Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 13 януари 2016 година

Мястото на кървавата трагедия във Враца
Снимка: Жоро Александров

Врачани организират мълчаливо бдение в памет на 18-годишния Тодор Йорданов, който вчера почина след побой в центъра на града. Хората ще излязат пред сградата на полицията в града в 18 часа. Ден на траур е обявен в училище "Васил Кънчов" във Враца, където е учил Тодор. Националният флаг е спуснат наполовина, а чинът му е отрупан с цветя. Ученици и учители се събраха на траурно бдение за 10 минути в двора на училището по обед. Кметът на града Калин Каменов осъди агресията, отнела човешки живот: "Агресията в нашия град е нещо изключително притеснително и смятам, че трябва да е притеснително за всички наши съграждани, за всички родители, за всички млади хора в града ни... Решението според мен е много по-сериозна реакция, мерки и действия от страна на правораздавателните органи, за да има респект в този град." Врачанската Окръжна прокуратура привлече като обвиняеми братята Иван и Десислав Дамянови - на 32 и 36 години, това стана ясно този следобед. Двамата са задържани за 72 часа и предстои внасяне на искане в Окръжния съд за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Разследването до момента е установило, че починалият също е нанасял удари по нападателите си с метален бокс, съобщават от пресцентъра на Софийската апелативна прокуратура.

От началото на 2016 година се вдига пенсионната възраст за хората с непълен стаж. Те ще се пенсионират на 65 години и 10 месеца и 15 години действителен осигурителен стаж. Възрастта продължава да расте до достигане на 67 години и за двата пола, обясни началникът на Отдел "Пенсии" в Териториалното поделение на НОИ във Видин Пламен Георгиев. Учителите придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при навършване на 57 години и 10 месеца за жените и 60 години и 10 месеца за мъжете, и ако имат учителски стаж - 25 години и 10 месеца за жени и 30 години и 8 месеца за мъжете. Промяна има и в условията за пенсиониране при пожарникари, военни, служители в ДАНС.

Случаите на остри респираторни заболявания във Видинско са се увеличили с около 20 на 10 хиляди души в сравнение с месец декември. Регистрираната заболеваемост през първата работна седмица на януари е 185 на 10 хиляди души население, информира директорът на Дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция доктор Пепа Цветанова.

Мрежа от офиси открива Асоциацията на българските села. Идеята е обсъдена на информационни срещи по места, които преминаха под мотото "Българското село- бъдещето е в нашите ръце". Това каза Борислав Борисов, председател на Управителния съвет на Асоциацията. През последните три години се наблюдава обратна тенденция за връщане на хора в работоспособна възраст от градовете към селата. Над 30 заявки за офиси на Асоциацията на българските села са одобрени, в региона ще функционират в 5 общини- Видин, Димово, Берковица, Криводол и Бяла Слатина, каза още Борислав Борисов.  

Община Мездра напомня на всички собственици на кучета, че  31.03.2016 г. е крайният срок за заплащане на годишна такса за притежаване на куче в размер на 10 лева в касата на Общинския  център за услуги и информация на гражданите. Заплащането в селата се извършва в кметството. Някои от собствениците на четириноги се освобождават от такса след представяне на документ. Това важи за: кучета на инвалиди; служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка; кучета, използвани за опитни цели; кучета, използвани от Българския червен кръст; кастрирани кучета - отразено в санитарният им паспорт; ловни кучета - отразено в санитарният им паспорт.

Контейнери във Видин продължават да се подпалват от недобросъвестни граждани, които изхвърлят горящата сгур вътре и така унищожават съдовете за смет. "През 2008 година разположихме 1000 чисто нови гръцки контейнера от пластмаса. За съжаление от тези контейнери са останали около 300. И в момента продължава да има запалвания. Това се извършва от недобросъвестни граждани, изхвърлят горещата сгур или вътре в коша, или в непосредствена близост до колелетата", каза Красимир Попов, управител на общинското звено по чистота. Често пъти, докато дойде пожарната да угаси огъня, контейнерът вече е изгорял.

В Берковица вече е въведена в експлоатация интернет базирана рекламно-информационна система Смарт Пойнт (Smart Point) на всички хотели, къщи за гости, ресторанти, обществени сгради, музеи, разказа за Радио ВИДИН заместник-кметът Радослав Найденов. Системата Смарт Пойнт използва множество стандартни технологии, комбинирани в обща концепция за географско позициониране, упътване и информация (реклама) за всеки обект, който е част от мрежата. С присъединяването си към Смарт Пойнт, Община Берковица става по-видима за хората от страната и чужбина.

Проект за реконструкция на отоплителната система започва в Община Белоградчик. Той ще се финансира въз основа на подписан Меморандум за разбирателство между Република България и Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия. Реконструкцията на отоплителната инсталация в сградата на общинската администрация включва закупуването на два котела за дървен чипс и пелети с автоматизация и буферен резервоар, тръбопровод, радиатори с термостатни глави и щранг регулатори. Напълно автоматизираното отопление е новост за условията в България. Предвидените отоплителни котли са най-ново поколение.

НАП съобщава, че годишните декларации за облагане с корпоративен данък вече могат да се подават и по електронен път. Услугата функционира от началото на седмицата, а до момента чрез интернет са подадени 1278 корпоративни декларации от цялата страна. 13 от тях са на юридически лица от област Монтана.

Театърът във Враца съобщава, че поради заболяване на актьор от състава на постановката "Съвсем проста история" от Марина Ладо, спектакълът се отлага. Пиесата трябваше да се изиграе на 14 януари. Всички зрители, закупили билети за представлението, могат да ги презаверят на касата до 19 часа в четвъртък или да получат парите си обратно. Ръководството на ДКТ - Враца се извинява за причиненото неудобство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55