Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 януари 2016 година

Снимка: Красимир Каменов

Област Видин ще участва с общ щанд на най-голямото туристическо изложение в България - "Ваканция Експо", което ще се проведе от 11 до 13 февруари в София. Това реши Областният консултативен съвет по туризъм и подкрепи идеята на Община Белоградчик да кандидатства за самостоятелно представяне на щанда на Министерството на туризма. Община Видин ще се представи на туристическата борса с нов рекламен каталог. Община Кула има готовност да се представи с информационни брошури за местния обичай "Къпачи", както и с презентация на туристически маршрут, в който участват и общини от Сърбия. И община Белоградчик е готова за участието на туристическата борса, увери зам.-кметът Росен Младенов. В съвета участваха предимно общински служители, отсъстваха представители на бизнеса. Заради нередовно участие, от Съвета беше изключена Индустриалната стопанска асоциация и бяха утвърдени двама нови членове- председателят на занаятчийската камара Кольо Николов и Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев".

Целенасочената инвестиционна програма за развитие на Северозападния район ще бъде внесена и приета още на следващото заседание на Министерския съвет, съобщи премиерът Бойко Борисов в отговор на парламентарен въпрос на народния представител от Монтана доцент Борислав Великов. Програмата е изготвена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и предвижда реализирането на проекти за над 5 милиарда лева до 2027 година. В питането си доцент Великов продължава идеята за съживяване на Северозапада с предложението си към  премиера да се настоява пред Брюксел да издейства обособяване на подрайон Видин, Монтана и Враца в Северозападния район за планиране.  В момента освен трите области, той включва и по-развитите икономически Плевен и Ловеч.

Окръжна прокуратура - Враца внесе искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" на двамата братя от Враца за убийството на 18-годшния Тодор Йорданов.  Обвинението срещу тях е за умишлено убийство по хулигански подбуди и предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.
До сега  са разпитани множество свидетели, очакват се резултатите от съдебно-медицинската експертиза, която ще определи причината за смъртта на младежа, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура- София.

Районна прокуратура - Бяла Слатина привлече и задържа за срок до 72 часа Мартин Чоков за причиняване на средна телесна повреда. От прокуратурата поясняват, че деянието е по хулигански и расистки подбуди и е извършено при условията на повторност.  Той е привлечен като обвиняем за това, че на 12.01.2016 г. в село Галиче, е причинил средна телесна повреда на Радослав Илиев. Това са първите резултати от намесата на главния прокурор и прокурорите от Върховна касационна прокуратура в района, съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура-София. По разпореждане на Сотир Цацаров прокурори от Върховната касационна прокуратура извършиха проверка на всички дела, свързани с постъпили сигнали за насилие от семейството на кмета на с. Галиче Ценко Чоков.

С 245 са намалели жителите на Мездра за година и по справка на "Гражданска регистрация и административно обслужване" към 31 декември миналата година те са 22 123.
През миналата година в общината са родени 137 деца. Заселели са се 239 жители, а 258 са напуснали. 363-ма души са починали. От 27 села в общината, само в 4 жителите са се увеличили с от 3 до 5 жители - това са Брусен, Върбешница, Долна Кремена и Цаконица. С най-много жители - 1722 остава Зверино, следвано от Моравица - 739 и Боденец  с 600. С най-малък брой жители остава Цаконица - 58, но има увеличение с 3. Следват Кален със 77 и Ослен Криводол с 81 жители. С 25 са намалели жителите в Зверино, с15 и в Игнатица, следвани от Боденец , Лик и Моравица с по 12 души.

Директорът на полицията в Монтана и кметът благодариха на трима млади мъже, които предотвратиха грабеж на жена. Евелин Петков, Лазар Лазаров и Тодор Тодоров спасиха 54-годишната Ангелина. Те получиха благодарствени писма в знак на благодарност за изключителната смелост и активна гражданска позиция, проявени при задържането на извършителя на грабежа, който е с богато криминално досие.

Регионалната инспекция по околната среда и водите във Враца съобщи за вандалски акт върху посетителската инфраструктура на територията на резерват "Врачански карст". Сигналът е подаден от граждани, обясни Петя Вълчева, старши експерт в екоинспекцията: "Посегателството е извършено по маршрут Враца- водопад Скакля- Войводин дол. При проверката се установи, че две от информационните табели са съборени, а носещите колони при арката на входа на резервата са прерязани, което е довело до нейното разрушаване." За посегателството са уведомени Областна дирекция на МВР- Враца и прокуратурата. Нанесените щети са за 3000 лева.

