Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинчани са в първата шестица за втория етап от първенството в група "А"

Венци Пасков оглави "Видабаскет"

Основната цел на клуба е връщане на представителния мъжки тим на ОБК "Видабаскет" в баскетболния елит на страната

4
ОБК "Видабаскет" Видин
Снимка: Росен Ракаджиев



Заместник кметът "Хуманитарни дейности" в Община Видин Венци Пасков бе избран за председател на Общински баскетболен клуб "Видабаскет".

На редовното отчетно-изборно събрание на сдружениетото за членове на Управителния съвет бяха избрани: Людмил Радулов, Даниел Кирилов, Росен Ракаджиев, Владимир Евгениев, Радостина Рангелова и изпълнителният директор на Телевизия Видин Пламен Николов.

"Преобразуването на клуба е ясен знак за дългоочакваната общинска подкрепа за един от най-популярните и традиционни спортове във Видин", коментираха от новата управа.

Венци Пасков, Снимка: Росен Ракаджиев
"Аз самият съм бивш баскетболист. Искам да го има и ще направя всичко възможно да го има във Видин този спорт. Удовлетворен съм, че и в момента в нашия мъжки отбор състезателите са 90% наши възпитаници. Разбира се, като заместник кмет на Видин искам да имаме ясни правила и справедливо разпределение на средствата, които Общината може да си позволи да отдели за спорт. Работим в тази посока. В момента в Община Видин се изгражда регистър на спортните клубове. Базата, която клубовете ползват, е общинска. Спортна зала "Фестивална" и стадион "Бенковски" са в относително добър вид. Има неща, които трябва да се ремонтират- като съблекалните например. Най-важното е финасово да се стабилизира Общината- така ще може да има яснота какви суми ще може да се отделят за спорт и парите, които бъдат гласувани от Общинския съвет, наистина да стигнат до спортните клубове", коментира Венци Пасков.

Видабаскет - Левски 2014-2, Снимка: Росен РакаджиевОт регистрацията на БК "Видабаскет" през 2003 година, Венци Пасков е третият президент на клуба. Първите сериозни стъпки за утвърждаването на новосформирания тогава клуб направи възпитаникът на видинската гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" и възпитаник на видинската баскетболна школа Ясен Донков. През последните 8 години съществуването на БК "Видабаскет" се дължеше основно на друг бивш баскетболист, който завърши спортната си кариера във "Видабаскет"- Даниел Кирилов, който остава да помага като член на Управителния съвет на клуба. Идеологът на сдружението Росен Ракаджиев, ще продължи да осъществява безупречната си организационна работа във всички аспекти- администриране на мъжко първенство, календар подрастващи, връзките с Българската федерация по баскетбол и с медиите. Правните въпроси ще се поемат от Радостина Рангелова, също ново име в управата на клуба. Голям плюс за решаването на спортно-техническите въпроси, развитието на детската школа и осъществяването на мъжката селекция е привличането на възпитаника на видинската баскетболна школа Людмил Радулов. Бившият национал и състезател на ЦСКА приключи кариерата си във "Видабаскет". През последните години той винаги е стоял близо до клуба и е помагал. Един от най-добрите гардове на България се връща в играта, но като част от управленския екип- за да помага в постигането на основната цел на клуба- връщане на представителния мъжки тим на ОБК "Видабаскет" в баскетболния елит на страната.

"Щафетата на новата управа вече е подадена и се работи за финансов стабилитет и обезпечаване на спортния календар на мъже и подрастващи. Старото ръководство оставя един безупречно работещ спортен клуб, без задължения, със 70 деца от І до ІV клас, 4 отбора подрастващи от V до ХІІ клас (бейби, момчета, кадети, юноши) и мъжки отбор- изграден основно от местни състезатели", коментира Росен Ракаджиев.

ОБК Видабаскет, Снимка: Росен РакаджиевВ неделя "Видабаскет" завърши първия етап от Държавното първенство на мъжката "А" група, регион "Запад", на трето място. Поради отказа на отборите от регион "Изток" да участват в баражите, видинчани вече официално са част от първата шестица за втория етап от първенството. В шестицата по право са лидерите и класиралите се на вторите места в двата региона- "Изток" и "Запад". Това са: Икономически университет Варна, "Чавдар" Троян,  "Академик" Благоевград и "Левски 2014-2" София. Кой ще бъде шестият отбор в баражи ще решат "Рилски спортист-2" Самоков и отборът на Шумен. Първият мач е на 13 януари, от 18:00 часа, в зала "Арена Самоков", а вторият- на 17 януари, от 17:00 часа, в зала "Младост" в Шумен.

