Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 януари 2016 година

Снимка: Архив Радио Видин
8 януари e ден на родилната помощ в България и професионален празник на акушерите. Случаите, в които се налага помощта им във Видинска област, са все по-малко. 380 бебета са родени за миналата година в Многопрофилната болница за активно лечение "Св. Петка", със 100 по-малко от предходната, съобщи неонатологът д-р Валерия Вълчева. Момчетата, родени във видинската болница през миналата година са с три повече от момичетата, казаха още от здравното заведение.


285 бебета са родени в Многопрофилна болница за активно лечение "Св. Николай Чудотворец"- Лом през 2015 година. Това е с около 50 по-малко от предходната година, каза управителят на здравното заведение д-р Георги Савков. Първото бебе, родено на 1 януари в Лом, е от Видин. Д-р Георги Савков обясни, че за разлика от пациентите, които постъпват от Видинска област със заболявания, при родилките не се забелязва драстично увеличение.

242 бебета са се родили през изминалата 2015 година в болницата в Мездра. Само 150 от тях са с постоянен адрес в общината, а 78 са от града. 20 са новородените в чужбина,  които са регистрирани в Мездра. Родените през 2014 година са 289 и 34 в чужбина. Последното родено бебе през изминалата година е Йоанна Славкова от Враца, появила се на 28 декември, а последното мездренско бебе, родило се ден преди нея- на 27 декември, е Стефани- с родители Силвия и Иван Иванови от село Оселна. Първото пък  родено бебе за общината на 3 януари 2016 година е момченце- Николай Илиев от село Зверино. Той е петото дете в семейството.

Кметът на Община Видин изрази недоволството си от почистването от сняг във Видин и подчерта, че това не означава, че не е доволен от хората, които са ангажирани със снегопочистването, а напротив- благодари на служителите. "Не съм доволен от това, че винаги може да се желае снегопочистването и зимното поддържане да е по-добре... Не го казват това с цел да оправдая себе си или да обвинявам други. Казвам го, защото съм поел ангажимент, встъпвайки в длъжността като кмет на община Видин да давам цялостната реална информация." За град Видин няма подписан договор за чистене на снега и зимно поддържане. Не е проведена тръжна процедура, съгласно Закона за обществените поръчки. Новото ръководство няма и технологично време за такава процедура, защото са необходими минимум 90 дни. 33 населени места извън територията на град Видин се почистват от 6 фирми. Снегът във Видин се чисти с коли от звеното по "Чистота".

Бедственото положение в монтанската община Медковец е отменено от тази сутрин. Учебните занятия са възобновени, отстраняването на аварии в електрозахранването продължава, отделни абонати са засегнати, каза кметът Венцислав Евгениев: "Отменено е вече бедственото положение, всичко е в график. Има паднали 14 стълба в 2 от населените места, от електропреносната мрежа. По това се работи, отстраняват се... На отделни къщи няма ток, не е нещо, което дава основание да го наричаме бедствено положение." Бедствено положение в общината беше обявено в сряда, когато заради поледици придвижването  беше затруднено. Учебните занятия бяха отменени.

Възстановено е електрозахранването в Северозапада, където над 8 500 абонати вчера бяха без ток. По информация на електроразпределителното дружество ситуацията вече е нормализирана. Всички електропроводи са възстановени до късно през нощта и няма селища с нарушено електрозахранване. "Главна причина за възникналите аварии са падналите дъждове при минусови температури", установи заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, който посети на място засегнатите райони.

Видинската болница "Св. Петка" получи разрешение от Министерството на здравеопазването за работа на инвазивната кардиология. Ако Здравната каса подпише договор с нас, от 1 април ще започнем да работим, каза изпълнителният директор на болницата д-р Виолета Дочкова. Тя добави, че здравното заведение няма проблеми с осигуряването на специалисти и апаратура за инвазивната кардиология.

Комисия от експерти започна проверка на висящите въжени мостове на територията на регион Монтана. Това съобщи областният управител Ивайло Петров: "По едно разпореждане на Окръжна прокуратура- касае висящите въжени мостове, които са на територията на областта. Самосезирали са се по повод на репортаж по телевизията. В момента и общините, и всички институции, които имат такива съоръжения, извършват инспекция. Срокът за отговор на прокуратурата е 13 януари... Има няколко общински моста и няколко, които са собственост на Хидро-метеорологичната станция."

Видинският митрополит Дометиан утвърди 2016-а за година на първия български екзарх и първи видински митрополит  - Антим I. Поводът е 200-годишнината от рождението на архиерея, каза епископ Поликарп Белоградчишки, викарий на митрополита.

Нито един жител на Макреш не се възползва от кампанията за разделно събиране на електроуреди. Това каза кметът на общината Иван Каменов и обясни, че кампанията е проведена в края на декември, но специалните контейнери ще останат за постоянно в населеното място.

Софийски апелативен съд потвърди мярката за неотклонение "задържане под стража" на Мариан Димов от врачанското село Добролево, обвинен за убийството на бизнесмена Кунчо Ковачев. Задържаният е криминално проявен и осъждан, съобщиха от Апелативната прокуратура в София.

Видинското училище "Св. Св. Кирил и Методий" започна 2016 година с временно изпълняващ длъжността директор. Това е  Мариана Доройнова, която пое ръководството след пенсионирането на досегашния директор  Любомир Миланов по Коледа. Конкурс за титуляр ще се проведе през лятото, каза началникът на Регионалния инспекторат по образованието Марийка Василева. Тя увери, че във Видинска област масово освобождаване на директори и учители, навършили пенсионна възраст, няма да има. Всеки ще се пенсионира след съответната проверка и при нормални условия.

Повече от половината от деца, които посещават детската градина в град Грамада, са освободени от плащане на такса. Това каза заместник директорът Полина Петкова и обясни, че възпитаниците на детското заведение са предимно от социално слаби семейства. " Първо дете, ако ти е записано в детската градина - 20 лв., за второ- 20 лв., за трето, четвърто, пето - безплатно. И се плаща само за посещение, колкото дни е идвало детето- толкова се плаща. Почти всичките ни деца са безплатно. Над 50 са децата в детското заведение. Отлив няма", каза още Полина Петкова.

Видинският еколог и фотограф Богомил Петров откри 1 022-та си фото изложба. Експозицията е посветена на Антарктида. Изложбата носи името "14 210 километра" - толкова е разстоянието от Видин до българската база на ледения континент. Видинчанинът Богдан Тодоров е част от експедицията, поясни Богомил Петров. Той ще изпрати по Богдан Тодоров в българската база осветена икона на Св. Иван Рилски, две фото изложби и цветен портрет на първия български екзарх- Антим I.

Конкурс за детска рисунка "Тъпан бие, хоро се вие" започна в Монтана. Той е съпътстващо събитие на международните празници на духовите оркестри "Дико Илиев", които ще се проведат в края на месец май. Конкурсът е насочен към ученици от начален и прогимназиален етап, каза Нели Василева от Общината. Крайният срок за изпращане на творбите е 1 април. Над 8 500 деца от България и 30 държави по света са участвали в международния конкурс досега. Той се провежда за първи път през 2000 година като регионален, а 6 години по-късно получава международен статут, обясни Нели Василева.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30