Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 януари 2016 година

Снимка: Полина Тодорова


Мъгливо остана времето по поречието на Дунав в област Видин днес. Температурите се задържаха сравнително ниски- 0-5 градуса. Нови превалявания от дъжд се очакват утре, но те ще бъдат слаби- до 5 л/кв. м, съобщиха от Хидро-метеорологичната обсерватория в Плевен. Температурите ще паднат в края на тази седмица, като се очакват 5-10 см сняг за Северозападна България. Минимални количества дъжд са паднали през последното денонощие в региона, съобщи за Радио ВИДИН синоптикът в сектор "Метеорологично обслужване" Николай Ятански: "В Ново село и Видин- по 2 л/кв.м, на Враца- 4 л/кв.м, на Монтана- 2 л/кв.м, на Лом- 1 л/кв.м. На Кнежа са 4 л/кв.м, на Плевен са 3 л/кв.м. Слаб дъжд, навсякъде е под 5 л/кв.м."

Община Враца удължи срока на проект "Обществени трапезарии", чрез който се предоставя топъл обяд на 120 деца и възрастни в неравностойно социално положение. Договорът за предоставянето на социалната услуга е подписан с Агенцията за социално подпомагане и бе в сила до края на миналата година. Подписаното допълнително споразумение между Общината и Агенцията удължава срока на проекта до края на април 2016 г.  Деца и семейства, които са на месечно подпомагане и са с доход по-нисък от минималния, имат право да получават топъл обяд, който включва супа, основно ястие, десерт и хляб. Потребители на услугата могат да бъдат и самотноживеещи хора с децата си, подпомагани по Закона за семейни помощи за деца, и самотноживеещи възрастни с минимални пенсии, както скитащи и бездомни. Храната се предоставя всеки делничен ден в две от общинските столови в града.

Петя Долапчиева беше представена като заместник-кмет на Враца. Това се случи на традиционната среща с медиите в началото на седмицата. Кметът Калин Каменов заяви, че Долапчиева ще поеме ресорите образование, култура, спорт и младежки дейности: "Петя Долапчиева е човек с богата биография, необходимия опит и отлична експертиза. Изключително уважавана е от мен и се надявам да се впише добре в екипа ми. Ще се стремим заедно да направим така, че образованието да излезе водещ приоритет в моя мандат. Убеден съм, че това ще се случи." Долапчиева е втората дама заместник-кмет на Враца след Мария Попова, която отговаря за строителството и обществените поръчки. При представянето си досегашният директор на детска градина във Враца обяви: "Щастлива съм, че съм част от екипа на господин Каменов, защото разсъждаваме в една и съща посока и виждаме едни и същи прекрасни перспективи за нашия град." Петя Долапчиева има 29-годишен опит в образованието, от които 20 години като директор, 4 като учител и 5 години като експерт. Ръководила е първата детска градина в България, сключила договор с фондацията на Джордж Сорос- "Отворено общество" за прилагане на иновации в системата на предучилищното възпитание. Този проект по-късно е залегнал в Закона за предучилищното и училищното образование като пример за добра практика.

Новият офис на отдел "Статистическо изследване"- Враца към Териториално статистическо бюро- Северозапад беше официално открит в града под Околчица. Помещението се намира на ул. "Георги Бенковски", съобщиха от общинската управа. Председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски, Областният управител Малина Николова, директори на институции, служители бяха на церемонията. Траянополският епископ Киприян отслужи водосвет за здраве. "Чрез събирането на данни и тяхното анализиране се подобряват климатът и бизнес основата, върху които да се начертаят бъдещи приоритети в инвестирането", каза при откриването кметът Калин Каменов.

Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) ще организира четири изнесени приемни в област Видин през януари. Целта е да се разшири и улесни достъпът на земеделските производители до консултантските услуги на службата, съобщават от там. Приемните за област Видин за месец януари ще се проведат в Общинска служба по земеделие в следните населени места: 12.01.2016 г. - гр. Брегово, от 09:30 до 12:00 ч.; 12.01.2016 г. - с. Ново село, от 13:00 до 16:00 ч.; 19.01.2016 г. - гр. Белоградчик, от 09:30 до 12:00 ч.; 19.01.2016 г. - с. Чупрене, от 13:00 до 16:00 ч. Общо 12 приемни ще бъдат проведени в региона през следващите три месеца. Земеделските производители ще могат да получат на място актуална информация и съвети в областта на земеделието и развитието на селските райони, включително и за възможностите за финансиране по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., схемите за директни плащания и националните  схеми за подпомагане. НССЗ ще проведе над 360 изнесени приемни в цялата страна през следващите три месеца. Повече информация е публикувана на интернет страницата на службата, в рубрика "Обучения и информационни дейности".

Първите съоръжения от проектираната туристическа и ски зона "Миджур" в община Чупрене ще могат да заработят най-рано през 2020 година, ако се намери подходящ инвеститор. Това каза кметът Ваньо Костин на проведеното публично обсъждане на общия устройствен план от първия етап на проекта. Общата дължина на пистите в новата ски зона ще бъде 16 километра на площ от около 710 000 квадратни метра. Четири учебни плаца и две площадки за паркиране и лифтови съоръжения ще бъдат създадени, както и прилежаща инфраструктура, с билетен център и медицински пункт, каза при представянето на проекта архитект Емил Леков. "Създадени са четири учебни плаца, в които да бъде направено начално обучение. Предложени са малки влекове, детски карусел, ски пътеки. Основен акцент в обслужването на туристическата зона, е изграждането на системата от лифтови съоръжения. Тя е предназначена и за лятото, и за зимата." Архитект Леков допълни, че климатът в региона е изключително благоприятен и дава много добри възможности за реализацията на този проект.

