания "Железопътна инфраструктура" по повод зачестилите атаки срещу влаковете по линията Монтана-Берковица в района на квартала. Монтанчани и представителите на държавния превозвач се споразумяха влакът да преминава със скорост до 25 километра в час през квартала и да подава звукова и светлинна сигнализация при приближаване към него. Отхвърлено бе искането на хората за закриване на железопътната линия. Припомняме, срещата се инициира по повод инцидента в края на декември миналата година, когато влакът за Берковица блъсна пресичаща линията възрастна жена от "Огоста", в квартала имаше осем инцидента с хвърляне на камъни по преминаващи влакове. Счупени бяха предно панорамно стъкло на машината и множество странични стъкла на вагоните. Заради това от БДЖ решиха да спрат временно влаковете по линията Монтана-Берковица и от 3-ти януари т.г. те не пътуват. От полицията в Монтана обявиха, че по осемте случая с нападение на влаковете има заведени досъдебни производства и заподозрени.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски официално връчи подписани по първия краен срок договори по процедура "Подобряване на производствения капацитет в малки и средни предприятия" на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Одобрени са 202 проекта. От Министерството отчитат повишен интерес от Северозападния район- 57 от проектите са от там. Договорите за близо 30 от всички одобрени проекти, които са получили най-висока оценка, бяха връчени на 5 януари.

60-годишна видинчанка подаде първата данъчна декларация за 2015 година в Офиса на НАП във Видин. Декларацията е подадена по електронен път, съобщиха от приходната администрация. Срокът за подаване на данъчните декларации за облагане на доходите за 2015 г. изтича на 3 май. Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2016 г., физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка.

Над 250 писма с напомняния за неплатени данъци е изпратила Община Берковица до длъжници на хазната. Съобщенията са за дължими налози върху недвижими имоти, такса "смет", патентен данък и данък върху моторни превозни средства. В писмата са описани задълженията на берковските собственици за 2015 и минали години. С постъпилите средства в общинската хазна се дофинансират социални дейности, поддържат се обществени места, организира се сметопочистване и сметоизвозване, поддържа се уличното осветление, уточняват от Община Берковица. Задълженията само на юридически лица са близо 1 млн. лева.

Новородените през 2015 година в монтанската болница Доктор "Стамен Илиев" са общо 645, с 55 по-малко от предходната, каза в "Посоките на делника" завеждащият отделението по "Неонатология", д-р Антоанета Блажева.

Общо 760 заявления за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст са приети в Териториалното поделение на Националния осигурителен институт във Видин за 2015 година. Документите за отпускане на пенсия инвалидност поради общо заболяване са около 200, информира началникът на Отдел "Пенсии", Пламен Георгиев. Припомняме, че от 1 януари тази година, за най-масовата трета категория труд, пенсионирането за жените ще е възможно, ако е налице трудов стаж от 35 години и 2 месеца и навършена възраст 60 години и 10 месеца. Мъжете ще се пенсионират с трудов стаж 38 години и 2 месеца при възраст 63 години и 10 месеца.

Българският Червен кръст във Видин раздава от днес на нуждаещи се хора индивидуални пакети с хранителни продукти. Някои от получателите на помощта се оплакаха, че петте вида храни (брашно, спагети, компот, конфитюр и леща) не са съобразени с нуждите им:"Те ни дават нещо, което не ни върши работа, само брашното дето може да се каже, че влиза в употреба. Лещата, ако не се вари - какво ще правим с нея? И тоя компот... Защо ни е компот на нас? Аз имам нужда от захар, от олио, от такива неща. С пенсия съм 160 лева. Не за пръв път взимам помощи, но те просто както си преценят, така го правят, не се съобразяват с нашите нужди" коментираха  хората от опашката пред сграда на БЧК- Видин. Припомняме, че раздаването на храни от БЧК във Видин ще продължи до 29 януари. Разпределянето на помощта започна от вчера в цялата страна. Организацията раздава хранителни продукти на уязвими граждани по програмата "Разпределяне на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз" за шеста поредна година. Дейността се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и се прилага от Държавен фонд "Земеделие".

Социалната услуга "Обществена трапезария" продължава и през тази година на територията на община Берковица. Кметът Милчо Доцов сключи договор през месец декември с Фонд "Социална закрила" за реализиране на дейностите, разясни заместник кметът Радослав Найденов: "Услугата ще се предоставя на територията на Домашен социален патронаж. Ще се предоставя безплатна храна за обяд - супа, основно ястие и хляб. Лицата са избрани от комисия, като условието е лицата да са на социално подпомагане. Храноденът е лимитиран на 2.30 лева." 72-ма социално слаби ще се хранят безплатно за периода от 4 януари до 30 април 2016 г.

Община Монтана обявява международния конкурс за детска рисунка "Тъпан бие, хоро се вие". Ученици от начален и прогимназиален етап могат да се съревновават в две възрастови групи - между 7 и 11 години и 12 и 15 години. Децата трябва да творят по тема "Музиката и танците на моя народ". Предвид факта, че конкурсът е съпътстваща изява на Международните празници на духовите оркестри "Дико Илиев", организаторите ще адмирират детски творби фокусирани върху тази тема, допълват от Общината. Крайният срок за изпращане на творбите е 1 април 2016 г.  Те трябва да бъдат адресирани до: Община Монтана: ул. "Извора" 1, 3400 Монтана.

Планирани строителни дейности от частна фирма във Враца ще са причината утре водоподаването в града да бъде преустановено. Изместването на главния водопровод ще спре водата за времето от 8 до 18 часа в Централната градска част, Източната промишлена зона и жилищните комплекси - "Подбалканска" и "Самуил".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30