На 18 януари 2016 година старши треньорът на "Видабаскет" Николай Колев ще вземе участие в тегленето на жребия в офиса на БФБ за втория етап от шампионата на мъжката "А" група, след което ще стане ясна и програмата на видинските момчета до края на сезона.

Очаква се и календарът при подрастващите  за втория етап от междуобластните надпревари на регион "Рила", в който участва ОБК "Видабаскет". Юношите и кадетите на клуба са без загуба до момента и ще се борят за първото място на региона, което ще гарантира домакиство на следващия зонален етап от шампионата, който ще излъчи държавните финалисти.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Вършец е домакин на състезание по планинско бягане

Вършец ще бъде домакин в неделния ден на кръг от националния шампионат по планинско бягане. Заявка са потвърдили над 160 участници. За първи път ще се проведе маратонска дисциплина от 50 км. Лекоатлетите ще бягат до връх Тодорини кукли, ще продължат по билото на Стара планина. В него ще се пуснат 40 атлети.  За втора поредна година Вършец..

публикувано на 13.07.24 в 17:20

"Ботев" смени "Монтана" с израелци в контролите

Броени часове след като отмени контролата си срещу Монтана, в която щеше да представи лятната си селекция, врачанският "Ботев" посочи причината за това – провеждането на спаринг срещу друг отбор. Днес /13 юли/ тимът на Тодор Янчев ще премери сили с израелския първодивизионен отбор на "Бейтар" /Йерусалим/. Спарингът ще е в събота от 18:00 часа на..

публикувано на 13.07.24 в 16:10

Отмениха контрола между "Ботев" и "Монтана"

Отмениха контролата между врачанския "Ботев" и "Монтана". Спарингът трябваше да се изиграе в събота, на 13 юли и да е последната проверка за селекцията на Тодор Янчев преди новото първенство на Първа футболна лига. От лаконичното съобщение не става ясно дали ще има друг спаринг за "Ботев" и дали отборът ще бъде представен пред врачанската публика...

публикувано на 12.07.24 в 10:00

"Ботев" (Враца) привлече 22-годишен играч

Новият полузащитник на "Ботев" (Враца) е 22-годишният полузащитник Дилян Георгиев . Халфът е поредното попълнение от лятната селекция на треньора Тодор Янчев. Георгиев бе част от тима на вицешампиона на Косово "Дрита", а след това игра и за "Спортист" (Своге). Футболистът беше на разположение на треньора за контролната среща с "Макаби Нетаня",..

публикувано на 11.07.24 в 16:15

"Ботев" Враца играе трета контрола в Правец

Контролната среща между ФК "Ботев Враца" и ФК "Макаби" Нетаня ще се проведе в Спортен комплекс "Правец".  Припомням, че „Макаби" завърши на девето място в класирането на израелската Първа лига и стигна до ½ финалите в турнира за Купата на Израел.  Това е третия спаринг за тима на Тодор Янчев . През лятната подготовка врачани биха с 3:0 Марек..

публикувано на 10.07.24 в 15:20

Вратар на ЦСКА избира между "Ботев" (Враца) и клуб от Кипър

"Ботев" (Враца) е опция пред Димитър Евтимов да продължи кариерата си в България. Стражът на ЦСКА , който не влиза в плановете на новия треньор Томислав Стипич, може да акостира на стадион "Христо Ботев". Така ще се потвърдят слуховете, че "армейците" стягат сателит, който да мачка под Околчица противниците им за върха в  П ърва лиг а . До..

публикувано на 10.07.24 в 15:13

"Монтана" вече тренира у дома

Новият наставник на  ФК "Монтана" Танчо Калпаков вече втора седмица е начело на тима. След успешна работа с "Марек" (Дупница) и бараж за елита, през миналия сезон във Втора футболна лига Калпаков премина в "Спартак" (Пловдив). "Наистина много бързо се случиха нещата. Имах разговори със "Спартак" (Пловдив) и с "ЦСКА-1948", но последно се бях..

публикувано на 10.07.24 в 13:57