Еколози от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана и учени от Българската академия на науките ще преброяват зимуващите в язовир "Огоста" и по поречието на Дунав, в районите на Видин и Лом, водолюбиви птици, съобщиха от Инспекцията. Преброяването ще се състои в периода 15-17 януари. Наблюдения в язовир "Огоста" ще има на шест различни точки- при устия на реки и на безлюдни места. Маршрутът по поречието на Дунав- от село Връв в община Видин, което е първото българско селище край реката, до град Лом, ще бъде обходен.

Подготовката за отбелязването на 200-годишнината от рождението на Екзарх Антим I започна във Видин, съобщават от областната администрация. Видинската епарихийска църква, с благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Дометиан, обяви 2016-а за Година на Първия български екзарх и Видински митрополит Антим по повод на юбилейното събитие. Областният управител Момчил Станков проведе днес среща с кмета на община Видин Огнян Ценков и с Белоградчишки епископ Поликарп в подкрепа на инициативата. Заместник областният управител Елка Георгиева и архимандрит Евтимий се включиха в обсъждането на програмата за предстоящото честване. Предвижда се през годината да се организират и проведат редица възпоменателни събития, посветени на личността и делото на Антим I, почитан и като председател на първото Велико народно събрание. Кулминацията на проявите в негова памет ще бъде на 16 септември. "На тази дата през 1934 г. е осветен мавзолеят - гробница на Екзарх Антим I във Видин. На 16 септември (по стар стил) се чества паметта на Св. Антим", отбеляза епископ Поликарп. Той поясни, че няма сведения за точната рождена дата на първия български екзарх, роден през 1816 година в Лозенград. Очаква се в организирането и провеждането на "Годината на Екзарх Антим I" да се включат Регионалният инспекторат по образованието, Природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I" и други училища, културни институции, патриотични съюзи, неправителствени организации, кметове и граждани от Видин и региона.

Общински лидер на ВМРО стана заместник-кмет на Бойчиновци. Софрони Захариев, който е общинският председател на партията в града, зае длъжността заместник-кмет по "Устройство на територията".

Двама жители на Дреновец са задържани за грабеж на възрастна жена. Те са на 19 и 21 години.  Мъжете са задържани с постановление на Районната прокуратура в Белоградчик за срок до 72 часа, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин. Двама са нападнали в събота в дома й 84-годишна жена, на която са нанесли побой и са искали пари. Жената не разполагала с пари и нападателите са напуснали жилището, каза кметът на Дреновец Надя Иванова: "Нападнали са бабата към 1 часа в петък през нощта. Били са я, но не са могли да вземат нищо, защото тя просто не си е взела пенсията. Били са я за пари. Посинена е малко, няма нищо счупено, нищо по-тревожно. Но бабата е в шок. Нейните близки са извадили медицинско и няма да оставят нещата така. Един от нападателите живее през две къщи от нея. Просто е знаел, че същата седмица бабата трябва да вземе пенсия, но явно не е улучил деня." Работата по случая продължава. В полицейското управление в Белоградчик е образувано досъдебно производство.

23-годишната Миглена Николова от Видин е сред отличените в националната кампания "Читател на годината 2015". Отличието се дава от регионалните библиотеки в страната. Целта на инициативата е да популяризира и насърчи четенето и ползването на културните средища. Миглена е акушерка по професия. Тя е сред редовните читатели на видинската регионална библиотека "Михалаки Георгиев" от детските й години, съобщиха от културната  институция, откъдето предоставиха и визитката на фаворита си: "Читател съм на библиотеката от много малка, посещавала съм всички отдели и съм заемала книги от тях. Бях изключително изненадана, че са ме избрали за читател на годината"- казва Миглена Николова във видеото (виж по-долу). Тя е почитател на фантастиката, но чете с удоволствие книги и от други жанрове. Четенето е най-добрият начин да продължим да отстояваме ценностите, историята и културното си богатство, е мнението на инициатора на кампанията "Читател на годината"- евродепутата Мария Габриел: "Нека да има повече четящи хора, защото чрез четенето и възпитанието към четене можем да спомогнем всички заедно да се отнасяме към заобикалящия ни свят с по-голяма отговорност, и да го разбираме, базирайки се на знанието." Мария Габриел подчерта още, че Европа поставя много силен акцент върху ученето през целия живот и в този контекст наблегна на необходимостта от дигитализация на библиотеките, за да могат да отговорят чрез информационните технологии на съвременните читателски изисквания. Наградата за носителите на отличието "Читател на годината 2015" на всяка една от регионалните библиотеки е посещение на Европейския парламент в Брюксел.

Две кръстовища в Плевен ще бъдат затворени на 12 януари /вторник/ от 09.00 до 16.00 часа заради подмяна на контактната мрежа по проекта "Интегриран градски транспорт на Плевен". Това са кръстовището на бул. "Д. Попов" и ул. "Гренадирска" до кръстовището при БИЛЛА, съобщават от Общината. Последното няма да бъде затваряно. Затворен за движение практически ще е целият бул. "Данаил Попов", допълват от местната управа. Автобусите с номера 1 и 12 ще се движат в посочения интервал от време по ул. "Дойран". И кръстовището на булевардите "Русе", "Г. Кочев" и "Европа" също ще бъде затворено от 09.00 до 16.00 ч. Тролейбусите с номера 12 и 13 ще се движат в интервала 09.00 - 16.00 часа по променени маршрути. Тролеите по линия № 6 - от жп гара до "Балканстрой", няма да се движат от 09.00 до 16.00  часа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43