Приключва ремонт за 200 хиляди на детска ясла в Берковица. В детското заведение  е подменена дограмата. Извършени са  топлоизолация и ремонти на отоплителната инсталация и осветлението. Ремонтът за саниране и енергийна ефективност на детската ясла е финансиран от Национален доверителен еко фонд. Стойността му е 214 000 лева.

Ученици на ПМГ "Екзарх Aнтим I" Видин участват в XVI Ученическата конференция в гр. Враца, която ще продължи до 17 януари. Форумът е национален и се провежда ежегодно от Ученически институт по математика и информатика. До участие в престижната надпревара бяха допуснати авторите на най-добрите проекти от страната. Мартин Веселинов и Александър Владимиров от 12.в клас на ПМГ "Екзарх Aнтим I" с ръководител инж. Даниела Цветкова ще представят проект "Liberalis". Проектите, оценени с много добра или отлична оценка, ще се счита за вход за специалности от направление "информатика и ИТ" в определени университети.

Контейнерите за разделно събиране на отпадъци във Видин, които бяха разположени върху пешеходна пътека, в началото на улица "Железничарска" и пречеха на преминаващите, бяха преместени след публикация на Радио ВИДИН. Припомняме ви, че наши слушатели сигнализираха за проблема, а ние потърсихме фирмата ("Полисхарт"), която отговаря за разделното събиране. От там ни обясниха, че ще проверят сигнала и обещаха да преместят трите цветни контейнера, които по-рано са били пред пощата. Ден по-късно контейнерите вече са преместени и пешеходната пътека може да се използва по предназначение, установи Радио ВИДИН.

Временна организация на движение се въвежда на 16,17 и 18 януари в Плевен. Причината е продължаващата подмяна на контактната мрежа. От  09.00  до 16.00 ч ще бъдат затворени  участъците от кръговото движение при бензиностанция SHELL до  кръстовището при БИЛЛА, от Гаровата градина до кръстовището на бул. "Д. Попов" и ул. "Гренадирска", както и двете платна от същото кръстовище до Дома на книгата. Затворено ще бъде и кръстовището на булевардите  "Русе", "Г. Кочев" и "Европа", съобщиха от общинската администрация. На същите дати и в същия часови интервал ще бъде преустановено движението по дясната лента от кръстовището на ул. "Сан Стефано" и бул. "Хр. Ботев" по посока кръстовището на ул. "Чаталджа" и бул. "Хр. Ботев".

Националният институт по метеорология и хидрология определи "жълт" код за следващото денонощие за опасно време в 13 области в страната, в които се очаква снежна покривка около 15 см. Сред тях са Видин, Враца и Монтана. За други седем прогнозата е за обилни снеговалежи и около 20 см покривка от сняг, заради което е обявен "оранжев" код. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да предвидят повече време за път и да се въздържат от пътуване, ако това не е наложително. При усложнени атмосферни условия в нощта на събота срещу неделя може да се предприеме и цялостно спиране на движението по третокласната пътна мрежа.

Ежегодният помен в село Макреш за загиналите 17 партизани след сражения в местността "Вълчешки дол" ще бъде отбелязан тази година на 16 януари- събота. Това каза Димитър Тодоров, член на Антифашисткия съюз и един от организаторите на проявата: "В 9 часа тръгват автобусите от жп гара Видин. В 10 часа започват поднасянето на венци и цветя пред бюстовете на загиналите партизани на площада на Макреш, след което ще има кратка програма."

Книгата "Исторически корени и традиции на духовите оркестри в България" беше представена във Видин от нейния автор Атанас Иванов. Творбата проследява появата на първите духови военни оркестри у нас от Освобождението до днешни дни, както и появата на училищни, читалищни, самодейни и градски оркестри. Авторът нарича книгата "учебник по българска духова музика". Представянето на книгата беше организирано от читалище "Цвят" и е премиерно за страната.

На 16 януари се почита паметта на св. Ромил Видински. Той е роден във Видин и е сред небесните покровители на древния Бдин и неговите граждани. По този повод, за да се почете достойно паметта на този светец, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан утре от 09:00 ч. в старинния храм "Св. Петка" във Видин ще бъде отслужена тържествена света Литургия. Тя ще бъде оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп в съслужение с духовници от Видин. След богослужението ще бъде благословено коливо в памет на светеца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55