Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Врачани на мълчаливо бдение заради убийството на 18-годишния Тодор

| обновено на 13.01.16 в 16:18
Мястото, на което се разигра трагедията вчера
Снимка: Жоро Александров
Врачани организират мълчаливо бдение в памет на 18-годишния Тодор Йорданов, който вчера почина след побой в центъра на града. Хората ще излязат пред сградата на полицията в града в 18 часа. Ден на траур е обявен в училище "Васил Кънчов" във Враца, където е учил Тодор. Националният флаг е спуснат наполовина, а чинът му е отрупан с цветя. Ученици и учители се събраха на траурно бдение за 10 минути в двора на училището по обед.

"Всички плачат, мъчно им е. Тежко минават тези срещи между класа, между приятели и обикновено минават в разговори и спомени за Тодор. Не съм го видял  за 7 години нито веднъж да влезе в конфликт с хора от училището, камо ли пък да се стигне до бой.

Винаги е правил много добро  впечатление. Никога не е правил конфликти. Говори си нормално с нас, дори и да не ни познава, уважава ни." Психолози ще влязат в училището, за да говорят с възпитаниците на школото.

Смъртта на Тодор разтърси врачани. Много хора запалиха свещи и поставиха цветя на мястото на инцидента. Врачани споделят в социалните мрежи съпричастност, ужас и скръб. Ето и част от реакциите на очевидци на инцидента и жители на града:

"Хора, които могат да му бъдат бащи, го убиват. Лошото е, че това не е само във Враца. Гледаме по телевизията побоища над стари хора, непрекъснато смърт на деца. Това е трагедия. Не е нормална реакцията на обществото - видях снимки от медиите - десетки хора, които да седят и да гледат.

Толкова хора имаше - над 100 човека - никой не се намеси, само момичето пищеше. Зрители - колкото искаш. С една дума ние, българите, не сме единни.

Това насилие, което от доста години се шири, стана модерно вече, ужасно е. Особено младите хора стават все по-агресивни. Няма никаква толерантност. Възпитание ли е, как да го нарека. Каквито сме на пътя, такива сме и в къщи, такива сме и на обществени места. Отвратителна история."


Кметът на Враца Калин Каменов осъди агресията, отнела човешки живот:

"Агресията в нашия град е нещо изключително притеснително и смятам, че трябва да е притеснително за всички наши съграждани, за всички родители, за всички млади хора в града ни... Решението според мен е много по-сериозна реакция, мерки и действия от страна на правораздавателните органи, за да има респект в този град."

Прокуратурата продължава с разпитите на свидетели, иззети са записи от видеокамери в района, както и снимки от фотоапарати.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05