Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация на името на Видинския митрополит ще помага на бедни и талантливи

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Фондация в подкрепа на социално слаби деца и семейства е учредена при Видинската света митрополия. Фондацията е наречена на името на Видинския митрополит Дометиан. Освен хора, нуждаещи се от финансова подкрепа, тя ще подпомага и талантливи ученици, каза епископ Поликарп Белоградчишки, викарий на митрополита:

"Идеята за фондацията е да бъдат подкрепени не само онези, които имат финансови нужди, но и да бъдат подпомогнати семейства и деца, които имат нужда от средства за образование. Ще бъдат подкрепени хората, които имат различни таланти, като им се да им се даде шанс да преуспеят в живота."

Идеята за фондацията е вдъхновена от благотворителната дейност на Видинския митрополит Неофит, обясни епископ Поликарп:

"Митрополит Неофит утвърждава в годините на своето служение различни фондове за събиране на средства, чрез които подпомага много изявени деца, семейства. Не случайно той строи първата детска градина във Видин, която подарява на държавата, както и училище за подкрепа на момичета."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Библиотечно лято" започна в Кула

Образователната инициатива "Библиотечно лято" започна в Кула . Проявата е част от програмата за работа с деца и ученици по време на ваканцията на Народно читалище "Просвета-1882" в града. От културния институт са подготвили целодневна програма с полезни и забавни занимания за малките читатели, която включва четене на препоръчаната от..

публикувано на 11.07.24 в 14:58

Спешна помощ-Видин: Над 10 души са пострадали от горещините тези дни

Горещините са сериозна предпоставка за здравословни проблеми, най-вече при възрастните хора. Това каза д-р Любомир Виденов , завеждащ Филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той допълни, че високата температура може да доведе до припадък или топлинен удар, които не са изключение през последните дни: "Днес все още няма, но вчера е имало..

публикувано на 11.07.24 в 14:35

Бели извор е домакин на фестивала "Бели нощи"

Във врачанското село Бели извор днес, 11 юли, ще бъде открито предното издание на фолклорния фестивал „Бели нощи" .  Тазгодишното издание ще продължи до 13 юли.  Всички концерти ще са на откритата сцена пред кметството, което е основният организатор на проявата.  Веселбата ще започва от 20:00 часа. На 11 юли за доброто настроение ще се погрижи..

публикувано на 11.07.24 в 13:00

Берковица посреща "Мото рок фест" 2024

Берковица ще бъде домакин на "Мото рок фест" от 12 до 14 юли. Организатор на събитието е мотоклуб "Планински братя" със съдействието на Община Берковица, а програмата е разнообразна и интересна, каза за радио Видин Олег Петков , президент на клуба. "В петък откриваме, посрещаме гости, следва рок концерт на група SWEET POISON, рок..

публикувано на 11.07.24 в 12:25

Работилница по дърворезба ще се проведе във Видин

Центърът за личностно развитие "Свободата да съм" във Видин организира работилница по дърворезба . В нея могат да се включат ученици на различни възрасти. Работи се основно с природни материали, казва Стоян Колев, преподавател по художествено обработване на дърво, майстор към Занаятчийската камара във Видин, който ще води работилницата:..

публикувано на 11.07.24 в 12:00
Комисар Стилиян Пешев, директор на РДПБЗН-Видин

Комисар Стилиян Пешев: Все още пожарната обстановка е нормална във Видинско

За момента няма усложняване на пожарната обстановка на територията на област Видин . Не трябва обаче да се пренебрегва опасността от пожари, каза директорът на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Стилиян Пешев : "Все още пожарната обстановка на територията на областта е нормална. Имам предвид, че..

публикувано на 11.07.24 в 11:34

Три са жертвите на пътя в област Враца през юни

Трима души са загинали по пътищата във Врачанско през юни, личи от месечния анализ на пътния травматизъм . Средно по 2.5 пътно-транспортни произшествия (ПТП) са ставали всеки ден. Общо 71 са ПТП-тата през юни, като властите са отчели като тежки една трета от тях – 28. При катастрофите са загинали 3-ма и са били ранени 27 души. В сравнение..

публикувано на 11.07.24 в 11:16