Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 януари 2016 година

Снимка: БГНЕС

Окръжната прокуратура във Враца прецизира обвиненията срещу нападателите на 18-годишния Тодор Йорданов, а наблюдаващият прокурор е повдигнал нови обвинения - това заяви на извънреден брифинг в съдебната палата във Враца Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор Сотир Цацаров. Новият текст от Наказателния кодекс, по който ще бъдат обвинени двамата братя Иван и Десислав Дамянови е по чл.116, т.11, предложение І за съучастие на умишлено убийство по хулигански подбуди. Промяната е настъпила след събирането на допълнителни доказателства. Предвидените наказания по този член са от 15 до 20 години затвор или доживотен затвор, или доживотен затвор без право на замяна.

Нашествие на прокурори има днес във Врачанско, след като главният прокурор Сотир Цацаров изпрати 7 държавни обвинители в региона. Конкретните поводи за присъствието на обвинители от Върховна касационна прокуратура и специализираното звено са смъртта на 18-годишния ученик Тодор Йорданов, който издъхна след побой на улицата, както и за побоя нанесен от сина на кмета на Галиче - Ценко Чоков над тийнейджър.

Във Враца се организира протестно шествие. Множеството ще тръгне в 19:30 часа от площад "Македония", ще премине през лобното място на убития ученик Тодор Йорданов и ще достигне до пл. "Христо Ботев". Около 500 души се събраха на мълчалив протест снощи пред сградата на полицията в града. Врачани са в шок след второто убийство в града им.

Започна почистване на площада във Видин от сняг. Машините извозват купчините сняг от площада във Видин извън града, каза управителят на общинското звено по чистота Красимир Попов. По думите му екипите работят по разпореждане на кмета Огнян Ценков и се почиства единствено централната градска част на пл. "Бдинци".

Три от контейнерите за разделно събиране на отпадъци във Видин са разположени на пешеходна пътека, в близост до офисите на два от мобилните оператори и затрудняват пресичането в началото на улица "Железничарска". Слушатели на Радио ВИДИН сигнализираха за проблема. От фирма "Полисхарт", която отговаря за разделното събиране обясниха, че ще проверят сигнала и обещаха да преместят трите цветни контейнера, които по-рано са били пред пощата.

Кметовете на общините Видин и Зайчар, Сърбия - Огнян Ценков и Велимир Огненович подписаха документите във връзка с два проекта, с които ще се кандидатства по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Сърбия 2014-2020 г. Те са на обща стойност 1 200 000 евро. Ще бъдат закупени специализирани автомобили за сметосъбиране и ще се осигурят музикални инструменти за Градския духов оркестър, Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав" и Симфониета - Видин, каза кметът на Видин Огнян Ценков. Проектните предложения ще се депозират на 18 януари в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Очертава се проблем с финансирането на местните дейности в община Брегово още при приемането на Бюджет 2016 година. Това каза кметът Милчо Лалов и обясни, че изравнителната субсидия от държавния бюджет не е променена в сравнение с 2015 година, а разходите са се повишили. Бюджетът за 2016 година ще бъде обсъден от общинския съвет в Брегово на 29 януари.

Празник под мотото "Слънцето свети еднакво за всички" се състоя вчера в ОУ "Н. Й. Вапцаров" във врачанското село Селановци, съобщиха от учебното заведение. Проявата е по случай Ромската Нова година- "Банго Васил" /Василица/, която се отбелязва днес, 14 януари. Над 60 деца от двата етноса - ромски и български взеха участие в празника в Селановци.

Хора с увреждания, възрастни над 65 години, с ограничения или невъзможност за самообслужване в Белоградчик ще бъдат обгрижвани от социални работници. 80 души ще получат помощта. 15 домашни санитари, 5 социални асистенти, 11 лични асистенти, един социален сътрудник и едно медицинско лице ще се грижат за тях. Нуждаещите се ще получават и специализирана помощ от социален работник, психолог и супервайзър.

Агенцията по заетостта приема молби на кандидати за работа като берачи на ягоди в Испания. Работничките ще са на сезонен трудов договор, като брутната заплата ще е близо 40 евро на ден или 38 нетно, след удръжките за социални и здравни осигуровки. Ще се работи по 6 часа и половина на ден в провинция Уелва. Жилището се осигурява безплатно от работодателя, храната е за сметка на работника. Пътуването до Испания също е за сметка на работника, а връщането се поема от работодателя, ако се остане до края на кампанията.

Общо 13 фирми подадоха данъчните си декларации за облагане с корпоративен данък за миналата година, от които само една е подадена по електронен път, съобщиха от видинската приходна агенция. От началото на седмицата декларациите вече могат да се подават по интернет. Срокът е 31 март. Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път ползват 1 % отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен до края на март. В офиса на НАП във Враца до момента по електронен път са подадени 27 корпоративни декларации.

Борис Димитров е "Читател на годината 2015" на Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца. 42-годишният служител в Областната дирекция на МВР в града е прочел общо 256 книги и получи плакет от Националната кампания "Читател на годината" и исторически роман. Наградата за всички отличени с приза е посещение на Европейския парламент в Брюксел, осигурено от евродепутата Мария Габриел.

В читалището в Мездра се проведе традиционното зимно четене на творците от Литературен клуб "Христо Ботев". На него беше прочетен статута на нов читалищен конкурс, обявен от настоятелството на НЧ "Просвета 1925" в град Мездра на името на краеведа, писателят Георги Тодоров. Право на участие имат всички жители на община Мездра, навършили 18 години, обясни главният библиотекар Павлина Русева.

Постановката "Съвсем проста история", от Марина Ладо, която трябваше да се играе  в Драматично кукления театър във Враца днес се отлага, поради заболяване на актьор от състава. Всички зрители, с билети за представлението, могат да ги презаверят на касата до 19 часа днес или да си получат парите обратно.

Симфониета Видин представя днес първия за тази година концерт. Той включва оперна музика, като участие в него ще вземе Ралица Ралинова, сопран. Диригент ще бъде Атанас Варадинов. Началото на концерта е в 18 часа, в зала Филхармония.

Днес е Ромската нова година. Тържество за празника започна в 17:30 на площада в кв. "Нов път" във Видин. Ще се проведе и традиционният конкурс "Мис Василица".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55